Cauzele unei acumulări prea mari de ceară în urechea bebelușului
În mod normal, ceara ce se stochează în urechea bebelușui se va usca și va ajunge către exterior, după care va cădea. Uneori însă, este posibil ca ritmul în care se acumulează ceara să fie mult prea rapid pentru capacitatea organismului de a o elimina. În aceste condiții, se pot crea blocaje, din cauze precum:
• Utilizarea bețișoarelor de vată-Fără să ne dăm seama, curățarea urechilor bebelușului cu bețișoare nu va face altceva decât să împiedice eliminarea firească a cerumenului, împingându-l practic spre interiorul urechii
• Bebelușul își duce prea mult mâinile la urechi, împingând ceara- Nu toți bebelușii fac așa, dar în cazul în care vor face prea des acest gest, este foarte posibil să favorizeze blocarea de ceară în urechi
• Folosirea unor dopuri de urechi-Indiferent de tipul acestora, dopurile de urechi ar trebui evitate cât mai mult, întrucât și ele antrenează depozitarea unei cantități mari de cerumen
Citește și: Urechile copilului:totul despre excesul de cerumen
Cum știi că există ceară blocată în urechea bebelușului
Dacă se întâmplă ca urechea bebelușului tău să fie blocată de ceară, vei identifica următoarele probleme:
• Bebelușul va simți nevoia să-și introducă mai des degetele în ureche pentru a se scărpina, din următorul motiv: ceara a ajuns să se usuce și să dea senzația unui corp străin
• Ceara va deveni foarte vizibilă, ea nu mai poate să se păstreze doar la nivelul urechii interne
• Blocarea temporară a canalului auditiv poate să-l facă pe bebeluș să nu mai audă la fel de bine
Problemele pe care le poate crea o acumulare prea mare de ceară
Specialiștii ne avertizează asupra următorului aspect: anumite simptome arată clar că la nivelul urechilor s-a produs un blocaj semnificativ din cauza cerumenului. Vei ști că s-a întâmplat ceva grav cu urechile bebelușului dacă:
Bebelușului i s-a deteriorat semnificativ auzul
Pentru a-ți da seama de așa ceva, ar trebui să-ți observi cu atenție micuțul . În funcție de vârsta sa, ar trebui să te îngrijorezi când:
• Dacă bebelușul are între 1 și 3 luni și nu încearcă să se întoarcă după sunetele care-i sunt foarte familiare
• Dacă are 3-4 luni, nu reacționează când îți aude vocea și nu gângurește
• Dacă are între 4 și 6 luni și nu își întoarce capul sau nu încearcă să se uite în ochii tăi când îi vorbești. Mai ales dacă nu mai reacționează când îl strigi ar trebui să te îngrijorezi!
• Dacă are între 6 și 10 luni și nu se întoarce după tine dacă te afli la distanță când îi vorbești. Îngrijorător este și dacă nu reacționează la sunetele joase, dacă în jurul său este liniște
• Dacă un bebeluș are peste 12 luni, ar trebui să se întoarcă rapid spre direcția din care aude sunete ușoare, chiar și cele pe care nu le cunoaște. Mai mult, ar trebui să știe să arate o imagine cu ceva care îi este familiar, în momentul în care tu îi ceri așa ceva.
Are dureri de ureche și/sau mâncărimi
Ca să știi sigur că pe bebeluș îl doare urechea, ar trebui să vezi dacă:
• Se trage adesea de urechi și își duce degețelele spre interiorul urechilor
• Este mai agitat ca de obicei și vrea să stea/ să doarmă pe o anumită parte (întrucât una dintre urechi îl doare)
• Și-a mai pierdut din apetit
Dacă sesizezi că se trage de urechi mai mult de 3 zile la rând sau dacă încearcă să se scarpine des, nu mai sta pe gânduri, întrucât poate fi vorba chiar și de o infecție. În acest caz, vei observa și alte simptome, cum ar fi: o secreție galbenă (și uneori urât mirositoare) dintr-o ureche, poate apărea și febra sau vei vedea că bebelușul plânge mai ales când suge (în condițiile în care înghițitul va crea o presiune suplimentară asupra urechilor).
În situația în care nu sesizezi și simptomele menționate, gândește-te că este posibil să fie în perioada în care îi vor ieși dințișorii. Bebelușul nu va ști de unde vine durerea și disconfortul, că este vorba despre gingiile inflamate și atunci va avea tendința să se ducă spre urechi.
Bebelușul suferă de tinitus
Tinitusul este o afecțiune ce presupune să auzi dintr-una dintre urechi un fel de bâzâit sau un sunet similar soneriei. Ea poate afecta una sau ambele urechi, iar sunetele ce răzbat din interiorul urechilor pot fi mai joase sau mai înalte.
Va fi dificil să-ți dai seama dacă bebelușul tău are tinitus provocat de blocarea cerumenului în ureche, dar poți să intri în alertă și să te duci te îndată la un medic dacă:
• Este mai sensibil la sunete ca de obicei
• Nu mai este atent când i te adresezi
• Este mai mereu agitat
• Își duce des mânuțele la urechi sau la cap
Medicul îți va spune ce este de făcut pentru ameliorarea situației bebelușului și îl va supune la diverse teste pentru a se convinge exact despre ce este vorba. În cazul detectării unui blocaj din cauza cerumenului, se va propune o soluție pentru eliberarea canalului auditiv. Numai în situații deosebite se poate ajunge la o intervenție ce vizează curățarea urechii cu ajutorul unui aspirator special.
Prevenirea apariției acumulării excesive de ceară
Pentru a evita ca bebelușul tău să aibă probleme serioase, de tine va depinde să-i asiguri o igienă riguroasă a urechii. Iată cum ar trebui să procedezi:
• Nu îi vei curăța urechile cu ajutor bețișoarelor cu vată
• Nu încerca să grăbești procesul natural de eliminare a cerumenului din urechi- De aceea, nu vei folosi niciodată diverse dispozitive pentru a curăța ceara. Acestea nu ar face altceva decât să irite canalul auditiv, să conducă la infecții și să împingă și mai mult ceara spre interior
• Străduiește-te să nu-i pui des dopuri pentru urechi
• Apelează la picături speciale- Pentru a le folosi corect, vei face așa: îl vei așeza pe bebeluș întins, cu urechea cu probleme în sus.Vei avea grijă să fie cât mai relaxat și îi vei turna câteva picături în urechea respectivă. După aceea, bebelușul își poare relua poziția dorită, întrucât substanța din picături a pătruns în interiorul urechii. Treptat, ceara se va înmuia și va începe să cadă. Ai grijă să o îndepărtezi și vei repeta procedeul pentru câteva zile la rând, până când te vei asigura că bebelușul are urechile curate. În situația în care vezi că nu se elimină suficientă ceară, mergi cât mai des la un medic, întrucât există riscul să existe un blocaj pe canalul auditiv.
De asemenea, spray-urile create special pentru îndepărtarea excesului de cerumen sunt și ele o soluție potrivită. Spre exemplu, Doculyse spray este ideal pentru igiena canalului auditiv la persoane cu hipersecreție de cerumen, fiind adecvat și bebelușilor de peste 6 luni.
Puteți să utilizați Doculyse în următoarele scopuri:
• Prevenția apariției acumulării excesive de ceară- 1-2 pulverizări în fiecare ureche, 1 dată pe săptămână sau după indicațiile unui medic
• Pentru eliminarea unui dop de ceară proaspăt format- Se pulverizează 1 dată sau de 2 ori, cu capul ușor înclinat, lăsând să acționeze spray-ul 15-20 de minute
• Pentru facilitarea extragerii dopului de ceară de către medic- Cu 3-4 zile înainte de extracția dopului de ceară, se vor face 1-2 pulverizări de 3 ori pe zi, cu capul înclinat. Substanța se va lăsa să acționeze cam 15-20 de minute
Precauțiile de utilizare ale Doculyse se leagă de: otite, perforații de timpan, drenaj timpanic, intervenții chirurgicale la nivelul urechii medii.
Voi v-ați îngrijorat vreodată din cauza cerumenului din urechile bebelușilor voștri?
Citește și: Cum se curata corect urechile copilului: sfaturile specialistilor
Surse:
www.babycentre.co.uk, www.chop.edu, www.parentinghealthybabies.com, www.seattlechildrens.org, www.thebump.com