Ce este toxiinfecţia alimentară la bebeluşi?
Trebuie să ştii că toxiinfecţia alimentară este o afecţiune care apare în urma consumului de alimente sau băuturi contaminate cu anumite bacterii şi paraziţi. De asemenea, riscul contaminării apare și în urma contactului cu anumite obiecte infectate, dar și cu persoane purtatoare de bacterii care se transmit. Bebeluşii fac parte din categoria persoanelor cu factor de risc destul de mare de a dezvolta o toxiinfecţie alimentară. De ce? Pentru că micuţii nu sunt complet dezvoltaţi şi nu pot lupta cu bacteriile.
Sistemul imunitar al bebeluşilor se dezvoltă odată cu micuţul. Pe măsură ce creşte, corpul acestuia va intra în contact cu diferiți germeni, însă sistemul său va avea tot mai multă putere să lupte pentru a-i combate. Atunci când sistemul este slab dezvoltat există riscul apariţiei unei infecţii.
Important! Dacă bebeluşul a consumat produse contaminate, simptomele vor începe să apară în următoarele 48 de ore. De regulă acestea durează o zi sau două, însă trebuie să te adresezi medicului pentru a evita apariţia unor complicaţii nedorite.
Sfatul specialistuluiDr. Costache Irina - medic primar pediatru - Clinica Regina Maria Lujerului - ne spune: "Toxiinfecţia alimentară reprezintă o patologie severă şi total de nedorit în cazul sugarilor. Toxiinfecţia alimentară urmează întotdeauna ingestiei unor alimente contaminate. Ţinând cont de modalitatea în care trebuie să fie hrăniţi copiii mici (alimente proaspete, bine preparate termic, pregătite zilnic de către părinţi) această patologie nu ar trebui să fie întâlnită la această grupă de vârstă. Dacă regulile de hrănire/diversificare ale sugarilor nu sunt respectate, dacă aceştia sunt lăsaţi să guste din mâncarea adulţilor riscul toxiinfecţiei alimentare creşte nepermis. Riscul, în cazul sugarilor, este mai mare nu doar prin prisma sindromului de deshidratare care urmează simptomelor clasice ale toxiinfecţiei: stare generală proastă, febră, vărsături şi diaree, dar mai ales prin prisma sindromului toxigen care urmează imediat ingestiei alimentului contaminat. Sistemul imun al unui copil mic este imatur, iar reacţiile care urmează într-o astfel de situaţie pot fi mult exacerbate faţă de un adult sau un copil ceva mai mare (preşcolar, şcolar) care pot trece mult mai uşor printr-o astfel de situaţie. Dacă se suspectează o toxiinfecţie alimentară (mai mulţi membri ai aceleiaşi familii dezvoltă vărsături şi diaree) este foarte important ca părinţii să se adreseze medicului imediat ( medicul de familie sau pediatru) pentru a evalua corect starea bebeluşului, în cele mai multe cazuri fiind nevoie de spitalizare pentru tratatent intensiv etiologic (împotriva bacteriei care a declanşat situaţia) şi suportiv ( perfuzie de reechilibrare hidro-electrolitică)." |
Atât în cazul bebeluşilor, cât şi al adulţilor există aceleaşi bacterii care provoacă toxiinfecţia alimentară. Salmonella, E-coli şi Campylobacter sunt germenii cei mai întâlniţi în intoxicaţiile alimentare ale bebeluşilor.
Campylobacter. Este cea mai frecventă bacterie întâlnită în toxiinfecţiile alimentare la bebeluşi. Aceasta poate fi prezentă în carnea crudă, laptele nepasteurizat şi apă. De obicei, nu poate fi transmisă de la o persoană la alta, însă dacă bebeluşul tău are diaree, există o posibilitate destul de mare ca tu să fii contaminată atunci când îi schimbi scutecul.
Dacă această bacterie este prezentă în organismul bebeluşului tău, va avea stări de ameţeală şi vomă, dureri abdominale, diaree şi chiar febră. Aceastea durează între 2-5 zile, însă există şi cazuri în care persistă până la 10 zile.
Salmonella. Este prezentă în ouă, carne de pasăre, produse lactate nepasteurizate şi fructe de mare. O toxiinfecţie alimentară cu această bacterie se manifestă prin febră, diaree, crampe abdominale şi uneori, apariţia unor pete mici şi roşii pe pielea bebeluşului.
Perioada de incubaţie este de 48 de ore şi simptomele persistă timp de 2 zile. Atunci când după o săptămână de la apariţia primelor simptome, acestea nu au început să dispară, trebuie să te adresezi în cel mai scurt timp medicului specialist.
Important! Trebuie să ştii că Salmonella poate rămâne în corp timp de mai multe luni atunci când intră în sânge, punând în pericol viaţa bebeluşului.
E-coli (Eschierichia coli). Se transmite prin apă şi mâncare contaminată cu toxinele eliminate prin materiile fecale. Odată apărută în organismul bebeluşului, această bacterie poate cauza diaree severă, uneori chiar sângeroasă şi dureri abdominale.
Simptomele încep să-şi facă apariţia după aproximativ 48 de ore de la contaminare şi pot dura între 2-5 zile. Dacă toxiinfecţia alimentară este provocată de E-coli, bebeluşii au nevoie de spitalizare şi permanentă supraveghere medicală.
Este foarte important să urmăreşti simptomele copilului tău şi să te adresezi medicului dacă vezi că lucrurile nu decurg normal. Când trebuie să te adresezi medicului? Iată o serie de situaţii în care intervenţia specialistului devine absolut necesară:
- temperatură mai mare de 38 de grade Celsius la bebeluşul de 2 luni şi peste 39 de grade Celsius la vârsta de 6 luni;
- stare avansată de deshidratare (gură şi buze uscate, piele palidă, lipsa lacrimilor);
- stări de vomă timp de 3 zile;
- stare excesivă de agitaţie;
- urme de sânge în fecale;
- burtică umflată sau tare;
- urină închisă la culoare.
Tratamentul pentru toxiinfecţia alimentară la bebeluşi
Diagnosticarea toxiinfecţiei alimentare la bebeluşi este destul de dificilă pentru că simptomele pot fi uşor confundate cu cele ale alor afecţiuni. De exemplu, dacă singura simptomă este diareea, toxiinfecţia alimentară poate fi confundată cu gastroenterită.
În primă fază, medicul va face o analiză a materiilor fecale ale bebeluşului. Prin aceasta se va descoperi exact care este bacteria responsabilă pentru toxiinfecţia alimentară.
WELLKID BABY and INFANT sirop |
În funcţie de tipul afecţiunii, medicul va prescrie tratamentul potrivit. Dacă forma toxiinfecţiei este uşoară, tratamentul va consta în hidratare corespunzătoare şi scăderea temperaturii. După ce simptomele au început să dispară, poţi reintroduce în alimentaţia copilului laptele şi alte alimente obişnuite, însă este de preferat să le eviţi pe cele grase sau cele care conţin zahăr.
Dacă toxiinfecţia alimentară este într-o fază mai avansată, există posiblitatea că micuţul să necesite spitalizare şi tratament administrat intravenos.
De cele mai multe ori, organismul are nevoie de un complex de multivitamine pentru a-şi reveni complet.
Din aceeaşi gamă de produse ce ajută organismul imediat după o infecţie face parte şi Wellkid Baby and Infant Sirop, dedicat în special copiilor mai mici, cu vârste cuprinse între 3 luni şi 5 ani.
Wellkid Baby and Infant sirop are un gust plăcut, fiind uşor de înghiţit şi conţine toate vitaminele şi mineralele corespunzătoare vârstei copilului tău, vitamine precum A, D, B6, B12, C, E, fier, zinc, cupru şi acizi omega 3.
Pentru copilaşii mai mari, se recomandă o serie de vitamine creată special pentru ei, precum Wellkid Masticabil, supliment alimentar pentru copii, ce conţine o gamă variată de vitamine, minerale şi ulei de seminţe de în şi sunt special concepute pentru a oferi copiilor între 4 şi 12 ani sursa exactă de vitamine esenţiale pentru o dezvoltare armonioasă.
Prevenirea toxiinfecţiei alimentare la bebeluşi
Este imposibil să îţi protejezi în totalitate micuţul de toate bacteriile și virusurile din alimente. Singurul lucru pe care îl poţi face este să încerci să previi toxiinfecţia alimentară. Cum? Iată o serie de măsuri pe care este indicat să le iei în ceea ce priveşte igiena ta și a bebeluşului tău:
- întotdeauna trebuie să te speli pe mâini cu apă şi săpun, mai ales înainte să începi să pregăteşti mâncarea micuţului; tot atât de des trebuie să speli şi mâinile bebelușului;
- spală foarte bine alimentele pe care le consumaţi, atât tu, cât şi bebeluşul;
- nu pune mâncarea gătită lângă cea crudă;
- nu lăsa alimentele afară din frigider mai mult de o oră, după ce au fost desigilate;
- atunci când faci propriile tale produse alimentare, urmează cu strictețe instrucţiunile de conservare.
Surse: babycenter.com, parents.com, medic8.com, webmd.com, kidshealth.org, raisingchildren.net.au.