A stat 2 luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video
Un adolescent de 15 ani din Spania a devenit primul caz clinic de dependență de jocuri video, din lume. Potrivit Digi24, băiatul a stat internat două luni în spitalul din Castellon (estul Spaniei) după ce a început să prezinte simptome de dependență comportamentală gravă de jocul video Fortnite.
Părinții adolescentului au început să se îngrijoreze în momentul în care acesta s-a izolat în camera lui, respingând orice formă de interacțiune umană. Dintr-un elev model, prietenos și extrem de sociabil, băiatul devenise sedentar, nu era intersat de alte activități în afară de jocul video și începuse să lipsească de la școală.
Citește și: Efecte negative iremediabile ale jocurilor video asupra dezvoltării copilului
Adolescentul este, în prezent, tratat cu o abordare multidisciplinară, fiind aplicată inclusiv terapia cognitiv-comportamentală. Familia a fost, de asemenea, implicată în procesul medical pentru a-l ajuta pe băiat să înțeleagă care este efectul pe care jocul video îl are asupra sănătății sale fizice și mintale. Până acum, spun medicii, rezultatele arată o scădere semnificativă a timpului petrecut pe calculator, precum și o îmbunătățire în ceea ce privește calitatea vieții băiatului.
Cum a devenit adolescentul dependent de jocul Fortnite?
Specialiștii au ajuns la o concluzie în ceea ce privește dependența adolescentului de jocul video Fortnite. Impunerea unor termene limită pentru rezolvarea anumitor misiuni sau pentru atingerea anumitor scoruri în fiecare etapă a jocului, dorinţa de a nu pierde progresul, precum şi accesul la live streaming-uri care permit utilizatorilor să comenteze diferite tehnici şi strategii de joc sunt doar câțiva factori care l-ar fi ținut pe băiatul de 15 ani lipit de ecranul computerului.
Dependența de jocuri video nu trebuie neglijată sau privită într-un mod superficial. Ea există și este chiar catalogată drept o tulburare mintală compulsivă. În general, dependența de jocuri video apare atunci când o persoană joacă în mod abuziv asemenea jocuri, fiindu-i afectată calitatea vieții. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că cele mai adictive jocuri video sunt cele care nu au final, care încurajează interacțiunile sociale cu alți jucători și care oferă recompense la anumite intervale.
Citește și: Jocurile video: avantaje si dezavantaje pentru copii
Printre simptomele fizice ale dependenței de jocuri video se numără oboseală, insomniile, sedentarismul, migrenele, durerile de spate, deshidratarea, senzația de nisip în ochi din cauza timpului petrecut în față ecranelor și sindrom de tunel carpian. La nivel emoțional apar senzația de agitație, de neliniște și irascibilitate în perioadele în care accesul la jocul video nu este posibil. De asemenea, persoană dependentă de jocuri video se izolează social, ajunge să își mintă familia și prietenii cu privire la timpul petrecut jucând jocuri video și își pierde interesul față de activitățile care înainte îi făceau plăcere.
Citește și: Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
- Surse: digi24.ro, observatornews.ro, webmd.com, verywellmind.com
Surse foto: istockphoto.com