5 uleiuri esențiale care ajută în scăderea febrei

5 uleiuri esențiale care ajută în scăderea febrei

Irina Olteanu - Redactor Senior

Febra reprezintă un răspuns natural al corpului și joacă un rol important în combaterea bolilor infecțioase. Pentru că ai posibilitatea de a apela și la remedii naturale, îți prezentăm în continuare 5 uleiuri esențiale care ajută în scăderea febrei alături de modul lor de utilizare.

Informații legate de febră

Febra poate fi definită drept o creștere temporară în temperatura corpului, hipotalamusul (termostatul corpului) fiind cel care o declanșează. Contrar opiniei generale, nu constituie o afecțiune, ci este de fapt un simptom. Din punct de vedere medical, pragul peste care trebuie să treacă pentru a fi încadrată drept febră este de 37.5 grade Celsius; uneori pot apărea și durere, frisoane, transpirații, dureri de cap și musculare, convulsii febrile (în cazul copiilor), dar nu uita că este modalitatea corpului de a combate virusurile și infecțiile care afectează organismul. Odată identificată cauza, fie că e vorba de o banală răceală, gripă, amigdalită, infecție a urechii, varicelă, infecție de tract urinar, temperatura corpului va reveni la normal.

Atâta timp cât febra se încadrează într-un prag moderat, poți funcționa și remedii naturale. Însă în cazul în care crește prea mult pot apărea leziuni de natură neurologică. Din acest motiv, trebuie subliniat faptul că nu trebuie să eziți să apelezi la medic dacă temperatura corporală este mult prea crescută, mai ales dacă este vorba despre un copil. 

uleiuri esentiale care ajuta in scaderea febrei

Cum pot ajuta uleiurile esențiale? Acestea sunt extrem de răcoroase, iar menta în special a fost folosită de timp îndelungat pentru controlul febrei. Totuși nu este potrivită pentru copiii de vârstă mică (sub 3 ani) și trebuie introdusă într-un difuzor. Pentru fiecare ulei esențial în parte există o schemă de diluare de care să ții cont pentru a beneficia la maxim de proprietățile sale.

1. Busuioc

Unul dintre cele mai rapide și mai eficiente uleiuri esențiale pentru reducerea febrei este busuiocul. Acesta s-a demonstrat în nenumărate studii că dispune de proprietăți antipiretice potente. Cercetătorii indieni care au desfășurat o serie de cercetări de laborator au observat că busuiocul a scăzut febra în cazul unor șoareci ce sufereau de febră tifoidă și diaree. De asemenea, au reușit să confirme proprietățile sale antiinflamatorii atât pentru inflamația acută, cât și pentru cea cronică. Abilitatea sa de a scădea temperatura corpului este similară aspirinei, doar că în cazul busuiocului nu există efecte adverse după utilizarea pe termen lung. În plus, s-a dovedit o plantă cu proprietăți antibacteriene puternice care poate distruge microbii potențiali cauzatori ai febrei.
Modalitatea sa concretă de utilizare: 5 picături de ulei de busuioc, 1 linguriță de ulei de jojoba. Amestecă uleiurile într-un mojar, acoperă-l și agită. Aplică câteva picături pe ceafă și în partea inferioară a picioarelor. Repetă de 3 ori pe zi timp de 3-5 zile.

2. Mentă

Uleiul esențial de mentă este extras dintr-o plantă perenă care este de obicei lipsită de culoarea gălbuie sau verde-gălbuie. Cea mai populară utilizare a acestui ulei constă în tratarea sindromului de colon iritabil, după cum reiese în urma mai multor studii, dar este extrem de util și în scăderea febrei și a infecțiilor respiratorii. Ingredientul său cheie, mentolul, eliberează tractul respirator, ușurând respirația (prin urmare reduce durerea de sinusuri, tusea, bronșita, congestia nazală) fiind dovedite științific proprietățile sale antipiretice.
Modalitatea sa concretă de utilizare: aplică 5 picături de ulei esențial de mentă pe un prosop rece, pune prosopul pe ceafă și repetă de mai multe ori pe zi până când temperatura scade.

uleiuri esentiale care ajuta in scaderea febrei

3. Cuișoare

Această plantă conține fenoli, monoterpene și alte substanțe care produc efecte antioxidante, antibacteriene și antifungice, printre altele. Astfel, cuișoarele pot combate o gamă largă de afecțiuni. Principalul compus din cuișoare este eugenolul, care constituie 70-85% din extract; acest ingredient este un antipiretic puternic și funcționează la fel ca acetaminofenul, fără a dispune de efectele sale adverse.
Modalitatea sa concretă de utilizare: aplică 5 picături de ulei de cuișoare pe un prosop rece, pune prosopul pe frunte, fă acest lucru întreaga zi, înlocuind prosopul cu unul nou la fiecare jumătate de oră.

4. Eucalipt și lavandă

Una dintre cele mai populare plante tradiționale indiene folosite pentru tratarea unei game largi de simptome este eucaliptul. Are un efect răcoritor, dar este și potrivit pentru relaxare. În plus, acționează ca un antipiretic (poate scădea temperatura corpului și îți poate conferi o senzație de confort). De asemenea, posedă proprietăți analgezice și antiinflamatorii care pot ameliora simptomele asociate febrei. Lavanda, conform unui studiu din 2015, este folosită în mod tradițional ca antipiretic.
Modalitatea sa concretă de utilizare: dizolvă 3 picături de ulei de eucalipt și 2 picături de ulei de lavandă într-un castron de apă rece, înmoaie o cârpă, stoarce excesul de apă și aplică cârpa pe frunte. Înmoaie din nou în apă după câteva minute și repetă procedura de 3 ori pe zi timp de o săptămână.

5. Lemongrass

Această plantă perenă crește în savane și regiuni tropicale, iar în Nigeria vracii folosesc uleiul său pentru a reduce temperatura corpului și alte simptome ce însoțesc febra. De curând, cercetătorii i-au tratat eficacitatea pentru a trata malaria. Se oare că funcționează la fel ca paracetamolul, un antipiretic binecunoscut, având proprietăți antiinflamatorii și antipiretice; este fololist și pentru durere musculară și de articulații. De asemenea, uleiul de lemongrass are proprietăți analgezice și antiinflamatorii și poate ameliora durerea sau inflamația din orice zonă a corpului.
Modalitatea sa concretă de utilizare: diluează 3-4 picături de ulei de lemongrass într-o linguriță de ulei de măsline, toarnă câteva picături pe frunte și pe ceafă, masează delicat zonele, repetă de 2-3 ori pe zit imp de o săptămână.

Larogrip frectie babyhttp://www.laropharm.ro/produse

-1 flacon x 100 ml - loțiune
-ulei esențial de lămâie, lavandă, mușețel roman, arbore de ceai australian și portocală amară, acid acetic (oțet)
-util în stimularea circulației sangvine și relaxare musculară
-folosit și în scăderea febrei, când nu dau rezultat alte produse, cum ar fi suspensiile de paracetamol, respectiv ibuprofen, sau părinții nu doresc să folosească un rx- metamizol (ex. novocalmin supozitoare) sau fie nu pot obține rețeta
-poate fi folosit încă din primele zile, de la naștere, diluat până la 3 ani, 1 lingură (5 ml) într-un litru de apă călduță, apoi ca atare până la vârsta de 12 ani.

Produse la prețuri speciale în farmacii!  

Surse:
www.newhealthadvisor.com; http://joshealthcorner.blogspot.ro; https://naturallydaily.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 ciorbe pentru scăderea colesterolului
    10 ciorbe pentru scăderea colesterolului

    Colesterolul este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din lume, cauza a multor boli. În articolul de mai jos află cum poți folosi supa ca și aliat în...

    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său
    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său

    Sportul este, poate, cea mai benefică activitate pe care o poate practica copilul tău. Sportul de echipă îl dezvoltă pe copil atât din punct de vedere fizic, cât și...

    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting
    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting

    Atunci când te gândești la rolul tău de părinte, ce cuvinte îți vin în minte? Iubire? Devotament? Bucurie? Vorbim despre cele mai importante 9 cuvinte în...

    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească
    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească

    Pe măsură ce copilul crește și devine adolescent, se întâmplă adesea să nu mai comunice cu părintele la fel cum o făcea când era mic. Dacă vrei să te (re)apropii...

    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti
    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti

    Mai sunt două luni până la Revelion și cu siguranță multe dintre noi ne dorim să scăpăm de kilogramele acumulate pentru a întâmpina noul an cu o siluetă de...

    12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără
    12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără

    Colagenul este proteina ce conferă pielii structură, suplețe și elasticitate. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, cu fiecare an care trece, organismul produce tot mai...

    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților
    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților

    În multe familii, o dădacă este indispensabilă. Totodată, angajarea unei bone nu este un lucru ușor, până la urmă e o misiune grea să găsești un om în...

    Astrologii va ajută să stabiliți data nunții în 2024-2025 pentru o căsnicie de vis. Care sunt zilele norocoase în care vă puteți uni destinele?
    Astrologii va ajută să stabiliți data nunții în 2024-2025 pentru o căsnicie de vis. Care sunt zilele norocoase în care vă puteți uni destinele?

    Nu ați stabilit încă data nunții? Nu știți care este cea mai propice perioadă pentru a vă uni destinele? Astrologii vin în sprijinul cuplurilor care doresc să își...

    © 2025 Qbebe