Pentru că se apropie începerea școlii, dar nu numai, pentru că fenomenul poate avea loc aproape oriunde, este important, în calitate de părinte, să cunoști câteva aspecte-cheie despre bullying. Cu ajutorul psihoterapeuților Hilio vom descifra misterul acestui fenomen și vom discuta despre modalitățile în care putem lua măsuri împotriva lui.
Ce este bullying-ul?
Conform Asociației Americane de Psihologie, bullying-ul este orice comportament amenințător și agresiv persistent îndreptat către persoane, în special cele care sunt mai mici sau mai slabe. Acesta poate lua diferite forme, de la insulte și batjocură la comportament fizic direct sau indirect abuziv.
Bullying-ul: o problemă cu rădăcini adânci
Surprinzător, studiile au indicat că bullying-ul poate avea și un factor genetic, iar cei care îl practică ar putea avea un profil genetic predispus la agresiune. Totuși, asta nu înseamnă că comportamentul de bullying este inerent sau inevitabil. Factorii de mediu, precum mediul familial, stilul de parenting și mediul de la școală joacă un rol important în influențarea comportamentului unui copil.
Bullying-ul în era digitală
Bullying-ul nu se limitează la interacțiunile față în față. Hărțuirea cibernetică este o formă de bullying care folosește tehnologia pentru a intimida, a umili sau a răni pe altcineva. Efectele sale pot fi devastatoare, victimele putând să experimenteze de la anxietate și depresie, până la simptome fizice, precum dureri de stomac și dureri de cap.
Recunoaște semnele
Părinții trebuie să fie vigilenți și să recunoască semnele bullying-ului.
Acestea pot include:
- leziuni inexplicabile
- evitarea situațiilor sociale
- schimbări în obiceiurile alimentare sau de somn
- migrene
- scăderea performanței școlare
- comportamente autodistructive
Acționează împotriva bullying-ului
Dacă suspectezi că un copil este victimă a bullying-ului, este vital să deschizi o discuție cu acesta și să-i oferi sprijin. Este, de asemenea, important să îl asiguri pe copil că problema nu este a lui, ci a agresorului.
Totuși, nu încuraja riposta fizică deoarece aceasta poate escalada situația. În schimb, învață copilul să se protejeze printr-un comportament asertiv non-agresiv. Aceste comportamente dezvolta inteligenta emotională la copii și stima de sine.
Părinții și școlile trebuie să colaboreze în rezolvarea acestor situații. Dacă problema persistă, este esențial să se apeleze la un specialist pentru a oferi suport și soluții adecvate și chiar la autorități.
Impactul de lungă durată al bullyingului
Bullying-ul nu este doar o problemă pe termen scurt. Copiii care suferă de bullying pot experimenta traume și stres post-traumatic, care pot duce la efecte pe termen lung, inclusiv probleme academice, probleme de sănătate mintală și implicare în justiția juvenilă.
În concluzie, bullying-ul este o problemă serioasă care necesită atenția noastră colectivă. Specialiștii Hilio te pot ajuta să înțelegi mai bine mecanismele acestui fenomen pentru a face tot ce stă în puterea ta să îți protejezi copilul.