Lipsa de vitamina D duce la îngrășare

Lipsa de vitamina D duce la îngrășare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine pentru organism, în condițiile în care deține un rol-cheie în menținerea sănătății optime. În situația în care, din diferite motive, se ajunge la un deficit al ei, vor interveni numeroase disfuncționalități. Printre acestea se numără, așa cum vei afla și din articolul de mai jos, și acumularea kilogramelor în plus. Nu uita să te adresezi unui medic și să nu te apuci să iei suplimente alimentare pe bază de vitamina D fără ca acesta să-ți recomande, astfel încât să nu ajungi să te confrunți cu supradozaj și probleme deosebite de serioase, ce te pot pune în pericol.

Din ce motive se poate ajunge la deficit de vitamina D

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: lipsa de vitamina D poate avea cauze foarte variate, printre care:

  • Urmezi o dietă vegetariană și nu ai parte de alimentele ce conțin și vitamina D
  • Nu te expui suficient la soare
  • Ai pielea mai închisă la culoare (Melanina reduce din capacitatea organismului de a răspunde la expunerea la soare producând vitamina D)
  • Rinichii tăi nu au o capacitate bună de a converti vitamina D în forma sa activă- Pe măsură ce se înaintează în vârstă, rinichii pot avea asemenea dificultăți
  • Din cauza unor probleme digestive, tractul digestiv nu poate să absoarbă așa cum trebuie vitamina D- Spre exemplu, afecțiuni precum boala Crohn sau boala celiacă pot interfera cu absorbția acestei vitamine

Care sunt simptomele ce pot însoți deficitul de vitamina D

În situația în care te confrunți cu o carență a acestei vitamine, așteaptă-te să ai de suferit atât din punct de vedere al sănătății fizice, cât și psihice. Iată ce probleme poți avea:

  •  Vei contacta mai des diferite infecții
  • Poți avea dureri musculare, dar și de oase (în special la nivelul spatelui)
  • Rănile ți se vor vindeca mai greu
  • Părul tău va deveni mai fragil
  • Te vei simți mereu obosită, lipsită de energie
  • Oasele pot deveni mai fragile
  • Vei fi deprimată

Alături de acestea, în cazul unui deficit de vitamina D, vei fi mai expusă creșterii în greutate. Urmărește concluziile studiilor de mai jos pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba.

Citește și: 5 afecțiuni periculoase care pot să apară dacă ai lipsă de vitamina D

Relația dintre deficitul de vitamina D și creșterea în greutate- Ce spun studiile

Studiu din anul 2014

Pe baza unei analize extinse a unui grup de femei și bărbați de vârste diferite, s-a realizat o înțelegere mai bună a relației dintre deficitul de vitamina D și obezitate.

Prima observație importantă a celor ce au demarat studiul a fost că o metabolizare insuficientă a acestei vitamine, încă de la nivelul pielii, poate să conducă la o predispoziție spre acumularea țesutului adipos și, de aici, spre creșterea în greutate.

Femeie ce are exces ponderal si isi masoara circumferinta taliei

Practic, spun experții, se poate vorbi despre tendința persoanelor cu hipovitaminoză de vitamina D să ajungă, la un moment dat, să aibă probleme din cauza excesului ponderal.
O altă concluzie a studiului a fost că deficitul vitaminei D este un factor la fel de important în scăderea riscului de obezitate, asemenea unei diete echilibrate și a practicării activității fizice în mod constant.

Un studiu prezentat anul trecut în cadrul „Societății Europene de Endocrinologie" (din Barcelona)

Având la bază date colectate din Olanda, s-a constatat că există o relație directă între creșterea nivelului de grăsime din zona abdomenului și lipsa de vitamina D. Chiar dacă nu s-a reușit încă să se explice mecanismele ce stau la baza acestei corelații, s-au făcut pași importanți pentru a se arăta că obezitatea poate fi legată inclusiv de un deficit al acestei vitamine.

Până în prezent, concluziile studiului s-au bazat pe analizarea unui număr de 6673 persoane, cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani. Acestea erau fie supraponderale, fie obeze. Datele obținute s-au bazat pe chestionare aplicate persoanelor respective, în intervalul septembrie 2008-septembrie 2012.

Un aspect foarte important evidențiat prin intermediul acestui studiu este, conform coordonatorului său, că s-a constatat că în special femeile obeze aveau ficatul gras  și niveluri mai scăzute ale vitaminei D. În schimb, în cazul bărbaților nu s-a observat același lucru.

Sfatul autorilor studiului este, pentru persoanele care au greutatea corporală peste limitele normale, să-și testeze și nivelul de vitamina D. Cel mai probabil, din cauza deficitului său, grăsimea s-a depus cu ușurință în regiunea ficatului, a abdomenului, ducând la creșteri semnificative ale circumferinței taliei.

Studiu legat de relația dintre obezitatea la copii și lipsa vitaminei D

Cercetători din Grecia, din cadrul Universității din Atena, au urmărit, timp de 12 luni, un număr de 232 de copii și adolescenți obezi. Din rândul acestora, 117 au urmat un tratament ce a vizat administrarea unor suplimente de vitamina D. Înainte de luarea acestor suplimente, copiilor li s-a măsurat nivelul grăsimii corporale, al nivelului de vitamina D din sânge și au fost urmăriți în privința modului în care le funcționau ficatul și inima. La sfârșitul unui an de suplimente cu vitamina D, analizele au fost repetate. Specialiștii au evidențiat următoarele aspecte:

  • Exista un nivel mai redus al procentului de grăsime corporală
  • Se putea observa o reducere a greutății
  • Ficatul și inima copiilor ce au luat vitamina D funcționau mai bine decât în cazul celor care nu au luat suplimente alimentare

Cei care au coordonat studiul și-au prezentat ulterior concluziile, cu ocazia celei de-a 57-a Reuniuni a „Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică" (septembrie 2018). Scopul lor a fost să insiste asupra faptului că administrarea suplimentelor cu vitamina D în perioada copilăriei poate să scadă riscul ca, la maturitate, să intervină obezitatea și problemele cardiace.

De asemenea, oamenii de știință greci și-au exprimat intenția ca, pe viitor, să reușească să demonstreze efectele benefice ale vitaminei D asupra copiilor și adolescenților ce au probleme de sănătate precum: niveluri crescute ale tensiunii arteriale, ale colesterolului sau diabet.

De câtă vitamina D este nevoie zilnic

În funcție de vârstă, ar trebui să primim următoarele doze:

  • Bebelușii ce au între 0 și 6 luni- 400 IU (Unități Internaționale) pe zi
  • Bebelușii ce au între 6 și 12 luni- 400 IU
  • Copiii între 1 și 3 ani- 600 IU
  • Copiii între 4 și 8 ani- 600 IU
  • Copiii mai mari de 9 ani și adulții care au până în 70 de ani- 600 IU pe zi (cu o limită maximă de 4000 IU pe zi)
  • Adulții de peste 70 de ani- 800 IU pe zi (cu o limită maximă de 4000 IU)
    Recomandarea medicilor este, în general, ca un adult să primească în jur de 1000 de IU de vitamina D pe zi.

Citește și: Ghid pe vârste: câtă vitamina D trebuie să iei, tu sau copilul

Modalități prin care poate fi asigurat necesarul de vitamina D

Expunerea constantă la lumina soarelui

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: expunerea ocazională a mâinilor și a feței, la lumina soarelui, nu este suficientă pentru a preveni deficitul de vitamina D și pentru ca aceasta să ajute într-adevăr la funcționarea corectă a sistemului imunitar . Cel mai bine va fi să-ți expui la soare porțiuni mai mari de piele.

Ca să nu intervină însă pericolul arsurilor solare, evită orele de vârf (mai ales după-amiaza, după orele 11) și expune-te progresiv la soare. De exemplu, pentru cine are o piele deschisă la culoare vor fi suficiente 10-20 de minute de expunere pentru ca pielea să poată sintetiza vitamina D. În schimb, pentru cine are o piele închisă la culoare, durata va fi mai mare. Nu uita să ceri sfatul unui medic și nu uitați nici de loțiunile de protecție solară! Totodată, plimbările în aer liber, de 20-30 de minute, sunt foarte utile pentru ca lumina soarelui să favorizeze activarea vitaminei D în organism.

Femeie ce se bucura de soare

Consumă în mod constant alimente care conțin vitamina D

Printre alimentele care sunt cele mai bune surse ale acestei vitamine nu putem exclude:

  • Peștele
  • Laptele
  • Cerealele fortificate cu vitamina D
  • Ouăle
  • Ciupercile
  •  Sucul de portocale fortificat cu vitamina D

Suplimentele alimentare pe bază de vitamina D

În cazul în care medicul va constata, în urma analizelor, că ai într-adevăr deficit de vitamina D, îți va recomanda să iei și niște suplimentare alimentare.

Numai acesta va ști exact ce fel și câtă va trebui să iei, astfel încât să nu ajungi sau să depășești limita maximă considerată sigură pentru sănătate: 4000 IU pe zi. Odată ce s-ar depăși acest nivel, pot interveni diferite manifestări neplăcute și periculoase, precum:

  • Greață/vărsături
  • Diminuarea apetitului
  • Constipație
  • Stare de slăbiciune
  • Tulburări de ritm cardiac
  • Tulburări în funcționarea rinichilor
  • Stări de amețeală, de confuzie

Totodată, excesul de vitamina D poate să afecteze și absorbția nivelului de calciu. Practic, se poate ajunge și în situația de a avea prea mult calciu. În acest caz, pot surveni probleme cardiace și dereglarea paratiroidelor (mici glande aflate în preajma tiroidei, cu rol în reglarea nivelului de calciu în organism). Dacă ai simptomele precizate, consultă de urgență un specialist, întrucât poate fi vorba despre o intoxicație cu vitamina D.

În plus, trebuie să mai ții cont și de următorul aspect: suplimentele de vitamina D trebuie luate la sfatul unui specialist deoarece acestea pot interfera cu anumite medicamente, printre care:

  • Unele utilizate pentru tratarea convulsiilor
  • Unele pentru tratarea psoriazisului
  • Unele pentru tratarea problemelor cardiace
  • Unele cu proprietăți diuretice
  • Unii steroizi (Steroizii sunt folosiți pentru tratarea unor afecțiuni precum artrita, astmul, eczemele sau alte afecțiuni inflamatorii. În special Prednisonul este recunoscut pentru capacitatea de a interfera cu vitamina D)
  • Unele medicamente pentru reducerea nivelului tensiunii arteriale

Odată ce ajungi la medic, acesta poate să te îndrume către suplimente alimentare pe bază de vitamina D2 (ergocalciferol) sau de vitamina D3 (colecalciferol). Cu toate acestea, vitamina D 3 este preferată, în condițiile în care se caracterizează printr-o structură similară celei ce este sintetizată datorită expunerii la lumina soarelui.

Printre suplimentele alimentare cu vitamina D3 se află și Vitoral D Spray Oral pentru adulți. Acesta este un supliment alimentar cu gust de mentă și xylithol, sub formă de spray, destinat administrării orale. Conţine o combinaţie de Vitamina D3 (colecalciferol) și Vitamina K2, care contribuie la absorbţia eficientă a calciului și la menţinerea sănătaţii sistemului osos și a dinților. Vitoral D pentru adulți nu conține coloranţi artificiali, gluten, grăsimi, sare, drojdie sau lactoză, fiind potrivit inclusiv pentru vegetarieni, diabetici și persoane care suferă de boala celiacă. Spray-ul nu conține ingrediente care să cauzeze crampe!

Pentru administrare, spray-ul se va agita bine. Se recomandă a se folosi câte 1 puf pe zi (În acest caz, conținutul poate fi suficient pentru 120 de zile). În cazuri severe, se pot folosi până la 3 pufuri pe zi.

Tu știai până acum faptul că deficitul de vitamina D poate să aibă un impact negativ asupra greutății corporale?

Surse:
www.forbes.com, www.ese-hormones.org, www.healthline.com, www.livescience.com, www.medicalnewstoday.com, www.ncbi.nlm.nih.gov

Articolul urmator
Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată
Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    Un medic neurolog avertizează: "intoxicația de tehnologie duce la autism digital la copii"
    Un medic neurolog avertizează: "intoxicația de tehnologie duce la autism digital la copii"

    Profesorul universitar dr. Vlad Ciurea abordează un nou subiect de interes pentru copii și părinți: dependența de ecrane. Specialistul avertizează asupra semnelor dependenței de...

    Zodiile care nu tolerează niciodată lipsa de respect
    Zodiile care nu tolerează niciodată lipsa de respect

    Respectul și onoarea sunt la loc de cinste pentru trei semne zodiacale! Cine nu poate lăsa mândria la o parte și cine pune punct relațiilor din cauza lipsei de respect? Astrele...

    Zodii care impun limite în relații. Nu acceptă lipsa de respect
    Zodii care impun limite în relații. Nu acceptă lipsa de respect

    Indiferent de tipul relațiilor, respectul contează pentru ca acestea să se mențină și să devină mai solide pe măsură ce timpul trece. De altfel, unele persoane consideră că...

    Zodiile care îl au pe „vino-ncoa"! Niciodată nu duc lipsă de admiratori
    Zodiile care îl au pe „vino-ncoa"! Niciodată nu duc lipsă de admiratori

    Dintre cele 12 semne zodiacale, 7 sunt nativii care îl au pe „vino-ncoa”. Admiratorii sunt nelipsiți din viața lor și „stau la coadă” pentru a primi...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii
    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii

    Rahitismul este o boală provocată de lipsa vitaminei D, care are drept rezultat oase moi sau slăbite la copii. În general, această boală intervine în cazul unui deficit...

    Am aflat că bona îmi duce zilnic copilul într-un subsol de bloc. Ce am descoperit ne-a schimbat complet viața
    Am aflat că bona îmi duce zilnic copilul într-un subsol de bloc. Ce am descoperit ne-a schimbat complet viața

    Dayna a trăit în același timp coșmarul și visul oricărui părinte. I s-a făcut inima cât un purice când și-a văzut fiul cum a intrat în pivnița unei case...

    © 2025 Qbebe