Chiar dacă ți s-a schimbat considerabil stilul de viață, vrei pe cât posibil să-ți păstrezi alegerile sănătoase cu care erai obișnuită. Încerci să ai în continuare un program de somn regular, mănânci fructe și legume, ba chiar ai început să faci și sport acasă, dat fiind faptul că sălile de fitness încă sunt închise. În ciuda eforturilor zilnice, te simți tot mai obosită, ai în permanență o stare de somnolență, nu te mai poți concentra și-ți lipsește cu desăvârșire energia. Sunt zile în care te rogi să termini programul pentru a te relaxa pe canapea? Ei bine, trebuie să știi că ai de-a face cu o lipsă de fier, pe care trebuie să o tratezi rapid, astfel încât să te bucuri din nou de energia cu care erai obișnuită.
Semne că suferi de lipsă de fier
Carența de fier trece de cele mai multe ori neobservată. Simți că ești obosită tot timpul, dar pui asta în seama efortului depus la locul de muncă, nicidecum nu consideri că acesta ar fi primul semn că ai lipsă de fier. Ei bine, întotdeauna trebuie să-ți observi organismul, astfel încât să-ți dai seama la timp când ceva este în neregulă. Iată principalele simptome care indică o carență de fier:
- Oboseală extremă
- Slăbiciune
- Dureri în piept
- Dificultăți de respirație
- Piele palidă
- Dureri de cap
- Amețeală
- Mâini și picioare reci
- Limbă umflată
- Pofte neobișnuite
- Unghii casante
- Lipsa apetitului
Fierul este un element nutrivit extrem de important, având un rol esențial în buna funcționare a hemoglobinei, proteina necesară pentru transportul oxigenului în sange. Aparent, aproximativ 70% din cantitatea de fier din organismul tău se găsește în hemoglobină, parte componentă a eritrocitelor și în miolbină, proteina prezentă în fibrele musculare.
Beneficiile fierului nu se opresc aici. Contribuie activ și la o serie de alte funcții vitale ale organismului, cum ar fi reglarea temperaturii corpului, sistem imunitar și procese gastrointestinale. De asemenea, fierul te ajută să te concentrezi și să ai mai multă energie pe tot parcursul zilei. Conform specialiștilor, o cantitate insuficientă de fier în organism afectează capacitatea de metabolizare a energiei. Să nu uităm că acest mineral transmite oxigenul cărte mușchi și creier, tocmai de aceea este vital pentru buna funcționare a activității fizice și cognitive.
Din câte se pare, deficitul de fier reprezintă principala carență nutrițională din lume, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Aproximativ 80% din populația lumii se confruntă cu lipsa de fier, din cauza regimului alimentar din care lipsesc alimentele cu conținut ridicat de fier. Printre acestea se numără carnea de vită, ficat, fructele de mare, carnea albă, fasolea verde, ciupercile, lintea, mazărea, semințele de dovleac, de susan, măslinele, brânza tofu, gălbenușul de ou și nucile.
Legătura dintre starea de oboseală și lipsa de fier
De cele mai multe ori, carența de fier este asociată cu anemia; lipsa mineralului nu permite corpului să producă suficiente globule roșii (hemoglobina) responsabile cu transportul oxigenului către celulele corpuluiu. Totuși, lipsa de fier este mai nou și una dintre principalele cauze ale apariției stărilor de oboseală. Se pare că există un motiv medical pentru senzația de epuizare pe care ți-o dă lucratul de acasă.
Un grup de cercetători francezi au realizat un studiu cu ajutorul 198 de femei ce au acuzat stări dese de oboseală. Pentru a se descoperi legătura clară dintre oboseală și lipsa de fier specialiștii au selectat femei cu vârsta cuprinsă între 18 – 53 de ani cu menstruație, fără patologii care să explice oboseala zilnică, fără probleme renale, tiroidiene, pulmonare, cardiovasculare sau digestive. De asemenea, au fost selectate și pe baza nivelului de fier din organism; acesta trebuia să fie scăzut sau aproape de limită, dar să nu prezinte anemie.
Astfel, în urma investigațiilor desfășurate pe o durată de 6-12 săptămâni, timp în care un grup de subiecți a primit tratament pe bază de suplimente de fier, iar celălalt tratament placebo, s-au descoperit ameliorări asupra stării de oboseală. Grupul cu suplimente a prezentat o reducere de 47,7% a oboselii inexplicabile, în timp ce grupul placebo doar 28,8%.
Este foarte important să ai grijă de sănătatea ta și să iei măsuri atunci când observi primele semne că lucrurile nu funcționează normal. Așadar, dacă te simți tot mai obosită pe zi ce trece, trebuie să iei în considerare administrarea unor suplimente de fier. Noi îți recomandăm Vitoral Ferrum, capsule gelatinoase moi disponibile în magazinul online magazinvavianpharma.ro. Acestea prezintă bună toleranţă digestivă datorită învelişului de gelatină, oferă biodisponibilitate superioară față de comprimate, deoarece în sucurile digestive învelişul de gelatină se dizolvă şi se eliberează rapid conținutul. Conține o combinație de sulfat fier monohidrat (14 mg Fe) și un complex de vitamine și minerale: Vitamina C, Vitamina B6, Vitamina B9, Vitamina B12, oxid de zinc, sulfat de cupru.
Cine trebuie să consume fier?
Așa cum era de așteptat, există anumite categorii de persoane ce au nevoie de suplimente de fier pentru o bună funcționare a organismului, cum ar fi:
- Femeile – sunt predispuse anemiei și altor probleme de sănătate din cauza menstruației.
- Copiii născuți preamatur sau cu greutate mică la naștere – nu primesc suficient fier din laptele matern.
- Vegetarienii – din cauza regimului alimentar lipsit de carne și organe (surse importante de fier).
- Donatorii de sânge.
Surse: mayoclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, health.qld.gov.au, healthline.com.