- Relația dintre febră și prezența mâinilor și picioarelor reci
- Exemple de afecțiuni care implică febră, dar și mâini și picioare reci
- Alte cauze pentru mâini și picioare reci, în afară de febră
- Cum să îți îmbraci bebelușul pentru a evita mâinile și picioarele reci
- Ce trebuie să faci când bebelușul are mâinile și picioarele reci
- Remedii pentru mâinile și picioare reci la copii
- Alte situații în care mâinile și picioarele pot deveni reci
- De reținut
Când devii părinte treci printr-o stare deopotrivă de bucurie și teamă. Cele mai banale simptome, precum picioarele reci, te pot îngrijora. Încearcă să te relaxezi deoarece această situație este des întâlnită, în special la un bebeluș. Bebelușii nu au capacitatea de a-și regla pe deplin temperatura corporală, prin urmare aceasta devine sarcina ta. Fii încrezătoare în abilitățile tale de părinte și descoperă cum trebuie să îți îmbraci copilul pentru a fi corespunzător cu temperatura ambientală. De asemenea, învață să diferențiezi simptomele care pot indica și alte probleme, pe lângă mâinile și picioarele reci.
Relația dintre febră și prezența mâinilor și picioarelor reci
Când survine febra, se declanșează și mecanismul de distrugere a infecției, ceea ce va conduce la eliberarea de chimicale care vor crește temperatura corpului până la un anumit punct. Ulterior, sângele va fi cumva redistribuit în corp (inclusiv în zona mâinilor și picioarelor), iar din acest motiv va interveni senzația de frig. Simultan cu aceasta intervin și frisoanele. Ele reprezintă de fapt încercarea organismului de a genera căldură. Contracțiile apărute vor încălzi din nou corpul până la un nivel și vor fi mai frecvente când este vorba despre febră mare.
Creierul va regla tot procesul menționat, ajutând totodată la reglarea temperaturii și prin transpirație. De aceea, nu ar trebui să te mire faptul că, în caz de febră, copilul va avea mâinile și picioarele reci, dar va fi transpirat pe restul corpului. Aceste fenomene sunt vizibile până când febra va scădea.
Exemple de afecțiuni care implică febră, dar și mâini și picioare reci
Printre cele mai cunoscute afecțiuni ale copilului, care sunt însoțite de febră, dar și de mâini și picioare reci, se numără:
Faringita virală
O poți recunoaște după următoarele simptome:
• dureri în gât
• nas înfundat sau care curge
• tuse
• dureri de cap
Reține și faptul că, fiind o afecțiune virală, nu va fi tratată cu ajutorul antibioticelor.
Gripa
Alături de febră, se caracterizează prin:
• dureri în tot corpul
• dureri de cap
• senzație de oboseală
• frisoane
• dureri de gât
• nas înfundat sau care curge
• tuse
• lipsa de poftă de mâncare
• uneori pot interveni greața sau diareea
Infecțiile din urechea medie
Le poți recunoaște după aceste manifestări:
• dureri de ureche
• senzația de ureche înfundată
• diminuarea auzului
• scurgeri din ureche (transparente sau cu urme de puroi)
• în unele cazuri intervin și tulburările de echilibru (dacă infecția este foarte severă)
Pojarul
Este una dintre cele mai cunoscute boli infecțioase ale copilăriei și se distinge prin simptomele de mai jos:
• febră mare, frisoane (atunci intervin și mâinile și picioarele reci)
• tuse supărătoare
• ochi roșii și lăcrimoși
• nas care curge
• pete roșii care apar mai întâi în zona capului și după aceea se vor răspândi pe tot corpul
• dureri de gât
• dureri musculare
• stare de slăbiciune
Meningita virală
Este o afecțiune care îi poate pune copilului viața în pericol, așa că învață să o recunoști din timp după următoarele semne:
• febră mare, cu frisoane sau chiar cu convulsii
• rigiditatea cefei
• dureri severe de cap
• sensibilitate la lumină
• greață și vărsături
• lipsa apetitului
• stare de slăbiciune accentuată
• stare de somnolență
Arsurile solare puternice
Uneori, arsurile solare pot apărea chiar și după o singură oră de expunere la soare a copilului, iar simptomele neplăcute care le însoțesc durează între 12 și 24 de ore. Iată la ce ar trebui să te aștepți în această situație:
• prezența pielii roșii, fierbinți, iritate
• stare generală alterată
• febră (dacă este ridicată, este posibil să intervină frisoanele, dar și mâinile și picioarele reci)
Ca să îți ajuți copilul, ai grijă să-l duci într-un loc răcoros, hidratează-l cât mai bine, fă-i băi călduțe, pune-i comprese reci pe locurile cu arsură, iar dacă stările neplăcute nu dispar în câteva ore, adresează-te unui medic.
Alte cauze pentru mâini și picioare reci, în afară de febră
Copilul tău nu este încă suficient dezvoltat
După naștere, sistemul său circulator încă învață să furnizeze sânge în întregul corp. Prioritatea sa este de a transmite sângele către organele vitale - inimă, plămâni, sistem digestiv și urinar. Din acest motiv sângele este redirecționat de către părțile mai puțin vitale, precum picioarele. Un flux sanguin redus înseamnă în primul rând că membrele inferioare ale copilului se răcesc. Poate dura până la 3 luni ca circulația să se adapteze complet la viața din exteriorul uterului. În acest timp este un lucru comun ca degetele de la mâini și de la picioare să fie reci și să aibă un aspect palid. Pe măsură ce bebelușul devine mai mobil și mai activ, circulația sa sanguină se va îmbunătăți.
Prezența anemiei
Când există deficit de fier, globulele roșii nu au suficient hemoglobină pentru a transfera oxigenul în tot corpul. În aceste condiții, mai ales extremitățile vor fi reci.
Deficitul de vitamina B12
Dacă micuțul tău are lipsă de această vitamină, se poate ajunge și la membre reci, senzație de furnicături și de amorțeală. În plu, deficitul de vitamina B12 este însoțit și de: anemie, probleme de echilibru, gură uscată, piele palidă și uscată, respirație întretăiată, tulburări de ordin cognitiv etc..
Poți preveni deficitul de B12 dacă îi vei da copilului să mănânce produse lactate, carne și cereale integrale și dacă, la sfatul medicului pediatru, îi vei oferi și suplimente alimentare cu B12.
Diabetul
Circulația deficitară a sângelui, în special în zona extremităților, este una dintre principalele simptome ale acestei boli. De asemenea, în cazuri grave, când nivelul de zahăr din sânge este ridicat pentru timp îndelungat, există posibilitatea de apariție a neuropatiei, recunoscută și după senzația de amorțeală, de rigiditate, din membrele inferioare. Uneori, disconfortul poate fi atât de mare, încât există senzația prezenței a mii de „ace" în picioare.
Nu în ultimul rând, nu uita că inclusiv stresul puternic sau stările de anxietate pot genera mâini și picioare reci la copil. Explicația este următoarea: când va începe să circule prin corp, adrenalina (produsă de organism pentru a face față stresului) va duce la contractarea vaselor de sânge periferice, ceea ce implică și diminuarea fluxului sanguin în majoritatea zonelor corpului. În urma acestui fenomen, corpul își va conserva energia pentru a putea să acționeze într-o anumită situație extremă.
Cum să îți îmbraci bebelușul pentru a evita mâinile și picioarele reci
Doar pentru că picioarele bebelușului sunt reci, nu înseamnă că trebuie să îl cocoloșești prea mult. Iată regula de bază: îmbracă-ți bebelușul așa cum te-ai îmbrăca pe tine însuți și apoi adaugă un strat suplimentar. Apreciază dacă este suficient de cald prin atingerea toracelui său. Dacă se simte cald și pielea este de culoare roz cu striuri, înseamnă că este sănătos. Menține totuși cald capul bebelușului deoarece căldura poate fi pierdută prin suprafața pielii. O căciuliță de sugar ar trebui să fie suficientă.
Dacă problema persistă chiar și când copilul este într-un climat cald, și este permanentă, apelează la ajutorul unui specialist. De cele mai multe ori, situația este cauzată de o circulație periferică slabă, care poate să fie tratată cu remedii naturale, precum ceaiuri calde, băi calde, exerciții fizice sau chiar un complex de vitamine potrivit vârstei copilului.
Pentru a susține buna dezvoltare a copilului tău, ai la îndemână un produs ușor de folosit și cu gust de căpșune și xylithol, Vitoral D Spray Oral. Acesta poate fi administrat copiilor și sugarilor și conține vitamina D3, esențială pentru primele etape din creșterea copiilor. De asemenea, această vitamină joacă un rol important în absorbția eficientă a calciului, precum și pentru dezvoltarea normală și menținerea sănătății sistemului osos.
Vitoral D se aplică direct în gura copilului sau poate fi amestecat în formula de lapte, băuturi sau alte alimente, în cazul sugarilor (0-12 luni) fiind necesar 1 singur puf pe zi, iar la copiii cu vârsta 1-5 ani 2 pufuri pe zi. Un singur puf conține 1010 μg de Vitamina D3 sau 400 UI. Alte beneficii pe care ți le oferă sunt faptul că nu conține coloranți artificiali, gluten, grăsimi, sare, drojdie sau lactoză, fiind potrivit pentru vegetarieni, diabetici și celiaci și nu conține ingrediente care să cauzeze crampe.
Ce trebuie să faci când bebelușul are mâinile și picioarele reci
Dacă nu ești sigur sau ești preocupat cu privire la picioarele reci ale bebelușului sau la modul în care este îmbrăcat, verifică-i temperatura corporală. O temperatură rectală normală ar trebui să se situeze în jurul a 37.8 grade Celsius sau mai puțin la un sugar. Dacă temperatura copilului este 36.4 grade Celsius sau mai puțin poate să pară rece, iar în acest caz adaugă un strat de haine.
Iată și când anume trebuie să te îngrijorezi: uneori picioarele reci pot indica o problemă gravă în interiorul corpului bebelușului. De exemplu, picioarele reci pot reprezenta un simptom de meningită, o afecțiune în care măduva osoasă și creierul devin inflamate. Dacă observi la bebelușul tău picioare reci, precum și febră, fontanelă adâncită, irascibilitate, scurtarea respirației, rigiditate a gâtului și a spatelui, vărsături, lipsa apetitului, pătarea pielii, oboseală extremă sau dureri la nivelul întregului corp, mergi de urgență la spital. În lipsa instituirii unui tratament adecvat meningita se poate dovedi fatală.
Remedii pentru mâinile și picioare reci la copii
Fie că este vorba despre mâini și picioare reci din cauza febrei, fie că este vorba despre alte situații în care intervine această problemă, poți lua și următoarele măsuri:
• Oferă-i comprese calde (nu fierbinți) pe care să le puteți manipula cu ușurință pe mâini sau pe tălpi- Datorită lor, copilul va putea să doarmă mai bine
• Apelează la o sticlă cu apă caldă, mai ales pentru zona picioarelor (este ideal să i-o dai copilului la culcare)
• Fă-i o baie caldă la picioare (ar trebui ca baia să dureze 10-15 minute și să o faci mai ales înainte de culcare)
• Pune-i șosete sau dă-i papuci, astfel încât pierderile de căldură de la picioare să fie cât mai mici
Nu în ultimul rând, este foarte important să îl îmbraci adecvat pe copil, fără să aibă haine prea groase, într-un singur strat. Mai bine este să poarte haine în mai multe traturi, care să permită aerisirea pielii și să împiedice transpirația excesivă.
Alte situații în care mâinile și picioarele pot deveni reci
Există o serie de leziuni care sunt asociate mâinilor și picioarelor reci la copil, cele mai des întâlnite fiind următoarele:
- Cea mai gravă este degerătura - un țesut care îngheață (cristale de gheață se formează în piele și în alte țesuturi ale corpului). Degerătura cauzează leziuni permanente vaselor de sânge și altor structuri din corp. Există și degerături superficiale, care apar doar pe stratul superior al pielii care nu cauzează leziuni permanente
- Leziuni în urma imersiunii rezultă ca urmare a expunerii picioarelor sau mâinilor ude la temperaturi reci sau peste temperatura de îngheț. Apar în decurs de câteva ore până la zile și afectează nervii și mușchii. Ca și degerăturile, acestea pot cauza probleme permanente
- Alte afecțiuni ce caracterizează mâinile și picioarele reci sunt pernion, sindromul Reynaud, formarea de crioglobuline și alergia la frig.
Oamenii sunt ființe adaptate la un climat cald. Când sunt expuse la frig corpul încearcă să se mențină cald, iar dacă se răcește, circulația scade la nivelul brațelor, picioarelor, urechilor și nasului încât restul corpului poate rămâne cald. Când temperaturile se situează sub temperatura de îngheț, gheața poate să se formeze în aceste zone cu circulație redusă.
- Leziunile la frig fără degerături sunt cauzate de răcirea pielii, fiind afectați după cum am menționat nervii și vasele de sânge
- Pernion este cauzată de expunerea la frig pentru perioade lungi de timp fără a îngheța sau prin expunere la condiții de mediu extrem de umede
- Sindromul Reynaud constituie o îngustare anormală a vaselor de sânge care contractează cu răcirea degetelor de la mâini și de la picioare
- Crioglobulinele sunt proteine care în mod normal se dizolvă în sânge și dobândesc o textură solidă sau de gel când sunt răcite. Crioglobulinemia este afecțiunea asociată cu prezența de crioglobuline în sânge, în timp ce expunerea la frig conduce la o decolorare albăstruie a degetelor de la mâini și de la picioare.
- Formarea unei erupții la nivelul pielii ca reacție la expunerea la frig a pielii poartă denumirea de alergie la frig.
Citește și: Sindromul Raynaud: informatii complete
De reținut
În cazul în care suspectezi că al tău copil suferă de o degerătură sau de o leziune în urma imersiunii, trebuie să mergi de urgență la spital, nu este suficientă o conversație telefonică cu un medic specialist, mai ales dacă apare și senzația de durere asociată răcelii membrelor. Se pot impune investigații suplimentare, inclusiv teste de sânge (cu privire la tendința sângelui de a se coagula) și chiar radiografii. Pentru degerături la copiii de vârstă mică este cel mai indicat să intervină un specialist; inițial este important să menții zona curată și uscată și să încălzești treptat pielea cu apă călduță.
Tu te-ai gândit până acum la cât de serioasă este problema mâinilor și picioarelor reci la copil, fie că este vorba despre febră, fie că este vorba despre prezența altor afecțiuni?
Surse:
www.livestrong.com, www.emedicinehealth.com; www.parents.com, www.healthline.com,www.medicalnewstoday.comwww.quora.com,www.symptoms.webmd.com