Activități potrivite pentru vacanța copilului tău

Activități potrivite pentru vacanța copilului tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Timpul parcă zboară și iată cum se apropie cu pași repezi una dintre cele mai frumoase perioade ale anului pentru copii: vacanța de vară. Întrucât știi că anotimpul cald vine cu zile frumoase și mai lungi, iar copilul tău are acum mai mult timp la dispoziție pentru a încerca noi experiențe, vrei să profiți de toate aceste beneficii și să te asiguri că în programul său sunt și intervale în care stă cât mai departe de ecrane. De aceea, te străduiești să-l implici în activități structurate și distractive totodată, care să-i dea posibilitatea de a învăța lucruri noi și de a deprinde, inclusiv prin joc, abilități ce-i vor fi oricând utile. Parcurgând articolul de mai jos poți descoperi câteva idei de activități potrivite pentru vacanța copilului tău, fie că este vorba despre un preșcolar, fie că este vorba despre un școlar. Oricare dintre ele îi vor umple timpul într-un mod agreabil și cu siguranță vor alunga orice urmă de plictiseală.

Plimbări și joaca în natură

Înainte de orice, gândește-te că printre activitățile potrivite pentru vacanța copilului tău se regăsesc în special cele care implică petrecerea timpului în aer liber, în natură. Astfel, stând cât mai mult afară, este mai dornic să facă mișcare, ceea ce este benefic pentru sănătatea sa. În plus, expunerea moderată la soare, în timpul ieșirilor în aer liber, reprezintă o modalitate de a-și asigura o parte din necesarul zilnic de vitamina D, atât de importantă pentru sistemul imunitar, pentru cel muscular și pentru cel osos. 

Spre exemplu, preșcolarii și școlarii din clasele I-IV învață multe lucruri și se pot distra de minune când stau vara afară dacă au parte de activități precum cele de mai jos:

Realizarea unor construcții cu obiecte din natură

În acest scop, se pot folosi: pietre, bețe, conuri, crengi etc. Construcțiile cu ajutorul obiectelor din natură sunt binevenite, de exemplu, pentru dezvoltarea senzorială, pentru stimularea creativității sau pentru îmbunătățirea coordonării mână-ochi.

Plimbările cu familia, pe jos sau cu bicicleta, micile excursii

Pentru a-l învăța pe copilul tău cât mai multe lucruri, stai cu el de vorbă pe parcursul plimbării/excursiei despre ceea ce vedeți. Împărtășește-i informații cât mai clare, dar care să-i stimuleze curiozitatea.

Întâlnirile între prieteni

Discută și cu alți părinți pentru ca micuții să se întâlnească la o ieșire în natură. De pildă, se pot juca într-un cort, stând la o măsuță cu scăunele pe măsura lor sau pur și simplu pe o pătură, alături de jocurile/de jucăriile favorite.

trei copii jucandu-se intr-un cort intr-o gradina

Copiii mai mari pot avea și ei parte de zile minunate de vacanță, în care să stea cât mai departe de ecrane, să socializeze și să împărtășească experiențe din care au ceva de învățat. Preadolescenții și adolescenții pot fi antrenați în activități precum:

Organizarea unei „vânători de comori”

Copiii trebuie să reușească să identifice, pe un traseu, o anumită specie de arbori, anumite păsări sau plante etc. O astfel de activitate îi determină să fie mai atenți la ceea ce se află în jurul lor și mai perseverenți pentru a-și îndeplini un obiectiv.

Organizarea unei „misiuni” de descoperire

De pildă, familia ta îi poate antrena pe părinții unor prieteni ai copilului tău într-o activitate care vizează găsirea unor indicii ascunse pe un traseu. Una dintre familii desenează săgeți cu creta pe o cărare/pe un drum sau le lipește pe post-it-uri împrăștiate pe traseul respectiv, iar cealaltă trebuie să meargă pe urmele acestora pentru a găsi, de exemplu, litere cu care să compună un mesaj. Acest tip de activitate dezvoltă spiritul de echipă, orientarea în spațiu, perseverența.

Implicarea în diverse activități fizice distractive

De exemplu, jocurile cu frisbee, cu mingea sau o competiție cu coarda îi motivează pe copii să facă mai multă mișcare.

Organizarea unui picnic

Fie că sunt numai între prieteni, fie că sunt între prieteni și familiile acestora, picnicurile reprezintă o excelentă ocazie pentru antrenarea în jocuri de masă inedite, din care toată lumea să aibă ceva de învățat.

7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

Practicarea unui sport 

Face parte dintre cele mai potrivite activități pentru vacanța de vară a copilului tău, în condițiile în care îi asigură un stil de viață sănătos, menținându-l activ, asigurându-i mușchi puternici, îmbunătățindu-i coordonarea, echilibrul și mărindu-i rezistența la efort. 

Pentru a înțelege mai bine de ce este important ca micuțul tău să practice un sport, ia în calcul și acest aspect: copiii care sunt mereu activi au șansa de a se descurca mai bine la școală întrucât activitatea fizică îi pune adesea în situația de a găsi soluții pentru rezolvarea unei probleme. În acest context, copilul dobândește o minte mai „ascuțită”, o capacitate de concentrare și de memorare mai bună.

Totodată, copiii care se implică în mod constant în activități fizice învață să lucreze în echipă. Lucrul în echipă necesită negociere, compromis și empatie. În special prin practicarea unui sport de echipă copilul tău are ocazia să învețe ce înseamnă să fie parte dintr-un grup și să muncească alături de ceilalți pentru atingerea unui obiectiv.

Nu în ultimul rând, prin implicarea în activități sportive copilul învață să fie perseverent, ambițios și să gestioneze atât succesele, cât și eșecurile.

Printre sporturile care sunt cele mai potrivite pentru perioada verii se numără:

  • Înotul;
  • Voleiul;
  • Tenisul;
  • Ciclismul;
  • Escalada;
  • Golful;
  • Fotbalul. 

trei copii aflati pe un teren de tenis 

Participarea la cursuri de vară

Pentru a-și antrena mintea și pentru a nu face „pauză” de la învățarea structurată, în perioada vacanței de vară este binevenit să-l înscrii pe copilul tău la cursuri de vară. Acestea îi oferă posibilitatea de a avea parte de un stil de învățare interactiv, prietenos și vesel, din care nu lipsesc nici jocurile interactive. Din acest motiv, o alegere inspirată este, de exemplu, să optezi pentru un curs de învățare a unei limbi străine.

Învățând încă din primii săi ani de viață o limbă străină, copilul are parte de avantaje demne de luat în seamă, precum:

  • Îmbunătățirea abilităților cognitive: când vine în contact cu o limbă străină, creierul copilului se obișnuiește cu un nou vocabular și cu reguli de gramatică. Ulterior, copilul are nevoie să-și amintească anumite cuvinte și să le utilizeze în contextul adecvat, ceea ce îi dezvoltă capacitatea de a realiza conexiuni logice, memoria și capacitatea de concentrare;
  • Îmbunătățirea performanțelor academice: odată ce începe să converseze într-o limbă străină, copilul se familiarizează cu reguli gramaticale, reține noi cuvinte și reușește să înțeleagă un text. Aceste abilități îi sunt utile pentru a putea înțelege orice fel de text, pentru a reține mai ușor reguli gramaticale și în viața de zi cu zi. Odată ce se întâmplă așa, își îmbunătățește și rezultatele la școală;
  • Dezvoltarea empatiei, a toleranței: când învață o limbă străină, copilul vine în contact cu o altă cultură. Astfel, înțelege că există mai multe moduri de a trăi, ceea ce îl determină să devină mai empatic, mai tolerant față de persoanele din alte culturi;
  • Dezvoltarea abilității de a găsi soluții pentru rezolvarea problemelor: învățarea unei limbi străine înseamnă alocarea de timp și efort și nu este exclus ca, pe parcursul procesului de învățare, să intervină și anumite obstacole. Pentru a le depăși, copilul trebuie să fie perseverent și să experimenteze pentru a descoperi care strategii și abordări funcționează mai bine pentru el. 

copii alaturi de un cadru didactic la un centru de limbi straine

Un loc numai bun pentru dobândirea primelor cunoștințe de limba engleză sau pentru îmbunătățirea celor acumulate deja este și Centrul de Limbi Străine Smart Teach. Vara aceasta, datorită cursurilor de vară ''Let's travel around the world'', copilul tău poate avea parte de o experiență cu totul specială: va porni într-o „călătorie” în jurul lumii și poate descoperi în fiecare săptămână, timp de 8 săptămâni, câte o țară. Cu ajutorul profesorilor dedicați, cu multă experiență, se va implica în cele mai diverse activități, de la conversații în limba engleză până la realizarea de „arts and crafts” și pregătirea unor preparate specifice țării studiate. 

Ca să te convingi mai mult de ce cursurile de vară ''Let's travel around the world'' reprezintă un dar valoros pentru copilul tău, ai permanent în vedere numeroasele beneficii de care se va bucura:

  • Dobândește noțiuni de cultură generală pe măsură ce acumulează informații legate de istoria, de geografia, de obiceiurile, de tradițiile, de gastronomia anumitor țări;
  • Își îmbogățește vocabularul în limba engleză: învață cuvinte și expresii;
  • Are ocazia de a citi în limba engleză;
  • Se implică în conversații și dezbateri: de aceea, nu numai că își dezvoltă abilitățile de comunicare, dar dobândește mai mult curaj de a conversa în limba engleză, devine mai încrezător în propriile forțe, mai perseverent și învață să se bucure de reușitele sale;
  • Devine mai sociabil și își face noi prieteni;
  • Se distrează și învață datorită unor jocuri distractive și interactive. 

Cursurile ''Let's travel around the world'' se adresează copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 4 și 17 ani și, în funcție de preferințe, te poți orienta către cursurile față în față sau către cele desfășurate online.

Lectura ca activitate distractivă

Fie că ai un copil care nu știe încă să citească, fie că ai unul care se află la început de drum în privința lecturii sau unul ce are experiență din acest punct de vedere, încurajează-l să-și petreacă timpul, în vacanța de vară, și în preajma cărților. Spre exemplu, îi poți citi chiar tu, puteți citi împreună sau lasă-l să-și aleagă ceea ce va citi singur. Indiferent de varianta care se pretează în cazul vostru, ține minte că lectura oferă oricând câștiguri importante, ca de exemplu:

  • Îmbunătățirea capacității de a asculta și de a reține;
  • Îmbunătățirea capacității de concentrare, de atenție;
  • Îmbogățirea vocabularului;
  • Stimularea creativității;
  • Dezvoltarea abilității de a realiza conexiuni logice;
  • Venirea în contact cu lecții de viață. 

Pentru a-ți stimula copilul să fie mai dornic să citească, fii tu însăți un model pentru el și citește cât mai mult în preajma lui. 

Cu alte cuvinte, lectura nu reprezintă numai una dintre activitățile potrivite pentru vacanța copilului tău, ci și o modalitate excelentă de a petrece mai mult timp de calitate împreună, astfel încât legătura dintre voi să devină mai solidă, mai frumoasă.

mama si tata fericiti in timp ce se uita pe o carte cu fetita lor

Vizitele la muzee și expoziții de artă

Reprezintă alte activități potrivite pentru vacanța copilului tău, în primul rând pentru că vizitele la muzee și la expoziții de artă reprezintă o modalitate agreabilă de a pune bazele culturii sale generale, grație incursiunilor în lumea științei sau artelor. Venind în contact, de exemplu, cu opere de artă sau cu experiențe interactive în cadrul muzeelor, își poate forma propria sa perspectivă asupra istoriei, geografiei, științelor sau artei și, mai mult decât atât, poate realiza conexiuni cu ceea ce știe deja.

În al doilea rând, când are ocazia să meargă la muzee sau la expoziții de artă, ceea ce vede îi stârnește curiozitatea și îl stimulează să pună întrebări. Prin acest demers, de fapt are parte de o experiență de învățare, primind informații care fie le completează pe cele acumulate deja la școală sau în urma lecturilor/vizionării unor documentare, fie are șansa de a afla lucruri noi. În aceste condiții, își poate descoperi hobby-uri, pasiuni, de care se poate bucura toată viața.

Nu în ultimul rând, vizitele la muzee/la expoziții influențează valorile copilului, în contextul în care este expus unei mari diversității de idei și informații despre oameni diferiți, din alte perioade, din alte locuri. Datorită acestor experiențe, pe măsură ce înaintează în vârstă, își lărgește orizontul cunoașterii și devine mai tolerant în a accepta diferențele dintre oameni. 

Străduindu-te să-ți antrenezi copilul în activitățile menționate, de fapt te asiguri că are parte, în vederea dezvoltării sale armonioase, de îmbinarea dintre joaca liberă și activitățile de învățare ghidate de tine și de către profesori. Spre exemplu, la Centrul Smart Teach copilul are posibilitatea de a învăța într-un mod dinamic și creativ. Astfel, nu numai că asimilează cu  mai mare ușurință cunoștințele, dar acestea devin solide, de durată, indiferent de limba străină pentru care optați: engleză, germană, spaniolă sau franceză.

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by Freepik, youtube.com

Surse articol: childmind.org, healthychildren.org, healthcare.utah.edu, healthline.com, kinderpedia.co

Articolul urmator
Singura abilitate emoțională care garantează succesul copilului tău mai tare decât IQ-ul
Singura abilitate emoțională care garantează succesul copilului tău mai tare decât IQ-ul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

    Vacanța de primăvară se apropie cu pași repezi, iar noi avem „rețeta” perfectă pentru zilele libere care te așteaptă pe tine și familia ta. Îți propunem 24...

    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati
    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati

    Ai un copil foarte atașat și nu poate dormi fără unul din părinți? Descoperă motivele care stau la baza acestui comportament și pregătește-te să afli cele mai eficiente strategii...

    Elevii intră în vacanța „mobilă”! Este pentru prima oară când o astfel de vacanță este prevăzută în structura anului școlar
    Elevii intră în vacanța „mobilă”! Este pentru prima oară când o astfel de vacanță este prevăzută în structura anului școlar

    Elevii și profesorii din România au, între 20 și 24 februarie 2023 așa-numita vacanță „mobilă” de o săptămână. Parcurge articolul pentru mai multe...

    Paștele în familie: 22 de activități perfecte pentru copii, părinți și bunici
    Paștele în familie: 22 de activități perfecte pentru copii, părinți și bunici

    Ce ar fi ca anul acesta, în afară de tradiționala masă de Paște, să încerci niște activități noi alături de familia ta? Noi îți dăm 22 de idei potrivite de la...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    Hotărâre de Guvern: încă o mini-vacanță pentru copii! Când va fi aceasta
    Hotărâre de Guvern: încă o mini-vacanță pentru copii! Când va fi aceasta

    Guvernul Ciucă a decis la începutul acestui an ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie liberă pentru pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice.

    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali
    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali

    Laura Cosoi este, fără îndoială, una dintre cele mai apreciate vedete din România. A devenit cunoscută publicului în urmă cu mai bine de 20 de ani, odată cu rolul...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    © 2025 Qbebe