Ce activități să faci cu copilul, în casă, cât școlile sunt închise din cauza coronavirusului

Ce activități să faci cu copilul, în casă, cât școlile sunt închise din cauza coronavirusului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În urma deciziei ca instituțiile de învățământ să fie închise în vederea limitării răspândirii noului coronavirusului, atât preșcolarii, cât și elevii, rămân acasă pentru o perioadă. Pentru ca aceștia să nu se plictisească, dar și să învețe cât mai multe lucruri folositoare, de noi depinde să petrecem timp de calitate alături de ei. În aceste condiții, putem să-i implicăm într-o gamă variată de activități. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi mai multe sugestii în acest sens, care să poată fi realizate atât cu „pitici”, cât și cu copii mai măricei. Din fiecare dintre ele copilul va avea câte ceva de învățat, care să-i fie oricând util.

Activități pentru acasă pentru preșcolari

Joacă în făina

Făina este oricând la îndemână și te poate ajuta să inventezi diferite activități distractive, dar și educative totodată, pentru copiii de la 3 ani în sus.
De exemplu, poți să-i pui copilului la dispoziție o „recuzită” formată din lingurițe, vase de jucărie de plastic, un tractor (pentru băieței), o strecurătoare etc. și să-l lași să le manipuleze pe acestea în făină. Va fi o activitate potrivită pentru dezvoltarea senzorială, dar și pentru stimularea imaginației și a coordonării mișcărilor (de pildă, când copilul va manipula diferite instrumente în făină).
De asemenea, făina poate fi un pretext pentru a-l introduce pe copilul tău în universul literelor sau cifrelor. Tot ce vei avea de făcut va fi să-i arăți chiar tu cum se face o anumită cifră/literă, iar după aceea să-l lași și pe el să exerseze în făină. Va fi încântat să vadă că va putea să scrie în făină ori de câte ori vrea, totul putându-se șterge și reface.

Sortăm, desenăm și colorăm

Pentru a-i stimula micuțului tău motricitatea fină, dar și răbdarea și atenția la detalii, antrenează-l și în următoarea activitate. Pune-i la dispoziție ciucuri de diferite culori, puși separat. După aceea conturați ceva în culorile ciucurilor și roagă-l apoi pe copil să completeze desenul cum vrea el, în culorile respective. La final, ciucurii vor fi luați cu o pensetă de la locul lor și puși pe foaia cu desenul, fiind lipiți în funcție de culorile folosite acolo.

Ferma Animalelor

Dacă vrei să-i oferi copilului mai multe cunoștințe legate de animalele domestice, va fi o alegere inspirată să realizați împreună o fermă. Spre exemplu, puteți să luați o cutie de carton și să o decupați și să o prelucrați pentru a crea un spațiu în care să puteți așeza apoi diferite elemente ce compun peisajul de la o fermă, de la animale până la adăposturile lor, diferite unelte etc. Copilul își va putea dezvolta imaginația încercând să găsească soluții menite să vă ajute să creați atmosfera de la o fermă. La final, puteți să vă antrenați și într-un joc de rol.

„Cum mă simt azi?”

Pe măsură ce crește, un copil are nevoie să învețe să-și identifice nu numai propriile emoții, ci și pe cele ale celorlalți.  Pentru a-l ajuta și din acest punct de vedere, implică-l într-o activitate simplă: decupați împreună fețișoare de diferite culori, conturați-le chipuri care să exprime o anumită emoție și lipiți-le apoi pe bețișoare de înghețată. Numărul emoțiilor pe care copilul le va cunoaște depinde de vârsta sa. Dacă ai un copil mai mic, până în 4 ani, limitează-te la un număr mai mic de fețișoare. În schimb, pentru unul mai măricel, poți mări numărul lor. Puteți după aceea și să vă organizați într-un joc de rol în care să vă folosiți de fețișoarele avute la îndemână.

Cum învățăm și ne distrăm cu un copil între 5 și 8 ani

Să facem un cort homemade

Un cort este întotdeauna o „piesă” atractivă pentru casă, fiind perceput ca un loc în care se pot desfășura apoi cele mai diverse activități, de la citit, până la uitat la un film, joacă sau pur și simplu stat de vorbă. Lăsați-vă imaginația să lucreze și construiți cortul așa cum vă doriți, din materialele avute la dispoziție. Important este să fie un loc primitor!

Să socotim cu Rilă-Iepurilă

Copilul se va convinge mai mult că și matematica va fi distractivă dacă vă veți folosi de câțiva iepurași pe care să-i decupați chiar cu mâinile voastre. Se va proceda în felul următor: se vor contura și se vor decupa apoi iepuri mai mari și iepuri mai mici, în funcție de numerele cu care vom dori să socotim. Pe iepurii mai mari se vor nota numerele respective.La rândul lor, aceștia vor avea iepurași, care să fie tot atâția câte numere vor fi folosite pentru socoteli. Se poate folosi și un semnal „egal” din plastic și, dacă veți dori, puteți să pregătiți și oușoare cu care să socotiți.

„Sardinele”

Cu ajutorul acestui joc un copil se va amuza cu siguranță și va simți că îi trece timpul mai repede. Va fi însă nevoie de mai mulți participanți.
Regulile sunt foarte simple: un participant se va ascunde, iar ceilalți vor trebui să-l caute. După ce îl găsesc, vor trebui să se ascundă alături de el. Cine nu va încăpea acolo va deveni următoarea persoană ce se va ascunde și va trebui să fie găsită ea însăși de ceilalți.

Experiment „Tornada din sticlă”

Copiii sunt încântați să realizeze experimente, având ocazia să-și îmbogățescă și cunoștințele despre fenomene din natură. De pildă, pentru a-i ocupa timpul copilului tău, puteți vedea cum arată o tornadă chiar la voi acasă. Veți avea nevoie de următoarele materiale:
• 2 sticle de plastic (de câte 1 l)
• apă
• bandă adezivă
• o șaibă
• colorant alimentar

După ce veți avea toate acestea la îndemână, se va proceda astfel:
• Una dintre sticle va fi umplută cu apă cam 2/3 și se va pune în ea colorant alimentar

• Veți uni cele două sticle (fără capace) cu ajutorul șaibei (va fi montată în partea superioară a sticlei umplute cu apă). Cealaltă sticlă va fi întoarsă cu gura în jos, ambele sticle trebuind să fie plasate astfel încât „gurile” lor să se atingă. Vor fi securizate bine cu bandă adezivă

• Cele două sticle vor trebui să stea în poziție verticală

• Întoarce rapid sticla aflată deasupra și o veți mișca apoi cu o mișcare circulară. Această mișcare este cea care va arăta cum apa din sticla de sus se mișcă din ce în ce mai repede și se formează acolo un fel de coloană, similară celei unei tornade reale

Veți observa cum coloana de apă se mișcă tot mai repede și vei putea să îi povestești copilului despre forța vântului care duce și la formarea unei tornade din viața reală.

Activități pentru acasă, numai bune pentru copiii de peste 8 ani

Cerneala invizibilă

Pentru copil va fi fascinant să vadă că ar putea scrie cu o cerneală invizibilă și că va putea să aibă secrete față de ceilalți.
Totul va fi posibil ajutându-vă de zeama de lămâie și de:
• apă
• lingură
• un castron
• un bețișor de urechi
• hârtie albă
• lampă sau o altă sursă de lumină

Lămâia va fi stoarsă în castronel și apoi se vor pune peste ea câteva picături de apă. Zeama de lămâie și apa vor fi amestecate cu lingura.

Bețișorul de urechi va fi înmuiat în amestecul dintre apă și lămâie și îl vei lăsa pe copil să scrie ceva pe coala albă de hârtie. Lăsați scrisul să se usuce până când va deveni total invizibil.
Pentru a vedea mesajul, veți apropia coala cu scrisul de o sursă de căldură de la o lampă. Copilul va afla apoi că zeama de lămâie este o substanță care oxidează și devine maro în contact cu căldura.

„El spune, eu spun”

Este o activitate numai bună pentru copiii mai mari, care știu deja să scrie bine, să formeze enunțuri. Se poate juca în cel puțin 2 participanți, fiind o modalitate excelentă de dezvoltare a vocabularului și de amuzament.

Se va proceda în felul următor: fiecare participant primește o bucată de hârtie și un creion. Fiecare va scrie câte un rând dintr-un text, se va îndoi foaia pânâ când nu se va mai vedea decât ultimul rând/ultimele cuvinte scrise de persoana de dinainte, iar hârtia va trebui dată de la un participant la altul, până când va ajunge la primul care a început să scrie.
Întrucât nimeni nu va vedea tot textul scris de celălalt, textul final va fi un mix între imaginația tuturor. În mod cert că vă veți distra când veți auzi o poveste care ar putea să nu aibă nicio logică!

„Ce ai gustat?”

Acest joc este menit să-i arate copilului cât de fine sunt simțurile noastre și cum gustul ne ajută să distingem numeroase alimente, chiar dacă mirosul este limitat la un moment dat.
Nu va trebui decât să tai bucățele din mai multe alimente (de exemplu, mai multe fructe și legume), fără să fi văzută de copil. Acesta va fi legat la ochi și se va ține de nas, în timp ce îi vei da să guste din alimentele pregătite.
Va fi captivant pentru el să ghicească alimentul „surpriză”! Pentru a complica mai mult activitatea, poți să-i pui la dispoziție alimente care nu se disting ușor, cum ar fi măr și catof de exemplu.

„Cine/ ce sunt eu?”

Pentru un asemenea joc va fi nevoie de mai mulți participanți. Se va trage la sorți cine va începe primul. Cel/cea desemnat/a va trebui să se gândească la o persoană, la titlul unui film, la un cântec, la un personaj etc. care să fie cunoscut și ceilalți participanți. Urmează ca apoi să interpreteze rolul obiectului/personajului/ cântecului etc. pe care ceilalți vor trebui să îl ghicească. De exemplu, dacă este vorba despre o carte, participantul va mima că citește o carte, dacă este vorba despre un cântec va mima activitatea de a cânta, va mima diferite sunete, gesturi. De asemenea, poate fi identificat și numărul de cuvinte, arătând cu degetele. Prima persoană care ghicește despre ce este vorba va avea ocazia să mimeze ceea ce dorește să fie ghicit de ceilalți.  Va fi un joc potrivit pentru întreaga familie, ce va dezvolta perspicacitatea, atenția și creativitatea.

Surse: familyeducation.com, facebook.com, handsonwegrow.com, mykidstime.com, sciencekids.co

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com

Articolul urmator
Ce mamă își lasă copilul să asculte muzica ale cărei versuri sunt licențioase? Eu, eu sunt acea mama
Ce mamă își lasă copilul să asculte muzica ale cărei versuri sunt licențioase? Eu, eu sunt acea mama

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Două grădinițe din Satu Mare sunt închise temporar după ce 30 de copii au fost depistați cu enterocolită
    Două grădinițe din Satu Mare sunt închise temporar după ce 30 de copii au fost depistați cu enterocolită

    Două grădinițe din Medieșu Aurit, județul Satu Mare, s-au închis temporar până pe data de 5 decembrie. Motivul este o epidemie de enterocolită. Citește articolul pentru...

    Violența în școlile din România. Elevii sunt înjunghiați în pauze, agresorii se întorc la ore
    Violența în școlile din România. Elevii sunt înjunghiați în pauze, agresorii se întorc la ore

    Din păcate, pare că incidentele de violență în România nu se opresc. Un elev de 13 ani a fost înjunghiat de către colegul său în comuna Movileni, județul...

    Nu mi-a mai venit menstruația din 2014 din cauză că sunt însărcinată în fiecare an
    Nu mi-a mai venit menstruația din 2014 din cauză că sunt însărcinată în fiecare an

    Madison Chavez, în vârstă de 25 de ani, este mama a 5 copii, iar mezinul e pe drum. Femeia mărturisește că începând cu anul 2014, „s-a pus pe făcut...

    Panică la metrou la Romană: am văzut cum o mamă a fost separată de copilul ei de ușile închise brusc
    Panică la metrou la Romană: am văzut cum o mamă a fost separată de copilul ei de ușile închise brusc

    Aseară eram relaxată, dar obosită. După o zi întreagă de muncă mă întorceam cu metroul acasă și ședeam liniștită, fericită că am găsit loc, cu căștile în...

    „Se vor închide școlile!” Profesorii sunt hotărâți să iasă în stradă pentru a primi majorarea promisă privind salariile
    „Se vor închide școlile!” Profesorii sunt hotărâți să iasă în stradă pentru a primi majorarea promisă privind salariile

    Astăzi, de la ora 13:00, sindicaliștii din Educație ies în stradă, nemulțumiți de creșterea de salarii primită! Aceștia avertizează că urmează neîncheierea mediilor...

    Cum să procedezi când copilul nu doarme din cauza lunii pline
    Cum să procedezi când copilul nu doarme din cauza lunii pline

    Ai observat vreodată că îți e greu să adormi, sau că al tău copil e mai activ decât de obicei, atunci când e lună plină? Una dintre teoriile cu privire la acest...

    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București
    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București

    Din cei aproape 2.400 de copii refugiați din Ucraina înscriși în școlile și grădinițele din România, peste 600 au fost repartizați în unitățile de...

    Numai în România: o mamă a sunat la 112 pentru că nu putea ajunge la grădiniță să își ia copilul din cauza traficului
    Numai în România: o mamă a sunat la 112 pentru că nu putea ajunge la grădiniță să își ia copilul din cauza traficului

    O mamă din Baia Mare a sunat la 112 după ce și-a dat seama că a întârziat să își ia copilul de la grădiniţă, din cauza traficului rutier. Femeia, care a povestit...

    © 2024 Qbebe