Elevii de la școala „Gaelscoil Mhíchíl Uí Choileáin” nu au fost pentru prima dată antrenați într-un asemenea proiect. Cel din luna decembrie a anului trecut a constituit de fapt un fel de continuare a altui proiect de acum doi ani. În cadrul aceluia, copiii au fost solicitați să țină un jurnal al lucrurilor pentru care sunt recunoscători. Pentru proiectul de anul trecut, ei au realizat fapte bune pentru familiile lor și pentru comunitate, iar acestea au fost înregistrate într-un „Jurnal al Bunătății”, care trebuia completat în fiecare zi și apoi semnat de către părinții elevilor.
Printre faptele pe care elevii irlandezi trebuiau să le săvârșească pentru a le putea consemna în jurnalul lor se numărau:
• Pentru ziua de luni- Să însenineze ziua unei persoane vârstnice. De exemplu, copiii puteau să viziteze o astfel de persoană, să o liniștească sau să-i trimită o scrisoare
• Pentru ziua de marți- În această zi, copiii se implicau în activități casnice la ei acasă pentru a-și ajuta părinții
• Pentru ziua de miercuri- Copiii puteau să facă orice faptă bună pentru cei din jur
• Pentru ziua de joi- Elevii aveau de făcut ceva bun pentru ei înșiși, astfel încât să se simtă bine
Vinerea era ziua destinată „Găleții cu bunătate”. Copiii scriau unii despre ceilalți lucruri frumoase, iar după aceea puneau bilețelele în găleata special destinată acestui scop. După aceea, cadrele didactice alegeau la întâmplare bilețele din găleată și le făceau cunoscute tuturor elevilor din clasa respectivă. Obiectivul acestui demers era ca toată lumea să învețe că ziua cuiva poate deveni mai frumoasă, mai bună, cu ajutorul cuvintelor care să reflecte amabilitatea.
Într-o postare de pe o rețea de socializate, directorul adjunct al școlii irlandeze care a pus în aplicare proiectul menționat, a venit cu următoarea precizare: „Ne încurajăm elevii să gândească în adevăratul spirit al Crăciunului, care este încărcat de bunătate și de generozitate. În condițiile în care se pune accentul tot mai mult pe latura comercială a Crăciunului, ajungem adesea să uităm la ce se referă de fapt spiritul acestei sărbători...”.
În afara acestui proiect, școala din Irlanda mai are și alte inițiative similare. De exemplu, tot pentru luna decembrie, se intenționează ca elevii din fiecare clasă să găsească soluții prin care ar putea să aducă o bucurie de sărbători comunității din care fac parte. Ei sunt cei care trebuie să aibă inițiative, să deruleze activități, iar cadrele didactice vor trebui să îi ghideze și să-i sprijine la nevoie.
Cei care au inițiativa acestui tip de proiecte speră că elevii vor învăța mai multe despre ceea ce înseamnă bunătatea, generozitatea și că, prin intermediul faptelor bune dedicate celor din jur, își vor da seama că și ei vor deveni mai fericiți. Mai mult decât atât, ei vor ajunge să-și dea seama că a aduce mai multă lumină în viața cuiva și a i-o face astfel mai bună este mai valoros decât oferirea unui cadou obișnuit.
Surse: creativehealthyfamily.com, irishpost.com, upworthy.com
Surse foto: facebook.com, istockphoto.com