- Timp preparare:
- Peste 1 ora
- Varsta:
- 2 - 4 ani
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, Zmeura, Lapte, Fructe, Lactate, Prajituri, Oua, Craciun, Oua de gaina, Cina, Gustari, Faina, Gustoase, Deosebite
- Ingrediente principale:
- oua, faina, gris, lapte, unt, mirodenii, zahar pudra
Ingrediente pentru 4-6 porții de Tartă de griș:
Ingrediente pentru aluatul Tartei din griș:
330 de g de făină albă100 de g de zahăr pudră
zeama de la o jumătate de lămâie
1/4 de linguriță de sare
180 de g de unt rece (tăiat cubulețe)
1 gălbenuș de ou
2 lingurițe de apă rece
Cum se prepară aluatul de Tartă din griș:
Pasul 1: Pune făina, zahărul pudră, zeama de lămâie și sarea într-un castron. Adaugă și untul. Mixează-le pe toate.Pasul 2: Adaugă gălbenușul de ou și apa și mixează până când vei obține un aluat consistent. Dacă ți se pare că este cazul, poți să mai adaugi puțină apă rece, în afara celor 2 lingurițe.
Pasul 3: Scoate aluatul din castron și frământă-l puțin. Modelează-l într-un disc cu diametrul de 5-6 cm.
Pasul 4: Pune-l la frigider până când îl vei folosi (aluatul poate rezista în frigider timp de o săptămână).
Atenție: Nu vei avea nevoie de tot acest aluat pentru tarta ta. Vei putea să păstrezi din el și pentru alte preparate!
Ingrediente pentru tarta propriu-zisă:
ulei (pentru a unge forma în care o vei coace)
făină albă (pentru a putea să o utilizezi când modelezi tarta)
250 de g din aluatul preparat anterior
80 de g de unt (nu foarte sărat)
180 de ml frișcă
60 de g de griș
345 ml de lapte
60 de g de zahăr pudră
1 ou
1/2 baton de vanilie
200 de grame de zmeură
60 de g de zahăr pudră
Pt. decor: fructe de pădure, frunze de mentă, zahăr pudră
Citește și: Retete tarte
Cum se prepară Tarta din griș:
Pasul 1: Vei unge o formă de copt rotundă (cu diametrul de 18-20 de cm) cu puțin ulei.
Pasul 2: Pe suprafața de lucru vei împrăștia puțină făină. Vei întinde aluatul, ajutându-te de un sucitor. Ar trebui să ai un disc gros camde 2-3 mm.
Pasul 3: Odată ce aluatul este suficient de gros, taie din el un cerc suficient de larg pentru a acoperi forma în care se va coace tarta. Taie iar aluatul cu un cuțit ascuțit, astfel încât să ai o margine înaltă cam de 3 cm. Vei pune aluatul la frigider pentru 30 de minute
Pasul 4: Încinge cuptorul la 170 de grade.
Pasul 5: Taie un cerc din hârtie de copt, pe măsura formei în care se va coace tarta de griș.
Pasul 6: În forma de coacere, în patea ei inferioară vei pune boabe de orez sau boabe de fasole uscată pentru ca marginile aluatului să nu se rupă la coacere.
Pasul 7: Pune aluatul la cuptor pentru 25-35 de minute. Scoate-l din cuptor și scapă și de boabele de fasole/ de orez.
Pasul 8: Pentru a face umplutura tartei de griș, vei pune unt, frișcă, lapte și zahăr într-o cratiță
Pasul 9: Taie batonul de vanilie pe jumătate (pe lungime) și lasă semințele să cadă în cratița cu ingredientele menționate.
Pasul 10: Pune tigaia pe foc și las-o la fiert. Între timp, vei pune și griș în amestecul tău. Vei amesteca încet. Continuă să amesteci până când se va forma o pastă de consistența unui terci.
Pasul 11: Ia cratița de pe foc și adaugă oul. Vei amesteca în continuare.
Pasul 12: Pune amestecul cu griș în aluat. Adaugă jumătate din zmeură peste acestea, lăsând-o să iasă cât mai mult la suprafață.
Pasul 13: Pune la copt aluatul cu amestecul cu griș pentru 20-25 de minute, până când umplutura începe să devină aurie.
Pasul 14: Scoate tarta din cuptor. Las-o să se mai răcească înainte să o scoți din formă.
Pasul 15: După ce se răcește complet, decorează-ți tarta din griș cu zahăr pudră, cu fructe de pădure și, eventual, cu câteva frunze de mentă.
Citește și: Budinca de mere cu gris, 2-3 ani
Surse:
www.katrinskitchendiaries.blogspot.ro
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!