- Timp preparare:
- 3 ore
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- dificil
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, Finger Food, La cuptor, Iarna, Prajituri, Oua, Cereale, Prajituri de Craciun, Craciun, Pasti, Pranz, Cina, Faina, Gustoase
- Ingrediente principale:
- faina, drojdie, oua, lapte, unt, zahar, mirodenii, nuci, cacao, coaja de lamaie
Ingrediente pentru aluatul Cozonacului pufos (ingrediente pentru 1 cozonac)
500 g făină
40 g drojdie
175 ml lapte
200 g zahăr
7 gălbenușuri
60 g smântână
100 g unt
1 lingură rom
1 baton de vanilie
coaja rasă de la 1/2 de lămâie sau de la 1 portocală
1/4 linguriță sare
Timp de preparare: 3 ore
Ingrediente pentru umplutura Cozonacului pufos
250 g nuci
100 ml lapte
100 g zahăr
50 g cacao pudră
50 g stafide
1linguriță rom
1/2 linguriță scorțișoară
Cum se prepară aluatul Cozonacului pufos
Pasul 1: După ce te asiguri că făina, zahărul și ouăle sunt la temperatura camerei, se va face o maia cu drojdia, 2 linguri de făină și puțin lapte.
Pasul 2: Maiaua se va lăsa la cald, acoperită, ca să crească.
Pasul 3: Se fierbe restul de lapte cu batonul de vanilie tăiat mărunt și se opărește o jumătate din făina rămasă.
Pasul 4: Se freacă spumă gălbenușurile cu zahărul, sarea și romul.
Pasul 5: Aceste ingrediente se vor pune peste maia (care și-a dublat volumul), cu făina și cu coaja de lămâie/de portocală.
Pasul 6: Aluatul se frământă și când începe să se desfacă de pe mână și să aibă bășicuțe, se adaugă smântâna și untul, câte o linguriță.
Pasul 7: Se frământă în continuare până când acestea se încorporează bine.
Pasul 8: Aluatul se acoperă iar și se lasă la cald pentru a-și dubla iar volumul.
Pasul 9: După aceea se scoate aluatul din vas și i se va pune umplutura.
Cum se prepară umplutura pentru Cozonac pufos
Pasul 1: Nucile vor fi date prin mașină și se vor amesteca cu zahărul, opărindu-se cu laptele.
Pasul 2: Se adaugă peste ele pudra de cacao, romul, stafidele și scorțișoara.
Pasul 3: Se lasă la rece pentru 25-30 de minute.
Cum se finalizează prepararea Cozonacului pufos
Pasul 1: Aluatul se va întinde pe planșetă și se va pune la mijloc umplutura pe toată întinderea lui, în strat mai subțire spre partea care va fi deasupra, se adună părțile din dreapta și stânga ca să nu iasă umplutura.
Pasul 2: Cozonacul se va pune într-o formă înaltă și va fi lăsat la cuptor până când se va rumeni bine și se va pătrunde.
Poți comanda un Cozonac pufos de la bucateperoate.ro.
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!