1. Educatia financiara a copilului incepe cu exemplul personal
Ofera-i o pusculita. Arata-i ce se face cu ea si procedeaza si tu la fel. Ia-l cu tine de fiecare data cand pui bani in cont, cand scoti bani de pe bancomat, cand platesti la casa la cumparaturi, cand distribui banii si faci liste, cand prioritizezi...
Este important sa vada ca tu te preocupi efectiv: ca acele hartii si acele bancnote sunt valoroase si ca mami si tati le folosesc cu un scop anume, nu oricum... Copiii invata din exemplul personal, invata imitandu-te.
Mai departe, verbalizeaza si fa-l pe cel mic martor la alegerile si deciziile pe care le iei. Altfel spus, gandeste cu voce tare. Explica-i de ce alegi un anumit lucru si renunti la altul. Procedeaza asa in supermarket, cand luati de pe raft fie untul de arahide, fie crema de ciocolata. Continua acasa, cand va uitati impreuna in catalogul de la Ikea, cand stabiliti unde sa mergeti in vacanta, cand hotarati ce cadou luati pentru aniversarea unor prieteni... Tine-l pe copil aproape atunci cand au loc in familie discutiile despre buget si cheltuieli.
2. Joaca de-a educatia financiara
Este la fel de important sa te vada concret cand umbli cu banii si cum umbli cu banii. Gandirea copilului este foarte concreta. Asa ca tine-l pe langa tine atunci cand vii cu banii acasa, ii numeri si ii repartizezi. Chiar daca ii tii pe card, poti proceda astfel din cand in cand, pentru ca cel mic sa vizualizeze si sa inteleaga efectiv cum gestionezi banii.
Apoi, implica-l in gestionarea bugetului familiei, tot intr-un mod concret. Pregateste niste borcane pentru fiecare din cheltuielile familiei, pe care lipesti o eticheta (Lumina, Apa, Internet, Mancare, Hainute, Concediu...). Foloseste apoi bani din jucarie, decupati si desenati de voi sau chiar bani reali. Impreuna cu cel mic, numara-i si pune-i pe fiecare in borcanul care ii revine. Este un joc foarte atractiv pentru cel mic. Daca mai raman bani fara "destinatie", dezbateti ce s-ar putea face cu ei.
2. Gaseste un motiv pentru care cel mic sa economiseasca
Cu prima ocazie (iar aceasta nu te va lasa prea mult sa astepti...), explica-i ca nu poti sa ii cumperi jucaria sau bicicleta pe care si-o doreste cu pasiune, pentru ca nu ai toti banii acum. Insa propune-i sa cooperati, pentru ca asa puteti strange banii impreuna. Important este sa identifici acel lucru care il motiveaza sa faca economii, pe care si-l doreste foarte mult.
Ca sa ii mentii motivatia, pune-i pe perete in camera lui o imagine, o fotografie sau un desen cu lucrul dorit.
Apoi, propune-i un plan de economii. Ca sa ii fie clar ce se intampla si ca sa ii pastrezi entuziasmul pe parcurs, inregistreaza fiecare progres pe care il face. Pregateste o eticheta pe care sa o lipiti pe pusculita, pe care sa desenezi un interval gradat, format din maxim 5 unitati, ca sa nu descurajeze daca sunt prea multe. Sau deseneaza oe eticheta un cerc impartit in patru. Atunci cand copilul strange jumatate sau o cincime din suma, colorati impreuna o bucata din cerc, sau faceti un semn clar pe intervalul gradat. Apoi cand ajunge la jumatate... Si tot asa. In acest fel, cel mic are o reprezentare vizuala a progresului si ramane motivat in continuare. |
4. Incurajeaza-l pe copil sa economiseasca
Stimuleaza-l in mod concret. Pune mana si contribuie si tu la succesul lui, dupa vorba "cui are i se va da...". Aceasta inseamna ca poti stabili cu el astfel: de fiecare data cand reuseste sa stranga o anumita suma, de exemplu 5 lei, tu i-o dublezi. Suma o stabilesti in functie de "venitul" lui. Daca 5 lei este o nimica toata pentru voi, atunci pornesti de la o valoare mai mare. Daca nu este chiar o nimica toata pentru cel mic sa stranga 5 lei, asadar ii trebuie putina rabdare, atunci aceasta este o valoare potrivita. Important este sa il stimulezi sa amane recompensa imediata pentru o recompensa ma mare, mai tarziu. Pe masura ce mai creste si isi formeaza aceasta deprindere, poti micsora procentul pe care i-l adaugi. Adica nu ii mai dublezi suma, ci ii adaugi jumatate din ea.
Il mai poti incuraja si altfel. Ofera-i o rasplata concreta atunci cand atinge suma stabilita. Daca primeste banuti de la bunici, ii ramane lui restul de la cumparaturi si in plus prefera o inghetata mai ieftina, ca sa pastreze cativa banuti, atunci va ajunge sa aiba la un moment dat 10 lei. Bravo! Numai ca pentru el, acesti 10 lui nu inseamna nimic... nu se concretizeaza in nimic, daca mai are de strans pe langa ei pana sa isi poata cumpara lucrul acela mai scump pe care si-l doreste. Mai mare impact are pentru el faptul ca a mancat o inghetata cu 2 cupe, nu cu 4, decat ca acum are inca 10 lei in pusculita... |