In trecut, medicii se grabeau sa prescrie medicamente si, mai ales, antibiotice chiar si pentru o simpla raceala. Treptat, a aparut rezistenta la aceste medicamente, iar studiile au dovedit ca pastilele nu ajuta in orice situatie.
Mai mult decat atat, unii experti sunt de parere ca medicamentele pot fi periculoase, in special pentru copiii sub 2 ani. Si asta pentru ca unele dintre ele contin acetaminofen, care consumat in cantitati mari, poate cauza probleme hepatice si sangerari interne. De aceea, specialistii au inceput sa puna accent pe remediile naturale, simple si eficiente in lupta cu raceala si gripa.
Echinacea
Specialistii au catalogat echinacea drept panaceu. Numeroase studii au demonstrat ca echinacea contine substante active care cresc capacitatea de aparare a organismului, reduc durerea si inflamatia. Planta este cunoscuta pentru efectele antivirale si antioxidante. Utilizata, in special, pentru a lupta impotriva gripei si a racelii, administrata inca de la aparitia primelor simptome, echinacea reduce perioada si severitatea bolii si scade frecventa simptomelor.
Extract de soc
Vandut ca si Sambucol, extractul lichid de soc lupta direct impotriva gripei. Savantii au aratat ca, luat inca de la aparitia primelor simptome, socul va reduce durata si severitatea racelii. Compusii din extractul de soc sporesc capacitatea sistemului imunitar de a se apara si anuleaza proprietatea virusurilor de a se lipi de celulele umane, fiind astfel mai usor de eliminat din organism.
Lichide
Consumul crescut de lichide in timpul unei gripe va reduce la minim disconfortul creat. Astfel, cantitatea de lichide pierduta din cauza febrei va fi restabilita, evitandu-se deshidratarea. Nu te vei mai simti slabit din cauza gripei si a deshidratarii. Lichidele reci te pot linisti cand ai febra, iar cele calde sunt indicate in cazul in care ai o inflamatie la nivelul gatului. Musetelul si ceaiul verde, in mod special, pot fi extrem de eficiente in tratarea unei raceli, pentru ca ajuta la eliminarea toxinelor si a bacteriilor infectioase din corp. Bea cat mai multe lichide, cu precadere apa!
Vitamina C
Este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale in tratarea unei raceli. Vitamina C contribuie la productia de celule albe si stopeaza multiplicarea virusului. Atentie, insa! Medicii avertizeaza ca, utilizat in exces, poate provoca dureri de stomac si chiar sangerari interne. Consuma vitamina C din fructe si legume, precum: portocale, lamai, capsuni, piersici si kiwi sau varza, rosii, patrunjel si conopida.
Gargara
De la usturimea in gat pana la gat prea dureros ca sa poti sa inghiti ceva, disconfortul creat de raceala poate fi combatut cu gargara. Fie ca incerci o solutie de la farmacie sau folosesti apa calda cu sare, gargara calmeaza si dezinfecteaza membranele de la nivelul gatului si hidrateaza gatul inflamat si uscat.
Scortisoara
Scortisoara este cunoscuta pentru eficienta in tratarea gatului uscat sau iritat si pentru proprietatile antiseptice si antivirale. Fierbe o lingurita de pudra de scortisoara intr-un pahar de apa si adauga putin piper macinat si miere pentru un efect mai puternic. De asemenea, poti bea o ceasca de ceai in care sa adaugi 2 sau 3 picaturi de ulei de scortisoara.
Inhalatii cu aburi
Inhalatiile cu aburi ajuta la subtierea mucusului, care iti creeaza senzatia de nas infundat. De cateva ori pe zi, pune apa clocotita intr-un vas in care adaugi cateva picaturi din uleiul esential de ceai verde sau eucalipt (cunoscute antiseptice) si inhaleaza. Pune-ti un prosop deasupra capului si apleaca-te cu fata deasupra bolului, astfel incat prosopul sa formeze un cort in jurul tau. Respira adanc si usor aburii pana ce apa incepe sa se raceasca. Inhalatiile au efecte benefice in ceea ce priveste eliminarea mucusului. De asemenea, baile in care adaugi cateva picaturi de uleiuri esentiale indeparteaza durerile cauzate de raceala sau gripa.
Maseaza-ti pieptul
Cunosti probabil efectul relaxant pe care il are aplicarea unei creme mentolate pe piept si pe spate. Din fericire, masarea pieptului aduce si beneficii medicale, pe langa faptul ca te simti rasfatat. Eucaliptul, camforul si mentolul folosite pentru masaj au rolul de a reduce congestia de la nivelul aparatului respirator, iar vaporii eliberati in urma contactului cu pielea calda vor calma congestia de la nivelul capului.
Comprese reci
Daca ai febra si nu o poti combate cu nimic, foloseste comprese reci in zonele de impuls ale corpului - incheieturi si gat. Astfel, sangele care circula aproape de suprafata pielii se va raci si febra se reduce. De asemenea, compresele aplicate in zona sinusurilor elibereaza caile respiratorii.
Dormi cu capul ridicat
Congestia de la nivelul capului si a gatului te poate impiedica sa ai un somn odihnitor. Cel mai bun mod de a sta confortabil in pat, cand esti racit, este sa iti ridici capul, folosind o perna sau doua in plus. Prin mentinerea capului si a gatului mai sus decat restul corpului, vei evita blocarea si inflamarea nasului si a urechilor.
Ai grija sa sufli cate o nara si nu ambele simultan deoarece risti sa te alegi cu dureri de urechi. Totodata, poti incerca urmatorul exercitiu: prinde-te usor de nas cu degetele si trage aer timp de 10 secunde. Elibereaza apoi nasul. Repeta acest procedeu de 5 ori pentru a simti cum fluidele incep sa circule, reducand presiunea de la nivelul urechilor. Totodata, scade semnificativ sansa de a dezvolta o infectie a urechii sau o sinuzita.
Surse:
http://www.kidspot.com.au/familyhealth/Pain-relief-Cold-and-flu-10-flu-remedies-to-beat-the-bug+3204+562+article.htm
http://www.webmd.com/cold-and-flu/flu-guide/coping-with-flu
http://www.prevention.com/health/health-concerns/best-and-worst-natural-cold-and-flu-remedies?s=1