Jocurile copilăriei: cele mai amuzante și antrenante activități pentru copiii de atunci și de astăzi

Jocurile copilăriei: cele mai amuzante și antrenante activități pentru copiii de atunci și de astăzi

Bianca Geica - Redactor Senior

Îți mai aduci aminte de jocurile copilăriei? Nu erau calculatoare, tablete sau telefoane mobile. Nu ne vedeam pe FaceTime cu prietenii, ci direct afară, în spatele blocului sau pe ulițele satului. Mergeam la țară, la bunici și ne întorceam acasă plini de julituri de la atâta joacă pe afară.

Stăteam până târziu și ne jucăm tot felul de jocuri care, într-un fel sau altul, ne-au marcat copilăria. "Leapșa", "Elasticul", "Țară, țară, vrem ostași" și câte și mai câte! Ne sunt încă bine întipărite în minte și ne aduc zâmbetul pe buze ori de câte ori ne gândim de ele.

copii care se joaca afara

E drept, jocurile copilăriei s-au mai schimbat odată cu generațiile, așa că hai să (re)descoperim împreună cele mai amuzante și antrenante activități pentru copiii de atunci și de astăzi!

Jocurile copilăriei anii '80-'90

Rațele și vânătorii

”Ratele și vânătorii” este unul dintre cele mai antrenante jocuri ale copilăriei, care dezvoltă precizia și atenția. Se poate juca oriunde nu există obiecte care se pot sparge. Cel mai indicat este în afară, în parcuri, în față blocului etc. Se joacă cu mingea, în 4 sau mai mulți jucători, cu cât mai mulți, cu atât mai bine.

Cum se joacă:

Jucătorii se împart în rațe și vânători. 2 jucători trebuie să joace rolul vânătorilor, iar restul să fie rațele. Se delimitează spațiul de joacă astfel:

Jocurile copilariei ratele si vanatorii

Foto: activitateafara.ro

În fiecare capăt al spațiului de joacă se află câte un vânător, care nu are voie să între în spațiul de joc. Între vânători se află rațele.

Vânătorii trebuie să vâneze rațele cu mingea. Atunci când o rată este atinsă de minge, această iese din joc. Ratele trebuie să se ferească de minge, fără să iasă din spațiul de joc.

Jocul se sfârșește atunci când toate ratele au fost atinse cu mingea. Următorii vânători sunt primele 2 rate care au fost scoase din joc.

Baba oarba

”Baba oarba” este unul dintre cele mai populare jocuri ale copilăriei, prin care cei mici își pot dezvolta atenția. Se joacă în cel puțin 3 jucători și nu este nevoie decât de o eșarfă.

Se delimitează un spațiu de joc din care copiii nu au voie să iasă. Un jucător este ales pentru a fi Baba oarba. Baba oarba se așază în centrul cercului format de restul copiilor și este legată la ochi.

Restul copiilor se răspândesc în spațiul de joc, făcând puțin zgomot. Baba poate strigă: “Unde eşti Ionuț?” iar să îi dea un indiciu. Dacă reușește să atingă pe cineva și să spună numele celui atins, acel copil devine Baba oarba și jocul se reia.

Țară, țară, vrem ostași!

”Țară, țară, vrem ostași” este un joc al copilăriei distractiv, care dezvoltă atenția copiilor. Se joacă în cel puțin 4 jucători sau mai mulți, în aer liber.

Jucătorii se împart în două echipe și se așază față în față, în linie, la o distanță de cel puțin 1 metru una de altă. Toți jucătorii dintr-o echipa se vor ține de mâna, formând un “gard”.

Echipa care începe jocul strigă: “Țară, țară vrem ostași!”. Cealaltă echipa răspunde: “Pe cine?”. Prima echipa alege un jucător advers și îi spune numele: “Pe Andrei! (sau oricare ar fi numele copilului)”.

Jucătorul ales trebuie să alerge spre echipa care l-a strigat și spargă ”gardul” format de aceștia. Dacă reușește, se va întoarce la el în echipa cu încă o persoană. Dacă nu reușește, va rămâne să facă parte din echipa care l-a strigat.

Câștigă jocul echipa care capturează toți jucătorii.

De-a v-ați ascunselea

Unul dintre cele mai populare jocuri ale copilăriei, care poate fi jucată chiar și cu părinții sau bunicii. Se joacă în cât mai mulți copii că jocul să fie distractiv, oriunde există destule lucruri după care să te poți ascunde.

Toți jucătorii se așază în cerc și aleg, printr-o numărătoare, cine caută. Exemplu de numărătoare: “Din oceanul Pacific a ieșit un peste mic. Și pe coada lui scria ieși afară dumneata.” Copilul la care se oprește numărătoarea, stă cu ochii închiși și începe să numere până la 10.

Restul jucătorilor trebuie să fugă și să se ascundă cât mai bine, înainte să termine numărătoarea cel care trebuie să îi caute. Când ajunge la sfârșitul numărătorii, cel care a trebuie să caute, strigă tare: “Cine nu e gata, îl iau cu lopata!” semnalând faptul că pleacă în căutarea celorlalți.

Primul care a fost găsit trebuie să numere și să caute la rundă următoare.

1,2,3 la perete stai

Este un joc al copilăriei care dezvoltă atenția și viteză de reacție. Se joacă un cel puțin trei jucători, afară, lângă un perete.

Se alege cine va stă cu fața la perete. Restul jucătorilor se aliniază la mai mult de 3 metri în spatele celui care stă la perete. Jocul începe când jucătorul de la perete spune: “1,2,3 la perete stai!”.
În acest timp, ceilalți jucători încearcă să se apropie cât mai mult de perete. După cuvântul “Stop!”, jucătorul de la perete se întoarce cu fața la restul jucătorilor. Cine este prins în mișcare, este trimis înapoi la linia de start.

Câștigă primul care ajunge la perete. Câștigătorul va fi jucătorul de la perete în runda următoare.

Flori, fete și băieți

Este unul dintre cele mai frumoase jocuri ale copilăriei. Se poate juca afară sau în interior, în patru sau mai mulți copii. Doi copii se îndepărtează de restul și aleg un număr de la 1 la 10. După întoarcerea lor, ceilalți jucători trebuie să ghicească cifra. Primul care ghicește numărul își va alege o categorie: flori, nume de fete sau de băieți, sau oricare filme, artiști sau cântăreți.

Cei doi copii care au ales numărul se îndepărtează din nou, alegându-și fiecare un reprezentant din categoria respectivă. Cel ce a ghicit numărul își va alege una din cele două variante, și va face pereche cu copilul care a ales varianta respectivă. Jocul se reia cu nouă pereche.

Acest joc nu are un câștigător. Subiectele jocului pot fi adaptate de la floră și faună până la geografie și literatură.

Cât e ceasul, împărate?

Pentru a juca acest joc, este nevoie de 3 sau mai mulți copii. Dintre jucători, se alege cine va fi împăratul. Ceilalți jucători se duc mai departe de împărat, la câțiva metri și stau în picioare, la aceeași distanță.

Pe rând, fiecare copil întreabă: „Împărate, luminate, cât e ceasul la cetate?” Împăratul îi va răspunde fiecărui jucător împarte, dându-i o comandă. Comenzile pot fi:

  • pași de furnică – pui un picior în față celuilalt;
  • pași de uriaș – faci pași cât mai mari;
  • mămăligă – o săritură învârtita (poți să încerci să te învârți cât să și avansezi puțîn);
  • pași de pitic – avansezi stand pe vine;
  • pași de peste – o săritură în față.

Împăratul spune ce fel de pași să facă un jucător și câți. Primul care ajunge la împărat, îi ia locul.

Castelul (9 pietre)

Castelul este o activitate foarte distractivă și dinamică pentru toate vârstele. Se joacă în minimum 6 jucători și este nevoie de o minge, pietre și un spațiu mare de alergat (parc, curtea casei, în spatele blocului etc).

Se așază 9 pietre una peste alta, pentru a forma un “castel” de piatră. Jucătorii se împart în 2 echipe. Echipa 1 va juca rolul de apărător al castelulul, iar echipa 2 va juca rolul de atacator al castelului.

Se vor număra 9 pași de la castelul de piatră și se va trage o linie. De aici va încerca echipa 2 dărâmarea castelului, cu ajutorul mingii. Dacă, după ce toți membrii echipei 2 aruncă cu mingea, castelul este încă în picioare, echipele vor schimbă rolul și echipa 1 va încerca ea să dărâme castelul cu ajutorul mingei. Dărâmarea castelului se face doar cu mingea, care poate fi aruncată cu mâna sau cu piciorul în direcția castelului.

După dărâmarea castelului, echipa aflată în apărare în acel moment, va trebui să recupereze mingea și va vană componenții celeilalte echipe, încercând să îi scoată din joc (că la ratele și vânătorii).

În același timp, componenții echipei care a reușit dărâmarea castelului vor trebui să reclădească castelul pentru a câștiga jocul. Aceștia vor trebui să facă acest lucru fără să fie loviți cu mingea de echipa adversă.

Câștigă jocul echipa aflată în apărare – dacă reușește să scoată din joc toți componenții celeilalte echipe, înante că aceștia să recladeasca castelul, sau echipa care a dărâmat castelul.

Elasticul

Elasticul se joacă de la 3 copii în sus; doi jucători țin elasticul întins și unul sare. Este nevoie de un elastic de 4-5 metri, unit la capete.

Doi jucători stau față în față și țin elasticul întins, cu gleznele. Al treilea jucător face un set de sărituri – peste elastic, în interiorul elasticului, într-un picior etc. Când greșește, vine rândul următorului jucător. Dacă sunt doar 3 jucători, cel care a greșit trece să țînă elasticul și sare unul din ceilalți doi.

Tipuri de sărituri:

  • cu ambele picioare peste elastic;
  • cu ambele picioare în interiorul elasticului;
  • cu un picior în elastic și unul afară;
  • cu un picior larg peste elastic și cu schimbarea direcției;
  • în afară elasticului și apoi dat elasticul după un picior;
  • pe elastic;
  • cu un picior sub elastic și unul deasupra.

Niveluri de dificultate (unde se ține elasticul):

  • întins pe glezne și cu picioarele desfăcute;
  • întins pe glezne și cu picioarele apropiate;
  • întins pe o singură glezna;
  • se repetă cele trei instanțe, cu elasticul ridicat în spatele genunchilor;
  • pentru experți, se repetă cele trei instanțe, cu elasticul ridicat pe coapse.

Câștigă cel care a făcut cele mai puține greșeli sau care a reușit să termine jocul.

Jocurile copilăriei pe hârtie

X și 0

x si 0

”X și 0” (în engleză: ”tic-tac-toe”) este unul dintre cele mai populare jocuri ale copilăriei pe hârtie. Este un joc pentru doi jucători, "X" respectiv "0", care marchează pe rând câte o căsuță dintr-un tabel cu 3 linii și 3 coloane. Jucătorul care reușește primul să marcheze 3 căsute adiacente pe orizontală, verticală sau diagonală căștigă jocul.

Țomapan

tomapan

Foto: jocuridincopilarie.ro

”Țomapan” este un joc al copilăriei care testează cultura generală și rapiditatea. Numărul minim de jucători este de 2, iar pentru a juca avem nevoie de o foaie și un pix.

Fiecare jucător își va împărți foaia în 8 coloane care să corespundă celor 8 litere ale jocului, respectiv ȚOMAPAN(T), adică Țări, Orașe, Munți, Ape, Plante, Animale, Nume și Total. De asemenea se va stabili câte runde va avea jocul.

Un jucător va începe să spună în gând alfabetul până când jucătorul care urmează după el va spune „stop”. Fiecare jucător trebuie să completeze în tabel căte un cuvânt (țară, oraș, munte, apă, plantă, animal, nume) care începe cu litera respectivă.

Primul care termină spune „stop” moment în care toți jucătorii se vor opri din scris. La finalul rundei fiecare jucător își va calcula punctajul și îl va trece în coloana „Total”.

Calcularea punctajului se va face astfel:

  • pentru un răspuns corect la o categorie la care nici un alt jucător nu a reușit să răspundă corect în rundă această se primesc 20 de puncte;
  • pentru un răspuns corect, diferit de al celorlalți jucători se primesc 10 puncte;
  • pentru un răspuns corect, identic cu al altui jucător se primesc 5 puncte;
  • pentru nici un răspuns sau un răspuns greșit nu se primesc puncte.

Pâinicile

Pâinicile este un joc al copilăriei la care participă 2 persoane și nu este nevoie decât de o foaie de hârtie și un pix. Se stabilește care este jucătorul care va începe jocul. Acesta trebuie să se gândească la o cifră între 1 și 10, apoi să o scrie pe foaie, fără că celălalt jucător să poată vedea. După ce scrie numărul, celălalt jucător va trebui să încerce să îl ghicească.

Jocurile copilariei Painicile

Foto: jocurilecopilariei.blogspot.com

În cazul în care nu îl ghiceşte, cel care a scris numărul va desena o liniuţă pe foaia să. De fiecare dată când numărul nu este ghicit, mai trasează căte o liniuţă, iar când ajunge la 3 liniuţe, le înconjoară și face o pâinică.

Numărul care a fost ghicit nu va mai putea fi folosit în continuare de jucătorul respectiv şi jucătorii vor schimbă rolurile. Când un jucător nu mai are la dispoziţie niciun număr pe care să îl poată scrie, jocul se termină. La final, jucătorul care are cele mai multe pâinici câştiga!

Spânzurătoarea

”Spânzurătoarea” se joacă în doi jucători și este ideal pentru încurajarea îmbogățirii vocabularului.

Primul jucător se gândește la un cuvânt (de preferat cât mai lung și cu cât mai multe litere diferite) care va trebui ghicit de al doilea jucător.

După ce s-a hotărât asupra cuvântului, îi scrie pe foaie prima și ultima litera, desenând câte o liniuță pentru fiecare litera din interiorul cuvântului (prima sau ultima litera se trec și în interiorul cuvântului, dacă se repetă).

Lângă cuvântul de ghicit, se desenează o spânzurătoare. Celălalt jucător începe să spună ce litere crede că se regăsesc în cuvânt și dacă ghicește vreuna, jucătorul care știe cuvântul o va completă în spațiile punctate.

Pentru fiecare literă spusă care nu există în cuvântul secret, jucătorul care știe cuvântul va desena, sub spânzurătoare, câte o parte a corpului unui omuleț. Jocul copilăriei se încheie când se ghicește cuvântul înainte că adversarul să termine de desenat omulețul de sub spânzurătoare.

Jocurile copilăriei de azi

Activity

”Activity” este un joc pe echipe, potrivit pentru orice vârstă. Este un joc creativ și de comunicare, o combinație de elemente: mima, descriere verbală sau desen.

Iată cum se desfășoară și care sunt regulile jocului

Se formează 3 teancuri cu cărți, se amestecă și se așază cu fața în jos pe tablă de joc în căsuța corespunzătoare. Se formează echipe de minim 2 membri. Pot fi maxim 4 echipe. Fiecare echipă își alege un pion. Dacă numărul de jucător este egal cu 3, vezi regulile pentru jocul în 3 de mai jos. Toți pionii sunt așezați pe casuța de start.

Echipele urmează la rând în sensul acelor de ceasornic.

Se trage o carte din teancul de cărți (la alegere din cel de 3, 4 respectiv 5 puncte), iar prezentatorul trebuie să prezinte problema indicată de câmpul în care se află pionul echipei sale. Dacă pionul este la start se alege oricare problemă.

Dacă colegii prezentatorului rezolvă problema, echipa avansează pe tablă un număr de căsute egal cu numărul de puncte de pe carte, în caz contrar rămân pe loc.

Dacă pionul unei echipe ajunge pe o căsuță ocupată deja de altă echipa, pionul inițial se întoarce o căsuță.

Dacă problema este scrisă cu roșu pe carte, această poate fi rezolvată de toate echipele. Dacă o altă echipă decât cea a prezentatorului găsește soluția aceștia avansează 4 căsuțe și echipa prezentatorului 2. Dacă echipa prezentatorului găsește soluția această avansează 6 căsuțe.

Prezentatorul are la dispoziție 10 secunde să memoreze problema și 1 minut că să o prezinte.

Catan

”Catan” este un joc al copilăriei, de societate, ușor de înțeles, potrivit pentru toate vârstele. Jucătorii își asumă rolul de colonișți, fiecare încearcă să construiască și să dezvolte orașele lor în timp ce tranzacționează și acumulează resurse. Jucătorii sunt recompensați cu puncte odată cu dezvoltarea propriilor orașe. Primul care ajunge la un anumit număr de puncte este câștigătorul.

Dixit

”Dixit” este un joc de imaginație, care poate fi jucat în 6 sau mai multe persoane. Cutia de joc conţine o tablă de joc (pe care se ţine scorul), 84 de cărţi de joc, 36 de jetoane de vot în 6 culori diferite (numerotate de la 1 la 6) şi 6 iepuraşi coloraţi.

Regulile sunt simple! Fiecare jucător va fi povestitor când îi vine rândul. La început toți jucătorii primesc câte 6 cărți. Povestitorul alege o carte din mâna, spune o frază sau un cuvânt în legătură cu imaginea de pe cartea lui de joc.

Apoi fiecare jucător alege una din cărțile sale ce are legătură cu ceea ce s-a zis, și o plasează cu fața în jos în centrul mesei. Se etalează cărțile iar fiecare jucător va trebui să ghiească care este cartea povestitorului. Jocul se termină când a fost trasă ultima carte din pachet iar jucătorul cu cel mai mare punctaj (adică al cărui iepuraş a ajuns cel mai departe pe tablă de joc) este declarat câştigător.

Monopoly

”Monopoly” se inspiră din conceptul economic de monopol, adică dominația unei singure entități asupra unei piețe. Jucătorii se mișcă roată pe o suprafață de joc, deplasându-se în funcție de numărul decis de zaruri, mărindu-și averile imobiliare prin achiziționare de case și hoteluri și încasând chirii de la adversarii săi, scopul final fiind de a-i împinge pe aceștia spre faliment.

Se joacă în maximum 4 jucători.

Jocurile copilăriei de altădată cu creta pe asfalt

Șotron

Șotronul este unul dintre cele mai cunoscute jocuri ale copilăriei, care presupune multă mișcare și care încă se numără printre preferatul multor copii din ziua de azi. Ai nevoie de o cretă și de o pietricică. Se desenează cu creta pe asfalt un model format din pătrate, care se numerotează în ordine crescătoare.

Copil care se joaca sotron

Primul jucător aruncă pietricica în prima căsuța. Dacă pietricica a picat în interiorul căsuței, jucătorul sare într-un picior în căsuța cu numărul 1, ridică pietricica (fără să lase piciorul jos) și se întoarce la linia de start. Continuă prin a aruncă pietricica spre a două căsuța și tot așa până când se termină jocul de Șotron sau greșește.

Se greșește atunci când:

  • pietricica iese din căsuța sau nu ajunge în căsuța care trebuie;
  • jucătorul pune al doilea picior jos;
  • jucătorul sare afară din șotron.

Frunza

”Frunza” a fost jocul copilăriei noastre și era atât de distractiv, încât ar fi și păcat să nu îl transmitem mai departe și copiilor noștri. Așa cum probabil îți mai amintești, se joacă în 4 sau mai mulți jucători, cu cât mai mulți, cu atât mai bine!

Se desenează cu creta pe asfalt următorul traseu:

Jocurile copilariei Frunza

Foto: activitateafara.ro

F = Gălușcă fermecată
M = Gălușcă moartă
Triunghiul verde = “frunză”

Jucătorii se împart în două echipe și fiecare începe jocul la ea acasă. La “START”, jucătorii vor încerca să ajungă în casă echipei adverse și să calce frunza. Este nevoie că minim un jucător din echipă să reușească să calce frunza adversă și echipa respectivă câștigă jocul.

Jucătorii nu au voie să treacă peste liniile careului, ci trebuie să meargă doar prin culoare. Cine calcă linia sau trece de ea, este eliminat din joc.

Jucătorii care sunt în spațiul “F” vor avea imunitate și nu vor putea fi împinși sau trași afară din joc atâta timp cât rămân în acest spațiu. Ei vor putea să îi împingă sau tragă pe adversari.

Spațiul “M” este un loc de refugiu. Jucătorii ajunși aici nu vor primi imunitate, dar se pot folosi de acest spațiu pentru a se odihni.

Primul jucător ajuns pe un culoar, va strigă “Stop culoar”, iar cealaltă echipa nu va putea intra pe acest culoar atâta timp cât acea persoană se află pe culoar.

Țările

”Ţările” este un joc ce se joacă în cel puţin 3 jucători și vom avea nevoie de cretă, minge și spațiu cât mai mult.

Fiecare jucător își alege o țară pentru care să joace. Se trasează pe jos un cerc mare, în care să încapă toți jucătorii. Fiecare jucător primește o bucată din cerc în care scrie numele țării sale.

jocurile copilariei tarile

Fiecare jucător se așază la el în țară și se trage la sorți sau se alege jucătorul care începe jocul. jucător care începe jocul va lua mingea în mâna şi va strigă ”Să tragă mâţa de coadă şi șoarecele de urechi ţara cu numele de…” și va spune numele unei ţări, după care va aruncă mingea în sus.

Jucătorul care şi-a auzit ţara strigată trebuie să prindă cât mai repede mingea, iar ceilalţi jucători să fugă cât mai departe de el.

După ce reuşeste să prindă mingea va trebuie să strige STOP iar toţi ceilalţi jucători se vor opri pe loc. Jucătorul cu mingea alege un jucător pe care încearcă să îl nimerească cu mingea. Are voie să facă 3 pași în direcția lui.

Dacă reușește să îl atingă cu mingea, are dreptul să ia o bucată din țară celui atins. Dacă nu reușește, cel care nu a fost nimerit cu mingea va lua o bucată din țară celui care a aruncat după el.

Un jucător iese din joc atunci când toată țară lui inițială a fost cucerită. Ultimul jucător rămas în joc, câștigă.

Jocurile copilăriei la PC. Jocuri vechi la calculator

Super Mario

super mario joc pe pc

”Super Mario” este al cincilea cel mai vândut joc din toate timpurile, fiind de altfel și unul dintre cele mai populare printre copiii anilor '90. Misiunea lui Mario era să o salveze pe Prințesa Peach, însă până acolo el trebuia să adune cât mai multe puncte și să traverseze toate obstacolele până la prințesă. Super Mario se poate juca chiar și acum, online.

Versiunea veche a jocului se mai poate juca online, aici

Prince of Persia

Prince of persia joc pe calculator

”Prince of Persia” este o franciză de jocuri video inițial dezvoltată și lansată pentru calculatorul Apple II în 1989. În jocul pe calculator, prințul trebuia să treacă de toate obstacolele și să se lupte cu dușmanii. Personajul are un număr limitat de vieți și de fiecare dată când se pierde o viață, jocul o ia de la început.

Este unul dintre cele mai populare jocuri ale anilor 90, după care s-a lansat și un film, ”Prințul Persiei: Nisipurile timpului”, în 2010. Cel mai recent joc lansat a fost ”Prince of Persia the forgotten snads”.

Versiunea veche a jocului se mai poate juca online, aici

Need for Speed

”Need for Speed” este un joc video de curse cu mașini lansat în 1994. Primul joc are 5 trasee și 7 mașini din care să alegeți, poliția apărând când mașina depășește limita de viteză. În 1997 a fost lansată o ediție specială care include un traseu nou și 3 mașini noi.

Ultimul joc din seria ”Need for Speed” a fost lansat în 2019, pentru pentru Microsoft Windows, PlayStation 4 și Xbox One. Este cel de-al douăzeci și patrulea din seria ”Need for Speed” ​​și comemorează a 25-a aniversare a seriei. Pune la dispoziție mai multe tipuri de curse și mai multe posibilități de personalizare a mașinii.

Fifa

Copiii anilor '90, în special băieții, cu siguranță cunosc foarte bine ”Fifa”, jocul care transpune fotbalul pe ecranul PC-ului. Regulile sunt exact aceleași ca la fotbal. Fiecare echipa este alcătuită din 11 jucători, dintre care unul trebuie să fie portarul. Scopul jocului este de a înscrie goluri introducând mingea în poartă adversarului.

Pinball

Pinball joc pe calculator

”Pinball” este probabil unul dintre cele mai populare jocuri vechi pe calculator. Scopul jocului este menținerea într-un câmp acoperit de un panou de sticlă a uneia sau mai multor bile de metal, bile cu ajutorul cărora jucătorul câștigă puncte în funcție de țintele din câmp pe care reușește să le atingă.

Minesweeper

Minesweeper joc pe calculator

”Minesweeper” este cel mai distractiv și antrenant joc pe calculator, care se mai găsește și în prezent în bară de start a calculatoarelor cu versiuni mai vechi de Windows. Jocul este un fel de puzzle, format din cifre care trebuie descoperite și bombe care nu trebuie detonate.

Mai poate fi jucat chiar și acum, online, aici.

Jocurile copilăriei sunt minunate, antrenante și amuzante, fie care vorbim de cele de atunci sau de astăzi. Tu ce jocuri jucai în copilărie? Le joci în continuare împreună cu copiii tăi?

Surse: activitateafara.ro, itsybitsy.ro, jocuridincopilarie.ro, jocurilecopilariei.blogspot.com, nobelcom.com, wired.com, buzfeed.com, wikipedia.com

Articolul urmator
DA sau NU - învățăm copiii să mintă atunci când nu le place un cadou primit?
DA sau NU - învățăm copiii să mintă atunci când nu le place un cadou primit?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 activități amuzante de interior pentru părinți și copii în zilele caniculare
    6 activități amuzante de interior pentru părinți și copii în zilele caniculare

    Simțim cu toții zilele caniculare, ne este din ce în ce mai greu să ieșim afară în timpul zilei, pentru că temperaturile cresc pe zi ce trece. Tocmai de asta, suntem...

    Ce mai fac eroii copilăriei noastre, copiii din „Abracadabra"?
    Ce mai fac eroii copilăriei noastre, copiii din „Abracadabra"?

    Emisiunea pentru copii „Abracadabra” a debutat la TVR, în martie 1991. După cinci ani, în 1996, emisiunea s-a mutat la PRO TV, iar „Magicianul”, actorul...

    Amorel, Expertiza, Mariano-Monamour. Care sunt cele mai amuzante și neobișnuite prenume românești
    Amorel, Expertiza, Mariano-Monamour. Care sunt cele mai amuzante și neobișnuite prenume românești

    Noi, românii, suntem un popor foarte creativ. Când vine vorba despre prenume, se poate spune că facem chiar exces de creativitate.

    David Popovici, un copil cu suflet mare, care vrea să ajute alți copii mai puțin norocoși. Își donează echipamentul de la Jocurile Olimpice pentru 11 copii fără casă
    David Popovici, un copil cu suflet mare, care vrea să ajute alți copii mai puțin norocoși. Își donează echipamentul de la Jocurile Olimpice pentru 11 copii fără casă

    Campionul olimpic la înot David Popovici își donează echipamentul cu care a fost îmbrăcat atunci când a primit medalia de aur și de bronz la Jocurile Olimpice de...

    Cele mai noi imagini cu copiii familiei regale. Ce mari au crescut copiii Prințului William și ai lui Kate Middleton
    Cele mai noi imagini cu copiii familiei regale. Ce mari au crescut copiii Prințului William și ai lui Kate Middleton

    Prințul George, cel mai mare dintre copiii prinților de Wales, a împlinit anul acesta 10 ani. Sora lui, Prințesa Charlotte, are 8 ani, iar mezinul familiei, Prințul Louis, are 5...

    Vă mai aduceți aminte de Ionică din „Liceenii”? Ce mai face astăzi actorul adolescenței noastre
    Vă mai aduceți aminte de Ionică din „Liceenii”? Ce mai face astăzi actorul adolescenței noastre

    Mihai Constantin a intrat în atenția publicului în anii '80, după ce a întruchipat personajul Ionică în filmul „Liceenii”, regizat de Nicolae Corjos....

    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”
    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”

    Știai că jocurile video reprezintă cea mai populară formă de entertainment din lume? Aproximativ 40% din populație (3 miliarde de oameni) joacă frecvent jocuri video. Ne referim...

    NU, viața mea nu a început atunci când am devenit mamă. De fapt, atunci s-a cam sfârșit
    NU, viața mea nu a început atunci când am devenit mamă. De fapt, atunci s-a cam sfârșit

    Când viața de tânără fără griji, fără explicații date la orice pas, cu libertate deplină ia sfârșit, începe o nouă viață. După ce aduce pe lume copii,...

    © 2025 Qbebe