Igiena intimă a unei mame responsabile: 5 produse de folosit zilnic

Igiena intimă a unei mame responsabile: 5 produse de folosit zilnic

Alina Nedelcu - Redactor Senior

O îngrijire eficientă a zonei intime trebuie să ţină cont de particularităţile anatomice ale acesteia, astfel încât să nu ajungi să te confrunţi cu diverse probleme. În acest scop, este esenţial ca zi de zi să beneficiezi de o rutină de îngrijire specială pentru această zonă a corpului tău. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a descoperi câteva exemple de produse destinate igienei intime, care nu ar trebui să-ţi lipsească nicicând, astfel încât să te bucuri permanent de o stare de bine.

Reguli de igienă intimă de care să ţii seama

În vederea unei bune sănătăţi a zonei intime, este esenţial să ai în vedere adoptarea de rutine care te vor ţine departe de disconfort şi de infecţii. Printre acestea se regăsesc:

  1. Ai mare grijă la lenjeria intimă purtată - Pe cât posibil, evită lenjeria prea strânsă şi care este confecţionată din materiale sintetice, în condiţiile în care acestea din urmă împiedică pielea să respire, favorizând excesul de căldură şi umezeală (ce predispune spre apariţia infecţiilor intime)
  2. Nu purta haine prea strâmte sau confecţionate din materiale ce nu sunt naturale şi nu permit pielii să respire
  3. Dacă lenjeria intimă este udă din cauza transpiraţiei de după un efort fizic intens sau dacă porţi un costum de baie ud, îndepărtează-le cât mai repede posibil (pentru a diminua riscul de infecţii intime)
  4. Nu folosi săpunuri sau geluri de duş obişnuite, dar nici spume de baie, uleiuri aromate, deodorante sau orice alte produse menite să irite pielea sensibilă din zona vulvară
  5. Fii atentă la cum te ştergi după ce foloseşti toaleta (întotdeauna din faţă în spate)
  6. Când te speli în zona vulvară, nu te şterge cu un prosop aspru întrucât pielea sensibilă de acolo va fi supusă unei presiuni suplimentare, ci mai bine tamponează-te cu blândeţe, cu un prosop moale şi perfect curat
  7. Evită hârtia igienică parfumată (poate creşte predispoziţia spre iritaţii vulvare)
  8. În perioadele marcate de menstruaţie, înlocuieşte tamponul/absorbantul după cel mult 4 ore, mai ales dacă ai un flux menstrual abundent
  9. Ocoleşte tampoanele/absorbantele parfumate, în condiţiile în care favorizează iritaţiile
  10. Absorbantele zilnice vor fi schimbate de cel puţin două ori pe zi
  11. Nu recurge la duşurile vaginale- Studiile au ajuns la concluzia că acest demers afectează echilibrul natural al florei vaginale, crescând riscul de a se dezvolta infecţii (inclusiv cele cu transmitere sexuală) şi de apariţie a bolii inflamatorii pelvine (aceasta reprezintă o infecţie la nivelul uterului, a trompelor uterine şi a ovarelor)
  12. După implicarea în activităţi sexuale, este ideal să-ţi poţi goli vezica urinară cât mai rapid pentru ca bacteriile de pe tractul genito-urinar să nu provoace infecţii şi apoi să îţi clăteşti vulva cu apă călduţă, dar fără săpunuri sau geluri de duş obişnuite (ca să poţi evita riscul de iritaţii şi de apariţie a dezechilibrelor la nivelul florei vaginale)

lenjerie-intima-feminina-din-bumbac-alaturi-de-planta-bumbac

Citeşte: Reguli de aur pentru o igienă intimă corectă! Nu ai voie să te abaţi de la ele

Produse pe care să le incluzi în rutina de îngrijire a zonei intime

Înainte de a apuca să recurgi la diferite produse destinate acestui scop, ai în vedere următoarele avertizări venite din partea medicilor ginecologi:

  • Vaginul nu trebuie curăţat, acest organ având capacitatea de autocurăţare- Dacă nu vei lua în seama această indicaţii, rişti să produci dezechilibre ale microflorei vaginale, al cărei pH este cuprins undeva între 3,5 şi 4,5, ceea ce înseamnă că este uşor acid. Orice dezechilibru le va permite bacteriilor sau fungilor să adere acolo, provocând infecţii variate (cum ar fi vaginoze bacteriene, candidoză vaginală etc.)
  • Duşurile vaginale sunt dăunătoare- Aşa cum s-a precizat, ele pot influenţa negativ echilibrul mediului vaginal, antrenând iritaţii sau infecţii
  • Vulva are nevoie de o îngrijire specială- O sinteză de mai multe studii a adus în prim-plan următorul aspect: vulva este prima barieră de protecţie a aparatului genital de infecţii. Diferite elemente de contaminare pătrund în cutele vulvei, iar umezeala, menstruaţiile, fluctuaţiile hormonale, pot influenţa negativ echilibrul vulvar, favorizând proliferarea microorganismelor nocive, responsabile de infecţii vulvo-vaginale sau de mirosuri neplăcute. Mai mult decât atât, pielea din regiunea vulvei este diferită de cea din alte zone ale corpului din mai multe puncte de vedere: al hidratării, al gradului de permeabilitate etc. Nu în ultimul rând, pielea din zona intimă este acoperită de un stratum corneum (partea superioară a epidermei) subţire, cu foliculi mari de păr, ceea ce determină bacteriile sau alte substanţe străine să pătrundă mai uşor în piele

Unele dintre cele mai cunoscute produse destinate igienei intime care nu ar trebui să-ţi lipsească zi de zi şi care ar trebui să fie cât mai blânde, hipoalergenice, sunt:

O spumă destinată curăţării delicate

Aceasta trebuie să fie specială pentru igiena zilnică, pentru a revitaliza şi pentru a asigura menţinerea unei bune sănătăţi a zonei intime. Ea ar trebui să deţină următoarele calităţi:

  • Să nu conţină săpun
  • Să fie lipsită de coloranţi, de conservanţi şi de parfum
  • Să conţină ingrediente cât mai naturale, care să acţioneze sinergic
  • Să ajute la menţinerea pH-ului normal al pielii sensibile din zona vulvei
  • Să poată fi folosită şi pe o piele iritată sau foarte sensibilă
  • Să cureţe blând, îndepărtând disconfortul, mâncărimile, înroşirea şi senzaţia de arsură

spuma-concentrata-bioactiva-Multi-Gyn-FemiWashUn produs ce reuneşte toate aceste beneficii este şi spuma concentrată bio-activă Multi-Gyn FemiWash (disponibilă în cadrul magazinului online magazinvavianpharma.ro).  Bazată pe complexul 2QR (ce împiedică alipirea bacteriilor de ţesutul vaginal), este numai bună pentru o curăţare delicată (nu afectează sistemul natural de apărare a ţesutului), prevenind totodată disconfortul vaginal (mâncărimi, iritaţii, inflamaţii).

Indicată şi pentru pielea foarte sensibilă şi uscată, sigură şi pentru sarcină şi alăptare, spuma îţi aduce beneficii nemaipomenite, cum ar fi:

  • Dezinfectează/curăţă foarte eficient, dar fără a perturba sistemul natural de apărare a ţesutului
  • Conţine acid lactic (acesta permite formarea şi menţinerea acidităţii de la nivelul vaginului)
  • Flora vaginală se va îmbunătăţi graţie stimulării dezvoltării lactobacililor (aceştia sunt responsabili de îmbunătăţirea microflorei vaginale)
  • Se utilizează foarte uşor (Tot ce vei avea de făcut va fi să aplici o cantitate mică de spumă pe zona dorită, clătind apoi cu apă)

Un gel de curăţare

Asemenea spumei, acesta are rolul de a curăţa, de a calma şi de proteja. Ca să-l foloseşti în deplină siguranţă, este necesar să aibă următoarele proprietăţi:

  • Să respecte pH-ul natural al pielii din zona intimă
  • Să fie lipsit de săpun
  • Să nu conţină coloranţi sau conservanţi
  • Să fie special şi pentru pielea foarte sensibilă sau iritată

Un emolient pentru zona vulvară

Scopul utilizării unui asemenea produs destinat igienei intime este ca pielea sensibilă din zona vulvei să-şi păstreze cât mai bine nivelul hidratării, evitându-se uscăciunea, iritaţiile şi mâncărimile. Pentru a-l folosi în cele mai bune condiţii, nu neglija următoarele lucruri:

  • Emolientul trebuie să fie sigur şi pentru sensibilă şi iritată
  • Formula ar trebui să fie adecvată zonei intime, respectând pH-ul pielii
  • Trebuie să fie lipsit de parfumuri
  • Nu ar trebui aplicat în acelaşi timp cu un tratament topic pe bază de creme cu steroizi sau cu orice alt tratament prescris de medic (poate diminua efectul acestuia)- Este necesar să laşi cel puţin 15-30 de minute distanţă între aplicarea unui tratament şi cea a emolientului vulvar
  • Dacă ai un emolient pe bază de ulei, trebuie să ştii că acesta poate determina degradarea prezervativelor de latex

Absorbantele pentru utilizarea zilnică

Reprezintă un produs destinat igienei intime care nu ar trebui neglijat întrucât:

  • Te ajută să te simţi uscată, proaspătă şi mai curată- Nu uita că absorbantele zilnice ar trebui să fie înlocuite de cel puţin două ori pe zi pentru a nu creşte riscul de iritaţii şi de infecţii
  • Absorb scurgerile nedorite şi transpiraţia- Spre exemplu, pot fi binevenite când ştii că vei transpira intens sau când te confrunţi cu secreţiile vaginale mai abundente din timpul ovulaţiei
  • Îţi sunt utile pentru a preveni scurgerile neprevăzute din perioada menstruaţiei- De pildă, poţi să foloseşti un tampon intern şi, pentru un plus de siguranţă, poţi recurge şi la un absorbant zilnic. În acelaşi timp, sunt ideale pentru finalul perioadei cu menstruaţie, când scurgeri uşoare pot să mai survină când nu te mai aştepţi

femeie-in-lenjerie-intima-tinand-in-mana-un-absorbant-pentru-folosire-zilnica

Medicii ginecologi spun că, în momentul în care vei alege absorbante destinate utilizării zilnice, acestea ar trebui să fie realizate din materiale cât mai naturale. Avantajele unor asemenea absorbante sunt:

  • Lasă pielea să respire
  • Nu provoacă iritaţii
  • Previn excesul de umiditate (se diminuează riscul de apariţie a infecţiilor)
  • Sunt potrivite şi pentru pielea foarte sensibilă
  • Scad riscul de producere a alergiilor, mâncărimilor şi inflamaţiilor
  • Nu în ultimul rând, este bine să le ocoleşti pe cele parfumate, întrucât acestea pot crea destabilizarea echilibrului vaginal

Citeşte şi: Absorbant extern sau tampon intern? Ce recomandă specialiştii pentru sănătatea intimă

Şerveţelele intime

Sunt o alegere potrivită inclusiv pentru zilele în care eşti departe de casă şi tot ce îţi doreşti este să ai parte cât mai rapid de o împrospătare. Spre exemplu, sunt ideale când te afli la sala de sport şi vrei să te simţi curată şi proaspătă până când vei avea parte de un duş sau când eşti în perioada menstruaţiei şi simţi urgent nevoia să îndepărtezi unele scurgeri nedorite sau pur şi simplu să simţi acea senzaţia de prospeţime pe care o ai după ce te speli.

Înainte să alegi şerveţele intime care să-ţi fie într-adevăr utile şi să nu te expună riscului de iritaţii sau reacţii alergice, ghidează-te şi după sfaturile medicilor ginecologi. Potrivit acestora, ai în vedere:

  • Dacă eşti predispusă infecţiilor fungice, având un „istoric” al acestora sau dacă la un anumit moment suferi din această cauză, este mai bine să nu apelezi la ele
  • În cazul în care observi o scurgere vaginală anormală sau dacă ai anumite leziuni în zona intimă, nu le folosi până când nu vei cere sfatul unui medic
  • Trebuie să fie lipsite de parabeni sau de orice alte ingrediente ce provoacă iritaţii (coloranţi, parfumuri, alcool etc.)
  • Dacă pielea din zona vulvară este foarte sensibilă, renunţă să le foloseşti

Surse: bad.org.uk, goodhousekeeping.com, healthline.com, healthshots.com, insights.ovid.com, womenshealthmag.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, magazinvavianpharma.ro

Articolul urmator
De ce să alegi absorbante și tampoane din bumbac?
De ce să alegi absorbante și tampoane din bumbac?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O zi din viața unei mame cu 11 copii: se trezește zilnic la 06:30, face școală acasă, apoi lucrează până la miezul nopții
    O zi din viața unei mame cu 11 copii: se trezește zilnic la 06:30, face școală acasă, apoi lucrează până la miezul nopții

    Să îmbini viața profesională cu cea de mamă este o adevărată provocare, mai ales când ai o familie numeroasă. Un exemplu în acest sens este și o mamă de peste...

    16 mame dezvăluie cum s-au simțit când au aflat prima dată că adolescenții lor și-au început viața intimă
    16 mame dezvăluie cum s-au simțit când au aflat prima dată că adolescenții lor și-au început viața intimă

    Copiii cresc și au preocupări normale de adulți, dar și relații intime. Părinții adolescenților află cu stupoare că „micuții” lor și-au pierdut inocența în...

    Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”
    Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”

    Știm cu toții că nașterile nu sunt deloc ușoare, însă pentru unele femei, pot fi de-a dreptul traumatizante. Amber-Lee ne împărtășește experiența nașterii primului...

    Cum arată debaraua unei mame milionare? Surorile Kardashian răspund la întrebare
    Cum arată debaraua unei mame milionare? Surorile Kardashian răspund la întrebare

    Cauți idei despre cum să îți organizezi eficient debaraua, în așa fel încât să fie mereu ordine și să găsești foarte ușor produsele de care ai nevoie? Ei...

    Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul
    Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul

    Oferiți informații adecvate pentru vârsta copiilor, ascultați sfaturile psihologilor, evitați să oferiți foarte multe detalii și nu le spuneți copiilor că un popor ar fi mai...

    Iubirea și durerea unei mame nu cunoaște limite. Povestea unei femei care ar fi făcut orice pentru copilul ei bolnav
    Iubirea și durerea unei mame nu cunoaște limite. Povestea unei femei care ar fi făcut orice pentru copilul ei bolnav

    La doar o lună de la naștere, micuța Everly Jo, lumina ochilor părinților, a trecut în rândul îngerașilor din cauza unor anomalii cardiace congenitale. Mama...

    „Am mers să nasc și am plecat acasă fără o mână”. Unei mame i-a fost amputată mâna din cauza unei branule puse greșit
    „Am mers să nasc și am plecat acasă fără o mână”. Unei mame i-a fost amputată mâna din cauza unei branule puse greșit

    O tânără mamă și-a pierdut mâna la scurt timp ce a născut, după ce medicii i-au pus o branulă greșit în mână. Citește articolul de mai jos pentru mai multe...

    Cele mai responsabile zodii. Te poți baza pe ele oricând
    Cele mai responsabile zodii. Te poți baza pe ele oricând

    Există persoane pe care știi că te poți baza în orice moment. La care știi că poți apela oricând pentru un sfat sincer sau o vorba bună. Persoane care, indiferent de...

    © 2025 Qbebe