Jocuri de creativitate, pentru vreme ploioasa
Jocurile pentru vreme ploioasa pot stimula creativitatea copiilor, chiar daca se petrec intre patru pereti. Descoperiti impreuna universul propriului camin! Cum?
Coltul creativ sau ce putem construi?
Construiti orice, cu ceea ce aveti la indemana. Mai exact, amenajati in casa un colt creativ: un compartiment in care strangeti de-a lungul timpului tot felul de obiecte, aparent inutile. De la boabe, ghinde, seminte si margele (daca a trecut de varsta la care sa le inghita); fasii de hartie lucioasa, gofrata, colorata; abtibilduri, stickere, creioane, plastilina, lipici, sclipici, acurele, carton, bloc de desen; pana la snururi de toate felurile, scoici, pene, vata, buretei, chibrite, felicitari, martisoare, pietricele, bucati din materiale textile, din piele sau blanita.
Strangeti inclusiv obiecte "sezoniere", cum sunt conurile, crengutele si frunzele uscate, toamna. Adunati... orice. Coltul creativ este o strategie eficienta de a hrani si cultiva imaginatia micutului. Iar acum, desartati zestrea creativa si sa vedem ce spune copilul ca putem construi din multitudinea de provizii. Vei fi uimita!
Invatati sa pictati
A venit timpul pentru putina mizerie... creativa. Nu ai ai idee cat pot culorile si formele sa descatuseze creativitatea si sentimentele unui copil. Elibereaza centrul camerei: muta mobila mai langa perete, indeparteaza covorul, acopera canapeaua cu un cearsaf de sacrificiu.
Pe parchet, adu o foaie mare de hartie sau un cearsaf alb, pe care nu il mai folosesti. Sau un tricou. Sau mai multe tricouri. Apoi, acuarelele. Pentru haine, poti cumpara vopsele speciale pentru material. Si apucati-va de pictat. Nu aveti nevoie de o tema anume.
Dar nu pictati asa... ca la carte. Implicati-va cat mai mult corpul. Incercati tehnici noi. Pictati cu palmele, cu degetele, faceti compinatii de amprente, pictati cu talpile... Daca sunteti curajosi, micutul se poate unge pe tot corpul cu vopsea si apoi sa lase urmele pe hartie. Sau sa se intinda pe cearsaf si sa ii faceti conturul si invers.
Apelati apoi la obiecte. Inmuiati in vopseluri o minge de tenis, bucatele de covrig si ”stampilati” cu ele diverse forme in interiorul desenului. Lipiti apoi frunze uscate, materiale, nasturi, ce mai gasiti ca se potriveste... Creati un adevarat colaj.
Jocuri de genul "sa ne facem ca", pentru vreme ploioasa
Astfel de jocuri il implica total pe copil. Micutii oricum nu delimiteaza clar intre realitate si fantastic. Pentru ei, multe lucruri sunt posibile... Nu te mira daca isi va aduce si prietenii imaginari sa va distrati impreuna.
Sa punem cortul in sufragerie
Chiar acum imi amintesc emotia pe care o traiam cand eram si eu mica si ma jucam asa! Cat de usor intra copiii in diferite roluri si ce intens traiesc fiecare aventura, chiar improvizata! Asa ca, haide, ascundeti-va de ploaie, ridicand cortul sau construind o casuta in... sufragerie. Sau in camera unde aveti mai mult spatiu si mai multe suporturi / colturi de care sa legati cearsafurile.
Aduceti paturi, esarfe mari, draperii puse la pastrat, prosoape si tot ce mai este necesar ca sa inaltati un adapost. Faceti piloni din masuta de cafea, din scaune... Amenajati adapostul dupa gustul vostru: cu perne, lumanarici, papusi, carti si tot ce mai aveti nevoie pana trece ploaia...
Povestea familiei voastre
Da, puneti in scena povestea familiei voastre. Copiii sunt artisti innascuti, chiar daca pana la maturitate le trece. Sunt naturali, spontani, va fi o aventura pentru tine sa ii vezi improvizand si sa constati cum percep ei familia. "Haide sa ne prefacem ca suntem mama, tata si copilul si ca mergem la piata. Sau ca e sambata dimineata si ne trezim din somn. Sau ca venim de la serviciu si trecem sa te luam de la gradi. Sau ca mergem in excursie..."
Da, voi chiar sunteti mama, tata si copilul. Dar acum "va prefaceti ca". Si ai sa vezi ca micutul va fi mai autentic si mai surprinzator in scenariile pe care le propune, decat daca l-ai intreba "Ce crezi despre mama si tata, cum se poarta ei cand vin sa te ia de la gradi?". Pentru ca acum il ajuti sa intre in rolul altui copil si pentru ca in joaca lucrurile se vad altfel... Uneori, mai clar.
Jocuri de descoperire, pentru vreme ploioasa
Nu sunt jocuri propriu-zise, ci peripluri in lumi noi. Copiii sunt incantati de noutate. De aceea, activitatile care le ofera stimuli peste stimuli sunt numai bune ca sa le distraga atentia de la vremea neprietenoasa. Asa ca...
Faceti ordine in jucarii
Mai intai, faceti dezordine. Varsati toate sertarele / sacii / compartimentele in mijlocul camerei si apucati-va de lucru. Aveti cu siguranta lucrusoare care au ramas nefolosite de la o vreme sau pe care le pastrati pe vreun raft, uitate si de mama si de copil. Va vor aduce amintiri placute si reactii de surpriza.
Apoi, sortati impreuna ce pastrati si ce nu va mai trebuie. Poate fi o lectie folositoare pentru cel mic, in ceea ce priveste generozitatea si renuntarea. (Ai rabdare cu el: cand sunt mici, au tendinta de a nu da nimic nimanui, din simplul motiv ca pentru ca toate sunt ”ale lor”.) Dupa ce faceti oridine in jucarii, puteti sa treceti la cutia de bijurerii a mamei, unde probabil ca necunoscutul este si mai mare pentru micut. Sau, tot pentru a mai aerisi rafturile din casa, la hainutele care i-au ramas mici...
Cutiuta cu nisip improvizat
Daca bebele tau are in jur de 1-2 ani, probabil ca are o fascinatie pentru groapa de nisip din fata blocului. Asa este? Multi copilasi se joaca in nisip cu orele. Ca fac, nu fac forme si castele in nisip, pe ei ii captiveaza sa isi afunde mainile in nisip. Sa il vada cum li se strecoasa printre degete. Si la fel de fermecati vor fi daca inlocuiesti nisipul cu boabe de orez, cu zahar sau cu fulgi de ovaz.
Da, incearca. Amenajeaza-le albiuta de baie ca pe o mini-groapa de nisip, in care improvizezi cu ce spuneam mai sus. Adauga lopatele, jucarele, pahare de plastic si ce il mai atrage pe el. Nu este chiar nisip... dar avantelejele sunt ca zornaie, ca este ceva nou, ca experimenteaza o textura diferita, ca poate fi si dulce. Iar pentru tine, ca nu se innoroieste.
Jocuri ale imaginatiei, pentru vreme ploioasa
Jocurile de imaginatie ii incanta pe prescolarii mai marisori. Si ai sa vezi ce provocare vor fi pentru tine!
De ce ploua
Cautati toate motivele pentru care ploua. Pe care tu le notezi pe o foaie de hartie sau direct pe laptop, pentru ca scrii mai repede. Unui copil mai timid sau mai lenes ii poti da un numar minim de motive. 5, 6, 7... Toti copii au o imaginatie bruta, care trebuie stimulata, ca sa poata izbucni.
Apoi, ganditi-va la toate lucrurile bune care se pot intampla pe ploaie.
Apoi, la toate lucrurile bune care se pot intampla pe ploaie pentru mama. Pentru varul Geo. Pentru mamaia. Pentru vecinul de la parter. Pentru verisoara Ema. Pentru doamna stomatolog... Puteti face chiar intrecere (daca te tine) de raspunsuri. Dar daca sunt mai multi copii, atunci este mai antrenant.
Jucati-va MIM
Mim poate fi jucat si de prescolari, o sa ii amuze teribil si o sa ii fascineze. Il vor lua foarte in serios. Daca nu sunteti suficiente persoane cat sa formati echipe si pentru ca micutul este inca... micut, incercati o varianta mai usoara.
Alegeti o carte cu poze, cartonasele colectionate de la Cora sau abtibildurile cu desenele animate favorite. Si, la intamplare, copilul va pune degetul pe un personaj /animal / orice altceva si pe acela il va "juca". Iar tu, straduieste-te sa ghicesti... si apoi faceti cu schimbul. Incurajeaza-l sa iti dea si sa iti ceara (atunci cand tu esti mimul) cat mai multe detalii. Stimuleaza-l sa dea frau liber imaginatiei.
Jocuri cu multi copii, pentru vreme ploioasa
Daca sunteti mai multi pici in familie, pe scara sau in bloc, de ce sa nu va adunati intr-un aparatament si sa va distrati impreuna, in ciuda ploii?
Prinsa pe animale
Iti amintesti, cum te jucai cand erai mica? Adevarul este ca ne amintim mai multe variant ale acestui joc. Dar, parca era asa. Mai multi copii alearga in cerc (faptul ca spatiul din camera va fi micut este inca si mai provocator) si dintre ei toti, doar unul este "vanator". Vanatorul incearca sa prinda pe oricare dintre ei. Totul se desfasoara contra timp, parca pana numeri la 10.
Cand se ajunge cu numaratoare la 10, toti copiii trebuie sa fie cocotati pe un suport, pe ceva mai inalt decat podeaua. Daca ramane vreunul necocotat, atunci el trebuie sa strige numele unui animal si sa "inghete" in pozitia in care este, inainte ca vanatorul sa il prinda. Daca este prins inainte de a se cocota sau de a "ingheta", trece in locul vanatorului. |
Daca se misca, in loc sa ramana "inghetat" in pozitia in care era cand a strigat numele animalului, atunci trece in locul vanatorului. Nu are voie sa isi modifice pozitia, deci sa se miste, decat cand un alt copil alearga la el si il "dezleaga", atingandu-l. Apoi, daca striga numele unui animal deja strigat de altcineva inaintea lui, trece - din nou - in locul vanatorului...
Adevar sau provocare... din baloane
Jocul asta este tare dragut. Ai nevoie de baloane colorate, de biletele si de multa imaginatie. Faceti un set de biletele din hartie cu intrebari. Intrebari accesibile copiilor, haioase, chiar ghicitori, de genul "Manastire intr-un picior, ghici ciuperca ce-i" sau "Prietena lui Mickey Mouse".
Si un set de biletele cu sarcini concrete si amuzante: "Fa si tu precum face broasca", "Prefa-te ca esti un magarus", "Cu o mana scarpina-te in crestet si o mana invarteste-o in cerc, pe burta", "Fa ca Tarzan"... Biletelele impacheteaza-le si introdu-le in cate un balon, pe care il imfli si il legi.
La toate astea te ajuta un copil.
Apoi, jocul propriu-zis. Toate baloanele intr-o parte a camerei. Toti copiii in cealalta, in doua echipe. Sa fie macar 3 in fiecare echipa... Si, la un semnal, cate un copil din fiecare echipa merge de isi alege un balon, pe care apoi incearca sa il sparga. Dar nu cu un ac si nici cu piciorul. Cu propiul corp. Se aseaza pe el, se lasa cu toata greutatea, il strange intre picioare, il musca... Vede el.
Dupa ce il sparge, raspunde la intrebarea-surpriza. Daca raspunde corect, merge la loc si trece urmatorul coechipier. Cine sparge balonul primul, are un punct pentru echipa lui. Cine raspunde corect din 2 incercari, are un punct pentru echipa lui.
Daca nu raspunde corect din doua incercari, mai are o sansa sa obtina acel punct. Va alege un biletel din setul cu provocari! Ai uitat de el, asa-i? Si daca duce la bun sfarsit sarcina care i-a picat acolo, obtine si el acel punct... Ei bine, ce echipa a castigat?