Prevenția și reducerea manifestărilor alergice asociate infecțiilor de tract respirator

Prevenția și reducerea manifestărilor alergice asociate infecțiilor de tract respirator

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când te gândești la alergii, primele lucruri care îți vin în minte sunt erupțiile roșiatice și mâncărimile de pe piele. Cu toate acestea, trebuie să știi că manifestările alergice sunt vizibile, în anumite situații, și la nivelul aparatului respirator, fiind generate de infecțiile respiratorii. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi câteva măsuri simple, pe care să le iei nu numai în vederea diminuării riscului de apariție a manifestărilor alergice respiratorii, ci și pentru a putea trece mai ușor peste diverse simptome neplăcute. 

Relația dintre infecțiile respiratorii și manifestările alergice

Potrivit unui studiu publicat în „American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine”, infecțiile respiratorii virale, mai ales cele provocate de rinovirus, de virusul respirator sincițial și de virusul parainfluenza, pot provoca wheezing și bronșiolite recurente, cu precădere în cazul copiilor aflați în primii ani de viață. Wheezing-ul se referă la respirația caracterizată printr-un sunet ascuțit, fiind vizibilă în cazul în care aerul trece prin căi respiratorii care s-au îngustat. În ceea ce privește bronșiolitele, acestea survin în urma inflamării și infectării bronhiolelor, adică a bronhiilor mici.

fetita care si-a lasat in jos masca de protectie ca sa tuseasca

De asemenea, conform studiului menționat, infecțiile respiratorii virale din primii ani de viață au impact asupra sistemului imunitar, în sensul în care cresc riscul de sensibilizare la alergeni și/sau de apariție a astmului. Se întâmplă așa întrucât:

  • Virusurile respiratorii amintite declanșează, în faza acută a infecției, reactivitatea căilor respiratorii, care poate fi sesizată inclusiv când se inhalează un alergen;
  • Rinovirusul, virusul respirator sincițial și virusul parainfluenza stimulează anumite celule din sistemul imunitar să elibereze citokine proinflamatorii, adică proteine care funcționează ca mesageri chimici și care generează și inflamațiile alergice;
  • Când sistemul imunitar reacționează la infecțiile respiratorii virale pentru contracararea virusurilor, influențează activitatea unor celule, a citokinelor proinflamatorii și a altor mediatori ai inflamațiilor: de aceea, se poate ajunge, în anumite situații, la inflamații la nivelul aparatului respirator, la obstrucție și la hiperreactivitate. 

Care sunt semnele unei manifestări alergice asociate unei infecții respiratorii?

Manifestările alergice asociate unei infecții respiratorii afectează nasul, gâtul și bronhiile. De aceea, nu este surprinzător că printre semnele care indică o manifestare alergică pe tractul respirator se regăsesc:

  • Nasul înfundat și/sau care curge;
  • Strănutul;
  • Simptome asociate sindromului picăturii postnazale, adică a acumulării unei cantități mari de mucus, care se scurge în spatele gâtului: printre simptomele specifice acestui sindrom se află, spre exemplu, răgușeala, tusea care se agravează mai ales noaptea, nevoia frecventă de a înghiți și de a-ți curăța gâtul;
  • Wheezing-ul;
  • Tusea persistentă;
  • Senzația de presiune la nivelul pieptului. 

Medicul Mihai Craiu: „Un copil care are 3 sau mai multe „bronșiolite”are de fapt ALTĂ boală”

Cum pot fi prevenite manifestările alergice asociate unei infecții de tract respirator?

Pentru a-ți atinge un asemenea obiectiv, este esențial să reduci riscul de a contacta o infecție respiratorie și să eviți, pe cât posibil, expunerea la fumul de țigară, care favorizează inflamațiile de la nivelul căilor respiratorii și este unul dintre factorii de risc pentru hiperreactivitatea bronhiilor. Printre măsurile care pot fi luate zi de zi se numără:

Asigurarea unei igiene riguroase a mâinilor

Se realizează în special prin spălarea mâinilor cu săpun și cu apă caldă timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există acces la apă și săpun, se recomandă utilizarea unui gel dezinfectant care să conțină alcool de cel puțin 70%. În același timp, trebuie să se evite atingerea ochilor, a nasului și/sau a gurii dacă mâinile nu sunt curate.

copil care se spala pe maini in curte

Respectarea regulilor ce țin de igiena tusei și a strănutului

Încă de la o vârstă fragedă un copil trebuie să învețe că, ori de câte ori strănută sau tușește, să utilizeze o batistă de hârtie sau, dacă nu are acces la așa ceva, pliul cotului. Ulterior șervețelul va fi aruncat la gunoi și nu se va pune mâna la ochi, la nas și la gură înainte de spălarea/dezinfectarea mâinilor.  

Dezinfectarea periodică a obiectelor ce sunt atinse de multe persoane

Dintre obiectele din casă care trebuie dezinfectate adesea întrucât sunt atinse de multe ori de mai multe persoane fac parte:

  • Mânerele;
  • Clanțele;
  • Toaletele;
  • Întrerupătoarele;
  • Jucăriile;
  • Dulapurile;
  • Diferite device-uri (de exemplu, telecomenzile, tabletele, computerele etc.).

persoana cu manusi de protectie ce dezinfecteaza o telecomanda

Evitarea schimbului de obiecte personale 

Este o regulă binevenită pentru diminuarea riscului de îmbolnăvire din pricina infecțiilor respiratorii. Încă din anii de grădiniță este necesar să-ți înveți copilul să nu împrumute și să nu utilizeze în comun cu alți copii obiecte personale precum căni, pahare, farfurii, sticle, periuță de dinți, prosop etc.

Purtarea măștii de protecție

Măștile de protecție contribuie și ele la limitarea răspândirii germenilor responsabili de infecțiile respiratorii. Fie că este vorba despre copii, fie că este vorba despre persoanele adulte, purtarea măștii de protecție este binevenită în special în spațiile interioare care se disting prin următoarele caracteristici:

  • Sunt mici;
  • Sunt aglomerate;
  • Nu beneficiază de o bună ventilație;
  • Cei care vizitează spațiile respective petrec mult timp acolo.  

În plus, purtarea măștii de protecție în aer liber este binevenită pentru a reduce expunerea la diferiți alergeni (ca de exemplu polenul sau mucegaiul), astfel încât să se prevină intensificarea unor manifestări alergice provocate de o infecție respiratorie. 

Îmbunătățirea sistemelor de ventilație, de filtrare a aerului și asigurarea aerisirii spațiilor interioare

Cu cât un sistem de ventilație este mai eficient, cu atât din aerul din spațiile interioare se elimină mai mulți agenți patogeni responsabili de infecțiile respiratorii. În plus, contează ca și componentele ce intră în structura sistemelor de ventilație să fie cât mai curate și funcționale, astfel încât particulele infecțioase din aer să se elimine cât mai rapid. 

În ceea ce privește sistemele de filtrare a aerului, acestea nu sunt utile numai pentru îndepărtarea agenților patogeni, ci și pentru eliminarea alergenilor care pot amplifica manifestările alergice asociate infecțiilor respiratorii. Printre alergeni se regăsesc, spre exemplu, praful, polenul, fumul de țigară.

Totodată, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, nu trebuie să se neglijeze aerisirea spațiilor interioare, în special prin deschiderea ferestrelor de mai multe ori pe parcursul unei zile. 

femeie care sta in fata ferestrei deschise

Evitarea fumatului de mâna a doua

Fumatul de mâna a doua se referă la expunerea la combinația dintre fumul degajat de țigările aprinse și cel expirat de fumători. Inhalarea fumului de mâna a doua are efecte nocive deoarece:

  • Provoacă inflamarea și îngustarea căilor respiratorii;
  • Crește producția de mucus;
  • Afectează cilii de la nivelul pasajelor bronșice, adică a căilor respiratorii ce fac legătura dintre trahee și plămâni: cilii sunt prelungiri subțiri ale celulelor, iar prin mișcările lor împiedică praful și alte particule străine să ajungă în plămâni. Când cilii nu mai funcționează bine, mucusul poate să blocheze căile respiratorii;
  • Afectează funcționarea plămânilor;
  • Provoacă scurtarea respirației și wheezing.

Raportându-te la efectele enumerate, pentru a reduce cât mai mult expunerea la fumatul de mâna a doua a celor dragi ține cont și de sfaturile de mai jos:

  • Nu permite nimănui să fumeze în casă;
  • Nu fuma în mașină, nici măcar în cazul în care ții geamul deschis;
  • Nu permite nimănui să fumeze în preajma copilului;
  • Asigură-te că în instituția de învățământ pe care o frecventează copilul tău nu se permite deloc fumatul;
  • Nu sta în preajma persoanelor care utilizează țigări electronice;
  • Dacă mergi în vizită la cineva care fumează și vezi scrumiere pline prin casă, roagă persoana respectivă să le curețe.

Ce se poate face pentru reducerea manifestărilor alergice asociate infecțiilor de tract respirator?

Ca să te asiguri că manifestările alergice asociate infecțiilor respiratorii pot fi ținute mai ușor sub control, este necesar să recurgi atât la modificări ce țin de stilul de viață și de diferite rutine din viața de zi cu zi, cât și să te orientezi spre anumite suplimente alimentare. Cu alte cuvinte, străduiește-te să iei și aceste măsuri:

Nu neglija nicicând hidratarea

Pe de o parte, consumul de lichide este foarte important în cazul infecțiilor respiratorii pentru că reface rezervele de fluide pierdute din cauza febrei și/sau a deshidratării. Pe de altă parte, lichidele mențin umiditatea de la nivelul gâtului și fluidizează mucusul, ceea ce ajută la atenuarea tusei care însoțește și manifestările alergice asociate infecțiilor de tract respirator. 

Pe lângă aportul constant de apă, pe tot parcursul unei zile, nu strică să se consume și ceaiuri călduțe, cu miere și lămâie. De exemplu, ceaiul de ghimbir este o alegere potrivită întrucât ameliorează inflamațiile care generează tusea. În ceea ce privește mierea, aceasta are și ea proprietăți antiinflamatoare și efect emolient, iar lămâia este o sursă naturală de vitamina C. Nu uita că nu trebuie să îi dai miere unui copil sub vârsta de 1 an și, de asemenea, înainte să-i oferi un anumit tip de ceai, este indicat să ceri sfatul unui medic pediatru. 

mama care ii da fetitei sale bolnave ceai

Mizează pe suplimente alimentare cât mai naturale

ALLERDEP sirop, de la Dr. PhytoPentru ca acestea să fie într-adevăr utile pentru atenuarea manifestărilor alergice care însoțesc infecțiile respiratorii, trebuie să conțină plante cu proprietăți antiinflamatorii, antialergice și care să susțină funcționarea normală a tractului respirator. Un supliment alimentar bazat pe astfel de plante este și ALLERDEP® sirop, de la Dr. Phyto. Siropul (nu conține lactoză, gluten și zahăr) susține funcționarea normală a aparatului respirator, fiind indicat în prevenția și reducerea manifestărilor alergice asociate infecțiilor de tract respirator întrucât:

  • Contribuie la scăderea inflamației;
  • Asigură decongestionarea căilor respiratorii;
  • Fluidizează secrețiile bronșice;
  • Reduce hiperreactivitatea bronșică;
  • Calmează tusea;
  • Asigură normalizarea răspunsului organismului la alergeni.

Toate aceste beneficii sunt oferite de efectele sinergice ale componentelor active din:

  • Arin negru, carpen, lemn-dulce: acesta din urmă se remarcă prin prezența compusului glicirizină, cu efecte antiinflamatorii, antispastice și emoliente. În ceea ce privește carpenul, acesta se utilizează pentru ameliorarea bronșitei cronice, în condițiile în care are acțiune antitusivă și spasmolitică;
  • Coacăzul negru: este un remediu recomandat în caz de reacții inflamatorii de origine alergică de la nivelul aparatului respirator, acționând precum un „cortizon” natural. Astfel, prin creșterea nivelului de corticosteroizi, se asigură răspunsul normal al organismului în procesele alergice și inflamatorii. Antocianinele și flavonoidele au și ele acțiune antiinflamatoare;
  • Ginkgo: grație ginkgolidelor, este capabil să inhibe reacțiile tipice stărilor alergice și inflamatorii. În plus, flavonoidele au efecte antiinflamatorii, antialergice, antiastmatice și spasmolitice;
  • Măceș: este de folos și în caz de inflamații ce recidivează (mai ales asociate unei componente alergico-astmatică) pentru că are acțiune antiinflamatoare și antialergică. În același timp, măceșul este și sursă de Vitamina C, un antioxidant cu rol în stimularea bunei funcționări a sistemului imunitar;
  • Mentă și urzică: fac parte și ele dintre plantele care susțin sănătatea tractului respirator, în contextul în care au acțiune balsamică, decongestionantă, expectorantă și spasmolitică.

ALLERDEP® sirop poate fi administrat nu numai în scopul prevenției și reducerii manifestărilor alergice asociate infecțiilor respiratorii, ci și în abordarea acestor afecțiuni. De pildă, poate fi utilizat pentru amigdalite, bronșite, bronhopneumonii, laringite și traheobronșite în prezența unui teren atopic. În scop preventiv, este cel mai bine să fie administrat cu aprox. 2 săptămâni înainte de debutul sezonului infecțiilor respiratorii, iar pentru fazele acute se administrează pe o perioadă cuprinsă între 3-4 săptămâni și 3 luni. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre sirop, consultă și acest prospect

Produsul este adecvat atât pentru copii, cât și pentru adulți și este bine să se administreze după cum urmează:

  • Pentru bebelușii cu vârsta între 6 și 12 luni: 2,5 ml sirop de două ori pe zi, dizolvat în apă, la o oră distanță de mese;
  • Pentru copiii între 1 și 3 ani: 5 ml de două ori pe zi, la o oră distanță de mese;
  • Pentru copiii între 3 și 6 ani: 7,5 ml de două ori pe zi, la o oră distanță de mese;
  • Pentru copiii între 6 și 12 ani: 10 ml de două ori pe zi, la o oră distanță de mese;
  • Pentru adulți: 10 ml de trei-patru ori pe zi, la o oră distanță de mese.

Folosește un umidificator

Dacă se păstrează mereu curat, umidificatorul constituie un aliat de nădejde pentru infecțiile respiratorii și pentru manifestările alergice asociate, în condițiile în care aerul umed fluidizează mucusul și ușurează tusea și congestia nazală. 

Ideal este ca umidificatorul să stea în camera în care se petrece majoritatea timpului. Pentru curățare este preferabil să apelezi la apă distilată și trebuie să te asiguri, înainte de depozitare, că toate părțile sale componente sunt uscate, astfel încât să nu se dezvolte bacterii și mucegai.

Atenție! Umidificatorul poate genera exces de umiditate, ceea ce este dăunător pentru persoanele cu astm. Ca să se evite o asemenea situație, umiditatea din aer ar trebui să fie între 30-50%. 

Achiziționează un purificator de aer

Întrucât acest dispozitiv îmbunătățește calitatea aerului și îndepărtează și diverși factori alergeni (de exemplu, fumul de țigară, polenul, praful, sporii de mucegai etc), se poate spune că este util și pentru manifestările alergice asociate infecțiilor respiratorii. Purificatorul de aer ar trebui instalat în încăperile în care se stă cel mai mult și, în plus, este recomandat ca acele încăperi să nu fie foarte mici și înguste pentru ca dispozitivul să beneficieze de suficient spațiu în jurul său. 

baietel care sta la birou in camera lui si are un purificator de aer in preajma pentru a-l feri de parul de caine

Orientează-te spre poziții de somn care să nu alimenteze tusea

Una dintre cele mai la îndemână metode pentru reducerea tusei care însoțește manifestările alergice asociate infecțiilor respiratorii este dormitul într-o poziție ce menține capul mai sus decât restul corpului. Practic, se va evita dormitul pe burtă, pe spate sau pe o parte pe o suprafață plană, care determină acumulări mari de mucus în gât, favorizând tusea. În schimb, este indicat să se doarmă, de exemplu, pe mai multe perne sau pe o pernă ortopedică, înclinată. 

Nu uita că, de multe ori, unele dintre cele mai cunoscute virusuri responsabile de infecțiile respiratorii, cum ar fi rinovirusul, virusul gripal sau virusul respirator sincițial pot fi responsabile și de declanșarea astmului indus viral. De altfel, concluzia unui studiu apărut în „Seminars in Immunopathology”, este următoarea: în jur de 95% dintre cazurile de „atacuri” de astm la copii și aprox. 75-80% dintre cele prezente la adulți sunt legate de infecțiile virale. De aceea, nu mai sta pe gânduri și consultă cât mai repede un medic pediatru dacă sesizezi că micuțul tău se confruntă cu tuse severă în timpul unei infecții respiratorii, în contextul în care poate fi vorba despre astmul indus viral. 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by prostooleh on FreepikImage by prostooleh on Freepik

Surse articol: atsjournals.org, allergyasthmanetwork.org, asthma.net, canada.ca, cdc.gov, healthline.com, link.springer.com, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sfatulmedicului.ro

Articolul urmator
Propolis brut: când este recomandat și ce beneficii are
Propolis brut: când este recomandat și ce beneficii are

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator
    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator

    Caz de triplă infecție virală la un copil de 3 ani din București, raportat de Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. Micuțul a fost depistat cu gripă, Covid-19 şi virus...

    Două produse de puericultură interzise prin lege, după ce au fost asociate cu decesul a 200 de bebeluși
    Două produse de puericultură interzise prin lege, după ce au fost asociate cu decesul a 200 de bebeluși

    Una dintre provocările majore prin care trec părinții în primul an de viață al copilului este să-i asigure un somn în deplină siguranță, cât mai confortabil....

    Au trecut șapte ani de când doi bebeluși au murit la Maternitatea Cuza Vodă din Iași din cauza infecțiilor nosocomiale și ancheta încă nu este încheiată
    Au trecut șapte ani de când doi bebeluși au murit la Maternitatea Cuza Vodă din Iași din cauza infecțiilor nosocomiale și ancheta încă nu este încheiată

    Șapte ani și familiile bebelușilor care au pierit din cauza unor infecții nosocomiale la Maternitatea Cuza Vodă din Iași nu au primit niciun răspuns! Dosarul este încă pe...

    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru un sistem imunitar puternic
    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru un sistem imunitar puternic

    Toamna este de departe unul dintre cele mai imprevizibile anotimpuri. Azi ne răsfață cu temperaturi plăcute, mâine ne forțează să scoatem de la naftalină ghetele și gecile de...

    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon
    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon

    Dacă ar exista un vaccin minune care v-ar proteja copilul de mai multe tipuri de cancer, ați opta pentru el? Iată că acum există! Vaccinul anti-HPV protejează fetele și băieții de...

    Glow peel: ce este și ce beneficii are pentru ten?
    Glow peel: ce este și ce beneficii are pentru ten?

    Tratamentul Glow Peel este o procedură cosmetică non-invazivă, care utilizează exfolierea chimică pentru a îmbunătăți textura și aspectul pielii.

    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău
    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău

    Fluctuațiile de temperatură specifice acestei perioade, precum și trecerea la ora de iarnă, își pun încet, dar sigur, amprenta asupra organismului nostru. Cei mai mulți...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    © 2025 Qbebe