7 remedii naturale pentru candidoza vaginală din perioada sarcinii

7 remedii naturale pentru candidoza vaginală din perioada sarcinii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre problemele care pot interveni oricând în sarcină se numără și o candidoză vaginală. Pentru a afla mai multe despre cum se manifestă aceasta, precum și cum o poți trata sau preveni, parcurge cu atenție articolul de mai jos. Nu uita că de mare ajutor îți pot fi și remediile naturale, cu condiția să nu le iei la întâmplare, ci să te consulți și cu un specialist.

Cauzele candidozei vaginale în perioada sarcinii

Unul dintre principalele motive pentru care această infecție fungică apare și în timpul sarcinii sunt fluctuațiile hormonale (în special cele ale estrogenului), ce vor duce și la dezechilibre în flora vaginală. În aceste condiții, proliferarea „Candidei albicans" este favorizată. De asemenea, alte cauze ce favorizează candidoza în sarcină se referă la:
• Nivelul ridicat de zahăr din sânge sau chiar prezența diabetului
• Un sistem imunitar slăbit
• Administrarea de antibiotice
• O igienă intimă incorectă
• Activitatea sexuală
• Un nivel ridicat al stresului

Simptomele candidozei vaginale

Semnele după care poți recunoaște o infecție cu Candida sunt:
• Secreția vaginală devine mai abundentă, cu aspect de brânză dulce, dar fără miros
• Vulva se inflamează și se înroșește
• Apare senzația de mâncărime în zona intimă
• La urinare poate să intervină durerea sau senzația de arsură
• Intervine disconfortul în timpul actului sexual

Citește și: Descărcări albicioase ale vaginului? Când trebuie să te îngrijorezi

O infecție cu Candida poate să creeze probleme în sarcină?

Medicii ginecologi precizează faptul că o infecție de acest gen nu este periculoasă nici pentru tine, nici pentru bebeluș. Cu toate acestea, este foarte important să fie tratată în timpul sarcinii pentru a nu ajunge să i-o transmiți acestuia în timpul nașterii (Dacă vei naște natural). Când se întâmplă așa, bebelușul va prelua infecția care-i va provoca o candidoză bucală. Odată ce începi să alăptezi, aceasta te va afecta și pe tine, în special prin crearea unor probleme la nivelul mamelonului.

Cel mai important este să fii foarte atentă la simptomele pe care le ai, astfel încât să nu confunzi o candidoză cu o infecție vaginală mult mai serioasă (de exemplu, cu o vaginoză bacteriană sau cu o boală cu transmitere sexuală). Astfel, deși unele manifestări sunt foarte asemănătoare (Precum mâncărimile sau senzația de arsură la urinară), trebuie să știi că modificările secreției vaginale sunt altele. De pildă, acestea vor fi galbene, gri, verzui, vor fi mai abundente și vor avea miros neplăcut. Dacă observi așa ceva, nu mai sta pe gânduri și consultă cât mai rapid un specialist.
Infecțiile provocate de bolile cu trasmitere sexuală sau vaginozele bacteriene pot duce la complicații foarte serioase, cum ar fi nașterea prematură sau declanșarea unor infecții la nivelul sacului amniotic.

Citește și: Top 7 schimbari ciudate ale vaginului in timpul sarcinii 

Cum se tratează candidoza vaginală în sarcină

Primul aspect de care va trebui să ții cont de este următorul: nu te apuca să-ți administrezi singură medicamente antifungice. Chiar dacă la un moment dat ți s-a recomandat un anumit tratament, nu înseamnă că acesta va fi potrivit și pentru perioada sarcinii. Mai ales cele pe bază de fluconazol nu trebuie administrate, în condițiile în care utilizarea lor poate crește riscul apariției unor malformații ale fătului.
Indiferent de intensitatea simptomelor pe care le ai, consultă un medic. Numai acesta îți va pune un diagnostic, în condițiile în care unele manifestări ale candidozei vaginale sunt comune și cu alte infecții intime (cum ar fi trichomonas, vaginozele bacteriene etc.).
În cazul ți se prescrie un tratament, respectă întocmai indicațiile specialistului și nu-l întrerupe, astfel încât să te asiguri că te vei vindeca și nu va interveni o recidivă.

Moduri naturale de a scăpa de  candidoza vaginală din timpul sarcinii

Dacă te confrunți cu această problemă, poți să apelezi și la unele remedii naturale. Pentru ca tu și bebelușul să fiți în siguranță deplină, consultă-te cu un specialist înainte de a recurge la un anumit remediu.
Printre cele mai cunoscute soluții naturale pentru ameliorarea simptomelor neplăcute ale candidozei vaginale se numără:
Iaurtul
Dacă dorești să te bazezi pe acest remediu pentru ameliorarea candidozei din sarcină, trebuie să alegi neapărat un iaurt natural, neîndulcit, fără coloranți și conservanți. Principala sa calitate este că îți va furniza un plus de probiotice, menite să îmbunătățească nu numai echilibrul florei intestinale, ci și pe cel al florei vaginale, stimulând dezvoltarea bacteriilor bune, ce vor lupta eficient cu o infecție.
Când vrei să profiți de efectele benefice ale iautului, poți să alegi următoarele tratamente:
• Consumă zilnic 2-3 porții de iaurt natural
• Pentru mâncărimi puternice, pur și simplu vei înmuia un disc de vată în iaurt și îl vei aplica în zona labiilor
• Poți să-ți prepari singură niște mici popsicicles (înghețate pe băț) din iaurt înghețat. După ce acestea sunt gata întărite, le vei aplica direct pe zonele externe cu mâncărimi și cu iritație.

Femeie insarcinata care mananca iaurt

Aloe Vera
Grație enzimelor și aminoacizilor, această plantă poate să stopeze multiplicarea Candidei albicans. Mai mult, aloe vera are și proprietăți antiinflamatorii, ceea ce te va ajuta să treci mai ușor peste manifestările dezagreabile ale unei candidoze vaginale din sarcină.
Pentru a te bucura de efectele sale pozitive, poți să procedezi astfel:
• Vei stoarce gelul din frunzele unei plante și îl vei aplica în zona intimă. Îl vei lăsa să acționeze 10 minute, apoi te vei clăti. Poți să repeți procedeul de 2- 3 ori pe zi
• Prepară-ți un sirop din gel de aloe natural, la care să adugi suc de portocale natural sau chiar apă. Va fi ideal să repeți demersul pe durata unei săptămâni.

Uleiul de cocos
Acizii din el sunt de mare ajutor contra infecțiilor fungice. Poți să-l utilizezi în 2 feluri:
• Extern- Vei aplica ulei de cocos în zona vulvei, de 2-3 ori pe zi. Îl vei lăsa acolo pentru a putea să acționeze cam 30 de minute și după aceea te vei clăti cu apă
• Intern- Vei adăuga 1 linguriță de ulei de cocos în lapte sau în supe

Ulei de cocos si nuca de cocos

Alimentele fermentate
Îți pot fi și ele de mare ajutor dacă ai de suferit din cauza candidozei în sarcină. Ideal este să recurgi la kefir, la varză murată sau la diferite murături. Oricare dintre acestea îți vor furniza probiotice, ce vor împiedica proliferarea fungilor la nivelul florei vaginale.

Oțetul de mere
Întrucât este bogat în acizi, are capacitatea de a elimina ciuperca, iar enzimele din sunt eficiente pentru că ele pot bloca multiplicarea fungilor.
În funcție de sfatul unui specialist, poți să te folosești de oțetul de mere în oricare dintre aceste moduri:
• Extern- Vei pune 1 cană de oțet de mere (natural) în cada cu apă călduță. Vei face baie cam 30 de minute
• Intern- Vei adăuga 2 linguri de oțet de mere într-un pahar de apă, vei amesteca bine și vei bea din amestec de două ori pe zi. Dacă vrei, poți să pui și puțină miere

Neemul
Compușii din el au proprietăți antifungice și totodată vor întări sistemul imunitar, ajutându-ți organismul să lupte mai eficient cu Candida. Inclusiv uleiul de neem îți poate fi de mare ajutor: vei amesteca picături de ulei cu apă călduță și te vei clăti cu el în zona intimă (de 2-3 ori pe zi). Tot pentru eliminarea disconfortului poți să procedezi și așa: la 3 căni de apă fiartă vei adăuga 3 căni de fruze uscate de neem. Cu acest amestec te vei clăti în zona intimă, pentru câteva zile la rând.

Neem si ulei de neem

Merișoarele
Pot contribui și ele la distrugerea fungilor dacă vei recurge la oricare dintre aceste soluții:
• Să bei câte un pahar de suc natural de merișoare de 2-3 ori pe zi
• Să amesteci cantități egale din sucul de merișoare cu suc de mere (natural) și să-l bei zilnic, până când simptomele neplăcute se vor ameliora
Nu uita că trebuie neapărat să discuți cu un medic înainte de a te apuca să iei capsule sau tablete cu merișoare!

Multi-Gyn Femiwash Ce poți face pentru a preveni candidoza vaginală din sarcină

Luarea unor măsuri suplimentare de igienă și unele modificări în stilul de viață sunt necesare pentru a evita apariția candidozei vaginale în timpul sarcinii. Iată ce ar trebui să faci:
• Exclude spălarea zonei intime cu diferite săpunuri, geluri de duș sau oricare alte produse pline de conservanți, care pot irita țesutul vaginal și pot crește predispoziția spre infecții

• Nu purta lenjerie intimă din materiale sintetice, astfel încât să nu te expui excesului de căldură și umezeală, provocat de incapacitatea pielii de a respira așa cum trebuie

• Ocolește hainele prea strâmte, care nici ele nu lasă pielea să respire

• Nu te abține când ai nevoie să urinezi

• Orientează-te spre produse speciale pentru igiena zonei intime, create inclusiv pentru a te proteja de infecții. De exemplu, Multi Gyn Femiwash este o spumă o spumă concentrată bio, care are următoarele proprietăți: nu conține săpun, parfum, conservanți, curăță delicat, fără să afecteze sistemul natural de apărare al țesutului vaginal, conține un complex activ, menit să împiedice alipirea bacteriilor nocive, previne disconfortul vaginal (de exemplu, mâncărimile, iritațiile, inflamațiile), fiind potrivit inclusiv pentru o piele foarte uscată și foarte sensibilă

• Fii foarte atentă la cum te vei șterge când mergi la toaletă (Te vei șterge doar din față în spate)

• Schimbă-ți lenjeria intimă după ce ai transpirat în urma unui efort fizic pentru a nu te expune excesului de umezeală (favorabil proliferării fungilor)

• Scapă cât mai rapid de un costum de baie ud

• Limitează consumul de alimente dulci- Zahărul favorizează proliferarea fungică, așa că este cel mai bine să-l eviți cât mai mult. În special produsele cu surse ascunse de zahăr (cum ar fi ketch-up-ul, diverse sosuri etc.) sunt periculoase și trebuie să lipsească din meniul tău

Tu te-ai confruntat cu o candidoză vaginală în perioada în care ai fost însărcinată?

Surse:
www.babycenter.com, www.mayoclinic.org, www.top10homeremedies.com, www.thespoiledmama.com, www.whattoexpect.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Articolul urmator
Crema pentru lipom: eficientă sau nu?
Crema pentru lipom: eficientă sau nu?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor
    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor

    Stând la coadă la cafea, observ adidașii femeii din fața mea. Sunt mișto - alb-negru, Adidas poate, cu șireturi desfăcute. Are poate în jur de 30 de ani, poartă jambiere...

    Perioada sarcinii prin ochii unei femei cu dizabilități. „Nu mai subestimați persoanele cu dizabilități!”
    Perioada sarcinii prin ochii unei femei cu dizabilități. „Nu mai subestimați persoanele cu dizabilități!”

    În ultimele 22 de săptămâni, Alex Dacy, o viitoare mămică de peste Ocean, care suferă de o boală genetică rară, și-a documentat sarcina în speranța că astfel va...

    Am ales cezariana după 2 nașteri naturale. La 3 săptămâni eram din nou internată, de urgență, suspectă de septicemie din cauza unui tifon uitat de medic în pântecul meu
    Am ales cezariana după 2 nașteri naturale. La 3 săptămâni eram din nou internată, de urgență, suspectă de septicemie din cauza unui tifon uitat de medic în pântecul meu

    Mă numesc Adriana și am trei copii. Fiecare naștere a avut particularitățile și greutățile ei. Am ales ca prima dată să nasc natural. Eram destul de tânără, aveam 23 de ani...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    Mesajul lui Kate Middleton pentru mamele din întreaga lume: „Nicio mamă nu este imună la depresie și anxietate în această perioadă”
    Mesajul lui Kate Middleton pentru mamele din întreaga lume: „Nicio mamă nu este imună la depresie și anxietate în această perioadă”

    Prințesa de Wales, Kate Middleton, a transmis un mesaj de încurajare proaspetelor mămici care se luptă cu despresia și/ sau anexietatea după naștere.

    Studiu: perioada prenatală ar putea prezice ADHD-ul la copii
    Studiu: perioada prenatală ar putea prezice ADHD-ul la copii

    Un studiu recent realizat în SUA demonstrează că semnele ADHD-ului la copii pot fi prezise chiar de la naștere. Eșantionul a cuprins 10.000 de copii din SUA, care au fost...

    O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul
    O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul

    În încercarea de a-și mări familia, o mamă a primit medicamente pentru întrerupere de sarcină, după un transfer reușit cu doi embrioni. Patru ani mai târziu,...

    © 2025 Qbebe