Scaun cu sânge

Scaun cu sânge

Irina Olteanu - Redactor Senior

Scaunul cu sânge apare deseori ca urmare a unei sângerări rectale și reprezintă sângerarea prin anus, precum și colorarea materiilor fecale în negru. Care sunt cele mai des întâlnite cauze pentru scaunul cu sânge alături de metode indicate de tratament aflați chiar aici.

Cauze pentru scaun cu sânge la adulți

ilustratie-cu-intestinele-umane

Scaunul cu sânge poate fi asociat cu o serie de factori și poate indica fie o problemă gravă de sănătate, fie nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cantitatea de sânge variază de la o persoană la alta și în majoritatea cazurilor cel afectat de problemă o conștientizeză în momentul defecației, pe hârtia igienică. În alte situații prezența sângelui în scaun poate fi determinată doar prin intermediul unui test denumit test pentru sânge ocult în materii fecale.  

Iată care ar putea fi principalele cauze pentru prezența sângelui în scaun:

  • fisura anală - este o mică tăietură sau ruptură în mucoasa din anus care conduce la prezența de sânge în scaun. Poate apărea la persoanele cu un musculatură compactă a sfincterului și este însoțită de o senzație de arsură (motivul principal este reprezentat de scaune voluminoase și dure specifice constipației; alte motive - infecții transmise pe cale sexuală, sarcină sau boala colonului iritabil). Țesutul își revine de la sine în decurs de câteva zile.
  • hemoroizi - reprezintă inflamarea vaselor de sânge din anus sau rect și sunt însoțiți de durere și mâncărime (sunt prezente aglomerări sau mase de țesut în zona anală). Sângerarea este ușoară, dar îngrijorează pe majoritatea persoanelor. Hemoroizii pot apărea la orice persoană, dar sunt mai des întâlniți la gravide și la persoanele între 45-65 ani (1 din 10 persoane va avea nevoie de intervenție chirurgicală). Alte simptome asociate: durere, înroșire, inflamare și mâncărime în zona anusului. Este de ajutor creșterea aportului de apă, modificări în alimentație și creme topice.
  • fistulă anală - este un mic canal care se formează între pielea de lângă anus și canalul anal. Este însoțită adesea de durere. Există situații rare în care apare un drenaj persistent și se impune intervenția chirurgicală.
  • gastroenterită - o infecție bacteriană sau virală la nivelul stomacului și al intestinelor. Poate conduce la diaree cu mucus sau sânge. Alte simptome includ: crampe stomacale, temperatură moderată, dureri de cap și vărsături. Scaune moi sunt eliminate de 3-4 ori pe zi. Dipare de obicei de la sine și nu necesită consult medical de specialitate.
  • ulcer peptic - prezența unor răni deschise în mucoasa duodenului (porțiunea superioară a intestinului subțire) sau a stomacului, fiind deseori vorba despre o infecție bacteriană cauzată de Helicobacter pylori. Există și unele medicamente care pot cauza această afecțiune precum ibuprofen și aspirină. Simptomele includ: durere de tip arsură, arsură în capul pieptului, greață, balonare, scaune negre, vărsături și pierdere în greutate.
  • boală diverticulară - diverticulii sunt mici buzunare care ies din peretele colonului, o problemă specifică vârstnicilor. Nu prezintă îngrijorare, dar se pot infecta sau pot sângera din cuaza vaselor de sânge slăbite. Sângele apare subit în scaun și este de culoare roșu sau maroniu. Majoritatea celor afectați nu prezintă simptome evidente, ci doar modificări ale tranzitului (diaree sau constipație), durere în zona inferioară a abdomenului, balonare sau sânge în scaun.
  • cancer al intestinelor (rectal sau al colonului) sau polipi - aproximativ 1/3 din cazurile de cancer colorectal apar în rect, 2/3 apărând în colon. Dacă este identificată timpuriu, în 90% din cazuri tratamentul va fi de succes. Polipii sunt mici formațiuni benigne din mucoasa colonului/rectului care sângerează și sunt însoțiți de modificări în tranzit mai lungi de 3 săptămâni, o gâlmă în zona stomacului, oboseală, scădere în greutate, durere abdominală
  • angiodisplazia (vase de sânge anormale) - prezența unor vase anormale de sânge în tractul gastrointestinal ce cauzează sângerare și este des întâlnită la vârstnici, în special în zona dreaptă a colonului. Simptomele pot include: oboseală, slăbiciune, scurtarea respirației. Nu apare durere și sângele este roșu aprins (din rect)
  • boala intestinală inflamatorie (boala lui Crohn sau colita ulcerativă) - este o afecțiune de durată lungă caracterizată de inflamarea mucoasei intestinale și asociată cu prezența de mucus și sânge. Porțiunea superioară a tractului digestiv este afectată de boala lui Crohn (cele mai afectate sunt colonul și intestinul subțire - diaree cronică, durere abdominală, febră, scădere în greutate, sângerare rectală, senzație de plenitudine), în timp ce colita ulcerativă este localizată în partea inferioară (mici ulcere și abcese în colon și rect - durere abdominală și rectală, febră, scădere în greutate, malnutriție, sânge în diaree de culoare roșu închis).
  • probleme esofagiene - rupturi sau varice în esofag. Orice tip de boală hepatică poate cauza aceste varice, iar sângele este de culoare închisă sub formă de striuri. Când este abundentă sângerarea, apar amețeală, vărsături și paloare.

În orice caz, motivul pentru prezența unui scaun pe sânge este de competența medicului specialist care va efectua o examinare fizică și va lua în considerare istoricul medical. Pot fi recomandate proceduri suplimentare precum colonoscopie, lavaj nazogastric, enteroscopie, scanare nucleară, radiografie cu bariu, laparotomie, angiografie și esofagogastroduodenoscopie (endoscopie a esofagului, stomacului și duodenului).

Cauze pentru scaun cu sânge la copii și bebeluși

Prezența sângelui în scaunul copilului poate avea multiple cauze. Cele mai comune sunt:

  • fisuri anale, prezente mai ales la nou-născuți și sugari;
  • înghițirea sângelui matern - când sugarul este alăptat, iar mama are leziuni la nivelul sânilor;
  • alergia la proteinele din lapte;
  • diaree infecțioasă;
  • polipi juvenili;
  • invaginație - scaunul are un aspect de ”jeleu de zmeură”, cu mucus și sânge;
  • volvulus;
  • diverticul Meckel - mai frecvent la băieți, înainte de vârstă de doi ani.

Sange în scaun la copii între 2 și 5 ani

În funcție de cauza declanșatoare, acest sânge din scaun la copii arată diferit. De exemplu, un scaun cu sânge la copii de un roșu aprins poate fi un semn pentru sângerarea rectală, în timp ce sângele mai închis la culoare este un semn pentru o boală la stomac sau din altă parte din a tractului gastrointestinal superior. Astfel, sângele din scaun poate fi roșu aprins, maro închis, negru sau în mai multe culori.

copil-cu-bluza-albastra-care-sta-pe-olita

Principalele cauze pentru sânge în scaun la copii între 2 și 5 ani sunt:

  • Fisurile anale: sunt responsabile de firicele de sânge în scaun la copii în peste 90% din cazuri. Fisura anală este, de fapt, o mică ruptură în mucoasa interioară a anusului. Constipația și implicit eliminarea unui scaun dur forțează mucoasa, iar diareea o irită, de aici și fisurile anale. Mâncărimile și durerile în zona afectată sunt alte semne pentru faptul că micuțul tău are o fisură anală.
  • Infecțiile bacteriene: cu Salmonella, E.coli, Rotavirus sau Giardia sunt paraziți care afectează oamenii la orice vârstă, dar cei mai predispuși la a contacta așa ceva sunt copiii și bebelușii. Infecțiile bacteriene provoacă diaree și sânge în scaun la copii. De asemenea, copilul care are infecție bacteriană este letargic, are dureri abdominale și febră.
  • Boala inflamatorie intestinală: este o afecțiune cronică care duce la inflamarea intestinului și la firișoare de sânge în scaun la copii. Boala Crohn și colita ulceroasă sunt cele două tipuri de boală inflamatorie intestinală. În timp ce boala Crohn poate afeccta orice parte a tractului intestinal de la gură la anus, colita ulceroasă afectează numai intestinul gros. În general, boala inflamatorie intestinală apare la adolescenți, dar în 4% din cazuri simptomele apar la copii cu vârsta sub 5 ani. Simptomele includ diaree cu sânge, mucus în scaun, pierdere în greutate, crampe abdominale sau fistule anale.
  • Polipii: reprezintă una dintre cauze pentru mucus cu sânge în scaun la copii. Deși polipii apar adesea la adulți, există și cei juvenili care se dezvoltă între 2 – 6 ani. Polipii juvenili sunt un mic grup de celule care se formează la nivelul tractului gastrointestinal. Polipii provoacă mucus cu sânge în scaun la copii, dar și dureri abdominale puternice atunci când scaunul este eliminat.

Scaun cu mucus și sânge la copii

O secreție moderată de mucus este normală, acesta având un rol esențial în transportul materiilor fecale către anus. Motivul de îngrijorare vine atunci când apare sânge în scaun la copii cu mucus de culoare alb-gălbuie și care are o consistență vâscoasă. Principalele cauze sânge în scaun la copii cu mucus sunt dereglările intestinale, infecțiile sau fibroza chistică.

Infecțiile virale și bacteriene duc la apariția de sânge în scaun la copii. Bacteriile inflamează intestinele, ceea ce are ca efect secreția în exces de mucus. De asemenea, Rotavirusul este foarte comun în rândul celor mici. Se pot lovi de acest virus chiar și de câteva ori pe an, iar simptomele specifice Rotavirusului sunt: diareea, scaunul cu mucus, greața, vărsăturile și febra. De asemenea, infecțiile cu Giardia sau Salmonella provoacă eliminarea unor cantități foarte mari de sânge în scaun la copii cu mucus.

Scaun cu sânge la copii: ce spun mămicile pe forum

Ai aflat ce înseamnă sânge în scaun la copii și ce cauze sunt responsabile pentru apariția acestei probleme. Însă, poate vrei să știi și ce spun mămicile pe forumuri despre sânge în scaun la copii. Iată mai jos câteva dintre povestirile de pe forumuri despre sânge în scaun la copii.

„Copilul meu care are 2 ani a avut scaun cu sânge. Am vorbit cu medicul pediatru și a spus că are flora intestinală afectată de la medicamente și în special de la penicilină. Mi-a spus să-i dau ceai de mușețel cu miere pe stomacul gol și își va reveni.” – romedic.ro medic

„Cu siguranță este vorba despre o fisură anală. Chiar dacă s-a reglat scaunul, până la vindecarea fisurii va avea câteva sângerări minore.” – romedic.ro forum

Fiica mea a avut azi două scaune moi, iar la al doilea am observat și eu mucus și firicele de sânge. Nu mai spun că este și iritată săraca, abia m-a lăsat să o șterg cu servețele și să-i dau cu cremă de gălbenele. I-am dat imediat niște ceai de mentă și un plic de Smecta.” – forum.desprecopii.com

„Băiețelul meu are mucus și sânge în scaune de două zile. Săptămâna trecută a avut diaree care a cedat în final cu niște ceai de mentă și Smecta. De ieri îl doare burtica rău. Medicul pediatru mi-a recomandat să fac coprocultura, astfel că am luat recipientul și mâine îl duc la analize.” – forum.desprecopii.com

Scaun cu sânge în sarcină

femeie-care-sta-pe-toaleta

Scaunul cu sânge în sarcina cauzează deseori neliniște. Din fericire, cu excepția situației în care este vorba despre o cantitate semnificativă sau apare regulat, nu reprezintă o problema gravă. Există însă câteva situații în care trebuie să suni la medic:

  • dacă nu ești sigură de unde provine sângele și ar putea fi din vagin;
  • dacă ai febra sau te simți că temperatura corpului a crescut ușor;
  • dacă elimini o cantitate mare de sânge, nu doar câteva picături;
  • dacă pierzi controlul asupra eliminării scaunelor (incontinență fecală);
  • dacă observi o scădere bruscă în greutate fără un motiv evident;
  • dacă suferi de diaree mai mult de câteva zile sau dacă diareea este severă;
  • dacă nu poți elimina scaunul timp de câteva zile (constipație severă).

Scaun cu sânge închis la culoare

Localizarea sângerării din tractul digestiv influențează culoarea scaunului. Sangele rosu inchis in fecale indica o afectiune la nivelul colonului.

femeie-care-tine-un-sul-de-hartie-igienica-in-mana

Scaunul vișiniu închis sau negru, în care sângele este bine amestecat cu materiile fecale, anunta sangerare din partea superioară a tubului digestiv. Mai poarta numele de melenă, iar aectul scaunului se explică prin digestia sângelui pe traseul tubului digestiv, până a ajuns să fie eliminat.

Scaun cu sânge deschis la culoare

In cazul scaunelor cu sânge deschis la culoare, locul hemoragiei este în partea inferioară a tractului intestinal (intestinul gros sau rect) sau în zona anală. Cu cât hemoragia este mai apropiată de anus, cu atât sângele este mai deschis la culoare. Dacă hemoragia se produce la nivelul anusului, rectului sau al colonului sigmoid, sângele va fi roșu deschis.

Regim alimentar pentru scaun cu sânge

Regimul alimentar pentru sânge în scaun la copii depinde de cauza care a dus la apariția problemei. În cele mai multe cazuri vorbim despre diaree sau constipație, ambele care irită mucoasa, de aici și sângele pe care îl observi. În ceea ce privește diareea, aceasta duce la pierderea unor cantități mari de săruri și lichide din organism. La început, trebuie să alternezi consumul de apă cu suficient ceai cu proprietăți antiseptice. Este important ca tot ceaiul să fie neîndulcit, pentru a nu deregla flora intestinală. Ceaiul de mentă este cel mai folosit deoarece ajută la calmarea durerilor abdominale și reduce frecvența scaunelor.

femeie-care-ii-da-fetitei-ei-sa-bea-ceai

Pe lângă ceaiul de mentă, recomandate pentru tratarea diareei la copii mai sunt ceaiurile de ghimbir și cel din semințe de fenicul. Ceaiul de ghimbir este foarte bun pentru hidratarea corpului. Restul dietei trebuie să includă următoarele alimente: supe de legume, orez fiert, terci de ovăz simplu, paine prăjită, morcov fiert, piept de pui fiert, carne de curcan slabă, cartof fiert, dovleac simplu la cuptor, fasole verde, paste din făină integrală sau brânză și iaurturi degresate.

La rândul ei, constipația este responsabilă pentru urme de sânge în scaun la copii. Lichidele și alimentele bogate în fibre sunt un ajutor de nădejde împotriva constipației. Ceaiul de mușețel este recomandat pentru tratarea constipației. De asemenea, alimentele precum perele, căpșunile, merele, morcovii, spanacul sau roșiile sunt bogate în fibre ceea ce reprezintă un remediu eficient împotriva constipației și pentru sânge în scaun la copii.

Dacă ne referim la sânge în scaun la copii care nu provine de la constipație sau diaree, atunci doar un specialist poate decide regimul alimentar al copilului. În multe cazuri, nu doar regimul este eficient în tratarea problemei, ci și tratamentul alopat urmat în paralel.

Tratament și remedii naturiste pentru scaun cu sânge

Obiectivul inițial constă în stoparea sângerării; tratamentul diferă în funcție de cauză. Se apelează la endoscopie pentru a introduce medicamente și a utiliza laserul la cicatrizarea veselor de sânge. Angiografia poate fi folosită uneori - anumite medicamente sunt introduse direct în vasele de sânge.

Pentru hemoroizi pacienții pot apela la coagulare în infraroșu, folosirea cremelor topice, scleroterapie, chirurgie sau ligaturare. Există și numeroase remedii naturiste pentru homoroizi, una dintre cele mai frecvente cauze ale scaunelor cu sânge:

  • băile de șezut cu ceaiuri de scoarță de stejar, pelin, ciuboțica-cucului, coada-șoricelului, crețișoară, musețel, nalbă, păpădie și tătăneasă. Ajută la reducerea inflamației și la calmarea durerii;
  • ceaiurile de coada șoricelului, de tătăneasă, de mușețel, troscot și nalba mare, consumate de trei ori pe zi. Contribuie la reducerea în dimensiuni a hemoroizilor și la tratarea disconfortului;
  • unguente cu extracte naturale de gălbenele, aplicate local.

O infecție cu H.pylori necesită antibioterapie. Ulcerul rectal implică aportul de fibre pentru a gestiona constipația, iar polipii din colon necesită excizia prin colonoscopie. Pentru relaxarea mușchilor sfincterului anal este necesară medicație. Ajută laxativele și băile calde de șezut.

Surse: www.thrombocyte.com; www.webmd.com; www.medicinenet.com

Articolul urmator
Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?
Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un băiat de 8 ani din Bistrița Năsăud a fost legat de scaun și tras de urechi de învățătoare
    Un băiat de 8 ani din Bistrița Năsăud a fost legat de scaun și tras de urechi de învățătoare

    Un dascăl din Bistrița Năsăud ar fi tras de urechi un elev și l-ar fi legat cu scotch de scaun în timpul orelor. Copilul ar fi aruncat cu o bucățică de plastilină într-o...

    Fiica mea folosește un scaun cu rotile și începe să observe că e diferită de ceilalți copii. Cum să gestionez situația?
    Fiica mea folosește un scaun cu rotile și începe să observe că e diferită de ceilalți copii. Cum să gestionez situația?

    Copiii „diferiți” de ceilalți copii suferă din cauza limitărilor de care devin conștienți de la vârste fragede și din cauza modului în care sunt priviți de...

    Ce condiții trebuie să îndeplinești când donezi sânge
    Ce condiții trebuie să îndeplinești când donezi sânge

    O transfuzie de sânge este necesară în numeroase situații. Spre exemplu, se recurge la o asemenea procedură medicală când se pierde sânge în urma unei...

    Ce înseamnă când ai sânge menstrual negru?
    Ce înseamnă când ai sânge menstrual negru?

    Menstruația de culoare închisă nu este un simptom de cancer sau de afectiuni ginecologice, decât în anumite condiții și însoțită de anumite simptome! Fluidul...

    Nebunie pe TikTok: o mamă îi dă bebelușei ei de 6 luni să mănânce singură friptură în sânge
    Nebunie pe TikTok: o mamă îi dă bebelușei ei de 6 luni să mănânce singură friptură în sânge

    O mamă din Statele Unite a stârnit controverse în rândul internauților, în momentul în care a dezvăluit că îi da fetiței sale de 6 luni să...

    Un copil de 7 ani cu o boală rară, internat la un spital din Timișoara! Corpul i s-a umplut de bășici cu sânge
    Un copil de 7 ani cu o boală rară, internat la un spital din Timișoara! Corpul i s-a umplut de bășici cu sânge

    Un copil de 7 ani a fost internat la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara după ce corpul i s-a umplut de bășici cu sânge. Potrivit reprezentanților unității...

    Un tată își crește singur gemenii, în ciuda faptului că este imobilizat într-un scaun cu rotile
    Un tată își crește singur gemenii, în ciuda faptului că este imobilizat într-un scaun cu rotile

    Auzim des de mame eroine, dar de tați eroi, mai rar. Terry Pavlou a fost pe punctul de a-și pierde viața într-un accident care l-a lăsat imobilizat într-un scaun cu rotile....

    Mulți au crezut că o femeie este infertilă doar pentru că se afla într-un scaun cu rotile. Soțul ei avea, de fapt, probleme de fertilitate
    Mulți au crezut că o femeie este infertilă doar pentru că se afla într-un scaun cu rotile. Soțul ei avea, de fapt, probleme de fertilitate

    Printre marile provocări pe care le au de înfruntat persoanele cu dizabilități care își doresc să devină părinți se numără și aceasta: stigmatizarea venită din partea...

    © 2024 Qbebe