Toxiinfecţia alimentară la bebeluşi

Toxiinfecţia alimentară la bebeluşi

Corina Naftanaila

Toxiinfecţia alimentară la bebeluşi este o afecţiune care aparent nu dă foarte mari bătăi de cap. Însă, dacă măsurile pentru tratare nu sunt luate la timp, sănătatea bebeluşului poate fi pusă în pericol. Tocmai de aceea, trebuie să te informezi în legătură cu formele toxiinfecţiei alimentare dar şi cum pot fi acestea tratate şi prevenite.

Ce este toxiinfecţia alimentară la bebeluşi?

Trebuie să ştii că toxiinfecţia alimentară este o afecţiune care apare în urma consumului de alimente sau băuturi contaminate cu anumite bacterii şi paraziţi. De asemenea, riscul contaminării apare și în urma contactului cu anumite obiecte infectate, dar și cu persoane purtatoare de bacterii care se transmit. Bebeluşii fac parte din categoria persoanelor cu factor de risc destul de mare de a dezvolta o toxiinfecţie alimentară. De ce? Pentru că micuţii nu sunt complet dezvoltaţi şi nu pot lupta cu bacteriile.

Sistemul imunitar al bebeluşilor se dezvoltă odată cu micuţul. Pe măsură ce creşte, corpul acestuia va intra în contact cu diferiți germeni, însă sistemul său va avea tot mai multă putere să lupte pentru a-i combate. Atunci când sistemul este slab dezvoltat există riscul apariţiei unei infecţii.

Important! Dacă bebeluşul a consumat produse contaminate, simptomele vor începe să apară în următoarele 48 de ore. De regulă acestea durează o zi sau două, însă trebuie să te adresezi medicului pentru a evita apariţia unor complicaţii nedorite.

bebelus 1 

Sfatul specialistului

 Dr. Costache Irina - medic primar pediatru - Clinica Regina Maria Lujerului - ne spune: "Toxiinfecţia alimentară reprezintă o patologie severă şi total de nedorit în cazul sugarilor. Toxiinfecţia alimentară urmează întotdeauna ingestiei unor alimente contaminate. Ţinând cont de modalitatea în care trebuie să fie hrăniţi copiii mici (alimente proaspete, bine preparate termic, pregătite zilnic de către părinţi) această patologie nu ar trebui să fie întâlnită la această grupă de vârstă. Dacă regulile de hrănire/diversificare ale sugarilor nu sunt respectate, dacă aceştia sunt lăsaţi să guste din mâncarea adulţilor riscul toxiinfecţiei alimentare creşte nepermis. Riscul, în cazul sugarilor, este mai mare nu doar prin prisma sindromului de deshidratare care urmează simptomelor clasice ale toxiinfecţiei: stare generală proastă, febră, vărsături şi diaree, dar mai ales prin prisma sindromului toxigen care urmează imediat ingestiei alimentului contaminat. Sistemul imun al unui copil mic este imatur, iar reacţiile care urmează într-o astfel de situaţie pot fi mult exacerbate faţă de un adult sau un copil ceva mai mare (preşcolar, şcolar) care pot trece mult mai uşor printr-o astfel de situaţie. Dacă se suspectează o toxiinfecţie alimentară (mai mulţi membri ai aceleiaşi familii dezvoltă vărsături şi diaree) este foarte important ca părinţii să se adreseze medicului imediat ( medicul de familie sau pediatru) pentru a evalua corect starea bebeluşului, în cele mai multe cazuri fiind nevoie de spitalizare pentru tratatent intensiv etiologic (împotriva bacteriei care a declanşat situaţia) şi suportiv ( perfuzie de reechilibrare hidro-electrolitică)."

Atât în cazul bebeluşilor, cât şi al adulţilor există aceleaşi bacterii care provoacă toxiinfecţia alimentară. Salmonella, E-coli şi Campylobacter sunt germenii cei mai întâlniţi în intoxicaţiile alimentare ale bebeluşilor.

Campylobacter. Este cea mai frecventă bacterie întâlnită în toxiinfecţiile alimentare la bebeluşi. Aceasta poate fi prezentă în carnea crudă, laptele nepasteurizat şi apă. De obicei, nu poate fi transmisă de la o persoană la alta, însă dacă bebeluşul tău are diaree, există o posibilitate destul de mare ca tu să fii contaminată atunci când îi schimbi scutecul.

Dacă această bacterie este prezentă în organismul bebeluşului tău, va avea stări de ameţeală şi vomă, dureri abdominale, diaree şi chiar febră. Aceastea durează între 2-5 zile, însă există şi cazuri în care persistă până la 10 zile.

Salmonella. Este prezentă în ouă, carne de pasăre, produse lactate nepasteurizate şi fructe de mare. O toxiinfecţie alimentară cu această bacterie se manifestă prin febră, diaree, crampe abdominale şi uneori, apariţia unor pete mici şi roşii pe pielea bebeluşului.

Perioada de incubaţie este de 48 de ore şi simptomele persistă timp de 2 zile. Atunci când după o săptămână de la apariţia primelor simptome, acestea nu au început să dispară, trebuie să te adresezi în cel mai scurt timp medicului specialist.

Important! Trebuie să ştii că Salmonella poate rămâne în corp timp de mai multe luni atunci când intră în sânge, punând în pericol viaţa bebeluşului.

bacterii

E-coli (Eschierichia coli). Se transmite prin apă şi mâncare contaminată cu toxinele eliminate prin materiile fecale. Odată apărută în organismul bebeluşului, această bacterie poate cauza diaree severă, uneori chiar sângeroasă şi dureri abdominale.

Simptomele încep să-şi facă apariţia după aproximativ 48 de ore de la contaminare şi pot dura între 2-5 zile. Dacă toxiinfecţia alimentară este provocată de E-coli, bebeluşii au nevoie de spitalizare şi permanentă supraveghere medicală.

Este foarte important să urmăreşti simptomele copilului tău şi să te adresezi medicului dacă vezi că lucrurile nu decurg normal. Când trebuie să te adresezi medicului? Iată o serie de situaţii în care intervenţia specialistului devine absolut necesară:

- temperatură mai mare de 38 de grade Celsius la bebeluşul de 2 luni şi peste 39 de grade Celsius la vârsta de 6 luni;
- stare avansată de deshidratare (gură şi buze uscate, piele palidă, lipsa lacrimilor);
- stări de vomă timp de 3 zile;
- stare excesivă de agitaţie;
- urme de sânge în fecale;
- burtică umflată sau tare;
- urină închisă la culoare.

bebelus 2

Tratamentul pentru toxiinfecţia alimentară la bebeluşi

Diagnosticarea toxiinfecţiei alimentare la bebeluşi este destul de dificilă pentru că simptomele pot fi uşor confundate cu cele ale alor afecţiuni. De exemplu, dacă singura simptomă este diareea, toxiinfecţia alimentară poate fi confundată cu gastroenterită.

În primă fază, medicul va face o analiză a materiilor fecale ale bebeluşului. Prin aceasta se va descoperi exact care este bacteria responsabilă pentru toxiinfecţia alimentară.

WELLKID BABY and INFANT sirop
Complex de vitamine, minerale,
seminte de in si extract de malt
(sursa de acizi omega 3)

În funcţie de tipul afecţiunii, medicul va prescrie tratamentul potrivit. Dacă forma toxiinfecţiei este uşoară, tratamentul va consta în hidratare corespunzătoare şi scăderea temperaturii. După ce simptomele au început să dispară, poţi reintroduce în alimentaţia copilului laptele şi alte alimente obişnuite, însă este de preferat să le eviţi pe cele grase sau cele care conţin zahăr.

Dacă toxiinfecţia alimentară este într-o fază mai avansată, există posiblitatea că micuţul să necesite spitalizare şi tratament administrat intravenos.

De cele mai multe ori, organismul are nevoie de un complex de multivitamine pentru a-şi reveni complet. 

Din aceeaşi gamă de produse ce ajută organismul imediat după o infecţie face parte şi Wellkid Baby and Infant Sirop, dedicat în special copiilor mai mici, cu vârste cuprinse între 3 luni şi 5 ani.
Wellkid Baby and Infant sirop are un gust plăcut, fiind uşor de înghiţit şi conţine toate vitaminele şi mineralele corespunzătoare vârstei copilului tău, vitamine precum A, D, B6, B12, C, E, fier, zinc, cupru şi acizi omega 3.

Pentru copilaşii mai mari, se recomandă o serie de vitamine creată special pentru ei, precum Wellkid Masticabil, supliment alimentar pentru copii, ce conţine o gamă variată de vitamine, minerale şi ulei de seminţe de în şi sunt special concepute pentru a oferi copiilor între 4 şi 12 ani sursa exactă de vitamine esenţiale pentru o dezvoltare armonioasă.

bebelus 3

Prevenirea toxiinfecţiei alimentare la bebeluşi

Este imposibil să îţi protejezi în totalitate micuţul de toate bacteriile și virusurile din alimente. Singurul lucru pe care îl poţi face este să încerci să previi toxiinfecţia alimentară. Cum? Iată o serie de măsuri pe care este indicat să le iei în ceea ce priveşte igiena ta și a bebeluşului tău:

- întotdeauna trebuie să te speli pe mâini cu apă şi săpun, mai ales înainte să începi să pregăteşti mâncarea micuţului; tot atât de des trebuie să speli şi mâinile bebelușului;
- spală foarte bine alimentele pe care le consumaţi, atât tu, cât şi bebeluşul;
- nu pune mâncarea gătită lângă cea crudă;
- nu lăsa alimentele afară din frigider mai mult de o oră, după ce au fost desigilate;
- atunci când faci propriile tale produse alimentare, urmează cu strictețe instrucţiunile de conservare.

Surse: babycenter.com, parents.com, medic8.com, webmd.com, kidshealth.org, raisingchildren.net.au.

vavian pharma
www.magazinvavianpharma.ro
Articolul urmator
Detergenți hipoalergenici: ce sunt și când îi alegi
Detergenți hipoalergenici: ce sunt și când îi alegi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    21 de elevi din Slatina au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară. Autoritățile fac investigații la bucătăria școlii
    21 de elevi din Slatina au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară. Autoritățile fac investigații la bucătăria școlii

    Anchetă derulată de autorități la o școală din Olt după ce mai mulți elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară severă.

    Este oficial! Părinții care nu plătesc pensie alimentară riscă să ajungă după gratii
    Este oficial! Părinții care nu plătesc pensie alimentară riscă să ajungă după gratii

    Este oficial! Părinții care nu plătesc pensia alimentară copiilor timp de trei luni sunt pasibili de închisoare!

    Până la ce vârstă și în ce condiții trebuie plătită pensia alimentară a unui copil?
    Până la ce vârstă și în ce condiții trebuie plătită pensia alimentară a unui copil?

    Pensia alimentară reprezintă dreptul financiar al copilului în urma divorțului părinților și poate fi un subiect destul de sensibil pentru toate părțile implicate. Dat fiind...

    Fostul meu soț refuză să plătească pensie alimentară, dar are cont pe OnlyFans
    Fostul meu soț refuză să plătească pensie alimentară, dar are cont pe OnlyFans

    Să fii mamă singură nu este deloc la îndemână, cu atât mai mult cu cât tatăl copilului tău nu își asumă nicio răspundere în susținerea acestuia....

    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella
    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella

    Anchetă de proporții în Europa, și nu numai, după ce au fost descoperite nereguli grave cu privire la laptele praf pentru bebeluși - Similac. Anumite produse au fost retrase de...

    Fosta mea soacră îmi cere toate bonurile pentru cheltuielile copilului, pe care le fac din pensia alimentară de la fostul soț
    Fosta mea soacră îmi cere toate bonurile pentru cheltuielile copilului, pe care le fac din pensia alimentară de la fostul soț

    Deși fiul ei se distra pe cinste și cheltuia periodic foarte mulți bani, mama lui i-a cerut fostei nurori „socoteală” pentru modul în care gestiona banii din pensia...

    Omul potrivit, la momentul potrivit! O mamă a aflat că fiica ei are o alergie alimentară de la un străin
    Omul potrivit, la momentul potrivit! O mamă a aflat că fiica ei are o alergie alimentară de la un străin

    Un bărbat se afla într-un centru comercial împreună cu soția sa, atunci când a auzit un strigăt disperat după ajutor. O mamă striga în stânga și în...

    A devenit mamă în urma unui abuz și acum trebuie să-i plătească pensie alimentară agresorului
    A devenit mamă în urma unui abuz și acum trebuie să-i plătească pensie alimentară agresorului

    O femeie din SUA trece prin clipe de coșmar după ce a aflat că trebuie să-i plătească pensie alimentară celui care a abuzat-o sexual în urmă cu 17 ani. Parcurge cu atenție...

    © 2025 Qbebe