10 lucruri despre vitamine pe care nu ți le spune nimeni

10 lucruri despre vitamine pe care nu ți le spune nimeni

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Două dintre lucrurile bine știute despre vitamine sunt că acestea pot fi stocate în organism fie datorită alimentației, fie cu ajutorul suplimentelor alimentare. Pentru a afla însă și alte detalii despre acești nutrienți valoroși, parcurge articolul de mai jos, ce îți va oferi informații inedite despre ei, astfel încât vei ajunge să înțelegi mai bine nu doar rolul lor, ci și cum ar trebui să procedezi, în fiecare zi, ca să profiți cât mai mult de efectele lor pozitive.

Anumite vitamine nu își vor face efectul așa cum trebuie dacă în organism există deficit de un alt nutrient

Unul dintre cele mai cunoscute exemple în acest sens este legat de vitamina D și de magneziu. Un studiu realizat în urmă cu doi ani a explicat care este raportul dintre cei doi nutrienți:

  • În vederea activării vitaminei D în organism, sunt necesare următoarele procese, ce poartă numele de hidroxilare. Primul proces are loc la nivelul ficatului (Acolo vitamina D va fi convertită în 25-hidroxi-vitamina D [25(OH)D], numită și calcidiol), iar cel de-al doilea la nivelul rinichilor (vitamina D va fi convertită în 1,25-dihidroxi-vitamina D [1,25(OH)2D] sau calcitriol). Acțiunea enzimatică a proceselor de hidroxilare depinde însă de prezența magneziului
  • Vitamina D este transportată în organism cu ajutorul unor proteine de transport, cea mai importantă dintre ele, proteina transportatoare a vitaminei D, fiind dependentă și ea de magneziu
  • 1,25(OH)2D poate să stimuleze absorbția corectă a magneziului
  • Vitamina D are un rol fundamental în absorbția de la nivel intestinal a fosforului și a magneziului pentru a stimula un proces normal de mineralizare a oaselor

diferite-tipuri-de-lactate-oua-de-prepelita-nuci-boabe-de-strugure

Concluziile acestui studiu au readus în discuție faptul că un nivel redus al magneziului din organism poate să diminueze efectul suplimentelor alimentare cu vitamina D.

Vitaminele obținute din dietă sunt mai benefice decât acelea oferite de către suplimente

Oamenii de știință atrag atenția asupra următorului aspect: chiar dacă suplimentele alimentare cu diverse vitamine reprezintă o soluție de moment pentru a corecta un deficit nutrițional, pe termen lung efectele lor nu sunt la fel de bune pentru organism precum sunt cele provenite de la vitaminele preluate printr-o alimentație echilibrată.

Un studiu publicat online anul trecut a avut în vedere modul în care peste 30.000 de persoane adulte din SUA (cu vârsta de la 20 de ani în sus) s-au raportat la administrarea de suplimente alimentare și cum a arătat alimentația lor într-un interval de 30 de zile. Obiectivul studiului a fost să se analizeze relația dintre folosirea suplimentelor, nivelul de nutrienți preluați din dietă și rata de mortalitate. În acest scop, s-a apelat la statistici, legate de mortalitate, pentru perioada 1999- 2010.
S-a putut sesiza că, de exemplu, dintr-un total de 4000 de decese, 945 dintre ele au fost provocate de maladii cardiovasculare și 805 din cauza cancerului. Folosirea zilnică a suplimentelor alimentare nu a fost asociată cu rata de mortalitate.

Cea mai importantă concluzie a studiului menționat a fost însă aceasta: printre persoanele care au avut parte de niveluri adecvate de vitamina A, de vitamina K, de magneziu, de cupru sau de zinc, rata de mortalitate din cauza maladiilor cardiovasculare a fost mai redusă decât în rândul celor care nu au avut parte de așa ceva. Asocierea dintre diminuarea ratei mortalității și aportul de vitamine și minerale a fost însă valabilă doar pentru persoanele care le-au dobândit în special datorită alimentației.

Deși, după cum au afirmat coordonatorii studiului, acesta are anumite limite, fiind un studiu observațional, concluziile sale sunt menite să atragă atenția asupra faptului că administrarea constantă de suplimente alimentare nu contează cel mai mult pentru o stare bună de sănătate, mai importantă fiind grija pentru a obține nutrienți cu precădere printr-o dietă echilibrată.

Vitamina D este importantă inclusiv pentru microbiomul uman

Microbiomul include populația de microorganisme simbiotice și patogenice, (peste 100 trilioane), prezentă nu doar în cavitatea bucală, în nas, în tractul gastrointestinal, în cel urogenital, pe piele, ci și în alte zone ale corpului. El este reprezentat de peste 12 tipuri bacteriene, aproximativ 93.5% fiind clasificate ca: Bacteroidetes, Proteobacteria, Firmicutes, Actinobacteria sau Euryarchaeota phyla. O mare parte din microbiomul uman este plasat la nivel intestinal, cu ajutorul bacteriilor de acolo fiind digerată hrană și absorbiți nutrienții din ea.

Printr-o sinteză de mai multe studii, publicată online la începutul acestui an, a fost readus în discuție faptul că vitamina D are impact pozitiv inclusiv asupra microbiomului uman, întrucât acțiunea sa asupra celulelor din componența sistemului imunitar, regăsite inclusiv la nivel intestinal, este favorabilă. Acolo există o barieră între mediul din organism și mediul extern, alcătuită din straturi de mucus, din celule epiteliale, celule imunitare și din țesut limfoid (așa-numitul GALT, care cuprinde limfocite ce sunt dispuse în tubul digestiv).

alimente-sanatoase-diferite-tipuri-de-legume-de-fructe-de-peste

Un strat de mucus previne ca microorganismele nocive să ajungă în organismul uman. Dacă stratul de mucus suferă disfuncționalități, rolul de apărare este preluat de un strat de celule epiteliale intestinale, printre care se regăsesc și enterocitele, implicate și ele într-un sistem de protecție ce include procesele de fagocitoză (înglobarea, de către celule, a diferitelor microorganisme), de secretare a unor peptide antibacteriene și de IgA (Imunoglobulina A reprezintă anticorpi foarte importanți, capabili să împiedice pătrunderea agenților patogeni la nivelul mucoaselor).

În condițiile în care vitamina D are acțiune imunomodulatoare, s-a demonstrat, prin diverse cercetări (ce s-au folosit de rezultate provenite de la endoscopii și colonoscopii), faptul că, după oferirea de suplimente alimentare, s-a putut vorbi despre o creștere a numărului de bacterii bune la nivelul tractului digestiv (cum ar fi, de exemplu, a bacteriilor din clasa Firmicutes sau Bacteroides). Chiar dacă acestea au fost sesizate cu precădere la nivelul tractului digestiv superior și nu s-a putut stabili încă în ce măsură vitamina D influențează compoziția bacteriană de la nivelul tractului digestiv inferior, specialiștii au precizat că rezultatele bune văzute la teste in vitro, în care vitamina inhibă proliferarea micobacteriilor (unele dintre ele foarte periculoase) sunt promițătoare și dovedesc într-adevăr că este capabilă să genereze efecte antimicrobiene.

Dozele prea mari de vitamina C pot avea efecte nedorite

Tendința actuală de a consuma cât mai multă vitamina C poate fi dăunătoare în anumite privințe, avertizează specialiștii. Cele mai importante riscuri la care te poți supune dacă vei face excese se numără:

  • Abuzul de vitamina C duce la realizarea depozitelor de fier în organism- Cunoscută pentru faptul că poate facilita absorbția fierului, prea multe suplimente alimentare ce o conțin pot fi periculoase. În acest sens, studiile au arătat că rata de absorbție a fierului poate crește cu până la 67% dacă la o masă se vor administra și 100 mg de vitamina C. Constituirea depozitelor de fier are efecte deosebit de nocive asupra organelor precum inima, ficatul, pancreasul, dar și asupra sistemului nervos central
  • Prea multe suplimente cu vitamina C pot crește riscul de apariție a calculilor renali- Deși oxalatul este prezent în mod normal în urină, în anumite condiții poate forma cristale care antrenează formarea calculilor. Un studiu a arătat că, la persoane care au luat de câte 2 ori pe zi, timp de 6 zile consecutiv, câte 1000 mg de vitamina C, nivelul oxalatului din urină a crescut cu aproximativ 20%. Pentru a reduce pe cât posibil predispoziția spre calculii renali, este indicat să nu se administreze doze de vitamina C mai mari de 2000 de mg
  • La unele persoane, cantitățile ridicate de vitamina C favorizează tulburări digestive- Prin mai multe studii s-a putut sesiza că persoanele care obișnuiesc să consume mai mult de 2000 de mg de vitamina C pot fi în situația de a avea diaree și/sau vărsături

Recomandarea oamenilor de știință este să se consulte întotdeauna medicul pentru a se vedea care este doza optimă recomandată de vitamina C, ținând seama de faptul că, pe zi, un adult ar avea nevoie undeva între 65-90 mg.

Deși suplimentele alimentare pe bază de calciu sunt binevenite pentru sistemul osos, trebuie luate cu precauție

Înainte să te apuci să iei asemenea suplimente alimentare, cere neapărat sfatul unui medic, întrucât:

  • Calciul interferează cu anumite medicamente- De pildă, nu ar trebui ca în intervalul de 2-4 ore de după ce ai luat un antibiotic precum tetraciclina sau un antibiotic din clasa chinolonelor (ca de exemplu Ciprofloxacina) să iei cantități mari de calciu. În plus, dacă te afli sub un tratament cu alendronate (Fosamax), risedronate (Actonel) sau cu alte medicamente din clasa bifosfonaților (indicate pentru osteoporoză), ar trebui să eviți să iei suplimente cu calciu pentru cel puțin 30 de minute după ce ai luat medicamentele menționate
  • Prea mult calciu duce la instalarea hipercalcemiei- Îți poți da seama dacă este vorba despre hipercalcemie după simptome cum ar fi: sete excesivă, urinare frecventă, greață, vărsături, constipație, slăbiciune musculară, letargie, dificultăți de concentrare, palpitații, aritmie etc.
  • Cantități mari de calciu cresc riscul de apariție a calculilor renali, mai ales în rândul persoanelor care se confruntă deja cu așa ceva- Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că persoanele care suferă deja de calculi renali ar trebui să aibă în vedere faptul că: aportul de calciu prin intermediul suplimentelor alimentare ar trebui să fie atent monitorizat pentru a nu se ajunge la agravarea celor deja existenți sau la formarea celor noi
  • Anumite tipuri de suplimente alimentare cu calciu pot genera disconfort digestiv- Spre exemplu, carbonatul de calciu poate determina balonări sau constipație. Ca să eviți această situație, consultă un medic. Este posibil să ți se recomande să folosești în loc de carbonatul de calciu, citratul de calciu

Dacă ai într-adevăr lipsă de anumiți nutrienți în organism, te vei confrunta cu anumite simptome

Deficitele nutriționale generează manifestări variate, în funcție de nutrienții care lipsesc. Iată câteva exemple:

Deficitul de vitamina A

Printre semnele ce îl însoțesc se numără:

  • Vederea ta are de suferit (de exemplu, apare dificultatea de a vedea bine pe timp de noapte, în condițiile în care vitamina A este responsabilă de pigmenții care ajută retina să funcționeze corect)
  • Ai ochii uscați
  • Pielea este uscată (întrucât vitamina A se numără printre vitaminele ce stimulează producerea colagenului)
  • Te confrunți cu infecții respiratorii frecvente (mai ales la nivelul gâtului sau pieptului)

femeie-care-nu-se-simte-bine-din-cauza-unei-raceli-sau-a-unei-gripe

Deficitul unor vitamine din grupul B-urilor

Manifestările pe care le vei resimți diferă în funcție de tipul de vitamina B care este insuficientă în organismul tău:

  • Dacă ai lipsă de vitamina B12, vei remarca: oboseală, slăbiciune, pierderea apetitului, constipație, amorțeli și furnicături în membre, confuzie, probleme de echilibru, dificultăți de concentrare și memorare etc.
  • În cazul unui deficit de vitamina B6 apar: predispoziția spre infecție, anemie, confuzie, greață, depresie, erupții cutanate (dermatite)
  • Niveluri reduse de vitamina B9 pot provoca: stări de oboseală, dificultăți de concentrare, iritabilitate, dureri de cap, palpitații, scurtarea respirație etc.
  • O cantitate insuficientă de vitamina B3 în organism duce la tulburări digestive (greață, crampe abdominale), iar un deficit sever poate duce la stări de confuzie

supliment-alimentar-Vitoral-B-Complex-Spray-Oral-AdultiCa să-ți asiguri necesarul zilnic de vitamine B poți apela, după sfatul unui specialist, și la suplimente alimentare. Printre ele se regăsește și Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți (disponibil pe vitoral.ro), care conține toate vitaminele din grupul B-urilor (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12). În aceste condiții, suplimentul are grijă de sănătatea fizică și psihică întrucât veghează la:

  • Funcționarea normală a sistemului imunitar și a celui nervos
  • Diminuarea oboselii, a extenuării

Pentru a te convinge mai mult de ce Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulţi poate fi un aliat de nădejde pentru sănătatea ta, ia în calcul și următorul fapt: nu are în componență coloranți artificiali și gluten, de aceea este o opțiune excelentă și dacă suferi de boala celiacă, de diabet sau dacă pur și simplu mizezi pe o dietă vegetariană.
Acest spray cu un gust foarte plăcut (de portocale) ar trebui să fie administrat în funcție de recomandările unui specialist. În vederea obținerii celor mai bune rezultate, se pot administra câte 4 pufuri pe zi

Deficitul de vitamina C

Poți să bănuiești că ai deficit al acestei vitamine dacă:

  • Imunitatea ta este mai scăzută ca de obicei
  • Te simți permanent lipsită de energie
  • Rănile ți se vindecă greu (vitamina C participă și ea la producerea de colagen)
  • Ai frecvente sângerări gingivale
  • Pielea ta este mai uscată și se ridează (tot din cauza deficitului de colagen)

Deficitul de vitamina D

Face parte dintre cele mai frecvente deficite nutriționale și se recunoaște după:

  • Creșterea frecvenței infecțiilor (lipsa vitaminei D afectează sistemul imunitar)
  • Stări de oboseală, lipsă de energie
  • Iritabilitate
  • Depresie
  • Dureri musculare sau osoase

Deficitul de fier

Este unul dintre deficitele nutriționale frecvente și nu va fi greu de identificat după manifestări cum ar fi:

  • Paloare
  • Oboseală
  • Scurtarea respirației
  • Accelerarea ritmului cardiac
  • Dureri de cap
  • Amețeli
  • Mâini și picioare reci
  • Unghii și păr care s-au fragilizat

Există anumite vitamine ce pot fi mai puțin eficiente întrucât intervine factorul genetic

În anumite cazuri, nu este exclusă posibilitatea ca vitaminele să nu aibă efectele dorite întrucât intervine factorul genetic, generând imposibilitatea unei absorbții optime a anumitor nutrienți.

S-au realizat studii care au adus în atenție faptul că și genetica are un cuvând de spus când este vorba despre eficiența suplimentelor alimentare. Un asemenea studiu a analizat impactul administrării de vitamina E în scopul diminuării riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer (cum ar fi pulmonar, colorectal, uterin, de sân, leucemie) la femei. S-a apelat atât la cele care au urmat tratamente cu suplimente de vitamina E, cât și la acelea care au primit suplimente tip placebo, toate fiind urmărite pe o perioadă de mai mulți ani (aproximativ 10 ani).

Concluziile au fost următoarele:

  • Se putea vorbi despre un efect al administrării de vitamina E în rândul celor care au primit suplimentele, spre deosebire de cele care nu au primit deloc
  • Administrarea suplimentelor de vitamina E și-a arătat eficiența într-un procent mai ridicat (de 28%) la femeile cu un anumit profil genetic, față de o eficiență de 22,8% la cele cu un alt profil genetic

Anumite vitamine B pot aduce o ameliorare a manifestărilor ce însoțesc schizofrenia

Până în prezent nu se poate spune exact care sunt cauzele responsabile de apariția schizofreniei, dar se vorbește despre o îmbinare dintre factorul genetic, factorul de mediu și chimia creierului. Această afecțiune poate fi recunoscută după simptome precum:

  • Prezența halucinațiilor (printre cele mai frecvente halucinații ale unei persoane cu schizofrenie este faptul că aude voci)
  • Gândirea și vorbirea sunt dezorganizate
  • Comportamente anormale (persoanele respective pot avea comportamente total nepotrivite unei situații, pot fi excesiv de agitate sau, dimpotrivă, total absente)
  • Pierderea interesului pentru implicarea în activități, pentru igiena personală, persoana pare lipsită de emoții (de exemplu, nu are contact vizual, nu își modifică expresiile faciale etc.)
  • Delirul (În caz de schizofrenie sunt formulate scenarii care nu au nicio legătură cu realitatea. Spre exemplu, o persoană crede că este extrem de pricepută la ceva, că există cineva care este îndrăgostit de el/de ea, că urmează să se întâmple ceva foarte grav etc.)

În condițiile în care s-a încercat găsirea celor mai eficiente metode pentru a se ameliora din manifestările acestei afecțiuni, o sinteză de studii a arătat că o administrare a suplimentelor cu vitamina B5 și B12, alături de tratamentul recomandat de specialist, poate să aducă o îmbunătățire în starea generală a persoanelor ce se confruntă cu schizofrenie. În scopul formulării acestei concluzii s-au analizat persoane care au primit suplimente cu vitaminele B menționate și persoane care nu au primit. Prin compararea stărilor celor două categorii implicate în studiu s-a putut observa că în rândul celor care avuseseră parte de vitamina B se putea vorbi despre o reducere a simptomelor specifice bolii.

Coordonatorii studiului consideră că acesta este doar un punct de pornire spre altele, astfel încât să se găsească acele formule de administrare de suplimente alimentare care să dea într-adevăr rezultate.

Depozitarea necorespunzătoare poate deteriora serios vitaminele

Faptul că de păstrarea corectă a suplimentelor alimentelor depinde şi eficacitatea lor reprezintă un alt lucru interesant pe care trebuie neapărat să-l ştii despre vitamine. Potrivit experților, una dintre cele mai mari greșeli, din acest punct de vedere, este să fie ținute în medii umede, cum ar fi bucătăria sau baia.

Printr-un studiu din cadrul „Purdue University” s-a discutat despre fenomenul numit delicvescență, ce afectează inclusiv anumite suplimente alimentare, mai exact cele ce conțin substanțe cristaline (cum ar fi vitamina C, anumite tipuri de vitamina B etc.). Acest fenomen se referă la faptul că substanțele solide, ce sunt solubile în apă, se vor dizolva dacă stau într-un mediu umed.

Dacă pentru substanțe precum sarea sau zahărul delicvescența nu le compromite complet, ci doar le poate face mai dificil de folosit, în cazul unor substanțe precum sunt cele incluse în suplimente alimentare se poate ajunge la alterarea proprietăților chimice. Substanțele cristaline sunt supuse delicvescenței la diferite grade de umiditate.

De pildă, la temperatura camerei, acidul ascorbic va trece prin proces dacă umiditatea atinge 98%. Odată ce nivelul de umiditate se va diminua, substanța respectivă va începe să redevină solubilă, dar proprietățile sale nu mai sunt aceleași ca inițial.

Poți să-ți dai seama de faptul că vitaminele pe care le iei și-au pierdut din proprietăți după semne precum: în recipient observi un lichid sau pete maronii pe comprimatele respective. Una dintre cele mai simple metode pentru a evita o asemenea situație este să pui mereu recipientele cu suplimente alimentare în locuri uscate, răcoroase, cu cât mai puțină umezeală.

Femeile au fost implicate în descoperirea unora dintre cele mai importante vitamine

O altă informaţie interesantă despre vitamine este că o parte dintre ele au fost descoperite şi datorită implicării unor femei pasionate de cercetare, de medicină. Printre astfel de vitamine se numără, de exemplu, vitaminele A şi E.

Pe parcursul a peste 100 de ani, nu se poate vorbi despre un singur eveniment care să fi condus la descoperirea vitaminei A. Însă unul dintre momentele-cheie care au confirmat existența acesteia a fost când, în 1913, Marguerite Davis, Elmer McCollum, Lafayette Mendel și Thomas Osborne au arătat că în gălbenușul de ou și în unt nu se regăsesc același tip de substanțe nutritive din uleiul de măsline sau din untură. În schimb, era vorba despre o altă substanță care îi ajuta pe șoarecii implicați în experiment să se dezvolte și să supraviețuiască: un tip de „grăsime solubilă”. Cinci ani mai târziu, aceasta primea numele „A”, iar în anul 1920 era denumită „vitamina A”.

Vitamina E este și ea o altă vitamină la a cărei descoperire a contribuit o femeie. Mai exact, este vorba despre Katharine J. Scott Bishop din SUA. În anul 1910, aceasta absolvise Wellesley College și a intrat la  "The John Hopkins University School of Medicine", pe care a finalizat-o în anul 1915. Ulterior a lucrat la Departamentul de Anatomie al Universității California.

După ce l-a cunoscut pe specialistul în anatomie și endocrinologul Herbert M. Evans, au început să lucreze împreună în 1922, la o cercetare cu șoareci, astfe încât să vadă impactul dietei asupra ritmului legat de ovulație și asupra fiziologiei reproducerii în ansamblul ei. Constatarea lor a fost că aceștia aveau dificultăți de reproducere când erau hrăniți doar cu sursă de grăsime din untură. În schimb, au sesizat că exista o substanță „misterioasă” în germenii din diferite specii de cereale, care era capabilă să le îmbunătățească fertilitatea.
Timp de câțiva ani, substanța a fost denumită „factorul anti-sterilitate”, urmând ca în anul 1925 Evans să ajungă la concluzia că aceasta ar trebui să primească denumirea de „vitamina E”.

Surse: bustle.com, frontiersin.org, insider.com, healthline.com, livescience.com, mayoclinic.org, purdue.edu, webmd.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

 

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, vitoral.ro

Articolul urmator
Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează
    7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează

    Divorțul e unul dintre cele mai dificile evenimente de viață prin care poate trece o persoană și totodată, un subiect sensibil pe care ar trebui să îl tratăm cu grijă. Dacă...

    5 lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre infertilitate
    5 lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre infertilitate

    Infertilitatea este o problemă medicală cu care se confruntă tot mai multe cupluri și care afectează partenerii din punct de vedere psihic, emoțional și financiar. Mărturia unei...

    Niciodată nu spune aceste 5 lucruri unui părinte care are un copil cu probleme
    Niciodată nu spune aceste 5 lucruri unui părinte care are un copil cu probleme

    Părinții copiilor cu probleme trec prin diferite provocări zi de zi. De aceea, abordarea lor nu este tocmai ușoară, îndeosebi în ceea ce privește dizabilitatea cu care se...

    Am rămas văduvă la 41 de ani și am doi copii mici de crescut. Ce NU îți spune nimeni despre ce înseamnă a crește singur un copil
    Am rămas văduvă la 41 de ani și am doi copii mici de crescut. Ce NU îți spune nimeni despre ce înseamnă a crește singur un copil

    La doar 41 de ani o femeie a rămas fără cel mai important sprijin, soțul ei și tatăl copiilor. Fiind văduvă și părinte singur, femeia a fost nevoită să depășească multe...

    Menopauza la bărbați, subiectul tabu despre care nimeni nu vrea să vorbească
    Menopauza la bărbați, subiectul tabu despre care nimeni nu vrea să vorbească

    Menopauza masculină este un subiect destul de delicat pentru reprezentanții sexului tare. Bărbații nu vor în ruptul capului să recunoască faptul că nivelul testosteronului a...

    „Nu ți-a spus nimeni că bebelușul are capul prea mic?” Diagnosticul de la naștere care mi-a dat viața peste cap
    „Nu ți-a spus nimeni că bebelușul are capul prea mic?” Diagnosticul de la naștere care mi-a dat viața peste cap

    „Nimeni nu v-a spus atras atenția asupra circumferinței capului său? Este foarte mică”. În acel moment mi s-a frânt inima”. Mama unui bebeluș cu...

    Femeile din zodiac pe care toți bărbații le doresc. Nimeni nu le rezistă
    Femeile din zodiac pe care toți bărbații le doresc. Nimeni nu le rezistă

    Ele sunt femeile fatale ale zodiacului, pe care toți bărbații le doresc și pentru care ar face orice ca să le aibă. Pe lângă faptul că sunt irezistibile, au o personalitate...

    Caz de malpraxis la un spital din Capitală. O femeie care a născut face acuzații grave: „Nimeni nu te băga în seamă, se stătea la ușă și se râdea"
    Caz de malpraxis la un spital din Capitală. O femeie care a născut face acuzații grave: „Nimeni nu te băga în seamă, se stătea la ușă și se râdea"

    Pentru unele femei, nașterea unui copil este o experiență traumatizantă, în loc să fie în moment unic. Aducerea pe lume a bebelușului a fost un moment tulburător în...

    © 2024 Qbebe