Beneficii nutritionale
Beneficii asupra sanatatii
Hidratare - datorita continutului mare de apa, castravetii hidrateaza corpul in timp ce elimina toxinele; corpul uman contine mai mult de jumatate din greutate apa, necesara pentru functionarea diverselor sisteme, iar lipsa sa poate conduce la deshidratare (oboseala, frisoane, crampe musculare); apa este vitala pentru formarea salivei si racirea corpului prin transpiratie. Prin continutul lor de vitamine, ofera toate vitaminele de care corpul are nevoie zilnic si in schimb impiedica retentia de apa (peste limita normala).
Par si piele - din acest punct de vedere, pot fi utilizati in multiple modalitati, dupa cum urmeaza: estompeaza cearcanele (datorita abundentei de antioxidanti si siliciu), pungile de la ochi (datorita continutului mare de acid ascorbic pot reduce retentia de apa-pozitionati pe ochi timp de 20 minute), estompeaza pistruii (cand sunt folositi ca tonic cu care se stropeste fata si gatul), rejuvenarea pielii (sub forma de masca-prin mixarea castravetilor cu cateva picaturi de lamaie; pielea va deveni stralucitoare, disparand cicatricile si pigmentarea), inchiderea porilor (fie ii aplicati pur si simplu, fie ii combinati cu otet de mere, lamaie, miere, gel de aloe vera sau pulpa de rosie), indepartarea celulitei (prin combinarea cu ½ zat de cafea si 1 lingura de miere sub forma de pasta care se aplica pe piele, pot fi si consumati ca atare). Nu in ultimul rand, sunt utili si in cazul arsurilor solare (sucul de castraveti poate fi aplicat pe zona afectata pentru un efect de racorire si calmare). Continutul lor de siliciu si sulf ajuta la stimularea cresterii parului, putand fi combinati si cu suc de morcovi, salata verde sau spanac.
Cancer - castravetii contin lariciresinol, pinoresinol si secoisolariciresinol, lignani care dispun de un istoric solid in cercetare cu privire la reducerea riscului de cancer, inclusiv de tip mamar, ovarian, uterin si de prostata (se pare ca are legatura cu rolul detinut de bacteriile din tractul digestiv uman care preiau acesti lignani si ii convertesc in enterolignani - au abilitatea de a se lega de receptorii estrogenului dispunand de efecte pro si anti estrogen asociate cu reducerea riscului de cancer al gonadelor). Cercetarea asupra beneficiilor castravetilor a fost insa restransa la studii de laborator si pe animale. Un al doilea grup de fitonutrienti benefici in combaterea cancerului este compus din cucurbitacine (care fac parte dintr-o famile mai mare numita triterpene) identificate in castravetii proaspeti; acestea blocheaza semnalele transmise de celulele canceroase (pentru dezvoltarea si supravietuirea lor).
Respiratie urat mirositoare si mahmureala - desi pare neobisnuit, feliile proaspete de castravete presate in cerul gurii cu limba timp de 30 de secunde pot indeparta respiratia urat mirositoare (fitochimicalele vor distruge bacteriile responsabile de miros). In cazul mahmurelii sau al durerii de cap, trebuie ingerati inainte de culcare si ajuta datorita faptului ca contin suficient zahar, vitamine de complex B, electroliti pentru a inlocui multe nutrimente esentiale, reducand intensitatea simptomelor resimtite.
Scadere in greutate si digestie - datorita caloriilor in numar redus si a continutului ridicat de apa (dar si a lipsei grasimilor saturate/colesterolului), castravetii sunt ideali pentru persoanele care doresc sa slabeasca. Ajuta si fibrele continute in eliminarea toxinelor din sistemul digestiv care stimuleaza digestia, prevenind in acelasi timp indigestia si alte boli asociate. Consumul zilnic al acestor legume poate reprezenta un remediu pentru constipatia cronica.
Rinichi si vezica urinara - din nou continutul ridicat de apa are o influenta asupra functiei renala, stimuland urinarea (de aceea sucul de castraveti este considerat drept un excelent diuretic). Consumul constant poate dizolva de asemenea pietrele renale in timp.
Diabet, cholesterol si tensiune - sucul de castraveti contine un hormon necesar celulelor pancreatice pentru producerea insulinei care a fost identificat a fi benefic pacientilor diabetici. Cercetatorii au descoperit si un compus denumit sterol care sustine scaderea nivelelor colesterolului. Datorita continutului de potasiu, magneziu si fibre, au un rol important in reglarea presiunii (atat pentru cea scazuta, cat si pentru cea ridicata); si sodiul din compozitie are un aport in acest sens.
Articulatii sanatoase, guta si artrita - fiind o sursa excelenta de siliciu (cunoscut a stimula sanatatea articulara prin fortifierea tesuturilor conjuctive) sustine buna functionare a articulatiilor. Castravetii sunt si bogati in vitamina A, B1, B6, C si D, folat, calciu, magneziu si potasiu. Cand sunt amestecati cu suc de morcovi pot ameliora durerile de guta si artrita prin reducerea nivelelor de acid uric.
Aciditate, racire si febra - alcalinitatea mineralelor din sucul de castraveti ajuta efectiv in reglarea pH-ului corpului, neutralizandu-i aciditatea; este util si pentru ameliorarea ulcerelor gastrice si duodenale. In perioade uscate si fierbinti, sucul de castraveti combinat cu cel de telina are abilitatea de a normaliza temperatura corporala, fiind util in consecinta si in cazul in care aveti febra.
Inflamatie - prin contracararea acizilor urici care cauzeaza inflamatii in articulatii, castravetii sunt potriviti pentru persoanele care sufera de reumatism. Functioneaza la fel de bine si in cazul artritei, astmului sau gutei. Aceste proprietati rezida in antioxidantii de care dispun, inclusiv vitamina C, beta-caroten si mangan, dar si quercetina, apigenina, luteolina si kaempferol. In studii animale, extractele proaspete ale acestei legume au dovedit beneficii specifice, inclusiv scaderea radicalilor liberi si cresterea capacitatii antioxidante (inhiba enzimele pro-inflamatorii cum sunt ciclo-oxigenaza si previn supraproductia de oxid nitric in situatii in care este crescut riscul de inflamatie excesiva).
De retinut
Cand ii achizitionati, trebuie sa va asigurati ca sunt proaspeti, prin urmare culoarea lor sa fie de la verde deschis la verde inchis, cu textura ferma si neteda; evitati-i pe cei cu pete/lovituri sau de culoare galbena. Spalati-i bine inainte de a-i consuma pentru a indeparta pesticidele si alte chimicale nocive. In cazul in care nu-i consumati imediat, pot fi pastrati la rece aproximativ o saptamana (nu-i lasati la temperatura camerei deoarece se vor deteriora); daca ii cojiti, pastrati-i intr-un recipient etans pentru a impiedica uscarea lor. Este indicat consumul lor in decurs de 2-3 zile de la achizitie. In unele cazuri pot cauza efecte adverse, si anume alergii, in special cu privire la cavitatea bucala (pot aparea inflamare si mancarime in urma reactiei alergice), din acest motiv este indicata gatirea lor si nu consumarea in stare cruda. La unele persoane pot provoca probleme de gastrita din cauza cucurbitacinei (cauzeaza indigestie), exista si soiuri la care a fost indepartata subtanta prin modificare genetica. Pot cauza in cazuri extrem toxicitate si pierderea parului (din cauza chimicalelor), insa doar cand sunt consumati in exces.
Citeste si:
Tratamente naturiste pentru cearcane
Remedii naturiste pentru afectiunile ochilor
Remedii naturale pentru cuperoza
Tratamente naturiste pentru acnee
Surse:
www.stylecraze.com; http://juicing-for-health.com; www.nutrition-and-you.com; www.naturalnews.com; www.livestrong.com; http://visual.ly; www.whfoods.com