Cum reducem la minimum riscul SIDS la bebeluși

Cum reducem la minimum riscul SIDS la bebeluși

Isabela Polnar

SIDS sau moartea infantila este definita ca o moarte brusca, neasteptata si neexplicata a bebelusilor sau copilasilor. Nu este ca o boala oarecare, ci este mai degraba diagnosticul pe care un medic il da cand un bebelus sub un an de zile moare fara sa se stie cauza.

Ce trebuie sa faci pentru a preveni aparitia SIDS inainte sa se nasca bebelusul

Pentru a preveni SIDS sunt cateva lucruri de care trebuie sa ai grija si in perioada cand esti insarcinata:

• Du-te la un control la un medic specialist inca din primele 3 luni de sarcina, urmat apoi de controale regulate pentru a vedea daca este ceva in neregula cu sarcina.

• Fumatul, consumul de droguri poate creste riscul aparitiei SIDS.

• Asteapta cel putin un an de cand ai nascut si pana cand vrei sa ramai iar insarcinata. Cu cat este mai scurt intervalul dintre cele doua cu atat rata SIDS este mai mare.

Ce trebuie sa faci pentru a prevenii aparitia SIDS dupa ce s-a nascut bebelusul

Somnul si SIDS

Pune copilul sa doarma pe spate. Ai grija ca toti cei care au grija de bebelus sa stie sa il culce pe cel mic pe spate. Bebelusi care au fost invatati sa doarma pe spate si apoi au fost culcati pe burtica au un risc mult mai mare la SIDS.

Culca-ti copilul intr-un patut de copil sau cos pentru copii in camera ta de dormit pentru primele luni. Asa vei fi pregatita sa reactionezi mai repede daca se intampla ceva cu respiratia celui mic.

Nu iti culca bebelusul intr-un pat mare alaturi de tine deoarece poate fi periculos pentru copil si evita sa adormi cu bebelusul pe o canapea sau scaun.

Apeleaza la sisteme de supraveghere a bebelusului. Statiile de monitorizare video sunt cele mai eficiente, avand o tehnologie avansata, care permite supravegherea neintrerupta a celui mic. Sistemul video de monitorizare copii de la Philips Avent SCD603 permite vedere nocturna prin infrarosu pentru monitorizare in permanenta, ecran color mare, cu diagonala de 61mm (2,4'') si imagini de inalta rezolutie. Activare automata a ecranului Video la detectarea zgomotelor in camera copilului. Are o aza de acoperire de pana la 150 m si chiar si cantece de leagan si lumina de veghe.

Factori de mediu si SIDS

Nu aseza paturi, jucarii sau nu lasa asternutul in patul copilasului. Fii sigura ca asternutul este fixat bine si ca bebelusul nu se poate rasuci.

Nu iti supraincalzi bebelusul. Ai grija sa nu il pui in multe straturi de paturi sau haine si ca aerul din camera sa circule bine. Expertii considera ca un ventilator in camera bebelusului este bun deoarece ventileaza aerul din camera in care el doarme si reduce riscul aparitiei SIDS.

Infasoara-ti copilul pentru a-l ajuta sa doarma mai bine si confortabil pe spate, mai ales unui nou-nascut care are tendinta sa isi smuceasca manutele si piciorusele. Pentru a-l infasura foloseste un material subtire si usor de aerisit prin el astfel incat sa nu se supraincalzeasca.

Evita sa il expui pe cel mic la fumul de tigara si nu lasa pe nimeni sa fumeze in camera in care copilul sta sau doarme. Cu cat expunerea este mai mare cu atat creste riscul sa aibe SIDS.

Hrana si SIDS

Hraneste-ti bebelusul prin alaptare, iar acest lucru pentru ca studiile au aratat ca prin alaptare se reduce riscul de dezvoltare a infectiilor respiratorii care ar putea duce la SIDS.

bebe care doarme

Ce trebuie sa faci pentru a preveni SIDS daca stii care sunt factorii care cresc riscurile

Daca urmarim cu atentie cine este supus unui risc mare de a dezvolta SIDS atunci vom putea foarte usor sa ne dam seam ce sa nu facem. Astfel sunt supusi unui risc mare de SIDS:

• Cei care dorm pe burtica au un risc de 1,7 pana la 12.9% mai mare de a muri de SIDS. Bebelusi care dorm asa au anumite pauze in respiratie sau reinhaleaza aerul pe care doar l-au eliminat, fapt ce determina cresterea dioxidului de carbon din corp.

• Studiile au aratat ca sunt predispusi la moartea infantila copiii care au parinti ce fumeaza sau care fumeaza mai mult de cateva tigari pe zi in jurul lor.

• Nascutii prematur sau cu o greutate mica. Cu cat sunt nascuti mai devreme sau cu cat sunt nascuti cu o greutate mai mica cu atat creste riscul la SIDS.

• Supraincalzirea in timpul somnului. Este demonstrat stiintific faptul ca supraincalzirea creste substantial riscul la SIDS.

• Dormitul pe o suprafata moale. Unele studii au aratat ca suprafetele moi de dormit, ca fotoliile, canapelele, cuvertura, patul din apa si sacul de dormit nu sunt sigure pentru un bebelus  deoarece creste riscul de a avea SIDS.

• Nascut de o mama care a consumat droguri sau a fumat in timpul sarcinii. Tigarile si drogurile au fost considerate factori de risc pentru aparitia SIDS.

• Nascut de o mama tanara, pana in 20 de ani, este un alt factor ce determina SIDS.

• Bebelusi care sufera de un eveniment ce le poate afecta viata, precum sa se opreasca din respirat si sa devina vanat, palid sau amortit si sa aibe nevoie de o resuscitrare, au un risc foarte mare la SIDS.

• Si dormitul intr-o parte poate sa fie nesigur pentru un bebelus. De fapt, daca un bebelus doarme intr-o parte riscul sa se confrunte cu SIDS se dubleaza, iar acest lucru pentru ca daca ei dorm pe o parte pot foarte usor sa ajunga sa doarma pe burtica.

• Incearca sa limitezi expunerea la infectii. SIDS apare de obicei cu probleme de respiratie sau infectii gastriointestinale.

Articolul urmator
Elixirul tinereții: ce este și cum îl accesezi
Elixirul tinereții: ce este și cum îl accesezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?
    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?

    Deși pare o problemă care afectează persoanele trecute de o anumită vârstă, care au o dietă necorespunzătoare, hemoroizii apar și la bebeluși. Din fericire, pot fi tratați cu...

    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți
    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți

    Crema pentru bebeluși este un element de bază în rutina de îngrijire a pielii celui mic pentru mulți părinți, oferind hidratare și protecție esențială pentru pielea...

    Studiu: epidurala poate scădea semnificativ riscul complicațiilor la naștere
    Studiu: epidurala poate scădea semnificativ riscul complicațiilor la naștere

    Anestezia epidurală este o soluție modernă menită să ajute femeile însărcinate pe cale de a aduce pe lume un copil să nu resimtă durerile la adevărata lor intensitate....

    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele
    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele

    Încă din primul an de viață al bebelușului tău, un tranzit intestinal normal pentru starea sa de bine contează foarte mult. Uneori însă, din diverse motive, tranzitul...

    Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung
    Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung

    Nu doar că oferă o imagine drăgălașă foc, dar rostogolitul este o etapă normală în dezvoltarea bebelușului tău. Află de ce important ca cel mic să se rostogolească, precum...

    Atenție, viitoare mămici! Lumina albastră emanată de ecrane crește riscul de diabet gestațional
    Atenție, viitoare mămici! Lumina albastră emanată de ecrane crește riscul de diabet gestațional

    Raportându-te la cercetările derulate în ultimii ani, știi că expunerea la lumina albastră seara poate avea consecințe negative asupra calității somnului. Un studiu recent...

    Le spun întotdeauna copiilor mei adevărul, chiar cu riscul de a le răni sentimentele
    Le spun întotdeauna copiilor mei adevărul, chiar cu riscul de a le răni sentimentele

    Copiii acestei femei nu cred în Moș Crăciun sau în Iepurașul de Paște, pentru că mama lor le-a spus mereu adevărul. Care sunt motivele pentru care nu-i minte niciodată.

    Cum arată accidentul vascular cerebral la bebeluși. O mamă atrage atenția în online
    Cum arată accidentul vascular cerebral la bebeluși. O mamă atrage atenția în online

    Cum pot recunoaște părinții primele semne ale unui accident vascular cerebral al copilului lor? O mamă care a trecut prin această experiență își spune povestea ei.

    © 2024 Qbebe