Aspecte nutritionale
Beneficii asupra organismului
Cancer - conopida contine sulforan, un compus al sulfului demonstrat a distruge celulele stem canceroase, incetinind prin urmare dezvoltarea tumorilor (unii cercetatori considera aceste celule drept cheia eradicarii cancerului). Prin combinarea conopidei cu curcumina (compusul activ din condimentul turmeric) poate fi prevenit si tratat cancerul de prostata. Un studiu publicat in revista Carcinogeneza a identificat faptul ca sulforanul poate reduce incidenta si rata de tumori mamare induse in animale; inhiba de asemenea cresterea celulelor canceroase mamare umane cultivate, conducand la moartea celulara. Si alti compusi din conopida dispun de proprietati anticancerigene, astfel, conform Institutului National pentru Cancer, indolii si izotiocianatii inhiba dezvoltarea cancerului din mai multe organe la sobolani si soareci (vezica, sani, colon, ficat, plamani si stomac). In acest sens, indol-3-carbonol afecteaza metabolismul estrogenic din corp, prevenind cancerul mamar si alte forme ce afecteaza sistemul reproducator feminin.
Detoxifiere - glucozinolatii sunt compusi ce contin sulf care ii confera conopidei mirosul si aroma patrunzatoare. Acestia activeaza sistemul de detoxifiere al corpului (prin mestecare se descompun si activeaza detoxifierea). Unele cercetari au corelat efectele lor cu prevenirea mai multor forme de cancer. Din punct de vedere al cantitatii de glucozinolati, conopida contine cea mai mare cantitate dupa broccoli. Mai contine insa si tiocianati (inclusiv sulforafan si izotiociant) care ajuta la cresterea abilitatii ficatului de a neutraliza substantele potential toxice. Ajuta in acest sens si prezenta enzimelor cum sunt glutation transferaza, glucuronozil transferaza si chinon-reductaza.
Sanatatea oaselor - prezenta boronului conduce la o asimilare sporita a calciului si magneziului, esentiale pentru dezvoltarea oaselor si prevenirea osteoporozei.
Imunitate- diindolilmetanul, un compus solubil prezent din abundenta in legumele crucifere, este un imunomodulator eficace, dar si un agent antibacterian si antiviral. Compusul are aceste proprietati datorita abilitatii sale de a sintetiza si potenta receptorii Interferon-Gamma de la nivel celular. In prezent s-a demonstrat utilitatea sa si in tratamentul papilomatozei respiratorii recurente cauzate de HPV si in studii clinice pentru displazia cervicala. De asemenea, vitamina C din compozitie, dupa cum bine stiti, este un antioxidant ce ajuta la protejarea impotriva radicalilor liberi, stimuleaza imunitatea si previne infectiile si cancerul. Este indicat consumul regulat de suc din conopida.
Inima - sulforafanul din conopida si alte crucifere s-a demonstrat a imbunatati semnificativ tensiunea si functia renala. Oamenii de stiinta considera ca beneficiile sulforafanului sunt legate de imbunatatirea mutatiei ADN-ului, esential pentru functionarea celulara normala si expresia adecvata genica, in special in invelisul usor de afectat al arterelor (endoteliu); acest compus nu doar activeaza activitatea antiinflamatorie de la nivelul sistemului cardiovascular, ci si previne sau chiar reverseaza afectarea vaselor de sange. De asemenea, vitaminele C, K si urmele de omega 3 pot preveni depunerea de placa din vasele de sange si imbunatatesc circulatia sanguina (se previn bolile cardiace). Nu in ultimul rand alicina, un alt compus al sau, s-a demonstrat a reduce riscul de boli cardiace si de infarct.
Proprietati antiinflamatorii - conopida contine o multime de nutrimente antiinflamatorii ce ajuta la controlul inflamatiei din organism (cand sistemul imunitar reactioneaza in mod gresit la o potentiala amenintare), inclusiv indol-3-carbinol (opereaza la nivel genetic pentru a preveni raspunsurile inflamatorii de la nivel de baza). Consumul regulat de conopida poate scadea riscul de boli mediate de inflamatie cum sunt artrita, obezitatea, diabetul, boala inflamatorie intestinala si colita ulcerativa (datorita continutului de acizi grasi omega 3 si vitamina K). In plus, unul din glucozinolatii din conopida-glucobrasicina- poate fi convertit intr-o molecula de izotiocianat, respectiv indol-3-carbinol, mentionat anterior.
Creier si sarcina - fiind o sursa buna de colina, o vitamina B cunoscuta pentru rolul in dezvoltarea creierului. Aportul de colina in timpul sarcinii a supraalimentat activitatea cerebrala a animalelor in utero, indicand ca poate stimula functia cognitiva, imbunatati invatarea si memoria. In acest sens, datorita continutului de folat (vitamina B9) ajuta la dezvoltarea fetala; folatul inainte si in timpul sarcinii previne aparitia defectelor neurologice cum sunt spina bifida. Poate chiar diminua declinul memoriei asociat varstei si vulnerabilitatea creierului la toxine din timpul copilariei, conferind protectie insa si la maturitate.
Sistem digestiv - fiind o buna sursa de fibre alimentare ajuta sistemul digestiv, curatindu-l. In plus, cercetatorii au identificat ca sulforafanul creat dintr-un glucozinolat (mentionat anterior) poate proteja invelisul stomacului. Acest compus previne supraproliferarea bacteriana a Helicobacter pylori din stomac (care conduce si la ulcer). Sucul de conopida dispunde un efect antiinflamator si calmant, protejand impotriva cancerului de colon, bolii lui Crohn. Aminoacidul glutamina din el este bland si calmant, detoxifiind, reparand ulcere, vindecand si regenerand. Este indicat sa consumati sucul in cantitati mici de 3 ori pe zi pe stomacul gol (amestecati cu suc de morcov si telina daca nu-i tolerati gustul).
Antioxidanti - deoarece este plina de vitamina C, mangan, betacaroten, kaempferol, quercetina, rutina, acid cinamic, acid ferulic, acid cafeic (antioxidanti), ofera celulelor protectie adecvata impotriva speciilor reactive de oxigen. Astfel corpul va putea rezista imbatranirii cauzate de expunerea zilnica la poluanti, stres cronic si radicali liberi (conduc la risc de stres oxidativ-afectarea accelerata a tesuturilor si organelor, factor de risc pentru cancer).
Citeste si:
Tratamente naturiste pentru guta
Tratament naturist pentru durerile de stomac
Tratamente naturiste pentru un ficat sanatos
Depozitare si consum
Conopida este gasita fie proaspata, fie congelata, indeosebi in lunile de iarna. Cand o achizitionati, urmariti sa fie ferma, compacta, uniforma, fara pete intunecate (indica o forma de mucegai denumita mucegai pufos) sau cu frunze verzi atasate de stem; suprafetele grauntoase si buchetele separate indica supramaturare, in timp ce colorarea in verde se datoreaza supraexpunerii la soare. Depozitati-o in frigider intr-o punga de plastic pana la 5 zile la umiditate relativ ridicata. Daca este pastrata corect, se mentine pana la o saptamana.
Pentru a o spala, intoarceti-o invers, clatind intr-un castron mare cu apa rece sau solutie salina timp de 15-20 minute pentru a va asigura de indepartarea insectelor, solului sau solutiilor fungicide/insecticide. Uscati prin tamponare usoara cu o carpa moale si indepartati miezul si frunzele. Buchetele trebuie taiate pentru a se gati uniform; adaugati in apa si sare pana cand bucatile se inmoaie (cateva minute). Retineti ca supraprepararea poate conduce la pierderea nutrimentelor (in special vitamina C); in plus gatirea rapida (la aburi sau microunde) reduce mirosul de sulf, pastreaza fermitatea si culoare. Pentru a-i pastra culoarea alba, adaugati 1 lingura de lapte sau suc de lamaie in apa si nu gatiti in oala de aluminiu sau fier (compusii din conopida reactioneaza si se coloreaza in galben).
Alimentele bogate in fibre cum sunt fasolea, varza, broccoli, lintea, ceapa, cerealele integrale si evident conopida pot cauza balonare si flatulenta crescuta, prin urmare cresteti gradual cantitatea sa din alimentatie. De asemenea, utilizarea prelungita/excesiva poate cauza inflamarea glandei tiroide si deficienta de hormon tiroidian (din cauza prezentei goitrogenilor-compusi vegetali); se indica evitarea de cei cu disfunctie tiroidiana. Conopida mai contine si purine (se descompun pentru a forma acidul uric); aceste substante pot cauza la unele persoane probleme de sanatate (respectiv acumulare de acid uric). Persoanele care sufera de guta sau pietre la rinichi trebuie sa evite/limiteze consumul sau. Nu in ultimul, rand, daca urmati un tratament cu anticoagulante (warfarina), este important sa nu mancati prea multe alimente cu vitamina K (joaca un rol in coagulare).
Surse:
www.medicalnewstoday.com; www.nutrition-and-you.com; http://articles.mercola.com; www.livestrong.com; www.trueactivist.com; http://juicing-for-health.com; www.whfoods.com