Informatii importante
Aceste fructe aromate fac parte din familia Rosaceae (la fel ca si merele si perele), fiind originare din Asia (mentionate documentar inca din antichitate) si in majoritatea cazurilor sunt consumate gatite si nu in stare cruda (pentru a elimina nivelul caracteristic de aciditate). Pomul fructifer care le produce prezinta flori care apar de primavara pana vara iar roadele sale sunt comparabile ca dimensiune cu merele, dar si ca aspect (noduros), dispunand in plus de un strat protector de puf ca si piersicile. O gutuie cantareste in jur de 250-750 g si inauntru pulpa este de un galben pal cu mai multe seminte pozitionate central. In stare cruda, fructul are un gust extrem de aromat, astringent si acrisor.
Din punctul de vedere al continutului caloric, acesta este redus, astfel 100 g contin aproximativ 57 calorii; contin mai multi antioxidanti polifenolici esentiali in comparatie cu merele si perele, dar si fitonutrienti cum sunt fibre vegetale, minerale si vitamine. Atat pulpa cat si coaja fructului contin cantitati substantiale de fibre, iar granulele nisipoase din pulpa au in compozitie substante cum sunt taninuri (catechine si epicatechine; acestea se leaga de toxinele cancerigene si alte substante nocive din colon, protejandu-i membrana mucoasa de boli inflamatorii intestinale, cancer si diverticulita, dar reduc si greutatea corporala si nivelele de colesterol LDL din sange). In gutui se regasesc, dupa cum am mentionat, o serie de compusi polifenolici, cum sunt acidul cafeoilchinic, procianidina B2, procianidina oligomerica, procianidina polimerica si uleiuri esentiale cum sunt furfural, limonen, linalool, vomifoliol, toluen, beta-ionon, alfa-terpineol etc. care-i confera aroma unica. Fructele coapte au si o concentratie ridicata de vitamina C (100 g contin 15 mg sau 25% din DZR) care contribuie la inlaturarea radicalilor liberi din organism, intareste imunitatea, reduce episoadele virale si afectiunile inflamatorii. Alte ingrediente: cupru (130 µg sau 14% of DZR), fier, potasiu si magneziu, dar si vitamine din complexul B cum sunt tiamina, riboflavina si piridoxina. Desi nu exista multe cercetari in acest sens, aceste fructe prezinta si proprietati antialergice si antiinflamatorii, extractul lor fiind folosit in tratamentul cistitei, dermatitei atopice si a altor afectiuni alergice.
Beneficii asupra sanatatii
Slabire - deoarece au un continut redus de calorii, sare si grasimi, insa ridicat de fibre si vitamina C, sunt utile in dietele de slabire. Pot fi trasformate in compot, fierte sau servite cu iaurt degresat.
Proprietati antibacteriene - daca fierbeti semintele cu apa, le strecurati si le raciti, puteti utiliza mixtura pentru a remedia respiratia urat mirositoare, durerile de gat, dar si ulceratiile bucale sau puteti aplica pe arsuri. Stropiti pielea cu aceasta solutie pentru a hidrata si a vindeca petele (exista si creme cosmetice care pot fi create din gutui). In plus, consumul de gutui poate preveni gripa si alte afectiuni congestive.
Digestie - gutuile pot ajuta in tratarea ulcerului gastric, reduce problemele de tranzit intestinal si diareea datorita continutului mare de fibre. Gemul de gutui alaturat felurilor de mancare cu carne si branza reprezinta o forma mai simpla de a asimila aceste proteine. Sucul, dar si pulpa fructului fiarta sau coapta servesc drept remediu antiemetic (greata si varsaturi). Gutuile sunt un agent astringent eficient, dar si antiseptic si diuretic (ajuta la eliminarea excesului de lichid din corp). Amestecate cu miere sunt excelente pentru tratarea colitei, diareei si infectiilor intestinale si constipatiei, iar siropul de gutui este util pentru hemoroizi.
Piele - acelasi nivel ridicat de antioxidanti si vitamine din gutui este benefic pentru mentinerea unui aspect sanatos si tanar al pielii. Antioxidantii elimina efectele nocive ale radicalilor liberi asupra celulelor pielii, prin urmare reducand aparitia ridurilor, eliminand petele si ajutand la protectia pielii impotriva radiatiilor ultraviolete.
Inima - gutuile ofera fibra pectina care este cunoscuta a reduce nivelele de colesterol. Aceasta protejeaza impotriva bolii arteriale coronariene sau depunerii pe artere, precum si impotriva altor afectiuni coronariene. Potasiul din compozitie reduce tensiunea (un consum sporit de potasiu s-a demonstrat a preveni problemele cardiace si infarctul, ateroscleroza, dar si hipertensiunea), iar vitamina C protejeaza de boli cardiovasculare. Continutul redus de sare previne retentia de lichide ce poate contribui la boli cardiovasculare.
Sange si circulatie - continutul ridicat de fier il determina sa fie un fruct excelent de consumat pentru a preveni anemia (o afectiune in care sangelui ii lipseste cantitatea adecvata de globule rosii pentru a transporta oxigenul prin tesuturile corpului) si alte probleme ale sangelui. Continutul mineral bogat al gutuilor include si cupru si zinc care, alaturi de alti micronutrienti, sunt necesari pentru producerea globulelor rosii (cand numarul acestora este ridicat, circulatia se intensifica, iar oxigenul circula prin corp crescand si fluxul catre piele si scalp - ceea ce stimuleaza sanatatea si cresterea foliculului pilar).
Sistem imunitar - nivelul semnificativ de vitamina C (si alti antioxidanti - protejeaza corpul de efectele stresului oxidativ) din gutui ofera o aparare excelenta in cadrul mecanismelor de protectie ale organismului (se creste productia de globule albe care reprezinta prima linie de aparare impotriva patogenilor, virusurilor si bacteriilor), dar si proprietati anti-imbatranire.
Reactii alergice - gutuile sunt recunoscute a controla reactiile alergice. Cand sunt aplicate sub forma de unguent sau gel, pot ameliora dermatita atopica si alte afectiuni similare. Nivelele ridicate de vitamina C contribuie de asemenea la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea sanatatii si a aspectului pielii.
De retinut
Semintele gutuilor sunt utilizate sub forma de medicament (inmuiate in apa formeaza un fel de mucus ce amelioreaza pielea inflamata, dar si disconfortul digestiv), putand fi gasite si sub forma de pudra, extract sau ceai pentru probleme digestive (inclusiv inflamatie gastrointestinala si diaree), dar si tuse. Unele persoane aplica gutuia direct ca o compresa/cataplasma pentru rani, articulatii inflamate si dureroase, dureri ale mameloanelor, rani adanci, dar si inflamatii ale ochilor.
Sezonul lor de coacere incepe in septmebrie si, in cazul in care nu utilizati fructele imediat, este indicat sa le depozitati in frigider timp de aproximativ 40 zile (la temperatura racoroasa, umbrita, departe de caldura si umezeala timp de o saptamana). Alegeti gutui cu structura ferma, de culoare galben aprins. Evitati fructele verzi, necoapte deoarece sunt acre si necomestibile, dar si pe cele deteriorate sau strivite. Se pare ca semintele pot fi toxice in cantitati mari (contin cianida), prin urmare multe persoane le inlatura. Miezul este extrem de dur, insa utilizarea unui cutit ascutit poate fi de ajutor; gustul specific innecacios este conferit de taninuri (care sunt distruse prin gatire, pastrandu-se totusi uleiurile esentiale aromate si compusii alifatici). Desi miezul in stare cruda este alb, prin gatire devine rosu si deoarece contine pectina din abundenta, gutuile sunt folosite pentru gemuri si dulceturi, dar si prajituri, tarte, placinte. Este recomandat sa inlocuiti 1/3 din merele dintr-o placinta cu gutui pentru a conferi un strop de astringenta. In unele cazuri fructele crude pot cauza disconfort la nivelul gatului si chiar probleme cu respiratia. Deoarece contin o fibra moale denumita mucilagiu, pot scadea gradul de asimilare al anumitor medicamente; este indicat sa le consumati la cel putin o ora dupa medicatie. Se considera ca in timpul sarcinii, gutuile contribuie la nasterea unor copii inteligenti.
Citeste si:
10 remedii naturiste pentru 10 probleme aparute in sarcina
Tratamente naturiste pentru infectie urinara
Cum tratezi urticariile provocate de scutece
Tratamente naturiste pentru riduri
Surse:
www.stepintomygreenworld.com; www.healthbenefitstimes.com; www.nutrition-and-you.com; http://lifestyle.iloveindia.com; www.webmd.com; http://omtimes.com; www.organicauthority.com; www.organicfacts.net