- O mamă și-a rugat băiețelul să-și strângă jucăriile împrăștiate
- A aruncat toate jucăriile copilului ei la gunoi
- A primit critici în mediul online
- Au existat și voci care au susținut-o
- După criticile primite, mama a venit cu explicații
- Opinia specialiștilor cu privire la implicarea copiilor în treburile casnice
O mamă și-a rugat băiețelul să-și strângă jucăriile împrăștiate
Tabatha Marie a postat pe TiKTok mai multe videoclipuri prin care să arate cum s-au desfășurat lucrurile după ce i-a cerut fiului ei, două zile la rând, să pună la loc jucăriile pe care le împrăștiase peste tot. Mama a început prin a posta următorul mesaj: „Când îi ceri copilului tău, două zile la rând, să-și facă ordine în cameră, iar răspunsul său este: „Nu, tu vei face curățenie, mami. Ok, o să fac eu asta, cu plăcere...”
Sursă poză: captură TikTok.com
În acele momente, a hotărât să-i dea copilului ei o lecție. Iată despre ce a fost vorba!
@tabathamarie I hated seeing the look on his face when he seen his room. It hurt me just as much but my babies will not be disrespectful #parenting #fyp #foryoupage
♬ original sound - Tabatha Marie
A aruncat toate jucăriile copilului ei la gunoi
Din filmarea de peTikTOk se poate sesiza cum mama nu a stat pe gânduri și a început să arunce la coșul de gunoi jucăriile copilului ei: „Gunoiule, sosim”. Și-a motivat decizia în felul următor: „Mami nu crește un bărbat lipsit de respect. Nu este treaba femeilor, a mamelor, să facă totul. Faci mizerie, trebuie să faci și curat. Dacă o vezi pe mama ta chinuindu-se, o vei ajuta. Nu sta degeaba să te uiți la o femeie cum se zbate...”.
Sursă poză: captură TikTok.com
A ținut să precizeze că nu i-a fost ușor să ia o asemenea hotărâre, dar că a făcut acest demers pentru a-și învăța copilul să fie respectuos: „Am urât expresia feței sale când și-a văzut camera. M-a durut mult, dar copiii mei nu vor fi lipsiți de respect.”
A primit critici în mediul online
După ce postările ai au fost văzute, criticile nu au întârziat să apară:
- „Judecând după jucării, este prea mic pentru toată această responsabilitate. Dacă vrei să facă și el curat începe prin a face tu acest demers împreună cu el și după aceea urmărește-l să vezi cum se descurcă și singur.”
- „Această concepție mă întristează, îmi pare rău pentru copiii care au părinți ce gândesc astfel. Dacă părinții noștri au procedat așa, nu înseamnă că trebuie să continuăm și noi acest ciclu.”
- „Băieții nu sunt obișnuiți să facă o curățenie completă până în jurul vârstei de 8 ani. De aceea părinții sau frații mai mari ar trebui să-i ajute sau să le încredințeze porțiuni mai mici.”
- „Are 2 ani...Nu, nu, nu.”
Au existat și voci care au susținut-o
Mama care a aruncat toate jucăriile fiului ei la gunoi a primit și aprecieri:
- „Bună treabă! Oamenii care nu sunt de acord au copii care nu respectă pe nimeni, nici pe părinții lor.”
- „Îmi place! Ai făcut curățenie la fel ca mine! Ține-o tot așa!”
- „Am 18 ani acum și mama mea a făcut la fel cu mine când aveam 10 ani întrucât am refuzat-o. După acea săptămână în care nu am avut jucării am învățat rapid să fac ordine după mine.”
- „Păstrează-le și împachetează-le apoi pentru aniversări/pentru sărbători”
După criticile primite, mama a venit cu explicații
Văzând comentariile în care a fost criticată, Tabatha Marie a simțit nevoia să vină cu explicații suplimentare legate de hotărârea de a arunca la gunoi jucăriile băiețelului ei: „Voi credeți că eu nu am încercat să-l implic pe fiul meu în activități de curățenie? Sau că nu am încercat să-i ofer posibilitatea să-l ajut să facă ordine în dormitor cu mine? I-am făcut propuneri și răspunsul său a fost că este treaba noastră, a femeilor.”
Femeia a menționat și ce a făcut în final cu jucăriile copilului ei: „Jucăriile lui au ajuns toate în pivniță ca să-i dau o lecție și le va primi înapoi când va putea.” A ținut să precizeze că gestul pe care l-a făcut nu a afecta în niciun fel relația pe care o are cu fiul ei: „Copilul meu este universul meu și îl iubesc.”
Opinia specialiștilor cu privire la implicarea copiilor în treburile casnice
Psihologii atrag atenția asupra următoarelor aspecte: pe de o parte, să-ți obișnuiești copilul să se implice în treburile casnice va fi benefic pentru sănătatea fizică și mentală. Pe de altă parte însă, dacă părinții insistă ca un copil să se implice foarte mult în activități de curățenie, se poate ajunge la efecte negativ, care vor persista și în viața de adult: confruntarea frecventă cu stări de anxietate, frica exagerată de germeni (germafobia) sau dezvoltarea unei tulburări obsesiv-compulsive.
Responsabilitatea părinților ar trebui să fie asigurarea unui echilibru din acest punct de vedere, ținându-se cont și de sfaturile de mai jos:
- Instituirea unei rutine de curățenie în fiecare zi, dar care să nu reprezinte o presiune pentru copil- Spre exemplu, copilului i se va permite să facă dezordine, dar la sfârșitul fiecărei zile va aloca în jur de 10 minute pentru ordine și curățenie
- Pentru a evita, pe cât posibil, ca dezordinea să domnească în casă, instituie reguli clare de menținere a ordinii mai ales în zonele aglomerate, unde e mai greu să se realizeze curățenia
- Înainte să-ți implici micuțul în treburile casnice, îl vei lăsa să se implice și în activități despre care știi că îi fac oricând plăcere (cum ar fi, de exemplu, să-l lași să se uite la emisiunea preferată)
- Permite-i copilului tău să se antreneze și în activități care presupun și dezordine sau mizerie- În copilărie, acestea pot avea efecte pozitive în dezvoltarea sa stimulându-i creativitatea sau abilitatea de a găsi soluții pentru rezolvarea de probleme
Vicki Broadbent, blogger și autoarea cărții „Mumboss: The Honest Mum’s Guide to Surviving and Thriving at Work”, a declarat, într-un interviu pentru „Bored Panda”, că este binevenit ca și copiii să fie implicați în treburi casnice, stabilindu-se rutine din acest punct de vedere: „...Nu este treaba unui părinte să facă totul pentru copilul lui, chiar și copiii mici pot contribui la treburile casnice, strângându-și jucăriile de exemplu.”
Ea a adăugat că implicarea copiilor în diverse treburi îi învață să fie responsabili: „Implicarea copiilor în activități precum mersul la cumpărături și gătitul le poate fi de folos nu numai în ceea ce privește luarea meselor (vor fi mai interesați, vor mânca și vor face ordine mai bine), ci și în privința unei mai mari responsabilități și în implicarea în activități de familie.”
Surse: boredpanda.com, melbournechildpsychology.com.au, metro.co.uk, thesun.co.uk
Sursă poză principală: captură TikTok.com
Surse foto: istockphoto.com, TikTok.com