Cele mai multe fructe si legume sunt, in mod natural, sarace in calorii. Consumate regulat contribuie la o buna sanatate. Specialistii in nutritie considera ca un aliment cu putine calorii este orice aliment care contine cel mult 40-50 de calorii per portie. The American Heart Association recomanda consumul zilnic a cel putin opt portii de fructe si legume.
1. Pepene galben si verde
Un pepene galben mediu contine 24 de calorii, iar 100 de grame de pepene verde (o felie mai mica) doar 30 de calorii. Aceste fructe miraculoase sunt sarace in sodiu si bogate in potasiu. Pepenele verde contine 89% apa, iar cel verde 95%. In timp ce fructul galben este o sursa importanta de albumine, glucide, fibre alimentare, vitamine si minerale, cel rosu contine zaharuri naturale, enzime, acizi organici si licopina, substanta cu efect antioxidant si reglator imunitar. Pepenele galben este energizant si detoxifiant, diuretic-depurativ, imbunatateste sistemul imunitar si reduce riscul aparitiei cancerului. Pepenele rosu creste, de asemenea, imunitatea organsimului. Este adjuvant in reumatism si guta si are rol reglator hormonal.2. Lamaia
Intr-o suta de grame de fruct sunt 26 de calorii sau 17 calorii/per fruct. Antivirale, antibacteriene si imunostimulatoare si detoxifiante, lamaile contin acid citric, calciu, magneziu, vitamina C, care intaresc sistemul imunitar, incetinesc imbatranirea celulelor si lupta impotriva infectiilor.3. Gutui
O suta de grame de gutui are doar 28 de calorii. Bogate in potasiu, fosfor si magneziu, dar si in glucide, zaharuri si apa, gutuile au proprietati antioxidante, vitaminizante, astringente si tonice. Concentratia mare de potasiu scade presiunea vasculara, iar tanina si pectina mentin sanatatea mucoasei digestive. Gutuile sunt recomandate in afectiuni precum: eczema si iritatii ale pielii, amigdalita, faringita si gingivita, afectiuni hepatice si intestinale, stomatite si hemoragii.4. Agrise
Sarace in calorii (33/100g), dar bogate in fibre solubile, agrisele contin foarte multa vitamina C, calciu, fosfor si vitaminele B. Sunt antioxidantul perfect si un excelent remediu in afectiunile oculare si respiratorii. Agrisele sunt fructele-minune pentru femei. O cura cu agrise de 150- 200 de grame, zilnic, timp de doua saptamani ajuta in tratarea candidozei cronice si a infectiilor bacteriene si parazitare, protejeaza aparatul reproducator si creste puterea de concentrare. Agrisele nu trebuie sa lipseasca din regimul persoanelor care sufera de diabet deoarece ajuta la normalizarea glicemiei si stimuleaza secretia de insulina.5. Grapefruit
Cu 42 de calorii la 100 de grame, respectiv cam 82 de calorii intr-un fruct mediu, grapefruitul reprezinta o sursa importanta de potasiu si vitaminele A, C si B5, calciu, magneziu si acid folic. Bogat in antioxidanti, acest fruct ajuta in lupta cu cancerul, stimuleaza digestia si reduce nivelul colesterolului. Consumat inainte de masa, grapefruitul ajuta la eliminarea noilor calorii, fiind un combatant puternic in cura de slabire. Este un excelent antiseptic, astringent, diuretic si stimulant.6. Capsune
Cu doar 35 de calorii la 100 de grame, capsunele sunt bogate in apa, vitamine si minerale, acid salicilic, elagic si pantotenic, proteine si zaharuri, uleiuri volatile, tanina si polifenoli cu rol antioxidant. Capsunele sunt recomandate in anemie, hipertensiune arteriala, purificarea sangelui, reumatism si guta, afectiuni renale si hepato-biliare. Sunt fructe cu puternic efect antibiotic si antiinflamator, nutritiv si remineralizant.7. Zmeura
O suta de grame de zmeura contine doar 38 de calorii. Fructele proaspete sunt bogate in minerale si vitaminele A, B1 si B2, C, D si P. Zmeura contine acid elagic, un antioxidant cu rol important in distrugerea membranei celulare. Aceste fructe sunt un adevarat elixir in afectiuni pulmonare, candidoza digestiva si constipatie, imbatranire prematura si diferite tipuri de cancer. Cercetatorii au descoperit ca zmeura are efect antioxidant de 1,5 ori mai puternic decat capsunele, de 3 ori mai intense decat kiwi si de 10 ori mai accentuat decat rosiile.8. Piersici
Aceste fructe au doar 48 de calorii la suta de grame (cam 3 piersici). Surse importante vitaminele A, C si E, dar si complexul vitaminic B, fier, magneziu, fosfor, cupru, zinc, iod, potasiu si seleniu, piersicile contin, de asemenea, fitonutrienti, antioxidanti si carotenoizi. Antioxidantii ajuta in lupta cu afectiunile cardiovasculare si cancerul, fosforul favorizeaza echilibrarea sistemului nervos, iar continutul bogat de fibre regleaza digestia si combate insomnia.9. Afine
Cu doar 57 de calorii la 100 de grame, afinele sunt bogate in vitamine, minerale si fibre. Aceste fructe sunt o adevarate minune pentru sistemul digestiv, pentru imbunatatirea memoriei si a functiilor cognitive. Flavonoidele din afine protejeaza organismul impotriva tulburarilor neurologice (Alzheimer sau Parkinson). Consumul regulat de afine previne aparitia cancerului, favorizeaza scaderea greutatii corporale si reduce riscul degenerarii maculare, principal cauza a pierderii vederii.10. Prune
Cu doar 36 de calorii per fruct, bogate in vitaminele A, B1, B2, C, fier, calciu si potasiu, prunele sunt o sursa importanta de vitalitate. Consumate in mod regulat, prunele elimina toxinele, intaresc imunitatea si regleaza tranzitul intestinal. Vitaminele ajuta in tratarea anemiei, iar potasiul favorizeaza buna functionare a sistemului nervos.Surse:
http://www.sheknows.com/health-and-wellness/articles/1071853/top-6-low-calorie-fruits
http://www.freedieting.com/tools/calories_in_fruit.htm
http://www.livestrong.com/article/362699-list-of-low-calorie-fruits-vegetables/
http://nutritiondata.self.com/foods-009000000000001000000-w.html?maxCount=62