8 semne clare care îți arată că nu ai un somn de calitate

8 semne clare care îți arată că nu ai un somn de calitate

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Potrivit unui raport al ”National Sleep Foundation”, realizat pe baza a 277 de studii legate de somn, s-au putut stabili criterii care să definească un somn de calitate. Astfel, potrivit acestora, un somn într-adevăr bun este prezent când: poți să adormi în 30 de minute sau mai puțin, 85% din timpul petrecut în pat este dedicat somnului, nu te trezești mai mult de 1 dată pe parcursul unei nopți, nu rămâi treaz/ă mai mult de 20 de minute dacă te-ai trezit după ce ai adormit inițial. Din anumite motive, se poate întâmpla să nu ai parte de somnul odihnitor de care ai nevoie. Parcurgând articolul de mai jos vei afla nu doar care sunt manifestările menite să-ți demonstreze că nu te odihnești așa cum trebuie, ci și cum ar trebui să acționezi pentru a putea să fii în cea mai bună formă grație unui somn sănătos.

De ce nu ai un somn de calitate- posibile cauze

Specialiștii consideră că sunt numeroase motive pentru care somnul nu asigură odihna deplină. Printre acestea se numără:

  • Un mediu care nu este propice somnului (spre exemplu, într-o încăpere este prea mult zgomot, prea multă lumină etc.)
  • Prezența device-urilor înainte de somn și/sau în camera de somn
  • Stresul, grijile
  • Faptul că ai grijă de o altă persoană noaptea
  • Suferi de anumite afecțiuni (de pildă, depresia, sindromul oboselii cronice, durerile, apneea, sindromul picioarelor neliniștite, obezitatea, bruxismul- scrâșnitul de dinți pe timpul nopții-oricare dintre acestea pot interfera cu somnul)
  • Iei anumite medicamente (cum ar fi beta-blocante, medicamente pe bază de corticosteroizi, medicamente pentru dureri ce conțin cafeină, anumite diuretice etc.)

Cum îți dai seama că nu ai un somn de calitate

Nu dai randament și nu ești productivă

Cu cât nu ai parte de un somn odihnitor, cu atât vei fi mai predispusă tulburărilor precum dificultăți de concentrare, de rezolvare a problemelor, deficit de atenție, găsirea cuvintelor potrivite pentru a descrie ceva, dificultăți de învățare etc.. Explicația pentru care se întâmplă așa este următoarea: somnul este cheia unei bune funcționări a sistemului nervos central, iar în lipsa lui creierul nu va mai putea trimite și procesa informații așa cum trebuie. De asemenea, neuronii nu își vor mai putea face la fel de bine treaba dacă nu dormi bine, pe fondul epuizării creierului. Una dintre cele mai la îndemână soluții pentru a remedia această problemă este să nu te mai implici într-o anumită activitate și să mergi la culcare cât mai repede posibil.

În schimb, oamenii de știință afirmă că persoanele care dorm bine de cele mai multe ori vor fi mai creative, mai răbdătoare,  mai rezistente în fața stresului, vor avea o memorie și o capacitate de concentrare mai bune, toate acestea crescând randamentul.

Femeie care sta aplecata deasupra unui laptop si pare ingrijorata

Te confrunți cu fluctuații ale dispoziției

Somnul și starea emoțională sunt strâns legate între ele. Prin intermediul cercetărilor efectuate de-a lungul timpului s-a putut sesiza cum persoanele care nu dorm suficient sau nu dorm profund sunt mai predispuse iritabilității, furiei, stărilor de anxietate și celor depresive.

Din cauza lipsei somnului și a stresului se va crea un cerc vicios, care va spori anxietatea, ducând la o mai mare dificultate în a adormi. În aceste condiții, vei fi mai expusă fluctuațiilor de dispoziție a doua zi.

Ai tulburări de memorie

În perioada somnului, creierul formează conexiuni menite să te ajute să-ți amintești lucruri și să reții noi informații. În schimb, din cauza unui somn ce nu este calitate, memoria pe termen lung, dar și pe cea pe termen scurt, pot fi serios afectate.

Te îmbolnăvești mai ușor ca de obicei

Când dormi bine, sistemul imunitar lucrează și el la parametri optimi, iar corpul tău se va putea apăra așa cum trebuie  în fața „invadatorilor” ce pot produce îmbolnăviri. De asemenea, anumite celule din structura sistemului imunitar (citokinele) te ajută să dormi, conferind mai multă eficiență acestuia în a te proteja.

Odihna insuficientă duce la o diminuare a funcțiilor din cadrul sistemului imunitar, așa că ești mai vulnerabilă în fața bolilor.

Apetitul tău crește și/sau acumulezi kilograme în plus

Un studiu din anul 2004 a ajuns la concluzia că persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte sunt mai supuse riscului de a deveni supraponderale. Persoanele implicate în studiu au demonstrat că aveau un nivel scăzut al leptinei (hormonul ce suprimă apetitul) în organism, având niveluri mai ridicate ale grelinei (hormon ce stimulează foamea).

Când nu ai un somn de calitate, este foarte posibil să te confrunți cu „atacuri” de foame și să dorești să iei mai multe gustări în încercarea de a obține gratificația așteptată cât mai rapid.

Mai mult decât atât, lipsa somnului te va determina să te simți prea obosită pentru a te implica în suficiente activități fizice, fapt care va conduce, în timp, la acumularea de kilograme nedorite, în contextul în care nu vei mai putea arde suficiente calorii.

Te simți amețită peste zi

Din păcate, amețelile și stările profunde de somnolență de peste zi pot crește semnificativ riscul de a te confrunta cu/de a provoca diferite accidente. În plus, episoadele de scurtă ațipire, chiar și preț de câteva secunde, sunt foarte periculoase întrucât pot surveni pe neașteptate și te pot pune în pericol.

Simți că nu te mai bucuri de un echilibru bun

Când nu ai parte în mod constant de un somn bun, acest lucru va avea consecințe negative și asupra echilibrului și coordonării mișcărilor. De aceea vei fi mai predispusă căderilor și altor tipuri de accidente.

Pielea ta suferă

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: chiar și o lipsă nesemnificativă de somn conduce la modificări radicale în aspectul fizic. Printre semnele ce dovedesc faptul că nu ai experimentat un somn de calitate se numără: pielea ta este mai uscată, mai ternă, ai cearcăne sau pungi sub ochi, colțurile gurii se lasă etc..

Una dintre cele mai la îndemână metode de a te bucura de o pielea luminoasă, fermă și tânără este să te asiguri că te vei odihni suficient.

Soluții pentru asigurarea unui somn de calitate

Din fericire, există numeroase soluții menite să te stimuleze să poți dormi mai mult, iar somnul să te ajute într-adevăr să-ți refaci forțele, să te bucuri de energie, de productivitate și de o stare de bine. Printre acestea se numără:

Creează-ți o atmosferă propice somnului în dormitor

Printre demersurile ce îți vor fi utile în acest scop se regăsesc următoarele:

  • Asigură-te că ai un pat bun, o saltea și lenjerii de pat de calitate
  • Ai grijă ca în camera în care dormi să nu fie nici prea cald, dar nici prea frig (experții în domeniu spun că nu ar trebui să fie mai puțin de 18 grade)
  • Evită prea multă lumină
  • Ține zgomotele la distanță (când nu poți, apelează la căști sau la dopuri pentru urechi)
  • Înconjoară-te de arome plăcute, ce induc relaxarea (de pildă, lavanda este o alegere inspirată din acest punct de vedere)

Optimizează-ți programul de somn

Pentru a-ți atinge acest obiectiv, mizează pe:

  • Stabilește o oră de culcare, pe care să o respecți pe cât posibil
  • Stabilește  ora la care te trezești de obicei, pentru a ști exact cam cât ar trebui să dormi
  • Nu ațipi prea mult pe timpul zilei
  • Schimbările în programul de somn trebuie realizate gradual, puțin câte puțin, dând răgaz organismului să se adapteze bine la ele

Scapă de anumite obiceiuri nocive de pe parcursul zilei

Fără să-ți dai seama, anumite demersuri de peste zi îți pot sabota semnificativ somnul de noapte. De aceea, ar trebui să ai grijă și să eviți:

  • Lipsa de mișcare
  • Mâncatul prea târziu seara
  • Consumul de alimente prea sărate, prea grase, prea picante seara
  • Excesul de alcool (alcoolul afectează creierul într-un mod care are impact și asupra calității somnului)
  • Excesul de cofeină

Apelează la suplimente alimentare

Spray Vitoral NocturnExistă suplimente alimentare care se bazează pe ingrediente menite să atenueze tulburările de somn și să îmbunătățească și calitatea somnului. Printre acestea se află și Vitoral Nocturn, ce reprezintă un spray oral cu melatonină, extract de Floarea Pasiunii și de Roiniță, fără să conțină zahăr sau alcool. Despre melatonină (melatonina este un hormon produs la nivelul creierului de glanda pineală) se știe că este de mare ajutor în stimularea somnului, întrucât reglează ritmul circadian, ritmurile neuroendocrine, ciclurile de variație ale temperaturii corporale prin activarea unor receptori specifici (MT1 și MT2), fiind foarte utilă în scopul reducerii tulburărilor de somn și timpului alocat pentru a adormi. Floarea-Pasiunii are proprietăți sedative, calmând anxietatea, iritabilitatea, în special când este vorba despre cele generate de insomnii. Roinița (cu 2% acid rozmarinic) încurajează apariția stării de relaxare. Toate aceste componente ale Vitoral Nocturn acționează sinergic pentru scăderea timpului necesar pentru a putea adormi.

Beneficiile acestui spray oral se referă la:

  • Ușurința cu care se poate administra (se aplică direct în cavitatea bucală)
  • Biodisponibilitatea ridicată (se dispersează eficient pe toată mucoasa buco-faringiană)
  • Posibilitatea unei dozări precise (fiecare pulverizare oferă exact 0,2 ml)
  • Gustul deosebit de agreabil (de coacăze negre)
  • Recipientul este închis ermetic (crește garanția păstrării calității ingredientelor) și opac (astfel se reduce degradarea foto-chimică a vitaminelor)

Ca să te bucuri de cele mai bune rezultate datorită utilizării Vitoral Nocturn, produsul va fi administrat ținând cont de indicațiile de mai jos:

  • Pentru administrarea zilnică- 1puf pe zi, seara, cu 30 de minute înainte de ora de culcare
  • Dacă este vorba despre tulburări de somn provocate de schimbarea de fus orar: se utilizează 2 pufuri pe zi, seara, cu 30 de minute înainte de culcare în prima zi de călătorie, procedându-se la fel și în următoarele câteva zile după sosirea la destinație

Creează-ți o rutină de dinainte de culcare

Îți va fi mult mai simplu să adormi și să beneficiezi de un somn profund dacă vei lua în calcul și adoptarea următoarelor obiceiuri în preajma orei de culcare:

  • Relaxează-te cât mai bine pentru cel puțin 30 de minute (în acest scop, poți să asculți muzică relaxantă, să citești, să efectuezi anumite exerciții de relaxare etc.)
  • Scapă de device-urile din preajma ta (acestea îți țin creierul în alertă, iar lumina generată de ele are un impact negativ în producerea de melatonină)
  • Poți să reduci treptat luminile (lumina prea puternică interferează cu producerea melatoninei)

Carte deschisa pe o masa pe care se afla si flori si o ceasca de ceai si  mainile unei femei care citeste

Surse: healthline.com, realsimple.com, medicalnewstoday.com, sleephealthjournal.org

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Articolul urmator
Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună
    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună

    Fiecare dintre noi visează să-și găsească persoana care să fie „aleasa inimii”, cu care să putem împărtăși totul și care să ne fie toată viața alături. Chiar...

    Semne clare că piciul familiei nu este pregătit pentru „grădi"... chiar dacă știe deja toate literele alfabetului
    Semne clare că piciul familiei nu este pregătit pentru „grădi"... chiar dacă știe deja toate literele alfabetului

    Începe școala și grădinița! Dar oare câți dintre copii sunt pregătiți să intre într-o colectivitate? Câți pici se descurcă la grădiniță, în primul...

    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”
    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”

    Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă, este binevenit ca părinții să-i dea diferite responsabilități, astfel încât să-l stimuleze să devină tot...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    Semne clare că ești o "mamă migdală"
    Semne clare că ești o "mamă migdală"

    Termenul de „mamă migdală” a apărut în 2013, în urma serialului „The Real Housewives of Beverly Hills”. Într-unul din episoade. Yolanda Hadid...

    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche
    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche

    Te afli în relația potrivită? Ai șanse să îmbătrânești alături de jumătatea ta? Cum știi că ți-ai găsit sufletul pereche? Ține cont de aceste semne și dacă...

    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"
    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"

    Copiii nu rămân veșnic mici. Cresc și își întind aripile pentru a zbura către alte orizonturi, dornici de a-și părăsi cuibul părintesc și a da piept cu viața,...

    Simți că soacra „îți poartă sâmbetele”? Semnele care arată că ai o soacră toxică, conform terapeuților
    Simți că soacra „îți poartă sâmbetele”? Semnele care arată că ai o soacră toxică, conform terapeuților

    Nu toate soacrele sunt toxice! Există și femei care se comportă asemenea unei mame cu nurorile lor. Dar, conform portretizării populare, „soacră, soacră, poamă acră”,...

    © 2025 Qbebe