Top 10 inventii uimitoare realizate de copii

Top 10 inventii uimitoare realizate de copii

Oana Prisacariu

Crezi ca inventica este o treaba serioasa? Sa fii sigur ca asa este, insa de ce ar fi doar oamenii mari responsabili cu inventiile care ne usureaza viata? Iata cateva inventii care ii au drept autori pe copii si nu pe cercetatorii imbracati in halate albe. Cu putina imaginatie si perseverenta, oricine e un mic inventator!

Trambulina

Pentru ei care nu stiau, trambulina a fost inventata in 1930 de un baiat de 16 ani pe nume George Nissen. Dupa ce a mers cu parintii la circ si a vazut ca artistii de la trapez cadeau pe o plasa de siguranta, s-a gandit ca ar fi mai frumos daca aceasta suprafata ar fi elastica, pentru ca ei sa poata sari in continuare. Ajuns acasa, a transformat garajul parintilor intr-un adevarat atelier de inventica. Rezultatul s-a prezentat sub forma unui cadru metalic ce sustinea o bucata de material elastic.

Mai tarziu, George Nissen a mers sa studieze la Universitatea din Iowa si nu a renuntat la ideea lui. Pentru a mari elasticitatea, a inlocuit materialul initial cu o panza de nailon si a obtinut chiar un brevet de inventator pentru trambulina. Cum nimeni nu cumpara produsul pentru ca nu exista piata de desfacere, George s-a vazut nevoit sa calatoreasca in lumea intreaga pentru a promova creatia din adolescenta. Se spune ca reusea sa se dea peste cap pe trambulina chiar si la varsta de 92 de ani.

Umbrela racoroasa

Se pare ca nu este niciodata prea devreme pentru a te apuca de inventii. O demonstreaza Peh Yong, un baietel de sase ani din Singapore, care, satul de caldura de afara, a decis sa vina cu o solutie. Asa a luat nastere umbrela racoroasa care imita procesul de transpiratie al plantelor folosind o combinatie de apa, tuburi subtiri din plastic si ata. Vaporii de apa care ies din recipientul cu apa sunt eliberati sub umbrela prin cateva paie de plastic ce se fixeaza in orificiile realizate in materialul umbrelei. Pentru efortul depus, micutul a primit un premiu de incurajare de la reprezentantii Salonului de Inventica Tan Kah Kee din Singapore.

Lingurita comestibila

Satula sa spele mereu lingurita cu care ii punea de mancare pisicii, Suzanna Goodin, o fetita de sase ani din Statele Unite a inventat o lingurita comestibila, din coca de biscuiti. Pentru lenea ei transformata in ingeniozitate, fetita a primit chiar si un premiu la Concursul National de Inventica. Nu stie daca o sa mai inventeze ceva vreodata, insa nici acum nu are foarte mare tragere de inima pentru treburile casnice, asa ca nu avem decat sa asteptam cu mare interes ce are de gand sa faca pentru a salva situatia.

Cortul care colecteaza energia solara

In 1960, doua fetite din Statele Unite ale Americii, Theresa si Mary Thompson, in varsta de 8 si 9 ani s-au gandit ca ar fi frumos sa aiba energie electrica atunci cand merg in excursie cu cortul, asa ca au venit cu un plan. Nu, nu au lipit cortul de vacanta de un generator, ci au inventat un cort care sa produca energie electrica. Folosindu-se de cateva panouri solare si de indemanarea tatalui in domeniul circuitelor electrice, fete si-au vazut visul implinit. Pentru ideea lor, au primit chiar premii si un brevet. Cu toate ca nu a intrat in linia de productie, cortul cu pricina le-a insotit pe cele doua fetite la toate excursiile in natura pe care le-au avut in copilarie, indeplinindu-si scopul final.

Scaunelul pliabil

Pe 10 martie 1992, o fetita de 11 ani din Statele Unite ale Americii pe nume Jeanie Low a primit brevetul de inventator dupa ce a prezentat unei comisii propunerea ei: un scaunel pliabil care sa le poata permite copiilor sa ajunga la chiuveta. Nu va ganditi ca era vorba doar de cateva bucati de lemn, deoarece fetita a dorit sa economiseasca spatiu, asa ca produsul era unul extrem de compact. Mai mult de atat, el putea fi fixat sub chiuveta printr-o ventuza, in asa fel incat sa nu se piarda prin casa, iar cei mici sa il aiba mereu la dispozitie.

Hartia fosforescenta

Becky Schroeder este o fetita care a inventat un fel de hartie fosforescenta pentru ca voia sa poata sa scrie noaptea fara sa aprinda lumina. Astfel, ea a aplicat vopsea fosforescenta pe o coala de hartie, iar peste ea a pus foaia caietului pe care voia sa scrie. Chiar daca poate parea o inventie copilareasca, aflati ca ea a fost utilizata la scara larga. Astazi, doctorii citesc fisele pacientilor folosindu-se de inventia ei atunci cand e intuneric in spital si nu vor sa trezeasca bolnavii. De asemenea, pentru a nu consuma energia in timp ce isi noteaza descoperirile in agende, astronautii folosesc sistemul pus la cale de Becky.

Scutecul cu buzunar

Aceasta idee i-a venit unei fetite in varsta de 8 ani pe nume Chelsea Lannon. In timp ce isi ajuta mamica sa il schimbe pe cel mic, a observat ca era nevoie de scutece, servetele umede si pudra pentru bebelusi, asa ca a creat un scutec cu buzunar care sa contine si celelalte produse. Ideea ei a fost pusa in aplicare de un mare producator de scutece, foarte multe mamici fiind multumite ca nu trebuie sa mai care dupa ele servetelele umede si cutia cu pudra. Tot ce trebuie ele sa faca este sa ia cateva scutece cu buzunar in geanta si problema e rezolvata!

Mingea de baschet pentru incepatori

In 1994, un baietel de 9 ani pe nume Chris Hass a inventat o minge de baschet care ii invata pe jucatori unde sa isi pozitioneze palmele pentru a realiza o aruncare la cos de toata frumusetea. Ideea i-a venit dupa ce i-a cerut tatalui sa il ajute la capitolul baschet si a observat ca aruncarile ieseau mai bine atunci cand isi aseza mainile intr-un anumit fel. Mingea arata ca oricare alta, doar ca are desenata pozitia mainilor, cu locurile pe care trebuie sa aplici mai multa presiune. Astazi, la o distanta de douazeci de ani, inventia lui este produsa la scara larga si vanduta peste tot in lume.

Inghetata pe bat

O intamplare a fost cea care a dus la crearea inghetatei pe bat. Intr-o noapte geroasa din anul 1905, un baietel de 11 ani din San Francisco pe nume Frank Epperson a uitat pe pervazul casei un pahar in care tocmai ce amestecase cateva plicuri de pudra de suc concentrat cu o cantitate mica de apa. Cand s-a trezit si a tras de lingurita din pahar, a ramas in mana cu o adevarata inghetata pe bat. Nu a mers mai departe cu inventia si a pastrat-o pentru familie pana in 1922, cand, invitat fiind la o petrecere a pompierilor, s-a gandit sa le faca tuturor o surpriza si sa aduca si cateva inghetate pe bat pregatite de el. Audienta a gustat produsul si l-a indemnat pe barbat sa ceara brevet pentru inventia lui.

Cum vara mai are putin si vine, prevad ca foarte multi dintre se vor bucura de faptul ca Frank si-a uitat afara paharul cu suc in urma cu cativa ani!

Castile calduroase

La varsta de 15 ani, lui Chester Greenwood i-a venit o idee neobisnuita. In timp ce patina pe un lac din orasul sau natal, Farmington, din statul Maine, lui Chester i s-a facut frig la urechi si, desi a incercat sa se acopere cu un fular, nu a fost multumit. Ajuns acasa, a luat o bucata de sarma pe care a modelat-o sub forma unei bentite si a rugat-o pe bunica lui sa coasa doua bucati de piele de castor la capetele ei. Aceasta a fost prima pereche de casti calduroase din istorie. In 1877, cand avea 19 ani, Chester a obtinut brevet pentru inventia lui si chiar a semnat un contract cu o fabrica ce si-a aratat interesul pentru o eventuala productie de serie. La moartea lui, in 1937, Chester avea o avere considerabila stransa exclusiv din vanzarea castilor calduroase. Chiar daca a mai realizat inca o suta de inventii, niciuna dintre ele nu a avut succesul castilor de care ne bucuram cu totii iarna de iarna.

Care este inventia ta preferata?

Surse: inventivekids.com, greatbusinessschools.org, about.com, factmonster.com.
Surse poze: mentalfloss.com, thehighlow.com, getschooled.com, asiaone.com, sglinks.com, blogs.suntimes.com, sulit.com, susancaseybooks.com
.
 

Articolul urmator
Nu există copii răi. Problema este întotdeauna la părinți !
Nu există copii răi. Problema este întotdeauna la părinți !

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️
    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️

    Dragostea este cea mai puternică și mai populară emoție a sufletului universal. Ea a construit și a destrămat, a scris istorie, a iscat războaie și a adus pace. În conștientul...

    Primul loc mondial! O echipă de studenți români a surclasat universități americane de top la un concurs tehnic
    Primul loc mondial! O echipă de studenți români a surclasat universități americane de top la un concurs tehnic

    Adevărați campioni mondiali! Așa se pot numi zece studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca care au câștigat primul loc la prestigiosul concurs “2022...

    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire
    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire

    Este de ajuns să îți arunce o simplă privire ca să le cazi la picioare. Nu își propun să te cucerească, dar totuși, cumva, reușesc. Știu să se facă plăcuți, au o...

    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă
    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă

    Le admiri pentru forță, pentru tenacitate, pentru creativitate și nu în ultimul rând pentru pasiunea de care dau dovadă în tot ceea ce fac. S-au remarcat în cele...

    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri
    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri

    Plecând de la o statistică generală și de la experiențele avute de-a lungul timpului în profesia ei, o avocată a adus în discuție faptul că și meseria pe care o are...

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

    Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

    Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

    © 2025 Qbebe