Boala celiaca

Boala celiaca

Irina Olteanu - Redactor Senior

Boala celiaca reprezinta o afectiune des intalnita, dar dificil de diagnosticat din cauza simptomelor variate pe care le presupune. Sa aflam in articolul urmator ce manifestari include, ce complicatii poate provoca, dar si tratamentul indicat bolii celiace.

Ce este?

Boala celiaca este o afectiune digestiva in care intestinul subtire este implicat si interfereaza cu asimilarea nutrimentelor din alimentatie. Persoanele care sufera de aceasta boala nu pot tolera glutenul, o proteina din grau, secara si orz. Trebuie sa aflati ca, desi glutenul se gaseste de obicei in produse alimentare, poate fi identificat si in medicamente, vitamine si chiar produse cosmetice (ruj, balsam de buze), reprezentand al doilea ingredient din punct de vedere al cantitatii consumate dupa zahar.

Cand persoanele bolnave de boala celiaca ingereaza aceasta substanta (sau o folosesc) sistemul lor imunitar boala celiacareactioneaza deteriorand sau distugand vilii (protuberantele mici, subtiri aflate in mucoasa intestinului subtire; acestea permit in mod normal nutrimentelor din mancare sa fie absorbite prin peretii intestinali in sange). In lipsa viliilor sanatosi, o persoana devine malnutrita, indiferent cat de multa mancare consuma, iar intestinul subtire se inflameaza conducand la probleme de crestere si dezvoltare, dar si la dureri, balonare sau scadere in greutate (cel mai des intalnite).

Boala celiaca este deopotriva clasificata drept o problema de malabsorbtie (nutrimentele nu sunt asimilate in mod corespunzator), dar si drept o reactie imuna anormala la gluten, fiind cunoscuta si sub denumirea de enteropatie glutenica, celiachie sau chiar intoleranta la gluten. Boala este una genetica (fiind dobandita ereditar) si uneori este declansata (devine activa) dupa o operatie, sarcina, nastere, infectie virala sau stres emotional ridicat. Nu s-a descoperit pana in prezent un tratament pentru afectiune insa urmarea dietei specifice poate ajuta in gestionarea simptomelor si stimularea vindecarii la nivel intestinal.

Simptome

In primul rand este important ca boala sa fie diagnosticata cat mai devreme din cauza afectarii intestinului. Dar, deoarece este usor de confundat cu alte tulburari intestinale cum sunt sindromul colonului iritabil sau intoleranta la lactoza, adolescentii nu sunt constienti de existenta sa. Apoi, este bine sa stiti ca simptomele pot varia de la o persoana la alta aparand fie la nivelul tractului digestiv, fie in alt loc din corp (cele digestive sunt mai des intalnite la copii mici). Cercetatorii au observat ca boala afecteaza persoanele in mod diferit in functie de perioada alaptarii (se pare ca in cazul copiilor alaptati mai mult simptomele au aparut mai tarziu), varsta la care s-a inceput consumul de produse cu gluten si cantitatea de gluten consumata in mod curent; acestia reprezinta indicatorii de baza.

Simptomele in general intalnite in cazul bolii celiace sunt: diaree cronica alternata cu perioade de constipatie (scaune deschise la culoare urat mirositoare sau grase), durere abdominala si balonare, varsaturi (rareori) si scadere in greutate/malnutritie (exista in plus si deficiente nutritionale izolate asociate lipsite de manifestari evidente). Mai pot aparea si oboseala, irascibilitate (la copii) sau depresie, dar si eczeme ale pielii (dermatita herpetiforma) sau ulceratii bucale, dureri articulare (artrita, osteoporoza), duereri de cap, anemie feriptiva inexplicabila, senzatie de amorteala in maini si picioare, convulsii (rareori), absenta perioadelor de menstruatie, infertilitate sau avorturi spontane recurente (in cazul femeilor), functionare redusa a splinei, reflux. In cazul adolescentilor nediagnosticati, se observa o intarziere a perioadei de pubertate. Problema esentiala este reprezentata de afectarea cresterii si dezvoltarii identificata in cazul copiilor de varsta mica (statura scunda, defecte ale smaltului dentar al dentitiei permanente) cauzata de malabsorbtia nutrimentelor. In mod ciudat, copiii afectati (in proportie de 75%) sunt supraponderali sau obezi si deseori prezinta si probleme neurologice, inclusiv ADHD, tulburari de invatare sau lipsa coordonarii musculare. Retineti faptul ca la adulti simptomele pot deveni evidente abia in urma unui eveniment emotional sau fizic stresant (mentionate anterior).

Odata cu trecerea timpului, in cazul in care boala nu este tratata (sunt cazuri in care pot trece mai multe decenii pana la identificare), pot aparea simptome ale complicatiilor asociate (de obicei necesita tratament pe termen lung). Astfel, malnutritia poate conduce la anemie, osteoporoza si avort, dar si boli hepatice si chiar cancer intestinal.

Cauze

Boala celiaca este cauzata de o reactia la gliadina, o prolamina (proteina din gluten) prezenta intr-o serie de cereale si afecteaza conform statisticilor 1 din 133 americani, dar este des intalnita in Europa de Nord. Persoanele afectate tind sa prezinte si alte boli ale sistemului imunitar cum sunt: diabet de tip 1, boala tiroidiana autoimuna, boala hepatica autoimuna, artrita reumatoida, boala Addison (glandele care produc hormoni sunt afectate), sindromul Sjogren (glandele care produc lacrimi si saliva sunt distruse), colita miscroscopica (limfocitica sau colagenoasa), sindrom Down sau Turner (la fete). Cauzele exacte nu sunt inca cunoscute insa este luata in considerare o predispozitie genetica (mostenita ereditar), sansele de aparitie in cazul existentiei unui alt membru de familie afectat sunt de 5-10% (si daca este vorba de dermatita herpetiforma).

Doamna doctor Rodica Nedelea specialist in dietetica si nutritie http://pinnertest.ro/ ne ofera urmatoarele informatii:

"Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun. Nu se cunoaste o cauza precisa care determina boala, dar studiile facutemedic au aratat ca un risc crescut de a dezvolta boala au copiii sau persoanele care au rude de gradul I cu boala celiaca. De asemenea infectiile virale si bacteriene pot declansa diferite modificari la nivelul intestinului subtire - fiind vorba de persoanele predispuse genetic."

Diagnostic

Trebuie sa retineti faptul ca numai un medic este in masura sa distinga simptomele specifice. Initial, dupa evaluarea istoricului medical in care veti prezenta simptome, istoric familial al imbolnavirilor si medicatie urmata, alergii sau alte probleme care va deranjeaza, doctorul va realiza si o examinare fizica. De obicei se vor recomanda si teste de sange (inainte de efectuarea lor este indicat consumul de produse ce contin gluten cum sunt paine sau paste, in caz contrar putand aparea false rezultate negative) pentru a identifica nivelele de anticorpi la gluten (se urmaresc nivele ridicate de anticorpi transglutaminaze tTGA sau antiendomiziali) si la alte proteine din mucoasa intestinala si biopsie a intestinului subtire (ce confirma prezenta bolii, observandu-se afectarea viliilor) sau ingerarea unei capsule endoscopice (o camera de filmat minuscula este ingerata si parcurge intregul tract digestiv inregistrand imaginile capturate).

Biopsia presupune prelevarea unei portiuni mici din intestinul subtire cu ajutorul unui tub lung si subtire (endoscop) inserat prin gura pana la nivelul stomacului si se realizeaza sub anestezie totala sau locala. Ulterior proba prelevata este trimisa la laborator pentru examinare. Pentru a nu mai apela la boala celiacabiopsia intestinala, in cazul in care este prezenta dermatita herpetiforma (eczema a pielii ce afecteaza 15-25% din persoanele bolnave si apare la nivelul coatelor, genunchilor si feselor) se poate apela la o biopsie a epidermei. In cazul in care se cunoaste un membru al familiei bolnav, se poate apela la screening preventiv, chiar in absenta simptomelor. De asemenea, pot fi necesare si teste pentru identificarea nivelului de fier (semn de anemie asociat bolii) sau teste de scaun (pentru a detecta prezenta grasimii in materiile fecale).

Medicul trebuie sa excluda sindromul de colon iritabil, anemia feriptiva cauzata de sangerarea menstruala, boala colonului iritabil, infectii intestinale si sindromul de oboseala cronica.

In acest sens poate fi de ajutor si testul de Pinner pentru identificarea intolerantei alimentare:

"Pinner Test-ul este un test de depistare a intolerantei alimentare de ultima ora si face parte din categoria testelor imunologice, avand la baza o metodologie medicala de ultima generatie numita Microarray Plus. Pinner Test testeaza 200 de alimente, proba de sange este procesata in laboratoarele Microtrace din Italia, iar in baza rezultatului care este primit in 15 zile lucratoare are loc o consiliere nutritionala cu unul din medicii echipei Pinner Test.

Procedura de recoltare este foarte simpla si minimum invaziva, este foarte asemanatoare cu cea a testului glicemic."

Tratament

Vizeaza in primul rand modificarea alimentatiei, respectiv excluderea produselor ce contin gluten din meniul zilnic. In acest sens, puteti apela la un medic gastroenterolog, si in special la un nutritionist/dietetician care va poate oferi informatii adecvate pentru realizarea unei diete corespunzatoare. Trebuie sa invatati in plus sa interpretati etichetele produselor pentru a le evita pe cele care contin gluten (faptul ca specifica "fara gluten" nu este intotdeuna real), existand o multitudine de surse ascunse (amidon, conservanti si stabilizatori fabricati din grau; chiar si produse din porumb sau orez pot fi contaminate cu gluten in procesul de fabricatie). Dieta presupune excluderea produselor care contin grau, secara si orz (gasite in cereale, paste si multe alimente procesate - chips-uri, bomboane, cremwursti, salam, carnati, sosuri, supe la plic/conserva), dar si cele cu graham, faina durum, bulgur, gris, alac, sorg, arorut, tapioca, stir, manioc, triticale, malt.

Sunt disponibile insa o varietate de alimente ce le pot inlocui: cartofi, hrisca, in, mei, leguminoase, orez, soia, quinoa sau faina din fasole si nuci. Exista in comert si o serie de magazine specializate in produse fara gluten cum sunt paine, paste sau altele. Pot fi consumate fara grija urmatoarele: carne, peste, fructe si legume si chiar ovaz (desi a existat o controversa in acest sens privind prolamina avenina ce o contine). Cand nu sunteti acasa si apelati la o gustare este bine sa optati pentru surse sigure, cunoscute. Trebuie sa retineti ca exista si o serie de medicamente care contin gluten si chiar plastilina (pentru copii).

Daca urmati dieta, vor disparea si simptomele (statura si problemele dentare nu pot fi remediate, daca varsta este inaintata) iar problemele intestinale se vor ameliora (in decurs de cateva zile), insa la reintroducerea glutenului acestea vor reaparea (daca ingerati accidental un produs cu gluten vor aparea durere abdominala si diaree). Intestinul subtire se vindeca la copii de obicei intr-un interval de 3-6 luni dar poate dura mai multi ani in cazul adultilor. Pentru problemele pielii se poate apela la antibiotic, insa dieta constituie un element esential in eradicarea dermatitei. In situatii rare, afectarea intestinala persista chiar si daca se urmeaza o dieta fara gluten, fiind vorba de o problema cunoscuta sub denumirea de boala celiaca refractara (apare in cazul a 15% din bolnavi) asociata deseori cu proliferare bacteriana intestinala, colita si sindrom de colon iritabil sau functionare pancreatica deficitara. Intestinele sunt sever afectate si nu se pot vindeca, fiind necesara o administrare a nutrimentelor intravenos.

Daca sunt prezente carente majore nutritionale, medicul poate recomanda in plus administrarea de suplimente de vitamine si minerale cum sunt: calciu, folati, fier, vitamina B12, vitamina D, vitamina K, zinc (de obicei sub forma de comprimate insa daca nu sunt asimilate corespunzator pot fi administrate intravenos). Pentru a gestiona inflamatia intestinala, se recomanda uneori si steroizi.

Daca boala celiaca nu este diagnosticata si tratata la timp poate conduce la: anemie feriptiva, osteoporoza sau osteopenie/osteomalacie la copii (inmuierea oaselor), infertilitate sau avort spontan (din cauza malabsorbtiei calciului si vitaminei D), intoleranta la lactoza, deficienta de vitamine si minerale (malnutirie si scadere in greutate/intarzieri in crestere), tulburari la nivelul sistemului nervos central si periferic, insuficienta pancreatica, limfom intestinal si cancer, disfunctionalitatea vezicii biliare, manifestari neurologice (ataxie, crize epileptice, dementa, migrene, neuropatie, miopatie).

Iata si sfaturile doamnei doctor Rodica Nedelea specialist in dietetica si nutritie http://pinnertest.ro/ cu privire la tratament si prevenire:

"In primul rand dupa stabilirea diagnosticului de boala celiaca se vor elimina toate produsele care contin gluten. Vor avea omedic dieta foarte stricta fiind eliminate toate cerealele de grau, ovaz, orz si secara. Se vor consuma fructe si legume proaspete in fiecare zi. O dieta echilibrata opreste simptomele, vindeca afectiunile intestinului subtire si previne complicatiile dar nu trateaza boala aceasta dieta trebuie tinuta pe viata. Trebuie consultat medicul gastroenterolog pentru stabilirea tratamentului medicamentos in cazul aparitiei complicatilor. Boala celiaca fiind o boala autoimuna nu prea poate fi prevenita. Dar o dieta echilibrata si fara gluten poate preveni complicatiile."

Citeste si:

Bebelusul la 18 saptamani - ingrijire si dezvoltare

Multumim doamnei doctor Rodica Nedelea pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:
http://digestive.niddk.nih.gov; http://kidshealth.org; www.mayoclinic.org; www.celiaccentral.org; http://celiac.org/

Articolul urmator
Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Faceți cunoștință cu bebelușul Hulk! De ce boală suferă
    Faceți cunoștință cu bebelușul Hulk! De ce boală suferă

    Armani Milby a fost adusă pe lume prin cezariană la 33 de săptămâni. Încă de când era în burtică, fetița a fost diagnosticată cu o boală rară, care o face...

    O mamă și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: „Vreau să știe cât de puternic poate fi”
    O mamă și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: „Vreau să știe cât de puternic poate fi”

    Salina Itwaru suferă de neurofibromatoză, o boală genetică care provoacă apariția tumorilor pe țesutul nervos. Din păcate, i-a transmis aceeași boală și fiului său, Tyler. Partea...

    Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”
    Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”

    Tony a fost diagnosticat cu o boală genetică rară la vârsta de 3 ani. Este vorba despre encefalopatia epileptică și de dezvoltare asociată genei SynGAP, care îi cauzează...

    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală
    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală

    Una dintre cele mai grele provocări prin care poate trece un părinte este să afle că nu se mai poate face nimic pentru copilul său, că acesta își va pierde viața. De asemenea,...

    O mămică de 32 de ani și-a pierdut brusc auzul și văzul. Ulterior, doctorii au descoperit că are o boală rară de inimă
    O mămică de 32 de ani și-a pierdut brusc auzul și văzul. Ulterior, doctorii au descoperit că are o boală rară de inimă

    O mămică de 32 de ani din New York și-a pierdut brusc auzul și văzul, la o săptămână după ce a născut prin cezariană. În urma investigațiilor medicale, s-a descoperit...

    Dragostea de mamă nu poate fi egalată! O femeie a renunțat la job pentru a găsi un tratament pentru boala rară a fiicei sale
    Dragostea de mamă nu poate fi egalată! O femeie a renunțat la job pentru a găsi un tratament pentru boala rară a fiicei sale

    Știm deja că mamele au o putere interioară fantastică, în special atunci când vine vorba de a-și proteja sau ajuta copiii. Această mamă de peste hotare și-a dat demisia...

    Fetița cu cea mai rară boală din lume! Medicii nu i-au putut da un diagnostic
    Fetița cu cea mai rară boală din lume! Medicii nu i-au putut da un diagnostic

    Isla Kilpatrick-Screaton, o fetiță din Marea Britanie, este singurul pacient din lume cu boala lui „Benjamin Button”. Denumirea acestei boli extrem de rare este dată din...

    „Am fost diagnosticat cu cancer la două săptămâni după ce mi-am pierdut tatăl ce s-a luptat cu aceeași boală”
    „Am fost diagnosticat cu cancer la două săptămâni după ce mi-am pierdut tatăl ce s-a luptat cu aceeași boală”

    La vârsta de doar 21 de ani, un tânăr a fost diagnosticat cu cancer, la două săptămâni după ce își pierduse tatăl, răpus de aceeași boală. După dureri...

    © 2024 Qbebe