Varice: cauze, simptome, tratamente naturiste

Varice: cauze, simptome, tratamente naturiste

Roxana Cristea

Tratamentele naturiste pentru varice tonifica venele si intaresc structura vaselor de sange. Spre deosebire de artere, care transporta sange de la inima in tot corpul, venele transporta sangele la inima, de multe ori impotriva fortei de gravitatie. De aceea varicele apar, de obicei, la picioare. Din cauza presiunii din membrele inferioare, venele se umfla si valvele devin nefunctionale, sangele nu are o alta cale decat sa se intoarca in sens invers. Asta inseamna umflaturi pe vene si durere, intr-un cuvant... varice. Inainte de a apela la medicamente, unguente scumpe, sau masuri chirurgicale, ar trebui sa dai o sansa tratamentelor naturiste pentru varice.

Tratamente naturiste pentru varice: cauze si simptome

Cuvantul "varicose" vine de la latinescul "varice", insemnand "rasucite". Venele varicoase sunt vene rasucite, de obicei de culoare violet-albastrui. Venele au supape care se deschid pentru a face loc sangelui sa circule catre inima. Cand aceste supape se slabesc, sangele se colecteaza in vene, marindu-le si oferindu-le un aspect picior cu variceanormal. Varicele apar de obicei in partea posterioara a pulpelor. In cazuri mai grave se pot extinde si pe alte parti ale corpului. Venele varicoase apar in special pe picioare pentru ca trebuie sa lucreze impotriva gravitatiei.

Varsta, obezitatea, sarcina, menopauza, ereditatea, statul indelung in picioare, extenuarea fizica si ranile la picioare sunt posibile cauze ale varicelor.

Daca ai varice ai si dureri surde, sensibilitate la palpare, senzatie de greutate in picioare, vene proeminente de culoare violet-albastrui, picioare umflate dupa ce ai stat in picioare mai multa vreme. In cazul in care varicele sunt severe apar ulceratii pe piele si dureri constante. Exista si cazuri de varice profunde, care nu se vad, dar durerea se simte. In plus, in caz de varice profunde, vei simti greutate in picioare si uneori membrele se inflameaza.

Tratamente naturiste pentru varice

1. Extract de castan salbatic (Aesculus hippocastanum) este unul dintre tratamentele naturale cele mai utilizate pentru varice si insuficienta venoasa cronica. In medicina populara, este folosit pentru amelioararea simptomelor, cum ar fi umflarea si inflamatia, dar si pentru intarirea vaselor de sange.Compusul activ este considerat a fi aescin. La farmaciile naturiste gasesti ceai sau capsule de castane. Ceaiul de castane poate fi aplicat si local, ca o compresa. Persoanele cu alergie la castan, cele care au tulburari de coagulare sau persoanele care iau anticoagulante nu ar trebui sa foloseasca produsele din castane ca si remediu, poate doar produsele fabricate din seminte de castan sau coaja din ramurile tinere. Alte parti ale plantei sunt otravitoare. Desi sunt rare, exista si reactii adverse cum ar fi: leziuni renale, sangerari, vanatari, afectarea ficatului.

2. Seminte de struguri si extract din coaja de pin, ambele contin un complex Proanthocyanidin oligomeric, antioxidanti carea consolideaza structura tesutului conjunctiv al vaselor de sange si reduc inflamatia. Complex Proanthocyanidin oligomeric ajuta persoanele cu varice. Persoanele cu boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, scleroza multipla si boala Crohn, nu ar trebui sa aceste suplimente decat cu stiinta medicului din cauza efectelor sale asupra sistemului imunitar.

3. Rucusul este, de asemenea, adjuvant natural in tratarea varicelor. Acesta contine ruscogenins, despre care se crede ca poate consolida colagenul in peretii vaselor de sange si imbunatateste circulatia.
4. Hamamelisul este o faimoasa planta astringenta, cu un continut bogata in taninuri, acizi si uleiuri esentiale. Se poate consuma sub forma de ceai, sau se pot aplica mai multe comprese cu decoct de hamamelis pe zonele cu varice.

5. Lavanda, sau ceaiul de lavanda aplicat extern, reduce inflamatia si ajuta la vindecarea vaselor marite.
6. Coada soricelului, tinctura de galbenele si musetel sunt, de asemenea foarte folosite in tratamentul varicelor.
7. Alimentele bogate in flavonoide ajuta la reducerea riscului de a dezvolta varice ?i hemoroizi, din cauza ac?iunii lor de consolidare a venelor. Aceste flavonoide reduc fragilitatea vaselor de sange. Fructele de padure, afinele, ciresele, prunele sunt bogate in flavonoide, la fel ca sunatoarea, paducelul si florile de tei.

8. Rozmarinul nu numai ca intareste si protejeaza vasele cu antioxidantii sai, dar imbunatateste circulatia si contribuie la atenuarea varicelor si a hemoroizilor. Poti adauga rosmarin la mancarurile gatite acasa sau poti cauta la farmaciile naturiste o alifie pe baza de rosmarin.
9. Gotu kola este o planta tropicala care imbunatateste calitatea vaselor de sange. Aceasta previne aparitia inflamatiilor cauzate de varice. Aplicarea locala a extractului de gotu kola s-a dovedit a fi foarte eficienta in tratarea venelor umflate.
10. Reflexologia este o forma de masaj care se concentreaza in principal asupra unor puncte reflexe ale picioarelor. S-a confirmat in urma studiilor ca reflexologia are efect pozitiv asupra reducerii inflamatiei picioarelor. Femeile insarcinate ar trebui sa consulte medicul inainte de a face reflexologie.

11. Suplimentele de ginko biloba sau ardei iute s-au dovedit a imbunatati circulatia sanguina.
12. Coenzima Q10 oxigeneaza tesuturile si stimuleaza circulatia.
13. Vitamina C ajuta la tratarea varicelor, reducand tendinta de coagulare a sangelui, accelerand vindecarea si consolidand vasele de sange.
14. Scoarta de stejar alb reduce inflamarea venelor, ajuta la constructia tesuturilor si la consolidarea vaselor de sange.
15. Acizii grasi esentiali ajuta la reducerea durerii in caz de varice.

Sfaturi utile

- Evita sa stai prea mult in picioare;
- Fa exercitii fizice care sa-ti tonifice musculatura si sa-ti imbunatateasca circulatia sanguine;
- Evita hainele prea stranse pe corp sau materialele care ar putea reduce fluxul de sange;
- Evita pozitia "picior peste picior";
- Incearca sa nu pierzi controlul greutatii corporale. Kilogramele in plus inseamna presiune mai mare pe picioare si pe vene.
- Incearca sa mananci cat mai putina sare
- Stai cu picioarele ridicate, macar seara cand ajungi acasa
Tratamentele naturiste pentru varice sunt o solutie viabila pentru tratarea inflamatiei si calmarea durerii. Dar, in cazul in care iei un tratament medicamentos, ai grija sa-ti intrebi medicul curant daca ai voie sa folosesti aceste tratamente naturiste pentru varice.

Surse: health.howstuffworks.com; altmedicine.about.com; varistop.com; sfatul medicului.ro
Articolul urmator
Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

    Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

    Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare
    Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare

    Pleoapele umflate la bebeluși pot fi cauzate de diverși factori, de la iritații minore până la afecțiuni de bază mai grave. Înțelegerea simptomelor și posibilelor cauze...

    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

    Pneumonia este o infecție produsă de bacterii, de virusuri sau de fungi, afectând unul sau ambii plămâni. Manifestările care însoțesc pneumonia sunt fie severe, cum ar...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Miastenia gravis: cauze, simptome și tratament
    Miastenia gravis: cauze, simptome și tratament

    Miastenia gravis este o boală cronică, fiind mai frecventă la femeile sub vârsta de 40 de ani și la bărbații de peste 60 de ani. Deși până în momentul de față nu...

    © 2024 Qbebe