Urechi înfundate din cauza călătoriei cu avionul

Urechi înfundate din cauza călătoriei cu avionul

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Urechile înfundate sunt una dintre cele mai comune probleme cu care ne putem confrunta când călătorim cu avionul. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, există și alți factori ce pot duce la amplificarea simptomelor neplăcute legate de urechile înfundate. În plus, veți afla și ce ați putea face pentru a vă ușura considerabil un asemenea disconfort. Înainte de toate, nu uitați să consultați un medic, întrucât se poate întâmpla ca în spatele urechilor înfundate din avion să se afle și alte afecțiuni, mai serioase, care, netratate corespunzător, ne pot afecta considearabil auzul.

Factorii de risc ce pot accentua problema urechilor înfundate în avion

Medicii spun că orice afecțiune legată de trompa lui Eustachio poate crește riscul de a avea probleme din cauza urechilor înfundate pe timpul călătoriei cu avionul. Printre acestea se numără:
• Prezența unei răceli
• Existența unei sinuzite
• Prezența rinitei alergice (în special dacă este vorba despre o „criză" a acestei forme de alergie)
• O infecție din urechea medie (mai ales otita medie)
De asemenea, urechile înfundate pe durata călătoriei cu avionul pot crea probleme și din cauza următoarelor contexte:
• Trompa lui Eustachio este mai mică la sugari și la copiii mici
• Dacă dormim în avion în timp ce acesta urcă sau când se pregătește să aterizeze.
În cazul în care se întâmplă să avem adesea probleme cu urechile înfundate în cadrul călătoriilor cu avionul, nu este exclus (așa cum ne avertizează și specialiștii) ca țesuturile din jurul trompei lui Eustachio să se sensibilizeze și să avem de nenumărate ori disconfort la nivelul urechii.

Citește și: Ureche înfundată la copii

De ce urechile se înfundă și pocnesc în timpul călătoriei cu avionul

În condițiile în care călătoriile cu avionul sunt asociate cu schimbările rapide ale presiunii, urechile trebuie să se adapteze acestora. Dacă inițial putem auzi cum urechile ne pocnesc (o bulă de aer, cel mai probabil provenită din zona din spatele nasului, va intra în ureche, va rămâne în urechea medie și de acolo va ajunge în trompa lui Eustachio), treptat vom simți că acestea se înfundă. Explicația este următoarea: trompa lui Eustachio trebuie să se închidă și să se deschidă frecvent, cât mai larg, pentru a putea lucra cu presiunea aerului, ce se schimbă continuu. Acest fenomen are loc mai ales când avionul aterizează, în condițiile în care coboară din zona cu presiunea atmosferică mai scăzută în cea cu presiune mai mare.
Senzația de disconfort se manifestă însă din momentul în care aerul pătrunde inegal în ureche, provocând contractarea sau dilatarea trompei lui Eustachio. Dacă se întâmplă ca  aceasta să rămână blocată, fluidul din zonă va încerca să reechilibreze situația. Din păcate, se poate întâmpla să se producă o afecțiune neplăcută, numită aero-otită.

Ce poți face pentru a scăpa de urechile înfundate din cauza călătoriilor cu avionul

DocusprayAi grijă să ai urechea cât mai curată, fără dopuri de ceară- Pentru a reuși să-ți menții urechea cât mai curată, poți apela la un spray auricular precum este și Docuspray (de 100 ml). Acesta poate fi folosit inclusiv pentru copii (începând de la 30 de luni) și conține oligoelemente de origine marină pentru întreținerea regulată și non-traumatică a urechilor. Nu conține gaz propulsor și este sigur pentru suprafața delicată a canalului auditiv și a timpanului. Se pulverizează o dată sau de două ori, de 2-3 ori pe săptămână.
Amână-ți călătoria cu avionul dacă ai o sinuzită gravă, gripă sau dacă ești într-o „criză" de rinită alergică
Folosește un spray sau o bomboană decongestionantă- Acestea trebuie folosite cu aproximativ o oră înainte de aterizare. Nu le folosi însă fără a consulta medicul dacă suferi de afecțiuni legate de glanda tiroidă, de anxietate sau de afecțiuni cardiace (precum hipertensiunea arterială sau aritmia). Evită aceste medicamente și dacă ești însărcinată. Pentru orice eventualitate, este ideal să consulți un medic.
Străduiește-te să nu adormi când avionul se pregătește să aterizeze- Dacă nu vei dormi,vei putea să pui în aplicare „trucurile" menționate mai jos.
Încearcă să înghiți, să mesteci gumă, să sugi o bomboană sau să caști- Astfel, urechile se vor înfunda și vor pocni mai puțin.
Bea apă înainte să pleci cu avionul, dar și în timpul călătoriei- Te va ajuta ca trompa lui Eustachiu să funcționeze mai bine.

Fata cu un pahar in mana, ce se uita pe o revista in avion
Când simți că urechile s-au înfundat, nu te forța în niciun fel- Rezumă-te să mesteci, să caști sau să înghiți, lăsând ca trompa lui Eustachio să acționeze doar datorită forței mușchilor gâtului sau obrajilor.
Ține-te de nas și suflă încet aer pe gură- Astfel, aerul va pătrunde mai ușor în trompa lui Eustachio.
• Dacă medicul ți-a prescris, poți să iei o tabletă decongestionantă cu o zi înainte să zbori cu avionul- De asemenea, dacă medicul este de acord, poți să iei din nou tableta după ce cobori din avion.
În unele cazuri, medicul îți poate indica inclusiv utilizarea unor spray-uri decongestionante nazale.
În situația în care urechea este înfundată și doare, poți încerca să iei un antiinflamator pe bază de ibuprofen. După ce l-ai luat, este important să respecți următoarea regulă: apucă-ți nasul și încearcă să împingi aerul în spate, ca și cum l-ai sufla. În acest fel, trompa lui Eustachio se poate deschide mai ușor, iar aerul va circula mai bine și vei fi mai puțin supusă riscului de a avea urechi înfundate și dureroase.
Nu în ultimul rând, dacă sesizezi că ai tot timpul asemenea probleme, consultă un medic. Este foarte posibil să fie vorba despre existența unei infecții de care nu știi și atunci e nevoie de un tratament cu antibiotic.
Totodată, medicul poate decide să ți se monteze în urechi niște tubulețe speciale, care să lucreze în locul trompei lui Eustachio pentru a se egaliza presiunea aerului și a scăpa de disconfort.
În cazuri extreme, în care tot îți simți urechile înfundate, dureroase și cu senzația că pocnesc și după câteva zile de la finalizarea călătoriei cu avionul, medicul poate găsi și următoarea soluție: realizarea unei mici incizii la nivelul timpanului, astfel încât fluidul de acolo să se scurgă și urechea să se elibereze.

Cum poți să-ți ajuți copilul când i se înfundă urechile în avion

Mai ales bebelușii și copiii mai mici de 2-3 ani pot avea probleme cu urechile înfundate în timpul călătoriei cu avionul (întrucât trompa lui Eustachio este mai îngustă și mai scurtă ).
Pentru a-i ajuta să lupte mai ușor cu acest disconfort, puteți lua următoarele măsuri:
• Dă-i copilului o suzetă sau un biberon, pe care să le aibă cât mai mult la dispoziție
• Hrănește-ți copilul în avion, astfel încât să nu fie tentat să adoarmă când se apropie aterizarea
• Ai grijă ca al tău copil să aibă mereu urechile curate- În acest scop, poți folosi spray-ul auricular recomandat mai sus.

Fetita ce sufera din cauza urechilor infundate, in avion

Citește și: Durerea de ureche la copil: ghid de descifrare

Voi știați detalii legate de probleme urechii înfundate pe parcursul călătoriei cu avionul?

Surse:
www.entnet.org; www.mayoclinic.org; www.health.com; www.empowher.com

Articolul urmator
Pietre pe amigdale la copii: ce sunt și cum se tratează?
Pietre pe amigdale la copii: ce sunt și cum se tratează?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un băiat de 8 ani din Bistrița Năsăud a fost legat de scaun și tras de urechi de învățătoare
    Un băiat de 8 ani din Bistrița Năsăud a fost legat de scaun și tras de urechi de învățătoare

    Un dascăl din Bistrița Năsăud ar fi tras de urechi un elev și l-ar fi legat cu scotch de scaun în timpul orelor. Copilul ar fi aruncat cu o bucățică de plastilină într-o...

    Prima călătorie cu avionul. Cum ajuți copilul să depășească teama de zbor?
    Prima călătorie cu avionul. Cum ajuți copilul să depășească teama de zbor?

    Primul zbor cu avionul al copilului poate fi un real coșmar, atât pentru el, cât mai ales, pentru părinți. Cu multă compasiune, înțelegere, cu un bagaj pregătit...

    Dăm sau nu găuri în urechi bebelușelor? O influenceriță din showbiz-ul românesc a fost aspru criticată în online după ce fetița ei de câteva luni a apărut cu cercei
    Dăm sau nu găuri în urechi bebelușelor? O influenceriță din showbiz-ul românesc a fost aspru criticată în online după ce fetița ei de câteva luni a apărut cu cercei

    O tânără cunoscută în mediul online a stârnit rumoare în mediul online după ce a publicat o postare cu fiica ei de doar 9 luni cu cercei în urechi. Ce...

    Soacra mea i-a dat găuri în urechi fiicei mele de 5 ani fără să mă întrebe
    Soacra mea i-a dat găuri în urechi fiicei mele de 5 ani fără să mă întrebe

    Relația noră-soacră este mai mereu conflictuală, altfel nu ar fi devenit subiect de emisiuni TV. Iar când apar și copiii în peisaj, totul se complică. Mama soacră are...

    Surpriza zilei pentru o tânără mămică: fetița ei de patru ani și-a făcut singură găuri în urechi
    Surpriza zilei pentru o tânără mămică: fetița ei de patru ani și-a făcut singură găuri în urechi

    Pentru că toate fetițele de vârsta ei purtau cercei și ea nu, această micuță curajoasă a luat problema în propriile mâini și și-a dat singură găuri în...

    9 reguli pe care sigur le ignori, dar care pot salva viața copilului în timpul călătoriei cu mașina
    9 reguli pe care sigur le ignori, dar care pot salva viața copilului în timpul călătoriei cu mașina

    Când circuli cu mașina și ai o viață atât de fragilă în grija ta, este important să îți iei toate măsurile de siguranță pentru o călătorie lipsită de...

    Trei copii din Iași au ajuns la spital cu convulsii din cauza unei sobe defecte!
    Trei copii din Iași au ajuns la spital cu convulsii din cauza unei sobe defecte!

    Trei copii din Iași au ajuns la spital, împreună cu mama lor, după ce soba din casa lor s-a defectat și a început să emane fum necorespunzător.

    Simptom postpartum neobișnuit: ”Am început să aud muzică în urechi tot timpul”
    Simptom postpartum neobișnuit: ”Am început să aud muzică în urechi tot timpul”

    O mamă povestește cum, în perioada de imediat după naștere, a început să audă muzică în miezul nopții. Aceasta își împărtășește povestea pentru a...

    © 2024 Qbebe