Aspecte nutritionale
Beneficii asupra sanatatii
Greutate - culoarea rosie caracteristica denota prezenta antocianinelor care stimuleaza arderea grasimii depozitate; cand un grup de animale a fost hranit cu antocianine, au crescut in greutate cu 24% mai putin decat animalele care au consumat o alimentatie fara acestea (conform Jurnalului de Agricultura si Chimie Alimentara). De asemenea, o cana de capsuni contine numai 54 calorii, nu are grasimi si nivel redus de sodiu si zahar (contin zaharuri naturale-sub 4 g pe portie- si carbohidrati la nivelul unei jumatati de felie de paine); fibrele pot conferi o senzatie de satietate, iar vitamina C ajuta metabolismul sa ardeti mai rapid caloriile. Compusul nitrat stimuleaza fluxul sanguin si oxigenul din corp, importante pentru scaderea in greutate. Retineti ca mentinerea unei greutati sanatoase constituie unul din cele mai bune metode de apararea impotriva diabetului de tip 2 si a bolilor de inima.
Memorie - antocianinele stimuleaza memoria pe termen scurt cu 100% in decurs de 8 saptamani. Fisetina, un flavonoid care apare in mod natural in capsuni ajuta la imbunatatirea memoriei prin stimularea cailor neurotransmitatorilor. Un studiu publicat in Analele de Neurologie a demonstrat ca un consum de 2 sau mai mult portii de capsuni pe saptamana poate intarzia degradarea memoriei in cazul femeilor varstnice.
Inflamatie - capsunile scad nivelele proteinei reactive C (CRP), un semnalizator al inflamatiei din organism. In cadrul unui studiu, femeile care au consumat 16 sau mai multe capsuni pe saptamani au prezentat cu 14% mai putine sanse de nivele crescute ale CRP (Scoala de Sanatate Publica Harvard). Antioxidantii si fitochimicalele din capsuni pot reduce inflamatia de la nivel articular ce cauzeaza artrita si conduce la boli de inima.
Boli cardiovasculare - flavonoidele, care sunt responsabile pentru culoarea si aroma capsunilor, scad riscul de boli cardiace. Conform Fundatiei pentru Inima si Atac de cord, boala cardiaca constituie cauza principala a deceselor femeilor canadiene. Insa, datorita acidului elagic si flavonoidelor (fitochimicale) care confera un efect antioxidant ce poate fi benefic inimii in multe moduri: contracarand efectul LDL (colesterolul rau) ce cauzeaza acumularea de placa in artere si conferind un efect antiinflamator ce ajuta inima. Cercetatorii de la Centrul de Nutritie Clinica si Modificarea Factorului de Risc din Toronto au studiat efectul capsunilor asupra unei alimentatii menite sa reduca colesterolul si au concluzionat ca acestea au redus afectarea oxidativa, precum si lipidele din sange (ambele joaca un rol in aparitia bolilor cardiace si a diabetului). Consumul regulat de antocianine poate reduce riscul de infarct cu 32% in cazul femeilor tinere conform unui studiu desfasurat in Marea Britanie de Aedin Cassidy (cel putin 3 portii pe saptamana). Quercetina, tot o flavonoida, reduce riscul de ateroscleroza si protejeaza impotriva degradarii cauzate de LDL in studii animale (are si proprietati anticancerigene). Alte studii au demonstrat ca in urma consumului de capsuni, scad nivelele de homocisteina, un aminoacid asociat cu degradarea invelisului interior al arterelor. Nu in ultimul rand, fibrele si potasiul sustin sanatatea inimii; in urma unui studiu, participantii care au consumat 4069 mg potasiu pe zi au prezentat un risc cu 49% mai mic de boala ischemica in comparatie cu cei care au consumat mai putin (in jur de 1000 mg).
Tensiune - datorita continutului ridicat de potasiu (134 mg pe portie) sunt recomandate hipertensivilor pentru combaterea efectelor sodiului din corp; poate si reduce dar si preveni tensiunea ridicata. Un aport redus de potasiu reprezinta un factor de risc in aparitia hipertensiunii, la fel ca un aport mare de sodiu.
Sanatatea oaselor - capsunile contin potasiu, vitamina K si magneziu care sunt importante pentru sanatatea sistemului osos, dar dispun si de nutrimente cum sunt mangan si alte minerale care nu doar stimuleaza cresterea oaselor, dar le si mentin in conditie buna, fiind in acest sens extrem de potrivite pentru copii (au sistemul osos in curs de dezvoltare).
Anti-imbatranire - capsunile sunt pline de biotina care ajuta la fortifierea parului si a unghiilor, dar si de acid elagic care protejeaza fibrele elastice din piele de alterare. Puterea vitaminei C se manifesta si in acest plan, deoarece este vitala pentru producerea colagenului ce ajuta la imbunatatirea elasticitatii si rezistentei pielii. In plus, cercetatorii de la Universitatea Hallym din Korea au concluzionat ca si acidul elagic previne deteriorarea colagenului si raspunsul inflamator (factorii principali in aparitia ridurilor, urmati de expunerea la raze UV).
In ceea ce priveste parul, pierderea sa constituie o problema serioasa pentru multe persoane. Dar acidul folic, vitamina B5, vitamina B6 si acidul elagic prezente in capsuni pot preveni caderea acestuia, dar si subtierea sa. In plus, mineralele precum cuprul si magneziul ajuta la prevenirea matretii si a proliferarii fungice de pe scalp (pot fi realizate o serie de masti pentru par cu ajutorul capsunilor ce contribuie la aspect stralucitor).
Ochi - consumul a trei sau mai multe portii de capsuni poate reduce riscul de degenerescenta maculara, o afectiune ce conduce la pierderea vederii. Proprietatile antioxidante ale acestor fructe pot preveni cataracta (incetosarea vederii) care, de asemenea, poate conduce la orbire. Vitamina C joaca un rol important si in intarirea corneei si a retinei oculare (riscul crescut de cataracta la femeile de peste 65 ani in urma consumului de vitamina C este corelat cu suplimente si nu cu vitamina in stare naturala).
Dinti - capsunile se situeaza pe locul trei ca sursa de polifenoli (dupa cafea si masline) conform Jurnalului Dentistilor, considerandu-se ca acestia inhiba descompunerea amidonilor din gura (limitand zaharurile care adera la dinti ca placa si combatand bacteriile ce contribuie la carii si boli gingivale). Frecand dintii cu capsuni veti ajuta la albirea lor datorita continutului lor acid.
AVC (accident vascular cerebral) - antioxidantii quercetina, kaempferol si antocianinele s-au dovedit a reduce formarea de cheaguri de sange asociate cu accidentul vascular cerebral, ca si aportul ridicat de potasiu.
Cancer - datorita antioxidantilor puternici care actioneaza asupra radicalilor liberi, inhiband dezvoltarea tumorilor si scazand inflamatia. Vitamina C este unul dintre acestia, dar si acidul elagic care s-a dovedit ca suprima dezvoltarea celulelor canceroase (cancer oral, mamar si cervical). Si luteina si zeaxantina lupta impotriva radicalilor, neutralizand potentialul lor negativ. Studiile au demonstrat ca pudra de capsuni uscata la rece poate preveni cancerul esofagian. Un studiu publicat in Jurnalul International de Cancer a demonstrat ca extractul de capsuni a inhibat dezvoltarea tumorilor pulmonare la soarecii expusi la fum de tigara.
Constipatie - consumul de capsuni poate ajuta si in acest sens datorita continutului mare de apa, prin mentinerea hidratarii si a tranzitului intestinal optim, dar si prin continutul de fibre, cunoscut a preveni constipatia si a adauga volum scaunelor (intr-o portie se afla aproximativ 2 g). Ajuta si la prevenirea diverticulitei - o inflamatie a intestinelor - care afecteaza 50% din persoanele peste 60 ani.
Alergii si astm - datorita efectului inflamator al quercetinei, consumul de capsuni poate ameliora simptomele alergiilor cum sunt rinoree, ochii aposi si urticaria, desi nu exista studii care sa sustina teoria; exista sutdii care au demonstrat o incidenta scazuta a astmului in legatura cu un aport ridicat de vitamina C.
Diabet - capsunile dispun de un index glicemic redus (40) si sunt bogate in fibre, care ajuta la reglarea glicemiei si la mentinerea acesteia in limite normale (incetinesc absorbtia glucozei in sange); fibrele ajuta si la prevenirea diabetului. In plus, cercetatorii au descoperit ca un consum de 37 capsuni pe zi poate reduce complicatiile asociate diabetului cum sunt boli renale si neuropatii. Studiul a demonstrat ca fisetina, o flavonoida din capsuni, stimuleaza supravietuirea neuronilor din culturi si a imbunatatit memoria la soareci, prevenind complicatiile mentionate la soarecii diabetici. In cadrul unui studiu recent din Finlanda, femeile care au consumat paine cu capsuni au prezentat cu 36% un raspuns mai bun in comparatie cu cele care au consumat doar paine, datorta polifenolilor care incetinesc descompunerea si asimilarea carbohidratilor, scazand nevoia de insulina.
Sarcina - acidul folic este esential pentru femeile gravide deoarece confera protectie impotriva defectelor de tub neural la copii. Folatul din capsuni prezent in cantitati mari ajuta la dezvoltarea creierului, a craniului si a maduvei spinarii.
Depresie - folatul poate ajuta si in cazul depresiei prin prevenirea excesului de homocisteina care se formeaza in corp (poate impiedica sangele si alte nutrimente sa ajunga la creier; homocisteina in exces interfereaza cu hormoni ai bunei dispozitii cum sunt serotonina, dopamina si norepinefrina care regleza si somnul si apetitul).
Imunitate - datorita prezentei vitaminei C (51,5 mg intr-o portie-aproape jumatate din necesarul zilnic) este stimulata imunitatea si va protejeaza impotriva infectiilor. Proprietatile antioxidante ale capsunilor devin biodisponibile dupa ce consumati fructele timp de cateva saptamani (un studiu din 2010 al UCLA).
De retinut
Oxalatii care se gasesc in multe produse (animale, plante etc.) se afla si in capsuni, iar cand sunt prea concentrati se cristalizeaza, conducand la probleme grave de sanatate. Prin urmare, persoanele cu probleme ale vezicii/rinichilor urinare ar trebui sa le evite (oxalatii interfereza cu absorbtia calciului in organism).
Desi capsunile pot fi achizitionate de la magazine in tot decursul anului, sezonul lor este de primavara pana la mijlocul verii si trebuie sa fie stralucitoare, ferme, de un rosu aprins, cu frunze verzi, fara nisip si mucegai. Evitati-le pe cele cu adancituri/aplatizari sau pe cele cu semne de mucegai, taieturi sau portiuni decolorate (cele necoapte au portiuni verzi sau galbene si pot avea gust acru). Capsunile sunt extrem de perisabile si trebuie achizitionate cu doar cateva zile inainte de consum. Inainte de a le introduce la frigider, indeparati fructele deteriorate pentru a nu le afecta si pe celelalte si pastrati-le intr-un castron acoperit cu un prosop de hartie si apoi cu un plastic timp de 1-2 zile. In cazul in care nu le consumati imediat, este indicat sa le congelati. Retineti ca pot cauza reactii alergice grave la unele persoane, incluzand inflamarea si inrosirea gurii, limbii si buzelor, eczema, urticarie, iritatie a pielii, durere de cap, rinoree, mancarime oculara, probleme gastrointestinale, depresie, hiperactivitate si insomnie, prin urmare trebuie evitate de persoanele sensibile.
Citeste si:
Remedii naturiste pentru dinti albi
Remedii naturiste pentru stimularea intelectului copilului
Tratamente naturale pentru cearcane
Tratamente naturiste pentru acnee
Tratamente naturiste pentru memorie
Surse:
www.nutrition-and-you.com; www.care2.com; www.medicalnewstoday.com; www.besthealthmag.ca; www.thehealthsite.com; www.eatingwell.com