I. Descoperirea "formulei" jucariei perfecte- Este numai aceasta suficienta pentru a alege jucaria ideala pentru copilul tau?
O companie producatoare de jucarii din Marea Britanie ("Worlds Apart"), a considerat necesar sa finanteze un studiu prin care sa vada ce se intampla cu cadourile de Craciun primite de catre copiii din tara. Ideea a pornit insa de la un alt studiu anterior, efectuat pe un esantion de 5000 de parinti si copii, ce demonstrase faptul ca mai bine de jumatate dintre cei mici (65%) primisera cadou jucarii ce nu le-au placut si cu care nu s-au jucat.Pornind de la acest studiu, psihologul Cliff Arnall s-a gandit cum sa calculeze asa-numita "valoare de joc" a unei jucarii, plecand de la 6 criterii. Acestea au fost notate cu cifre si litere, iar parintii le pot asocia valori de la 1 la 5:
• PI: Copilul prefera jocul individual?
• PO: Cat de capabil e copilul sa se joace impreuna cu alti copii?
• CR: Jucaria este stimulatoare, incurajeaza creativitatea?
• S: Jucaria incurajeaza activitatea sociala?
• U: Cat de utila/ practica este jucaria? Poate copilul sa se joace cu ea in cursul intregului an? E usor de transportat si de depozitat?
• H: Jucaria isi va pastra interesul de-a lungul timpului? Va putea fi folosita si de fratii mai mici, in anii urmatori?
Pe baza acestor criterii, s-a pus cap la cap o formula matematica, prin care jucariile vor obtine un scor, in functie de care vor fi considerate mai potrivite sau mai putin potrivite pentru copii. Aceasta se poate calcula astfel:
• mai intai se vor aduna valorile (cele de la 1 la 5)
• suma obtinuta va trebui, la randul ei, sa fie adunata cu: T inmultit cu L ("T"- estimarea numarului de ore in care copilul se joaca, in cursul unei saptamani, cu jucaria respectiva; "L"- estimarea numarului de luni in care copilul ar fi interesat sa se joace cu acea jucarie), totul impartit la radacina patrata a lui "C" (reprezinta pretul jucariei).
Intrucat Cliff Arnall s-a gandit ca este destul de complicat sa se efectueze asemenea calcule, a fost lansat si un site (www.toybuyornot.co.uk ) prin intermediul caruia valorile pot fi introduse si se va afla rezultatul final. Acesta poate fi mai mare (cel care este 40 sau mai mult este considerat foarte bun), in cazul jucariilor mai simple sau mai scazut (pentru jucariile scumpe).
Intentia autorului acestei formule este sa-i ajute pe parinti in a gasi mai usor cadourile potrivite, astfel incat copiii lor sa se poata bucura mai mult de ele.
Cu toate acestea, specialistii sunt de parere ca, dincolo de formule si calcule, nu s-a obtinut inca un raspuns clar la urmatoarea intrebare: "Ce ii conduce pe copii spre anumite jucarii?". Sa fie oare "frecventa reclamelor de la TV", "stereotipurile de gen, conform carora parintii le insufla fetitelor sa fie mai degraba atrase de papusi si jucarii de plus, iar baieteilor sa le placa armele, trenuletele sau masinutele?" sau faptul ca "isi doresc sa aiba ceea ce au si prietenii de varsta lor?".
Desigur, factorii pe care tocmai i-am mentionat au un rol semnificativ in preferinta copiilor spre anumite jucarii, dar, atunci cand suntem in situatia de a alege jucaria perfecta pentru copilul nostru, ar trebui sa tinem seama si de alte elemente. Acest fapt nu exclude sa ne facem calcule dupa formula lui Arnall sau sa ne ghidam pur si simplu dupa gusturile copilului, ci si sa incercam sa ne facem o imagine cat mai complexa despre cum ar putea sa arate jucaria ideala, raspunzand la urmatoarele intrebari:
1. Este jucaria sigura pentru copilul meu? Sunt eventuale riscuri la care il supun achizitionand-o?
2. Sunt aspecte negative (de exemplu, violente sau sexiste) ale produsului, care sa-i dauneze copilului?
3. Se potriveste varstei, aptitudinilor si abilitatilor copilului si este amuzanta, astfel incat fie fericit atunci cand se joaca?
4. Jucaria este versatila, poate fi folosita in mai multe moduri?
5. Poate fi jucaria frustranta pentru copil? Va putea sa o utilizeze singur sau va avea nevoie de ajutorul unui adult?
6. Ii poate oferi ceva nou de invatat si de incercat?
7. Aspectul jucariei corespunde specificatiilor de pe ambalaj sau nu se potriveste acestora? In caz contrar, copilul ar putea fi dezamagit.
8. Ii poate imbunatati stima de sine, il poate ajuta sa deprinda empatia, sa inteleaga mai bine atat universul apropiat, cat si diferite aspecte ale universului exterior?
9. Jucaria poate fi curatata si refolosita? In cazul in care nu poate fi spalata, poate fi curatata intr-un mod nu foarte complicat?
Daca vom reusi sa raspundem afirmativ la cele mai multe dintre aceste intrebari, expertii spun ca suntem pe calea cea buna in a gasi jucaria ce se apropie de ceea ce consideram, la un moment dat, ca i se poate potrivi perfect copilului nostru.
II. Ce ne-ar mai putea ajuta sa identificam acea jucarie ce s-ar putea apropia de perfectiune
Dincolo de cifre, legate fie de pretul unei jucarii, fie de calculul referitor la timpul pe care copilul nostru l-ar putea petrece folosind-o, ne dorim pentru el acea jucarie despre care sa putem spune, ulterior, ca este "wow!", in sensul care a adus zambetul pe chipul sau, l-a invatat o multime de lucruri noi si nu il auzim niciodata spunand ca s-ar fi plictisit de ea.
Sa o gasim nu este tocmai simplu, dar ne putem ajuta si de alte cateva criterii, identificate de Stevanne Auerbach (cunoscuta si ca "Doctor Toy"), creatoarea unui site ce ofera informatii despre jucarii pentru toate varstele, valabile pentru intreaga lume.
In functie de beneficiile oferite copiilor, jucariile pot fi:
1. Jucarii pentru activitati- Acestea contribuie la dezvoltarea motorie a copilului, ii dezvolta miscarile coordonate si simtul echilibrului. Puteti incepe prin a-i oferi copilului mingii si saculeti cu diferite umpluturi; continuati cu tricicleta, bicicleta, patine, un zmeu, o coarda. De asemenea, nu uitati de jucariile ce pot fi folosite pentru gradinarit (galetusa, lopetica, stropitoare etc.).
2. Jucariile ce stimuleaza creativitatea- Copilul va putea crea nestingherit cu ajutorul creioanelor, cretei, acuarelelor, plastilinei si a seturilor destinate lucrului manual (prin care pot invata sa coasa, sa lipeasca, sa creeze obiecte din lut etc..). Jucandu-se cu acestea, va deveni mai indemanatic, va invata sa se concentreze, sa urmeze instructiuni, sa fie mai rabdator. In plus, tot in aceasta categorie ar putea fi incluse niste simple cutii de carton, din care se pot obtine o multitudine de lucruri noi.
3. Jucariile destinate invatarii - Au un rol semnificativ in dezvoltarea cognitiva a copilului. Printre acestea, pot fi incluse cartile, benzile desenate, jocurile video, CD-urile, puzzle-uri-le, jocurile de constructii, jocurile cu table si pioni etc..De asemenea, si marionetele se incadreaza in aceasta categorie, avand in vedere posibilitatea de implicare a copilului in jocuri de rol. Nu in ultimul rand, jocurile si jucariile incluse aici ii pot stimula pe cei mici sa invete sa rezolve probleme, sa se adapteze unor noi situatii, sa devina mai sociabili si mai dornici sa lucreze in echipa.
Indiferent de ce tip de jucarie am alege, este foarte important ca aceasta sa-i permita copilului sa se exprime pe sine, sa traiasca emotia descoperirii si bucuriile specifice varstei. Practic, lumea jucariilor poate oferi acea jucarie menita sa i se potriveasca intocmai copilului tau, sa-i permita sa-si dezvolte personalitatea, ceea ce ii va util pentru intreaga viata. De noi depinde, ca parinti, cat de receptivi vom fi la transformarile prin care trece copilul nostru, astfel incat, dincolo de formule si calcule, sa facem cea mai potrivita alegere pentru el.
Surse:
http://www.descopera.ro/dnews/5147633-formula-jucariei-perfecte
http://dailymail.co.uk/news/article-1231292/The-formula-perfect-toy-Psychologist-creates-equation-calculate-gifts-play-value.html
http://families.naeyc.org/learning-and-development/child-development/why-toy
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/dec/12/best-christmas-toys-what-children-really-want