4 Tratamente naturale eficiente pentru hemoroizi

4 Tratamente naturale eficiente pentru hemoroizi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Hemoroizii externi sunt una dintre cele mai cunoscute probleme de sănătate. Parcurge cu atenție articolul de mai  jos pentru a afla mai multe detalii despre ei, inclusiv legate de ce ai putea face pentru a scăpa de ei într-un mod cât mai natural și eficient.

Hemoroizii externi- cauze

Motivele pentru care apar acești hemoroizi sunt:
• Forțarea excesivă când se elimină materiile fecale
• Sedentarismul
• Constipația cronică
• O alimentație săracă în fibre

Cartofi prajiti alaturi de ketchup si alt sos alb

• Sarcina
• Excesul ponderal

Citește și: Hemoroizii externi în sarcină

Hemoroizii externi- simptome

Vei ști că ai astfel de hemoroizi dacă vei avea următoarele manifestări:
• Inflamație în jurul anusului
• Mâncărime în regiunea anală
• Durere și disconfort
• Sângerare

În cazul în care se întâmplă ca sângele să se coaguleze la nivelul hemoroizilor externi, se va ajunge la tromboză hemoroidală. O vei recunoaște după:
• o tumefacție de la nivelul anusului
• tumefacția devine dureroasă și se tot inflamează
• dureri severe
• sângerări
De cele mai multe ori, tromboza se retrage spontan. Dacă nu se întâmplă așa, medicul va realiza o trombectomie, care va consta în eliminarea cheagurilor de sânge printr-o procedură numită excizie.

Hemoroizi externi- Când să te adresezi medicului

Dacă sesizezi că ai mici sângerări în zona anală după evacuarea materiilor fecale timp de mai multe zile, solicită ajutor medical. De asemenea, dacă observi că hemoroizii sunt foarte inflamați sau dacă semnalezi modificări ale scaunului, din punct de vedere al culorii și consistenței, nu ezita să discuți cu medicul.
Neapărat vei solicita ajutor medical de urgență dacă ai sângerări anale abundente, însoțite de stare de amețeală și de slăbiciune.

Hemoroizii externi- factori de risc

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, riscul de a dezvolta hemoroizi va crește întrucât țesuturile care susțin venele din rect și anus se vor slăbi.
În același timp, prezența sarcinii va duce la un fenomen similar, în condițiile în care creșterea în volum a uterului va exercita o presiune din ce în ce mai mare asupra venei cave inferioare (se află pe partea dreaptă a corpului și are rolul de a transporta sângele de la nivelul membrelor inferioare și organelor situate sub diafragmă, la inimă).
Nu în ultimul rând, sedentarismul și constipația cresc semnificativ riscul de a suferi, la un moment dat, de pe urma hemoroizilor externi.

Hemoroizii externi- complicații

Acestea apar în cazuri rare și se referă la:
• Declanșarea unei anemii (pierderile de sânge din timpul crizelor hemoroidale pot fi responsabile de apariția sau de accentuarea unei anemii)
• Apariția trombozei hemoroidale
• Strangularea hemoroizilor (dacă alimentarea cu sânge a hemoroizilor se oprește la un moment dat, intervine strangularea, însoțită de dureri severe)

Hemoroizi externi- diagnostic

Este foarte important să te prezinți la medic în cazul în care prezinți simptomele menționate mai sus. Cu atât mai mult cu cât sângerările sunt persistente, consultul medical se impune întrucât acestea pot fi consecința unor afecțiuni mult mai grave decât hemoroizii propriu-ziși, cum ar fi:
• cancerul anal
• cancerul de colon
• cancerul rectal
• fisuri anale (apar când un hemoroid s-a trombozat)
• abcesul anal (intervine când glandele din interiorul anusului sunt obstrucționate de bacterii sau alte materii străine)
• boli inflamatorii intestinale

Hemoroizi externi  inflamați- opțiuni de tratament 

Tratament medicamentos

Medicul poate să-ți prescrie diferite unguente sau supozitoare menite să înlăture senzația de disconfort și să reducă inflamațiile. Tot în vederea tratării inflamațiilor pot fi indicate, în special dacă intervin și durerile, medicamente antiinflamatoare (cum sunt cele pe bază de Ibuprofen de exemplu).
O altă opțiune de tratament p este prescrierea medicamentelor cu substanțe venotrofice (precum este Detralex sau Tarosin).
Dacă ești însărcinată, medicul îți poate indica remedii naturiste sau unguente pe bază de ingrediente cât mai naturale.

Tratamente minim invazive-exemple 

Dacă un tratament medicamentos nu a dat rezultatele așteptate, medicul va decide să recurgă la alt tratament, care va consta în oricare dintre următoarele proceduri de eliminare a hemoroizilor externi inflamați:

• Injectarea hemoroizilor cu o substanță chimică menită să determine țesutul hemoroidal să se micșoreze
• Tehnici de coagulare cu ajutorul luminii infraroșii sau căldurii- Acestea sunt folosite pentru ca hemoroizii să-și reducă dimensiunile  

Tratamentul natural al hemoroizilor externi inflamați

Apa

Trebuie folosită în primul rand pentru menținerea igienei locale (în special în cazul hemoroizilor externi inflamați) pentru a nu apărea complicații de tipul infecțiilor. Esste indicat să faci baie sau duș pentru a curăța zona din jurul anusului, de preferat fară a folosi săpun (pentru a nu agrava problema) de fiecare dată când folosești toaleta. De asemenea, poți recurge la băi  de șezut, cu apă călduță,  timp de 10-15 minute de 2-3 ori pe zi. Dacă preferi cada, poți să te întinzi ridicându-ți genunchii, această poziție fiind utilă prin expunerea la maxim a zonei afectate de hemoroizi și ameliorarea iritației/inflamației acestora.

Tot cu privire la igiena locală, este recomandabil să nu apelezi la hârtie igienică uscată, ci la șervetele umede sau hârtie igienica umeda (care nu conțin parfum sau alcool) și să nu stai  în poziție șezândă încordată (cu genunchii flexați) când folosești toaleta (mușchii rectali sunt mai relaxați dacă te vei așeza confortabil).

Compresele
Când durerea cauzată de hemoroizi este mare, au efect fie aplicărlei de comprese reci (chiar cu gheata pentru că aceasta contracta vasele de sânge), fie chiar de pliculețe de ceai călduțe. În cazul celor din urmă, taninul conținut de ceai reprezintă un astringent natural care ajută la reducerea inflamației și a durerii.

S-a dovedit util și oțetul din cidru de mere, care ajută la reducerea inflamației și iritației,  fiind ideal pentru tratamentul hemoroizilor externi inflamați. Asigură-teă este nefiltrat, nepasteurizat (în acest caz are putere sporită de acțiune).

Sticle cu otet de cidru de mere

Pentru hemoroizii externi, procedează așa:  curăță mai întâi zona inflamată  și aplică o cantitate mică de oțet pe o dischetă din bumbac, tamponând ușor. Inițial vei simți niște înțepături, dar senzația va dispărea rapid și te vei simți mult mai confortabil. Repetă de câteva ori pe zi până inflamația dispare.

Uleiul esențial de mentă și uleiul esențial din arbore de ceai sunt eficiente în mod deosebit în tratamentul hemoroizilor externi inflamați. Asigură-te că sunt pure și au concentrație mare (în caz contrar rezultatul nu va fi la fel de bun). Pentru a dilua uleiul din arbore de ceai și a te asigura că este sigur de folosit, vei avea nevoie de o sticlă de ulei de măsline extra-virgin.

Ca să creezi o doză de aplicat, amestecă  1 lingura de ulei de măsline cu 4-6 picături de ulei esențial din arbore de ceai (va rezulta o mixtură puternic parfumată, dar nu va produce iritații). După ce te îmbăiezi și te usuci, aplicăi mixtura cu ajutorul unei dischete din bumbac și o vei  întinde cu blândețe pe zona afectată. Nu este necesară utilizarea unei cantități mari, dar asigură-te că o repartizezi uniform pe întreaga porțiune. Repetă operațiunea la câteva ore sau când simți nevoia (când apare iritația din nou).

În cazul în care observi o modificare în mărime, culoare sau vreo durere persistentă, adresează-te medicului, deoarece aceste remedii sunt adresate problemelor moderate și nu sunt utile în caz de complicații sau de alte afecțiuni mai serioase.

Creme și ceaiuri
Exista în comerț o mulțime de variante naturale de creme care posedă de obicei același efect ca și cele pe baza de cortizon și sunt binevenite în tratamentul hemoroizilor externi inflamați. Astfel, în compoziția lor găsim de obicei plante cum sunt coada șoricelului, nucul vrăjitoarelor (hammamelis), gălbenele, mușețel și aloe vera. Acestea au prevăzute pe prospect modul de administrare și precauțiile, întocmai ca un medicament obișnuit.

Ceaiurile au efect antiinflamator, tonic și trofic vascular, cicatrizant, antiseptic, hemostatic (opresc sângerările ușoare), laxativ ușor, dar nu se recomanda utilizarea lor în caz de enterocolita, femeilor însărcinate/care alăptează sau copiilor. Dacă se consuma în dozele recomandate (3-4 cani pe zi) nu prezintă în general contraindicații. Modul de preparare constăîn turnarea a 200 ml de apă clocotită, apoi se lasă 10-15 minute acoperit.

În cazul ceaiului de hammamelis, acesta poate fi folosit și prin comprese locale pe partea afectată. Decoctul de hammamelis se realizează fierbând 10 gr de scoarță (o linguriță) într-o jumătate de litru de apă, timp de 10 min. După răcire, se înmoaie o compresa în acest lichid și se aplică, repetând acest demers  de 3-4 ori de-a lungul unei zile.

Alimentația
Modificările în alimentație sunt absolut necesare în tratarea hemoroizilor externi inflamați, contracarând din neplăcerile cauzate de aceștia. Astfel, legumele și fructele consumate crude, bogate în fibre, vitamina C și flavonoide (compuși găsiți în plante și legume), dar și cerealele, ușurează tranzitul intestinal, prevenind constipația (care este principala cauză în apariția hemoroizilor). Exemple utile în acest sens sunt: lămâile, merele, ceapa, morcovii, afinele, cireșele, strugurii, sfecla, broccoli, orzul, lintea, tărâțele de grâu, perele și spanacul.

Exista însă și alimente care trebuie evitate în cazul în care suferi de hemoroizi: cafeaua, piperul, mustarul, sau băuturile alcoolice, acestea putând irita (și intern dar și extern).

Alimentele recomandate anterior trebuie să se regăsească cât mai des posibil în dieta persoanelor afectate de hemoroizi alaturi de un consum sporit de apa (ușurează procesul de defecație), iar alimentația specifică este bine să fie corelată cu efectuarea de exerciții fizice (extrem de benefice în reglarea funcționarii sistemului digestiv).

Nu în ultimul rand, trebuie să reții următorul aspect: dacă este vorba de dureri puternice și simptome neobișnuite (sânge în scaun) trebuie de consulți de urgență un medic ,întrucât un  tratament naturist nu va avea niciun efect și poate fi vorba de complicații foarte grave (cum este tromboza) ,în care se impune chiar o intervenție chirurgicală.

Hemoroizii externi- prevenție

Nu va fi deloc dificil să previi această problemă de sănătate și să nu ajungi în situația de a avea nevoie de tratament pentru hemoroizii externi inflamați și dacă vei ține cont și de sfaturile de mai jos:
Încearcă să faci mereu mișcare
Mișcarea este absolut necesară pentru a nu ajunge să fii constipată. Străduiește-te să te plimbi zilnic sau derulează orice alt tip de activități fizice pe care le îndrăgești!

Hidratează-te suficient
Alături de apă (cam 8-10 pahare zilnic), bazează-te și pe sucuri naturale, smoothie-uri, compoturi, supe, ceaiuri neîndulcite. De asemenea, nu uita nici de fructele și legumele care se remarcă datorită conținutului ridicat de apă (precum dovleceii, castraveții, cireșele, piersicile, pepenii etc.).

Adoptă o dietă din care să nu lipsească fibrele
Fibrele au rolul de a regla tranzitul intestinal și de a împiedica o constipație severă, responsabilă de apariția hemoroizilor. Nu uita să ai parte de fibre la fiecare masă a zilei, bazându-te pe consumul de fructe, legume și cereale integrale.

Citește și: 11 semne că ai avea nevoie de mai multe fibre

Mergi la toaletă când simți într-adevăr nevoia
Să-ți formezi un obicei din a folosi toaleta exact când ai nevoie te va scuti de multe neplăceri, întrucât evacuarea materiilor fecale se va face mai ușor și nu vei mai fi nevoită să te forțezi, inducând presiune la nivelul vaselor de sânge.

Evită să stai jos pentru prea mult timp
Cu cât vei sta mai mult jos, pe suprafețe tari, cu atât se va crea mai multă presiune la nivelul vaselor de sânge din zona anusului și se va antrena inflamația ce va alimenta hemoroizii. De aceea, este necesar să te străduiești să faci periodic măcar câțiva pași.

Tu ai apelat până acum la vreun tratament destinat hemoroizilor externi inflamați?


Surse:
http://naturalsociety.com; www.drweil.com; www.mayoclinic.com; www.wikihow.com; www.casamea.ro; www.naturaplant.ro; http://trateazahemoroizii.wordpress.com/,www.healthline.com, www.medicalnewstoday.com

Surse poze:

www.pixabay.com

Articolul urmator
Pitiriazis versicolor: cauze, simptome și tratament
Pitiriazis versicolor: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    Sfaturile bunicilor sunt „antidepresive” naturale, spun studiile
    Sfaturile bunicilor sunt „antidepresive” naturale, spun studiile

    Printre cele mai cunoscute vorbe din popor se regăsește și aceasta: „Cine nu are bătrâni, să-și cumpere”. Fie că te raportezi la bunicii tăi, fie că te raportezi...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Am ales cezariana după 2 nașteri naturale. La 3 săptămâni eram din nou internată, de urgență, suspectă de septicemie din cauza unui tifon uitat de medic în pântecul meu
    Am ales cezariana după 2 nașteri naturale. La 3 săptămâni eram din nou internată, de urgență, suspectă de septicemie din cauza unui tifon uitat de medic în pântecul meu

    Mă numesc Adriana și am trei copii. Fiecare naștere a avut particularitățile și greutățile ei. Am ales ca prima dată să nasc natural. Eram destul de tânără, aveam 23 de ani...

    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?
    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?

    Deși pare o problemă care afectează persoanele trecute de o anumită vârstă, care au o dietă necorespunzătoare, hemoroizii apar și la bebeluși. Din fericire, pot fi tratați cu...

    De ce nu trebuie să stai mai mult de 10 minute pe toaletă
    De ce nu trebuie să stai mai mult de 10 minute pe toaletă

    Fără să îți dai seama, poți ajunge să petreci timp îndelungat la toaletă, antrenându-te în demersuri precum cititul sau vorbitul la telefon. Medicii...

    Cum corectăm urechile clăpăuge la copii?
    Cum corectăm urechile clăpăuge la copii?

    Urechile clăpăuge sunt cea mai întâlnită diformitate la nivelul capului. Acestea există în egală măsură atât la fete, cât și la băieți. În...

    © 2025 Qbebe