Informații despre tulburarea bipolară
Tulburarea bipolară este o afecțiune mentală marcată prin schimbări de dispoziție extreme; perioadele de vârf sunt caracterizate prin manie, în vreme ce perioadele de jos sunt de depresie. Tulburările de dispoziție pot să fie și combinate, astfel încât poți ajunge să te simți entuziasmat și deprimat în același timp. Când vine vorba despre tulburări mentale există o mulțime de stereotipuri, dar în realitate tulburările de dispoziție sunt dificil de identificat. Simptomele pot sfida succesiunea maniaco-depresivă, iar episoadele de manie pot trece nedepistate; de exemplu, depresia poate să fie pusă în umbră de alte aspecte ale bolii, iar abuzul de substanțe sau anxietatea poate îngreuna și mai mult diagnosticul.
Din păcate, nu este un diagnostic rar; un studiu din anul 2005 a descoperit că 2.6% dintre populația SUA sau mai mult de 5 milioane de persoane trăiesc cu o formă de tulburare bipolară. O altă statistică îngrijorătoare este că aproximativ 20% dintre cei care acuză depresie suferă de tulburare bipolară; în medie durează 10 ani ca cei afectați să beneficieze de tratament pentru tulburare. Simptomele au tendința să se manifeste în perioada târzie de adolescență sau în prima parte a maturității, dar pot să apară și în rândul copiilor; variază în gravitate. Femeile sunt mai predispuse, deși motivul rămâne incert.
Semne că ai o personalitate bipolară
1.Schimbare semnificativă de dispoziție.
Tulburarea bipolară este caracterizată de episoade de suiș și coborâș, momente în care pot apărea pauze totale de la realitate. Hipomania (o stare de dispoziție caracterizată prin dispoziție exuberantă) este un simptom relativ plăcut deoarece poate fi însoțită de euforie, apărând episoade de energie și creativitate sporită.
2. Depresie
O persoană aflată într-un stadiu bipolar depresiv va semăna perfect cu o persoană depresivă. Are probabil aceleași probleme cu nivelul de energie, apetitul, somnul și concentrarea. Din păcate, tratamentul clasic antidepresiv nu funcționează la fel de bine în cazul celor bipolari, schimbările survenind mai des sau trimițându-i într-o stare ruptă de realitate.
3. Inabilitatea de a rezolva diverse sarcini
Dacă ai o mulțime de proiecte pe jumătate finalizate este un semn de tulburare bipolară. Cei care își propun să își canalizeze energia când se află într-o stare hipomaniană pot să devină cu adevărat productivi. Cei care nu pot să avanseze de la o sarcină la alta, care plănuiesc proiecte mărețe dar nerealiste, care nu sunt niciodată terminate și avansează la următoarele se încadrează aici. Persoanele bipolare sunt ușor de distras, încep un milion de lucruri și nu termină niciunul.
4. Irascibilitate
Unele persoane cu această afecțiune suferă de manie manie mixtă, unde experimentează simptome de manie și depresie în același timp. Cu toții avem zile mai proaste și de aceea bipolaritatea este mult mai dificil de recunoscut. Putem fi bipolari sau irascibili uneori, dar la cei afectați devine atat de gravă situația încât le influențează relațiile cu cei din jur.
5. Comportament eratic
Atunci când se află într-o fază maniacală, persoanele cu tulburare bipolară pot să prezinte o imagine de sine exacerbată. Se simt măreți și nu iau în considerare consecințele, totul sună perfect pentru ei. Două dintre cele mai comune tipuri de comportament care pot rezulta sunt faptul că cheltuie exagerat de mult și au un comportament sexual neobișnuit (de exemplu, au parte de aventuri, pe care nu le-ar fi luat în considerare în mod normal).
6. Vorbire rapidă
Unii oameni vorbesc în mod natural rapid; dar vorbirea sub presiune este unul dintre cele mai comune simptome ale tulburării bipolare. Apare atunci când o persoană nu participă la un dialog, ci vorbește rapid, iar dacă încerci să vorbești sunt șanse mari să te întrerupă. De asemenea, uneori sare de la o temă la alta, în special când se află în ciclul maniacal.
7. Probleme cu somnul
Problemele cu somnul sunt des întâlnite. În timpul fazei depresive pot să doarmă prea mult și să se simtă obosite tot timpul; în timpul fazei maniacale pot să nu doarmă destul, dar să nu se simtă niciodată obosite, chiar dacă dorm doar câteva ore noaptea au destulă energie. Menținerea unui program regulat de somn reprezintă un aspect cheie în planul lor de tratament.
8. Abuz de alcool sau de droguri
Aproximativ 50% dintre cei care suferă de tulburare bipolară suferă de asemenea și de o problemă cu abuzul de substanțe, în special cu alcoolul. Multe persoane vor consuma alcool când se află în faza maniacală pentru a se încetini și folosesc alcoolul ca să-și îmbunătățească dispoziția când sunt deprimate.
9. Probleme la locul de muncă
Persoanele care au această afecțiune întâmpină dificultăți la locul de muncă deoarece multe dintre simptome influențează abilitatea de a fi prezente, de a-și face treaba și de a interacționa în mod productiv cu ceilalți. În plus față de problema menționată anterior, cu privire la nefinalizarea sarcinilor, pot întâmpina dificultăți în somn, irascibilitate și un ego infatuat în timpul fazei maniacale, respectiv depresie în timpul celeilalte faze care conduce la somnolență excesivă și probleme suplimentare cu dispoziția. O mulțime de probleme de la locul de muncă pot fi de natură interpersonală.
10. Idei contradictorii
Acest ultim simptom se poate dovedi dificil de identificat, dar apare îndeosebi în timpul perioadei maniacale. Cei afectați simt că mintea lor fuge și că nu pot să își controleze sau să își încetinească gândurile. Ideile contradictorii apar uneori în timpul perioadei de vorbire sub presiune și nici măcar nu realizează sau nu pot recunoaște că mintea lor a luat-o razna.
Trebuie subliniat faptul că unele dintre simptome pot să apară în rândul multor tineri și adulți cu stare bună de sănătate. Este cazul să te îngrijorezi atunci când formează în timp un tipar, influențând viața zilnică. Copiii care prezintă aceste simptome ar trebui consultați și evaluați de un psihiatru sau psiholog cu experiență în tulburări de dispoziție.
Surse: www.health.com; www.healthline.com; www.webmd.com