Infecțiile la urechi sunt afecțiuni des întâlnite mai ales în cazul copiilor, și de cele mai multe ori sunt provocate de bacterii și virusuri. Acestea pot apărea ca urmare a depunerilor de ceară, prezența unor infecții respiratorii, alergii alimentare sau la factori externi din mediu. Infecțiile la urechi sunt destul de greu de diagnosticat, în special la copiii mici, simptomele fiind asemănătoare unei viroze.
Principalele semne sunt febră, stare generală de indispoziție, dificultate de a adormi, dureri de cap, reacție slabă la sunete, scurgeri de lichide din urechi, stare vomă sau diaree. Urechea este alcătuită din trei secțiuni:
- secțiune externă: pavilion (captează sunetele și le conduce către canalul auditiv)
- secțiune intermediară: canal auditiv, timpan, scăriță, ciocan și nicovală
- secțiunea internă: cohlea, trompa lui Eustachio, centrii nervoși.
Infecția se poate instala într-una dintre cele trei segmente și este foarte importantă diagnosticarea corectă pentru a se pune în aplicare un tratament adecvat, evitându-se astfel eventuale complicații. Dacă observi prezența câtorva dintre simptome, ce se manifestă într-o formă ușoară, este de preferat să încerci să le tratezi cu remedii naturiste la îndemâna oricui. Acestea te ajută să previi agravarea infecției, dar îți recomandăm să ceri totuși sfatul unui specialist înainte de a începe orice formă de tratament.
Usturoi
Este un ingredient ce dă savoare mâncărurilor, dar este foarte bun și în tratarea infecțiilor. Acesta are proprietăți antibacteriene, ce poate distruge orice microb existent în organism. De asemenea, este un bun antifungic și antiviral și pune capăt infecțiilor de orice natură. Pentru a scăpa de senzația de disconfort poți folosi 2, 3 picături de ulei de usturoi turnate direct în ureche și lăsate să acționeze. La fel de bine poți încerca să fierbi câțiva căței de usturoi, să-i împăturești într-o bucată de materiale de bumbac, pe care să-l așezi apoi pe urechea problematică.Sare
Este unul dintre cele mai vechi și cunoscute remedii naturale pentru infecțiile la urechi. Pentru ca sarea să aibă efectul dorit, de a calma durerea, trebuie să fie încălzită. Așadar, pune o cană de sare la încălzit, toarn-o într-un săculeț de bumbac (poți folosi și o șosetă) și plaseaz-o pe ureche. Căldura emanată va elimina lichidul acumulat în ureche, reducând inflamația și calmând durerea. Este de nevoie de 10 minute pentru ca sarea să acționeze.Ulei de migdale
De cele mai multe ori, durerile de ureche apar ca urmare a colectării de lichid în urechea medie sau internă. Pentru a elibera canalul auditiv și pentru a îndepărta infecția, poți apela la beneficiile uleiului de migdale. Probabil te-ai obișnuit să-l folosești în ritualurile tale de frumusețe, fiind o sursă importantă de vitamina E și minerale esențiale, dar acesta poate face minuni și pentru infecțiile la ureche. Încălzește uleiul timp de câteva minute, apoi pune 2, 3 picături în urechea cu probleme. Poți repeta procedeul timp de mai multe zile, până ce observi că durerile de ureche și restul simptomelor au dispărut.
Sursa de căldură
Un bun remediu pentru durerile de urechi îl reprezintă orice sursă de căldură pe care o aplici în zona infectată. Astfel, poți încerca să așezi o sticlă cu apă caldă, ori un săculeț încălzit cu sâmburi de cireșe, precum și comprese cu apă călduță pe urechea dureroasă. Sursa de căldură va ameliora în scurt timp durerea și va preveni infestarea cu bacterii.Mușețel
Este cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice dar acesta acționează și ca un eficient antiinflamator, antialergic și antispastic, astfel încât îl poți folosi și pentru infecțiile de ureche. Fierbe câteva flori uscate de mușețel în apă, și lasă-le la infuzat pentru câteva minute. Apoi, poți pune câteva picături de ceai direct în ureche, ori îți poți poziționa urechea dureroasă în baia de abur în fiecare seară până când este îndepărtată senzația de durere.Ceapă
Asemeni usturoiului, și ceapa are numeroase proprietăți curative și poate fi folosită cu succes în tratarea infecției la urechi. Taie ceapa, pune sare peste ea, încălzește ceapa pentru câteva minute și stoarce zeama din ea. Poți turna 2, 3 picături din lichidul rezultat în urechea infectată și așteaptă să acționeze.
Pentru a te asigura că ai curățat cu atenție canalul auditiv trebuie să încerci spray-ul auricular bazat pe elemente marine Docuspay. Acesta ajută la dizolvarea și eliminarea dopului de ceară din canalul extern auditiv, fiind o soluție bazată pe nutrienți naturali marini pentru curățare sigură.
Surse: choosenatural.com, top10homeremedies.com, medicinenet.com, healthline.com.