Bronșita la copii: cauze și tratament

Bronșita la copii: cauze și tratament

Corina Naftanaila

Venirea sezonului rece aduce de obicei o serie de microbi şi virusuri care se răspândesc cu viteza luminii. Oricâte măsuri de precauţie ţi-ai lua, dacă la şcoală sau la grădiniţă un copil este răcit, virusul se va transmite şi la micuţul tău. Unul dintre aceste virusuri sau bacterii, pot afecta plămânii copilului și pot cauza chiar bronșită

Pentru copii, bronşita este o patologie uşor de tratat de către medicul de familie, însă dacă nu se administrează corespunzător tratamentul, există posibilitatea unei vizite la un medic specialist.

Ce este bronşita?

Bronşita este o inflamaţie a sistemului respirator superior (branhiile terminale). Această inflamaţie produce edemul (acumulare de lichid seros în ţesuturi) şi spută (mucozitate eliminată prin tuse). Acestea două favorizează tusea, respiraţia devenind dificilă.

Copil cu masca la gura

Această afecţiune se manifestă la fel ca o răceală obişnuită şi ai tendinţa să o laşi "să treacă de la sine". Organismul copilului nu este atât de puternic ca cel al unui adult, aşa că trebuie să îl ajuţi să lupte împotriva virusului. Medicul de familie te poate îndruma în privinţa unui tratament potrivit pentru micuţul tău.

Există două tipuri de bronșită la copii, bronșita acută și bronșita cronică.

Bronşita acută

Ce se întâmplă când aşa-zisele simptome de răceală încep să se agraveze după 2, 3 săptămâni de la apariţia virusului? Atunci este posibil să ai de-a face cu o bronşită acută. Aceasta presupune o inflamaţie a căilor ce conduc aerul către plămâni. Infecţia se extinde la nivelul nasului, cavităţii bucale şi a gâtului unde va creşte secreţia de mucus. Există două tipuri de bronşită acută:
Bronşita acută virală - este cea mai des întâlnită, fiind produsă de virusul gripal A, B, cel paragripal 1, 2, 3 cel al rujeolei şi cel sincitial respirator.
Bronşita acută bacteriană - este forma evoluată a bronşitei virale. Flora (totalitatea microorganismelor) este suprainfectata cu streptococi aerobi (care nu poate trăi fără oxigen) sau anaerobi, pneumococi şi corynebacterii.

Citeşte şi: Tot ce trebuie să ştii despre traheobronşita

Fetita bolnava in pat Copil care primeste sirop

Bronșita cronică

Bronsita cronica este o formă de boală pulmonară obstructivă și intervine după ce pacientul a fost diagnosticat, în prealabil, cu bronșită acută. Plămânii sunt slăbiți după o astfel de boală, așa că bonșita poate reapărea în formă cronică, în decursul a doi sau mai mulți ani. Simptomele în bronșită cronică sunt identice cu cele dinn bronșita acută, cu o singură diferență: tusea productivă va avea culoare galbenă, albă sau verde. 

Cauzele bronșitei la copii

Bronșita la copii poate avea următorele cauze:

  • agenți patogeni, cum ar fi virusuri, bacterii, caz în care medicul va pune diagnosticul de bronșită infecțioasă. 90% din infecțiile pulmonare sunt virale, în timp ce proporția rămasă, de 10%, este produsă de bacterii.
  • vapori toxici, sunstanțe cu alergeni sau praful, caz în care medicul va pune diagnosticul de bronșită iritativă.
  • astmul poate fi indica simptome de bronșită cronică în rândul copiilor sau adolescenților, în cazuri mai grave putând duce la bronșita astmatică. Majoritatea simptomelor din bronita astmatică sunt similare celor din bronșita cronică. 

Bronșita astmatiformă

Astmul, menționat mai sus drept una dintre cauzele apariției bronșitei, poate duce la o afecțiune ma severă care implică această boală. Când astmul bronșic se suprapune cu bronșita acută sau cu bronșita cronică, apare bronșita astmatiformă. Aceasta este o inflamare a căilor aeriene, fiind obstrucționată trecerea aerului către alveolele pulmonare. Cauzele acestei afecțiuni pot fi genetice sau, ca și în cazul bronșitei, virale.

Cum se pune diagnosticul de bronșită la copii

Medicul va urmări simptomele copilului, în funcție de care îl supune unor teste. Printre acestea s-ar putea număra: radiografie pulmonară, analize de sânge pentru a detecta dacă infecția este virală, dar și testul de spirometrie. Acesta din urmă măsoară funcția pulmonară. Pacientul va fi pus să respire printr-un tub, atașat a un spirometru, care măsoară volumul plămânilor, dar și ușurința cu care aerul trece prin plămâni.

Tratament pentru bronșita la copii

Trebuie să iei în considerare faptul că bronşita este cauzată de virusuri, astfel încât administrarea antibioticelor nu reprezintă o soluţie. Pentru a face faţă virusului, copilul trebuie să fie foarte bine hidratat. Medicul însă îți va prescrie o serie de medicamente menite să-i amelioreze simptomele, dar și să-i pună pe picioare organismul slănbit. 

 Sfatul specialistului

  • "ameliorarea tusei prin administrarea de lichide, dropsuri pentru tuse şi evitarea expunerii la agenţi iritanţi; de asemenea se pot administra antitusive sau expectorante care fluidifică secreţiile,
  • încetarea fumatului activ sau pasiv, evitarea frigului, repaus-administrarea de antipiretice (paracetamol, ibuprofen),
  • umidifierea camerei (se pun pe calorifer vase cu apă) şi căldura duc la fluidizarea mucusului;
  • vitaminoterapie
  • antibioticele nu sunt indicate (deoarece bronşitele acute sunt virale). La majoritatea pacienţilor cu tratament la domiciliu, administrarea de antibiotice nu este necesară, iar antibioticele nu au efect asupra virusurilor. Administrarea de antibiotice fără scop poate determina efecte adverse ale acestora sau apariţia rezistenţei anumitor bacterii la acel antibiotic. Rezistenţa odată formată va face ca la o altă administrare a antibioticului acesta să fie mai puţin eficient;
  • dacă febra persistă peste 38,5C cu tuse productivă verzuie mergeţi la medic pentru consult şi pentru a evita complicaţiile", recomandă medicul Vlad Portelli - Medic Generalist Pediatrie Clinica NEI Medica.

Tratamentul medicamentos devine necesar în momentul în care tusea devine productivă şi mucusul îşi schimbă culoarea. Dacă observi creşterea temperaturii corpului, iar accesele de tuse provoacă dureri în piept, trebuie să iei măsuri. Adresează-te fie medicului de familie, fie unui medic generalist. Este de preferat să urmezi cu exactitate indicaţiile medicului, astfel procesul de vindecare va fi mai scurt.

Ceaiuri pentru bronșită la copii

Dacă simptomele nu sunt grave, sau vrei să completezi tratamentul medicamentos cu unul naturist, poţi încerca un unul care are la bază aceste remedii: ceaiuri din ceapă, cimbrişor, muguri de pin împreună cu propolis îi pot fi de folos micuţului.

Aerosoli pentru bronșită la copii

Bronșita poate fi o boală destul de ”lungă”, dacă nu sunt luate câteva măsuri de precauție, care să ajute tratamentul medicamentos. Astfel, în paralel cu prescripția medicului se recomandă:

  • să îi fie administrat copilului un medicament bronhodilatator, în cazul în care căile respiratorii sunt foarte  inflamate. Acesta poate reduce inflamația și tusea.
  • un medicament pe bază de codeină, în cazul în care tusea nocturnă nu-i permite odihna copilului
  • odihnă cât mai multă, cel puțin opt ore pe zi.
  • renunțarea la fumat a adultului, în preajma copilului.
  • antitusiv pentru tuse seacă și un expectorant, pentru tuse prductivă.
  • umidificator în cameră, pentru a evita uscarea căilor respiratorii.
  • copilul nu trebuie expus la praf sau alți agenți patogeni care îi pot irita tractul respirator.
  • terapie cu aerosoli

Surse: http://kidshealth.org/teen/infections/common/bronchitis.html 
http://www.saptamanamedicala.ro/articole/Diagnosticul-si-tratamentul-in-bronsita-acuta.html
http://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/bronsita-acuta-la-copii
http://www.itsybitsy.ro/bronsita-simptome-tratament/

Articolul urmator
Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

    Pneumonia este o infecție produsă de bacterii, de virusuri sau de fungi, afectând unul sau ambii plămâni. Manifestările care însoțesc pneumonia sunt fie severe, cum ar...

    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

    Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se regăsesc în sânge și, alături de colesterol, reprezintă cele mai comune tipuri de lipide din organism. Când...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Bubițe în palmă: cauze și tratament
    Bubițe în palmă: cauze și tratament

    Datorită palmelor reușești să apuci, să ții, să atingi și să simți. Zi de zi, palmele tale vin în contact cu alte persoane, cu mediul înconjurător și cu diverși...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    © 2025 Qbebe