3 greșeli în alăptare care îți pot reduce lactația

3 greșeli în alăptare care îți pot reduce lactația

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce începi să-ți alăptezi bebelușul, te preocupi să-i oferi un lapte de cea mai bună calitate, care să fie în cantități suficiente. Pentru a evita, pe cât posibil, să fii în situația de a te confrunta cu un volum redus al laptelui, ar trebui să te străduiești să nu comiți greșelile menționate în articolul de mai jos.

Îți creezi un program foarte strict în privința sesiunilor de alăptare

Să-ți faci un orar legat de intervalele în care vei alăpta și să vrei să te ții cu strictețe de el poate fi o mare greșeală. Consultanții în lactație consideră că, dacă vei rămâne fixată la un program, se poate întâmpla să ajungi în situația să nu-i mai poți dărui bebelușului destul lapte. Totodată, există riscul să se producă o reducere a cantității de grăsimi din lapte, ceea ce îl va face mai puțin hrănitor.

Pentru sănătatea bebelușului, ar trebui, când vine vorba de frecvența sesiunilor de alăptare, să ții cont de următoarele aspecte:
• Vârsta sa- Spre exemplu, un bebeluș în primele zile de viață se va trezi mai des și va trebui să-l hrănești atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Este o perioadă în care vei sesiza cât de variabil este apetitul său și nu vei putea să stabilești încă un „tipar" clar cu privire la cât de des ar trebui să-l alăptezi. În general, s-a constatat că bebelușii ce au câteva zile pot necesita să fie hrăniți și de 8 ori într-o zi sau chiar mai mult (se poate ajunge până la 12 ori pe zi). Un bebeluș ar putea avea nevoie să fie alăptat la fiecare 90-120 de minute.

• Puseurile de creștere- Acestea sunt mai frecvente în primele luni de viață și putem vorbi de ele în următoarele perioade: când bebelușul are între 7-14 zile, când are între 3 și 6 săptămâni, când are în jur de 4 luni și când va ajunge la 6 luni. Când are aceste „puseuri" de creștere va necesita o hrănire mai fecventă. De obicei, creșterea bruscă a apetitului bebelușului va putea fi mai bine sesizată într-un interval de 24-48 de ore, după care aceasta se va reduce treptat. Specialiștii spun că nu este cazul să ne îngrijorăm, întrucât imediat după această perioadă va urma din nou o alta, în care bebelușul va avea un apetit crescut după-amiaza și în primele ore ale serii

• Modificarea „tiparului" de alăptare pe măsură ce bebelușul crește- Astfel, vor putea trece și 3-4 ore în care bebelușul nu va plânge de foame.

Indiferent de perioada prin care trece bebelușul, ține cont și de următorul aspect: stomacul bebelușului este încă insuficient dezvoltat și este adaptat unor cantități mici de hrană. Când va depăși vârsta de 6 luni, va deveni tot mai puțin interesat de laptele tău, odată ce vei începe și să-i diversifici alimentația. De pildă, vei vedea că vei ajunge să-l alăptezi la sân de cel mult 3 ori pe zi.

Mama ce ii da bebelusului lapte cu biberonulÎți hrănești bebelușul cu lapte praf prea devreme

Din mai multe motive, poți ajunge să decizi să suplimentezi laptele oferit micuțului și cu laptele praf. De exemplu, vei proceda așa dacă:
• Te-ai hotărât să te întorci mai repede la serviciu
• Nu reușești să obții suficient lapte cu ajutorul pompei de sân
• Îți dorești ca și alți membri ai familiei să fie implicați în hrănirea bebelușului

De asemenea, o altă motivație pentru care poți alege să-i dai bebelușului lapte cu biberonul este aceasta: ți se pare că nu beneficiază de suficient lapte matern. Înainte de a lua însă o astfel de hotărâre, medicii recomandă să-ți observi cu atenție bebelușul și să constați ulterior dacă ar avea într-adevăr nevoie de o suplimentare a laptelui. Printre indiciile pe care ar trebui să le sesizezi se numără:
• Bebelușul a pierdut prea mult în greutate după naștere- În general, bebelușii pierd cam 10% din greutatea inițială în primele cinci zile de viață. După aceea însă vor reuși să câștige treptat în greutate, iar în două săptămâni ar trebui să revină la greutatea la care s-au născut

• Sânul tău nu se înmoaie și nu pare golit după o „sesiune" de alăptare, ceea ce te face să te gândești că poate bebelușul nu a supt destul

• Odată ce copilul este mai mare de 5 zile, ar trebui să ude cel puțin 6 scutece pe zi

• Ți se pare că este iritat sau letargic de mai multe ori într-o zi

Sfatul specialiștilor este ca bebelușul să nu primească lapte în biberon mult prea devreme, încă din prima lună de viață, dacă poate fi și alăptat la sân. Dacă se va proceda așa,există riscul să se obișnuiască prea mult cu biberonul și să refuze să sugă și de la sân. Spre exemplu, nu poți să nu iei în seamă posibilitatea ca bebelușul să se familiarizeze cu mameloane de silicon și să nu le mai accepte apoi pe ale tale. Acest fenomen se va întâmpla mai rar la bebelușii care au învățat deja o rutină în materie de supt.

Odată ce biberonul este inclus în alimentația bebelușului, este important ca tetinele să permită un flux mai redus al laptelui, similar celui natural. Fii atentă și alternează permanent modul în care îl vei hrăni pentru a nu ajunge să se obișnuiască pe deplin cu niciuna dintre metodele de alăptare menționate.
Suplimentarea alimentației și cu lapte praf depinde în primul rând de nevoile bebelușului, de cât de frecvent poți să-ți alăptezi bebelușul. Ține minte următorul aspect: cu cât vei ajunge să alăptezi mai rar, cu atât volumul de lapte se va reduce. Este preferabil ca suplimentarea cu lapte din biberon să se rezume la 1-2 biberoane pe parcursul unei săptămâni. Insistând să o realizezi în fiecare zi, nu vei face altceva decât să-ți diminuezi producția de lapte și să ajungi să nu mai poți alăpta.

Pentru a te asigura că bebelușul tău va profita de nutrienții esențiali, care nu sunt lipsiți nici din laptele praf, va trebui să te străduiești să nu exgerezi cu pregătirea porțiilor de lapte din biberon. Indiferent câte calități ar avea laptele utilizat, el va fi lipsit de anticorpii care pot ajuta sistemul imunitar al copilului să funcționeze mai bine. Nu renunța deci la a-ți alăpta în continuare bebelușul la sân, chiar dacă, din când în când, vei mai apela și la cel praf.

Citește și: Sfaturi importante in hranirea bebelusului cu biberonul

Folosești pompa de sân în sesiuni prea scurte

Experții atrag atenția asupra următorului aspect: o ședință de utilizare a unei pompe de sân duble ar trebui să dureze în jur de 10-15 minute, iar pentru o pompă folosită separat ar trebui să aibă cam 20-30 de minute.
Dacă ai născut un bebeluș la termen, poți aștepta până la câteva săptămâni până când să apelezi la pompa de sân. În schimb, dacă ai un bebeluș prematur sau cu alte probleme de sănătate ce nu permit să fie alăptat, poți recurge la ea în primele 6 ore de după naștere.
Pentru a nu comite greșeli în privința folosirea pompei de alăptare, astfel încât să eviți reducerea volumului de lapte matern ar trebui să procedezi așa:
Dacă vei alăpta și, în paralel, vei recurge și la pompa de sân:

• Vei colecta lapte, cu ajutorul ei, încă de la primele ore ale dimineții (când poate fi un volum mai mare al laptelui)
• Încearcă să pompezi între sesiunile de alăptare, cam la 30-60 de minute după ce ai alăptat sau cu cel puțin o oră înainte să începi să alăptezi- În acest fel te poți asigura că bebelușului îi va rămâne suficient lapte până la următoarea hrănire

În cazul în care nu te folosești decât de pompa de sân

• Pompează lapte cam de 8-10 ori pe parcursul a 24 de ore
• Odată ce ți se pare că poți pompa suficient lapte (cam 750- 1, 035 ml pe zi), continuă să-ți menții programul pe care l-ai urmat până la acest moment

Femeie ce tine in mana o pompa de san

Foarte important pentru menținerea unui flux de lapte matern optim este să ai la îndemână o pompă de sân electrică, de calitate.

Indiferent de maniera de alăptare, pentru a avea grijă de mameloanele tale, astfel încât să fii cât mai puțin expusă riscului de a te confrunta cu disconfort menit să afecteze hrănirea bebelușului, este recomandat să faci rost de produse speciale.
Spre exemplu, Multi-Mam Balm se bazează pe o selecție de uleiuri vegetale.Multi-Mam Balm

O caracteristică distinctă a produsului este dată de prezența Squalenului, o componenta esențială a sebumului uman. Gelul se absoarbe rapid, nu imprimă gust sau miros pielii și este absolut sigur dacă este înghițit de copil. „Multi-Mam Balm" se aplică pe mamelon și se masează ușor.

Tu știai ce ar trebui să eviți pentru a nu avea probleme în alăptare din cauza deficitului de lapte?

Citește și: Iată de câte ori trebuie să folosești pompa de sân când alăptezi

Surse:
www.ameda.com, www.babygaga.com, www.babycenter.com, www.breastfeeding-magazine.com, www.sg.theasianparent.com

Articolul urmator
Bolile autoimune la copii: care sunt cele mai frecvente?
Bolile autoimune la copii: care sunt cele mai frecvente?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Anxietatea la copii: 10 activități care pot reduce crizele de anxietate la cei mici
    Anxietatea la copii: 10 activități care pot reduce crizele de anxietate la cei mici

    Există mai multe metode de a calma anxietatea la copii. Uite 10 activități pe care poți să le faci împreună cu cel mic pentru a-l ajuta să se calmeze.

    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

    Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte care îi preocupă pe părinți. Uite 7 greșeli care pot afecta somnul nou născutului, din care poți să...

    11 lucruri care îți pot distruge căsnicia
    11 lucruri care îți pot distruge căsnicia

    De multe ori, fundația solidă a unei căsnicii este cutremurată de lucruri mărunte. Bărbații ne împărtățesc opiniile lor despre lucrurile care aproape le-au distrus relațiile...

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale
    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale

    Când vine vorba despre rețelele sociale, părinții se împart în două categorii: cei care postează poze și filmulețe cu cei mici și cei care nu fac asta și preferă...

    6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început
    6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început

    Nici un părinte nu e perfect, așa că nu te aștepta să îți iasă totul bine, mai ales când ești la început. Uite 6 greșeli minore, total normale, pe care le fac...

    Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public
    Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public

    Dacă ai alăptat vreodată în public, cu siguranță nu de puține ori te-ai „lovit” de privirile acuzatoare ale celor din jur care nu înțeleg de ce trebuie să...

    © 2024 Qbebe