1. Fara TV si supravegheat la calculator
Ciprian este preot, are 35 de ani si spune ca, impreuna cu sotia lui, si-au crescut fetita (5 ani) fara televizor. "Nu am lasat-o sa se uite la tv, am incercat sa o lasam cat mai mult in natura, sa se joace cu animalele...".
Un lucru asemanator l-a incercat si Adriana, psiholog, 35, cu fetita ei, Sabina: "Noi nu am lasat-o la calculator pana acum. Fetita are 4 ani jumatate si nu are voie la calculator decat supravegheata, si atunci doar deseneaza online sau asculta muzica".
2. Parintii: o singura voce
"Toata lumea stie ca nu e bine ca parintii sa se contrazica mai ales in fata copilului. Copilul are nevoie sa se raporteze la parintii lui ca la o autoritate unica" spune Adriana, psiholog de meserie. "Trebuie sa existe o permanenta colaborare intre parinti , copilul trebuie sa stie una si buna" mai spune Ciprian. Marius, tatic a doi copii, Maria (7 ani) si Ioan (4 ani) spune ca este important ca ambii parinti sa isi pastreze autoritatea in fata lor, orice ar fi. "Este important sa nu te lasi tarat prea mult in lumea lor, sa ramai totusi pe pozitia ta, sa iti amintesti ca tu esti adultul..." spune Marius. |
Daca parintii se contrazic intre ei, copilul va avea tendinta sa asculte si sa se supuna pozitiei parintelui pe care o considera el favorabila in momentul de fata. Automat, ii va scade respectul fata de unul sau chiar fata de ambii parinti. In timp, copilul poate chiar dezvolta o problema cu autoritatea.
3. Sa vorbim pe intelesul lor!
"Orice intrebare imi pune Sabina, incerc sa ii raspund, cu rabdare, pe intelesul ei. Daca am ceva de facut atunci, sau vorbesc cu un adult, ii explic acest lucru, si imediat cum termin discutia, vorbesc cu ea." spune Adriana.
"Cautam sa ii explicam de fiecare data care sunt consecintele faptelor ei. Atunci cand are un comportament gresit, ii aplicam o mica pedeabsa spunandu-i clar de ce si pentru ce anume o pedebsim. Seara, inainte de culcare, orice s-ar fi intamplat peste zi, ne cerem iertare unii de la altii, eu de la sotie, sotia de la mine, amandoi de la Maria si Maria de la noi." spune Ciprian, taticul Mariei.
4. Promisiuni respectate
Cuvintele parintelui sunt foarte importante pentru copil, din ceea ce ne spune Marius, taticul Mariei si al lui Ioan: "Am observat ca Maria a castigat mai multa incredere in mine de cand a vazut ca imi tin promisiunile, fie daca este vorba de ceva de bine, sau de ceva de rau." Tot el spune ca cel mai mult a contat cand si-a tinut promisiunea si a petrecut mai mult timp cu ambii copii . "Chiar si 2 minute daca stai, copilul trebuie sa simta ca esti prezent , complet acolo cu ei, ca esti al lor pentru alea 2 minute. Deci calitatea, si nu catitatea timpului petrecut cu ei conteaza cel mai mult." mai spune Marius.
5. "Ce-ai schimba la mami si la tati?"
"Am intrebat-o o data pe Maria ce-ar vrea sa schimbe la mine. Mi-a zis ca ar vrea sa fiu mai zambitor." spune Marius in varsta de 34 de ani. Este foarte important sa vorbesti cu ei, sa petreci timpul cu ei, sa le explici fiecare lucru pe care il faci impreuna cu ei, sa nu iti versi mania asupra lor. "Am cautat sa nu le arat nemultumirea mea atunci cand ceva din ceea ce fac ei nu imi convine." Cand nu iti place ceva din ce fac copiii tai, este bine sa te opresti si sa te intrebi ce este ceea ce nu iti place si de ce. S-ar putea sa descoperi ca este vorba doar de slabiciunile tale oglindite in ei. |
Angela, in varsta de 36 de ani ne-a vorbit si despre cat de importante sunt discutiile despre regulile rutiere. "Este bine ca parintii sa atraga atentia copiilor ori de cate ori acestia se deplaseaza pe drumurile publice, sa circule pe trotuare si sa traverseze strada numai prin locurile marcate in acest sens. Sa nu trimita copiii la cumparaturi daca stiu ca trebuie sa se deplaseze pe partea carosabila a drumurilor, daca afara este intuneric ori daca trebuie sa traverseze drumuri intens circulate de autovehicule. Sa vegheze in permanenta ca momentele de vacanta si de bucurie sa nu se transforme in clipe de cosmar din cauza nerespectarii regulilor rutiere".
Adriana ne-a mai spus si ca ea are grija mare de igiena fetitei ei, si, ca, oricat de grabita ar fi ea, inainte de a incepe orice activitate, "Sabina trebuie sa se spele pe maini".