Cărţi de primăvară

Cărţi de primăvară

Brigitta Szebenyi - Redactor

O colecție frumoasă de cărți de primăvară de la Editura Cartea Copiilor.

1) „În iarbă" de Yukiko Katō, cu ilustrații de Komako Sakai (vârstă: 2-5 ani)

Pentru orice copil, dorința de a descoperi lumea e de nestăvilit. Ce e asta? Ce e aceea? Ce e aici? O aventură poate începe oricând și în orice loc. De la pietrele de pe malul nisipos al unui râu. De la un fluture care s-a așezat pe una dintre pietre. De la ierburile printre care a zburat după o clipă, parcă îndemnându-te să-l urmezi: „Hai, vino, să vedem ce-i acolo, și acolo, și acolo..."

2) Mica sămânţă" de Eric Carle (vârstă: 0-5 ani)

Cea mai importantă poveste este cea a vieții. Ce este viața? Cum apare? Cum se ivește pe lume o ființă? Sunt întrebări la care Eric Carle, cu geniul său bine-cunoscut, reușește să răspundă pe înțelesul copiilor pornind de la o mică sămânță.
 
Umilă și neînsemnată, mai mică și față de alte semințe, semincioara din această carte ne spune o poveste măreață: luptă pentru țelul în care crezi, nu te da bătut și împlinește-ți destinul.

3) „Călătorie printre ierburi și lumină" de Iulia Iordan, cu ilustrații de Cristiana Radu (vârstă: 3-10 ani)

Faceți cunoştinţă cu Luli, o fetiță care iubește natura și secretele acesteia. A primit o misiune importantă de la mama ei - să culeagă tot felul de flori și frunze de prin grădină și din împrejurimi. Colindând câmpii, fâneţe, lanuri, păşuni şi grădini, Luli şi Norocel, căţelul său jucăuș, îţi vor împărtăşi din tainele plantelor şi florilor. Vei afla lucruri interesante despre cântece, jocuri sau obiceiuri lăsate de bunici și străbunici.

4) „Uite ce-a ieșit din ou" de Margaret Wise Brown (vârstă: 2-8 ani)
Când ești mic, lumea e plină de minunății care abia așteaptă să le descoperi! Dar cum o fi ca minunățiile să te descopere pe tine? „Uite ce-a ieșit din ou" este o poveste despre cum să spargi coaja singurătății și să-ți găsești un prieten, foarte, foarte aproape de tine, care te aștepta, la rândul său, să parcurgi calea nebănuită de la inima ta către inima sa. Tu l-ai găsit pe prietenul tău?

5) „Autobuzul magic. În stupul de albine" de Joanna Cole, cu ilustrații de Bruce Degen (vârstă: 6-12 ani)
De unde vine mierea? O fac albinele, desigur, orice copil știe acest lucru. Dar cum o fac de fapt?  Cum pot aceste ființe atât de mici să întemeieze un stup, să construiască faguri perfect hexagonali, să-și organizeze apărarea, hrănirea puietului, stocarea hranei? Cum se orientează? Cum comunică între ele?
 
Ca să aflăm toate aceste răspunsuri, cel mai ușor ar fi să ne transformăm în albine! Iar în această nouă aventură a Autobuzului magic, copiii din clasa domnișoarei învățătoare Frizzle chiar asta fac, devin albine. Zburând prin grădini, bâzâind încoace și-ncolo, adunând polen și jucându-se cu ceara moale, copiii învață că a fi albină înseamnă să muncești împreună cu ceilalți pentru binele tuturor. Poate de aceea mierea este atât de dulce și parfumată.

6) „Lotta şi bicicleta" de Astrid Lindgren, cu ilustrații de Ilon Wikland (vârstă: 4-9 ani)
Nimeni n-o crede pe Lotta că știe să meargă pe bicicletă. E prea mică. Mică? La cinci ani fără două zile? Dar bineînțeles că știe să meargă. În secret!
 
Pe strada Zurbagiilor, fratele ei, Jonas, și sora ei, Mia-Maria, se dau la vale cu viteză pe bicicletele lor. Pare foarte palpitant. Și distractiv. Dar Lotta poate doar să-i privească. Oare când va primi și ea o bicicletă adevărată?

7) „Balul florilor" de Sigrid Laube, cu ilustrații de Silke Leffler (vârstă: 3-8 ani)
Astăzi are loc Balul florilor. Domnul Conopidă şi domnişoara Morcov își fac curaj și se duc și ei la petrecere. Sala e înmiresmată, freamătă şi răsună de cântece. Domnul Levănţică, parfumat şi elegant, dansează plin de însufleţire cu o Roză răpitoare, rotindu-se iar şi iar prin toată sala.
 
La sosirea neobişnuiţilor oaspeţi, florile sunt uimite şi revoltate: asemenea îndrăzneală din partea unor legume nu s-a mai văzut! Dar domnul Conopidă şi domnişoara Morcov se avântă curajoşi pe ringul de dans şi-i farmecă pe toţi cu Tangoul-castraveţilor! Florile sunt impresionate şi aplaudă cu admiraţie. În cele din urmă, florile şi legumele se împrietenesc şi petrec o seară minunată dansând împreună.

8) „Hainele noi ale lui Pelle" de Elsa Beskow (vârstă: 3-8 ani)

Pelle e un băiețel obișnuit dintr-un sat din Suedia de acum aproape un secol. Crește văzând cu ochii și hainele îi rămân mici. Nimic neobișnuit până acum, orice copil trece prin asta. Dacă ar fi trăit azi, poate că s-ar fi dus repede la părinți să le spună că are nevoie de haine noi și totul s-ar fi rezolvat printr-o vizită la cel mai apropiat mall. Dar pe vremea lui Pelle oamenii erau învățați că nimic nu vine de la sine, că nu poți dobândi ceva doar pentru că-ți dorești acel lucru. Secretul acelor vremuri era munca făcută cu rost și cu tragere de inimă. Chiar și un copil ca Pelle, nici prea mare, nici prea mic, are ceva de oferit celor din jur, după puterile și priceperea sa, iar răsplata binemeritată constă nu numai în hainele noi, ci și în încrederea în propriile puteri.

9) „Copiii pădurii" de Elsa Beskow (vârstă: 3-8 ani)

Chiar dacă nu i-a văzut nimeni până acum, în păduri trăiesc, fără îndoială, alături de zâne, și numeroase familii de spiriduși. Așa se spune în povești. Iar spiridușii, firește, au și ei copii. Ce fac ei toată ziua? Aleargă, se ascund, sar, strigă, se joacă în apă sau cu pietre și bețe - dar se duc și la școala din pădure, alături de toți puii de animale, își ajută părinții la strânsul proviziilor pentru la iarnă, se ajută între ei sau pe alte viețuitoare. După care aleargă, se ascund, sar, strigă...
 
„Primăvara, copiii-spiriduș sunt atât de bucuroși și de zburdalnici încât mamei îi este peste putință să-i țină acasă. Se bălăcesc prin pâraie, construiesc baraje din bolovani sau mori de apă din bețe, aleargă și sar de colo-colo cât e ziulica de lungă. Chiar dacă sunt uzi leoarcă din cap până-n picioare, nimeni nu-i ceartă. Și nici vorbă să răcească. Este nemaipomenit să fii un mic spiriduș!"

10) „Broscoi și Brotac sunt prieteni" de Arnold Lobel (vârstă: 5-12 ani)

Cu bună dispoziție, umor și tandrețe, cele cinci povestiri din "Broscoi și Brotac sunt prieteni" (Frog and Toad Are Friends, Caldecott Honor Book 1971) ne vorbesc despre unul dintre cele mai importante lucruri din viață: prietenia.

Articolul urmator
Cum mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță
Cum mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an
    Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an

    Vacanțele sunt așteptate întotdeauna cu nerăbdare de cei mici, indiferent de perioada din an în care au fost stabilite. Desigur, vacanța de vară este în topul...

    Este anul schimbărilor! Trei nativi vor lua totul de la zero până în primăvară
    Este anul schimbărilor! Trei nativi vor lua totul de la zero până în primăvară

    Anul 2025 este anul schimbărilor și oportunităților pentru trei dintre semnele zodiacale. Care sunt nativii ai căror viață se poate schimba drastic în 2025?

    Cuplurile din zodiac care vor avea parte de o aventură amoroasă primăvara aceasta
    Cuplurile din zodiac care vor avea parte de o aventură amoroasă primăvara aceasta

    Primăvara este anotimpul renașterii, al transformărilor și al noilor speranțe. De ce nu, speranțele noastre pot fi legate și de dragoste, fiind alimentate de dorința de a ne...

    Curățenia de primăvară cu cei mici: ce treburi casnice pot face copiii, în funcție de vârstă
    Curățenia de primăvară cu cei mici: ce treburi casnice pot face copiii, în funcție de vârstă

    Te gândești să-l pui pe cel mic „cu osul la treabă”, dar nu știi cu ce să începi? Ți-am pregătit un ghid pe vârste cu activități de curățenie...

    Această mamă a pus toată familia la un regim atipic: fără ecrane, doar cu cărți
    Această mamă a pus toată familia la un regim atipic: fără ecrane, doar cu cărți

    Am mai auzit de diete alimentare, însă de diete legate de timpul petrecut în fața ecranelor, mai puțin. Această mamă de peste hotare a decis să își încurajeze...

    Elevii nu mai au biblioteci acasă. Numărul copiilor care au mai puțin de 10 cărți acasă crește alarmant
    Elevii nu mai au biblioteci acasă. Numărul copiilor care au mai puțin de 10 cărți acasă crește alarmant

    Tot mai puțini elevi îndrăgesc ideea de a avea o bibliotecă ale cărei rafturi sunt pline cu cărți interesante și dicționare. Tot mai mulți elevi optează pentru cărțile...

    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

    Vacanța de primăvară se apropie cu pași repezi, iar noi avem „rețeta” perfectă pentru zilele libere care te așteaptă pe tine și familia ta. Îți propunem 24...

    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară
    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară

    Spre finalul acestei săptămâni, sâmbătă, pe 16 aprilie, prima lună plină a acestei primăveri, Luna Roz, va fi vizibilă. Întrucât stă sub semnul Balanței, ea...

    © 2025 Qbebe