Totul despre amenoree

Totul despre amenoree

Irina Olteanu - Redactor Senior

Amenoreea constituie o problema cu care se confrunta un numar tot mai mare de femei de toate varstele si are la baza o multitudine de cauze. In functie de acestea se stabileste tratamentul adecvat, dar si poate fi anticipata evolutia bolii. Sa aflam care sunt acestea alaturi de alte informatii utile.

Ce este

Amenoreea reprezinta absenta menstruatiei (una sau mai multe), in general fiind vorba in cazul femeilor de varsta adulta de lipsa a cel putin 3 menstruatii (sau pe o perioada de timp mai mare de 6 luni), iar in cazul adolescentelor absenta aparitiei sale pana la varsta de 15 ani. In functie de aceste aspect, formele in care se poate prezenta sunt: primara (o femeie nu a prezentat niciodata menstruatie) sau secundara (absenta menstruatiilor la o femeie care a avut in trecut menstruatii). Poate avea o baza permanenta sau una temporara, cel mai adesea fiind vorba de sarcina, dar poate fi cauzata si de probleme ale organelor reproducatoare sau ale glandelor ce ajuta la echilibrarea nivelelor hormonale (tratamentul afectiunii rezolva amenoreea cel mai adesea).

Trebuie sa retineti faptul ca ciclul menstrual poate fi influentat de multi factori interni cum sunt modificari in nivelele hormonale, stres, boala, precum si factori externi sau de mediu; absenta unei menstruatii constituie rareori o problema medicala grava sau ascunde o alta afectiune, insa lipsa sa pe o durata indelungata poate indica prezenta unei boli cronice.

Simptome

Principalul simptom resimtit este, desigur, absenta menstruatiilor, fara a fi asociata o sarcina. Insa, in functie de cauza sa, pot aparea si alte simptome. De exemplu, simptome ale unui dezechilibru hormonal sau ale unui exces de hormoni androgeni pot include menstruatii neregulate, par corporal excesiv (in special facial), ingrosarea vocii si acnee. Nivelele ridicate de prolactina pot conduce la galactoree (o scurgere laptoasa din mameloane care nu este legata de alaptare). Alte simptome: dureri de cap, modificari in vedere, pierderea parului, durere pelvina.amenoree

Cauze

Amenoreea poate aparea dintr-o multitudine de motive, unele fiind normale pentru o femeie, cum sunt sarcina, alaptarea si menopauza. Contraceptivele pot reprezenta o alta cauza, chiar dupa oprirea administrarii lor poate dura un timp pana la restabilirea ovulatiei si revenirea menstruatiei (si cele injectabile sau implantate, precum si dispozitivele intrauterine; daca menstruatia nu revine in decurs de 3 luni este necesar consult medical). Anumite medicamente pot determina oprirea menstruatiilor, inclusiv unele tip de antipsihotic, chimioterapia, antidepresivele, medicamentele pentru tensiune si cele pentru alergii.

Exista si o serie de factori ce tin de stilul de viata care contribuie semnificativ la aparitia amenoreei, cum sunt: greutatea corporala scazuta (cu 10% sub limita normala de greutate) intrerupe multe functii hormonale in organism, stopand uneori ovulatia. Femeile care sufera de tulburari alimentare (anorexie/bulimie) nu mai prezinta menstruatii din cauza modificarilor hormonale. De asemenea, femeile care participa la activitati ce necesita efort fizic intens (cum este baletul) pot observa intreruperea ciclului menstrual (e vorba de combinarea mai multor factori inclusiv greutate redusa, stres si efort fizic intens). Stresul poate influenta temporar functionarea hipotalamusului (o zona din creier care controleaza hormonii ce regleaza ciclul menstrual), iar ovulatia si menstruatia se opresc in consecinta (dupa scaderea stresului revin la normal).

Sunt cunoscute si o serie de dezechilibre hormonale care pot cauza aceasta problema cum sunt: sindromul ovarului polichistic (nivele ridicate si sustinute de hormoni si nu nivele fluctuante), disfunctie tiroidiana (hipertiroidism/hipotiroidism), tumoare pituitara (tumoare necanceroasa in glanda pituitara poate influenta nivelele hormonale), menopauza prematura/insuficienta ovariana (in unele cazuri rezerva de ovule se diminueaza inainte de 40 ani).

Nu in ultimul rand, pot exista probleme structurale cu organele sexuale, cum sunt: leziuni uterine (sindromul Asherman-o afectiune in care se acumuleaza tesut cicatricial in mucoasa uterina care apare uneori dupa o dilatare si chiuretaj, operatie cezariana sau tratament pentru fibroame uterine) care previn dezvoltarea si descompunerea normala a endometrului sau lipsa organelor reproducatoare (uneori problemele aparute in timpul dezvoltarii fetale care determina ca o fata sa se nasca fara parti majore din sistemul reproducator cum sunt uter, cervix-blocaj/ingustare sau vagin) care in mod evident nu pot determina aparitia menstruatiilor sau anormalitati ale vaginului (cum sunt obstructia-membrana ce poate fi prezenta uneori, blocand scurgerea sangelui din uter si cervix cum este himenul imperforat sau septul vaginal).

Pentru o diferentiere a cauzelor in functie de clasificare afectiunii, forma primara are la baza de obicei afectiuni/anormalitati genetice sau boli ale glandei pituitare sau ale hipotalamusului. Niste cauze des intalnite in acest sens sunt disgeneza gonadala in care ovarele raman prematur fara foliculi si ovocite, aparand insuficienta ovariana prematura si sindromul Turner in care femeilor le lipsesc partial sau total unul din cei doi cromozomi X (ovarele sunt inlocuite cu tesut cicatricial si productia de estrogen este minima; maturizarea indusa de estrogen a organelor genitale externe si a caracteristicilor sexuale nu apare). Alte afectiuni includ insensibilitatea la androgeni in care sunt prezenti cromozomi XY, insa nu se dezvolta caracteristicile externe masculine din cauza lipsei raspunsului la testosteron si la efectele sale, hiperplazia congenitala adrenala. Forma secundara are la baza restul cauzelor expuse mai sus.

Iata si factorii de risc pentru aparitia amenoreei: istoricul familial (alte femei din familie cu amenoree), tulburari alimentare si antrenament atletic riguros.

Diagnostic

In timpul consultatiei, medicul va efectua o examinare pelvina pentru a identifica eventuale probleme ale organelor reproducatoare. In cazul in care nu ati prezentat nicio menstruatie, vor fi examinati sanii si organele genitale pentru a verifica existenta modificarilor normale caracteristice pubertatii. Deoarece, dupa cum ati aflat deja, amenoreea are stransa legatura cu nivelele hormonale din organism, specialistul (ginecolog sau endocrinolog) poate recomanda teste de sange cum sunt: in primul rand un test de sarcina, test de functie tiroidiana (masurarea nivelului de hormon stimulator tiroidian TSH), test de functie ovariana (nivelul de hormon amenoreefoliculostimulant FSH), test al nivelului de estradiol, test al nivelului de prolactina (nivele reduse pot indica tumoare a glandei pituitare), test de hormoni androgeni (daca experimentati par facial excesiv si voce ingrosata). Mai poate fi recomandat si un test de verficare hormonala in care veti urma o medicatie cu hormoni timp de 7-10 zile pentru a declansa menstruatia, iar rezultatele indica medicului daca menstruatiile s-au oprit ca urmare a lipsei de estrogen. Sunt de asemenea utile in diagnosticare corecta si procedee de tip imagistic, cum sunt ecografii (in forma primara se urmaresc anormalitati ale organelor reproducatoare), tomografie computerizata (pentru a vizualiza structurile interne in sectiune; indica daca uterul, ovarele si rinichii au aspect normal) si RMN (datorita acuratetii oferite asupra tesuturilor moi verifica existenta unei tumori pituitare). Se mai poate apela si la testarea sferei de actiune, cum este histeroscopia-o camera mica, subtire este inserata in vagin si cervix pentru a privi in interiorul uterului.

Tratament

Tratamentul depinde in primul rand de cauza afectiunii, iar scopul sau poate fi ameliorarea simptomelor dezechilibrului hormonal, restabilirea menstruatiei, prevenirea complicatiilor, obtinerea fertilitatii, desi nu toate pot fi obtinute intotdeauna. In cazurile in care anormalitati genetice sau anatomice reprezinta cauza (de obicei forma primara), poate fi indicate interventia chirurgicala si uneori terapia cu iradiere (se apeleaza la chirurgie si pentru adeziunile intrauterine sau in cazul tumorilor sau al blocajului structural).

Amenoreea hipotalamica care este legata de scaderea in greutate, exercitii fizice intense, boli sau stres emotional poate fi remediata in mod uzual prin gestionarea cauzei, de exemplu prin reducerea intensitatii exercitiilor sau cresterea in greutate (poate fi de ajutor sfatul unui nutritionist). In cazul insuficientei ovariene premature, terapia hormonala este recomandata pentru a evita simptome neplacute ale scaderii estrogenului, dar si pentru a

pregnyl
preveni complicatiile nivelului redus de estrogen (poate consta in pilule contraceptive la femeile care nu doresc o sarcina sau medicatie alternativa cu estrogen si progesteron). In timp ce gemeile care urmeazao terapie postmenopauza prezinta riscuri crescute de boli asociate, femeile tinere cu insuficienta ovariana pot beneficia de tratament pentru a preveni pierderea masei osoase. Femeile cu sindromul ovarului polichistic pot urma un tratament care reduce nivelul sau activitatea hormonilor androgeni. Medicatia constand in agonisti de dopamina  reduce nivelele ridicate de prolactina (cand este cazul) si va fi ajustata in functie de fiecare situatie in parte. Tehnologiile de reproducere asistata si administrarea de medicatie cu gonadropine (stimuleaza maturizarea foliculilor in ovare) sunt potrivite femeilor cu amenoree care doresc sa ramana insarcinate. Desi exista o multime de plante considerate a vindeca boala, niciuna nu dispune de eficacitate garantata si in unele cazuri prezinta nivele ridicate de toxine sau conduc la reactii adverse fatale, fiind important in acest sens sa va consultati cu medicul curant.

Complicatii si prevenire

Acestea includ: infertilitate deoarece daca nu ovulate si nu aveti menstruatie nu puteti ramane insarcinate si osteoporoza in cazul in care amenoreea este cauzata de nivele reduse de estrogen (slabirea oaselor). Unii factori legati de stilul de viata, cum sunt exercitiile in exces sau alimentatia deficitara pot fi gestionate chiar de voi. Incercati sa reduceti nivelul de stres cu care va confruntati apeland la ajutorul familiei, prietenilor sau medicului. Nu in ultimul rand, urmariti ciclul menstrual si adresati-va medicului cand observati vreo problema; notati data de aparitie a menstruatiei, durata si simptomele problematice pe care le experimentati.

 

www.catena.ro
catena

Citeste si:

Principalele tulburari ale ciclului menstrual

Remedii naturiste pentru problemele ginecologice ale femeii

Menstruatia in timpul alaptarii - tot ce trebuie sa stii


Cele mai comune motive de intarziere a menstruatiei

Surse:

www.emedicinehealth.com; www.mayoclinic.org; www.nlm.nih.gov; www.medicinenet.com

Articolul urmator
Transpiratii reci la copii: cauze și tratament
Transpiratii reci la copii: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    Este anul schimbărilor! Trei nativi vor lua totul de la zero până în primăvară
    Este anul schimbărilor! Trei nativi vor lua totul de la zero până în primăvară

    Anul 2025 este anul schimbărilor și oportunităților pentru trei dintre semnele zodiacale. Care sunt nativii ai căror viață se poate schimba drastic în 2025?

    Totul despre laminarea genelor
    Totul despre laminarea genelor

    Laminarea genelor este o procedură cosmetică cu efect semi-permanent de volumizare și curbare a genelor. Această metodă nu este același lucru cu extensia de gene și nu presupune...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum
    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

    Potrivit „Scientific American”, diagnosticarea fetelor cu tulburări de spectru autist se realizează mai dificil decât în cazul băieților, în condițiile...

    Totul despre cafeaua turcească
    Totul despre cafeaua turcească

    Cafeaua turcească nu este doar o băutură, ci și o experiență culturală care pune accentul pe ospitalitate, tradiție și interacțiune socială. Descoperă și tu cum o poți prepara...

    Mi-au spus că totul e bine, dar fetița mea a trăit numai 12 zile
    Mi-au spus că totul e bine, dar fetița mea a trăit numai 12 zile

    Pierderea unui copil este una dintre cele mai dure experiențe și, din păcate, este o situație ce poate surveni oricând în cazul bebelușilor microprematuri. Prin așa ceva a...

    © 2025 Qbebe