Ia-i carti cu poze colorate!
Inca din prima luna, bebelul este foarte receptiv la tot ce se intampla in jur. La sunete, la miscarile din jurul lui, la tot ceea ce atinge. Incepe sa cunoasca si sa se adapteze la lume. Mai tarziu, poti incepe sa ii cumperi carti de colorat si cu poze, pe care va puteti uita impreuna, care ii stimuleaza mult abilitatea de concentrare dar si simtul estetic.
Multe mame vor cumpara sute de jucarii pentru copilul lor, ceea ce nu e tocmai un lucru rau. Asta il ajuta sa ii umple mica lui lume, iar cu ajutorul lor, poate imita ceea ce vede in lumea adultilor.
Lasa-l sa aiba drept prieten un ursulet
De aceea, unele mame ii dau un ursulet sau o papusa copilului, care devine prietenul lui cel mai bun, pe care il implica in activitatile lui zilnice, ii da de papa, il pune sa doarma cu el in patut. Intreaba-l ce a mai facut ursuletul Teddy azi, cum se simte, joaca putin teatru. Asta il va ajuta nu numai sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare dar si sa invete cate ceva despre emotiile si sentimentele umane.
Jucati-va de-a v-ati ascunselea
Ai fi surprinsa insa cat de multe jocuri poti insa juca cu copilasul tau, mai ales cand acesta e mai maricel, fara sa folosesti vreo jucarie din comert. De exemplu jocuri asemanatoare cu v-ati ascunselea: in timp ce el e in patut, cu piciorusele si manutele acoperite, ii scoti cate unul la iveala si il intrebi: "asta e un piciorus?", "si asta e ce e? o manuta?" Astfel el invata ca chiar daca un vede un lucru, nu inseamna ca acela nu exista.
"Prinde!"
Jocurile cu mingea sunt foarte bune. Arunca-i mingea si spune-i "prinde". Asta il ajuta sa isi coordoneze ochii si sa fie atent la celalalt, sa interactioneze. Tot in acest scop, e bine ca de mic sa il integrezi tot felul de grupuri de copii, in parc la joaca, sau chiar intr-o vizita oarecare. Asa va invata singurel niste lucruri despre comportamentul social, sau cel putin vei avea niste situatii de la care sa pleci pentru a-i explica sau arata anumite chestiuni despre viata.
"Cum face pisica?"
Cantati impreuna pe diferite tonuri, scoate diferite sunete de animale, pune la cale diferite mici scene de teatru. Asta il va ajuta sa invete dezinhibitia si sa isi dea seama de rolurile sociale.
Invita-l la ceai!
O alta idee ar fi sa il inviti pe micutul tau la ceai. Ia niste cani mici de plastic, mai invita o prietena cu copilasul ei, ial-l si pe ursuletul Teddy si asezati-va toti la masa din balcon sau de pe terasa. Pune in ceainic apa sau un ceai mai rece si pune-l pe el sa serveasca, sa toarne in cesti. Asta il va invata sa se adreseze celeilalte persoane, ceva din comportamentul de gazda, sa isi coordoneze miscarile dar si niste proprietati fizice ale apei, de exemplu ca trebuie sa aplece putin ceainicul pentru ca apa curge in jos si nu in sus.