Multe dintre listele cu alimente pe care este bine sa le consumi sunt lipsite de informatii privind valoarea calorica. De aceea, iti prezentam 10 legume-minune a caror valoare nutritionala este mai mica decat energia depusa de organism pentru a le digera si au o multime de beneficii.
1. Castravete
Castravetele este leguma cu cele mi putine calorii. O jumatate de ceasca cu felii de castravete contine doar 7 calorii. Are un continut ridicat de apa (95%) si este bogat in vitamine si minerale, in carbohidrati si proteine. Nutritionistii spun ca toata valoarea legumei sta in coaja, in care gasim cea mai mare parte a vitaminelor C, A si complexul de B-uri. Castravetele este un excelent remediu in astmul bronsic, guta si reumatism, indigestie si constipatie, gastrita si ulcer gastric. Are efecte astringente si tonice.
2. Salata verde
Cu doar 8 calorii la o portie, salata verde este o adevarata minune in farfurie. Sursa importanta de apa (90%), acid folic, vitamina C, beta-caroten, potasiu, salata verde reduce riscul de boli cardiace, previne aparitia cancerului, mentine sanatatea oaselor si combate insomnia. Salata contine o substanta fitochimica numita lactucin, cu puternice proprietati sedative.3. Sparanghel
Sparanghelul nu prea este consumat in bucataria romaneasca desi nu contine colesterol sau grasimi si doar 11 calorii per fir. Aceasta leguma este bogata in potasiu si glutation, un aminoacid cu efect antioxidant, vitamina K, ce ajuta la dezvoltarea oaselor si inulina, care sporeste bacteriile bune. Sparanghelul scade tensiunea arteriala, imbunatateste fertilitatea si creste secretia lactate, are efect diuretic si proprietati antiinflamatoare.4. Telina
O suta de grame de telina rasa are doar 14 calorii, dar contine vitaminele A, B, C, si K, si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu. Telina are efect tonic si fortifiant, regleza functiile hormonale, este cicatrizant si diuretic. Este adjuvant in hipertensiune arteriala, nervozitate, astm si bronsite cornice, obezitate si degeraturi.5. Spanac
Cu 20 de calorii la o suta de grame, spanacul este o sursa importanta de clorofila, beta-caroten, vitamina B6, vitamina C, fier, calciu, sodiu si potasiu. Sulful il face un excelent antioxidant, iodul ajuta la combaterea bolilor de piele, vitamina K intareste structura osoasa. Spanacul este recomandat in osteoporoza, reumatism, anemii, rahitism, astenie fizica si nervoasa, cataracta.6. Conopida
O portie de conopida tocata are 23 de calorii si zero grasimi. In schimb, este bogata in vitaminele A, C si B3, dar si minerale precum potasiu, fosfor si sodiu. Conopida este cunoscuta printre nutritionisti drept un inamic declarat al cancerului datorita substantele cu efect rapid si puternic antioxidant, citostatic si stimulent al sistemului imunitar. Previne anemia si formarea cheagurilor de sange, stopeaza osteoporoza si reface flora intestinala.7. Broccoli
Intr-o suta de grame de broccoli tocat se afla 30 de calorii si o bogatie de vitamine: A, B6, C, K si folati, dar si mangan, potasiu si fosfor. Bogata in sulf, aceasta leguma are efecte antivirale si antibiotice. Cu un continut ridicat de antioxidanti din familia carotenoizilor, broccoli este un combatant puternic impotriva cancerului pulmonar, de prostata si de vezica urinara. Ajuta la intarirea sistemului osos, sprijina functiile nervoase si favorizeaza somnul.8. Rosii
O rosie are doar 11 calorii. Cu 94% apa, vitaminele A, C, E, K si complexul de B-uri, dar si calciu, magneziu, potasiul, fosfor, magneziu, fier si licopen, rosia reprezinta sanatatea din farfurie. Licopenul combate constipatia si obezitatea, lupta impotriva infectiilor si reduce riscul osteoporozei, iar potasiul joaca rol antihipertensiv. Nutritionistii recomanda consumul unei rosii in fiecare zi pentru eliminarea toxinelor din organism, protejarea ficatului si a sistemului respirator, reducerea presiunii sangelui si prevenirea bolilor canceroase.9. Dovleac
O portie de piure de dovleac are 23 de calorii. Pulpa contine vitaminele A, C si E, dar si saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice. Dovleacul reduce riscul aparitiei cancerului si lupta impotriva bolilor de inima, incetineste procesul de imbatranire si ajuta la regenerarea organismului. Semintele de dovleac favorizeaza eliminarea parazitilor intestinali si stimuleaza activitatea rinichilor, iar uleiul extras din seminte regleaza colesterolul. Sucul proaspat de dovleac este indicat in insomnie, ulcer si aciditatea gastrica.10. Ciuperci
Cu doar 35 de calorii la 100 de grame, ciupercile contin fibre, proteine, minerale si 80% apa. Sunt singurele legume care au in componenta lor vitamina D, esentiala pentru sistemul osos. Continutul ridicat de seleniu previne aparitia cancerului, zincul indeparteaza stresul si combate starile depresive, potasiul regleaza tensiunea arteriala, iar fibrele usureaza tranzitul intestinal.