Am să încep prin a deschide o teorie care mă tot macină de ceva vreme și care mi-a fost hrănită chiar azi de o știre de la Libertatea, care spune că pacientul 0 al României este, de fapt, un bărbat internat la Babeș în decembrie, după ce venise dintr-o vacanță prin Europa, care a avut simptome de Covid-19. Colegul său de salon era un bărbat cu aceleași simptome, care venise dintr-un schimb de experiență din China.
Aproape jumătate dintre cei infectați cu coronavirus, nu au simptome
Aceasta este informația numărul 1. Trecem la informația numărul 2. Cifre din Islanda, din orașul italian Vò și de pe nava de croazieră Diamond Princess, dezvăluie că aproape jumătate dintre cei care au fost confirmați pozitiv cu Covid-19 nu au prezentat deloc simptome. Informațiile preluate de la aceste două ultime cazuri sunt de mare interes, deoarece atât în orașul italian cât și pe nava de croazieră toți oamenii au fost testați (chiar și cei fără simptome) și, astfel, s-a putut observa propagarea virusului și s-au putut emite statistici relevante.
- Pe nava de croazieră dintre cei 3711 de pasageri testați, 712 au ieșit pozitivi, iar dintre aceștia 331 (46%), nu au prezentat simptome. 9 oameni au murit, 10 au ajuns în situație critică. Toți cei decedați au avut peste 70 de ani, iar vârsta medie pe navă era de 58 de ani. Astfel, aduce rata mortalității la 0,6%.
“Multe cazuri aparent sunt asimptomatice. Aceasta este o veste bună dar și una mai puțin bună, o dată pentru că înseamnă că mortalitatea virusului este mai mică decât crede, dar și că oamenii pot împrăștia virusul fără să știe. Încă este mult prea devreme să confirmăm cu cifre dar este clar că infecțiile asimptomatice contribuie din plin la răspândirea SARS-CoV2. De aceea distanțarea socială devine critică.”, declară Patrick T. Dolan, virusolog la Universitatea din California, San Francisco, pentru Fox News.
- În Vò, Italia, acolo unde a apărut primul deces al italienilor, întreaga populație a orașului, de 3000 de oameni, a fost testată. Conform analizei statistice s-a descoperit că aproape 3% dintre locuitori fuseseră deja infectați, dar fără să aibă vreun simptom. La prima testare, au fost găsiți infectați 89 de oameni din cei 3000 testați, care imediat au fost izolați, iar la următoarea testare numai 6 mai erau infectați. Astfel, prin testare masivă, orașul a scăpate de coronavirus în numai 2 săptămâni, izolând chiar și persoanele asimptomatice.
“Am testat toți locuitorii orașului, chiar și pe cei care nu aveau simptome. Astfel, am reușit să carantinăm pe toți cei infectați, chiar și cei fără simptome și să nu permitem răspândirea virusului”, declară pentru The Guardian doi dintre cercetătorii italieni, Andrea Crisanti (profesor de microbiologie la Universitatea din Padua) și Antonio Casone (fost director la departamentul de Boli Infecțioase al Institutului Național de Sănătate din Italia)
- În Islanda peste 6% din populație a fost testată, cea mai mare proporție din lume. Aproape jumătate dintre aceste teste au fost făcute la cerere de către persoane care au solicitat testarea, deși nu aveau simptome. Dintre 5502 teste efectuate în perioada 13-19 martie, 50 au ieșit pozitive la coronavirus, dar numai 66% dintre cei pozitivi au prezentat simptome.
“Pacienții asimptomatici răspândesc boala, dar știm că rata de infectare este mai mare dacă cel infectat prezintă simptome”, declară Kjartan Hreinn Njálsson, de la Directoratul de Sănătate din Islanda pentru Fox News.
Ai avut și tu coronavirus?
Eu una bănuiesc că am avut. Și de aici a pornit și cercetarea mea și trecem la informația numărul 3. Chinezii au avut primul caz de coronavirus în 17 noiembrie, conform The Guardian. Povestea Chinei a început ca și în celalalte țări, cu un pacient 0, care a transmis fără să știe virusul. Cu atât mai mult cu cât chinezii încă nu știau că se luptă cu Covid-19 și până s-au dezmeticit au ajuns repede la 60 de cazuri confirmate pe 20 decembrie. Apoi cazurile s-au înmulțit, iar China a emis o avertizare pe 31 ianuarie către restul lumii și abia pe 21 ianuarie a fost emisă o avertizare la nivel mondial că virusul se transmite pe cale aeriană de la om la om. În toată această perioadă, virusul a umblat prin lume și a ajuns în toate țările nedetectat, asimptomatic la unii oameni și confundat cu alte boli la alții.
Jonathan Mayer, profesor emerit la departamentul de epidemiologie al Universității din Washington, spune că este cât se poate de probabil să fi fost mai multe cazuri încă la început de noiembrie. Spune că sunt trei posibilități: cazurile nu au fost detectate la timp, au fost detectate dar nu au fost recunoscute ca fiind Covid-19, sau au fost recunoscute și detectate dar dezvăluirea lor a fost reprimată din considerente politice. “Nu avem cum să știm care dintre aceste posibilități s-au întâmplat, de fapt. Știm că au fost raportate cazuri de suprimare a informării privind primii pacienți și medici care au fost opriți din a transmite informația. Dar, să fim corecți, semnele și simptomele de Covid-19 nu sunt prea clare și chiar și acum, fără un test de confirmare, se poate confunda ușor boala aceasta cu o alta.“, declară Meyer pentru The Guardian.
De ce bănuiesc că eu am avut Covid-19?
Pe 24 februarie am început să am simptome: epuizare, respirație îngreunată, dureri crunte de cap, de oase, de mușchi, dureri în zona plămânilor, tuse. De când mă știu nu am avut gripă, iar răcelile la mine au o durată de o zi, cel mult. Uneori nici nu le tratez cu medicație. Mă odihnesc și beau ceaiuri. Îmi amintesc și acum foarte clar că mă uitam la știri și că se tot prezentau simptomele noului coronavirus din China și eu le tot bifam și la mine și mă gândeam, oare nu am și eu? Apoi rațiunea îmi spunea că nu a ajuns la noi virusul, am o gripă, îmbătrânesc și mi-a scăzut imunitatea. Atâta tot. Apoi iar reveneam la bănuiala mea, când simțeam că nu mai pot, că plămânii mei iau foc. M-am izolat de familie în acele zile în dormitor, nu am pupat, îmbrățișat pe nimeni, am dormit singură. Cu gândul că am gripă. Simptomele m-au ținut vreo 3 zile, a patra zi deja eram mai bine, în sensul că nu mai simțeam oboseala, nu mai tușeam așa intens, dar presiunea în plămâni am resimțit-o vreo 2 săptămâni, însă nu atât de nasol să mă trimită la medic. Sunt și fumătoare, așa că presiunea asta am zis că e și din această cauză.
Acum, la peste o lună, stând de vorbă cu prietenii mei, citind studii peste tot, citind declarații ale altor oameni care au bănuieli ca și mine, inclusiv cea a unei asistente din Suceava, îmi dau seama că bănuiala mea poate să fie reală. În grupul nostru am 3 prieteni care, aproape în aceeași perioadă cu mine, au trecut prin același stări gripale epuizante, unul dintre ei a fost în Italia la început de ianuarie. Iar faptele de mai sus par sa confirme și ele bănuiala mea: virusul umblă de mai multă vreme printre noi decât credem iar aproape jumătate dintre oameni nu prezintă simptome. De aici trag concluzia că familia mea nu a pățit nimic, dar poate că ei au transmis mai departe, eu la fel. Desigur că asta este doar o teorie, care, însă, mie îmi spune că se prea poate ca mulți dintre noi să avem virusul fără să știm, sau să îl fi avut deja. Și asta este o probabilitate care se prea poate ca peste ani, când aceasta pandemie se va fi studiat în detaliu, să fie confirmată. Până atunci #stamacasa și aștept momentul când se vor putea face teste tuturor, să văd dacă am anticorpii.
Ce faci dacă bănuiești și tu că ai avut sau ai coronavirus?
Practic, nu poți face nimic altceva decât să te izolezi. Dacă crezi că l-ai avut, stai izolat. Dacă crezi că îl ai, izolează-te cât poți de mult și de familie într-o cameră separată. Din păcate, testarea cazurilor asimptomatice sau a celor cu simptome puține și blânde nu este posibilă la noi. Nu este posibilă la nivel global, de fapt. Mai mult, nu se poate știi nici dacă ai avut Covid-19 în trecut.
"În acest moment nu avem un test care să ne spună asta. Se dezvoltă teste care să descopere anticorpii, pentru a detecta infecții din trecut, dar nu sunt gata. Singurul mod prin care putem știi cu siguranță că ai avut coronavirus este să te testezi când îl ai și testul să iasă pozitiv", declară pentru The Guardian Dr. William Hillmann, director medical la Spitalul General din Massachusetts.
Două lucruri sunt clare în acest moment:
- Că totul este neclar. Că virusul este o necunoscută și că încă nu se știe cu exactitate care este impactul lui asupra organismului uman, nu se știe de ce unii oameni sunt asimptomatici și alții mor, chiar dacă sunt tineri și sănătoși. Nu se știe dacă cei care sunt asimptomatici sunt infecțioși și dacă sunt pentru cât timp.
- Că trebuie să ne izolăm. În condițiile de față este singurul lucru pe care îl putem face pentru sănătatea noastră și a celor din jurul nostru, până ce pandemia trece.
Surse: The Guardian, Times, Libertatea, Adevărul