Ideea introducerii filosofiei în programele școlare ale copiilor din clasele primare și gimnaziale datează de la începutul anilor '70, când s-au pus la punct primele curicule pentru clasele I-IV. Începând de atunci, ideea de a se preda filosofie elevilor mici s-a răspândit în peste 60 de state ale lumii. De exemplu, copiii sunt familiarizați cu etica și cu discuții privitoare la identitate, scopul fiind să se înțeleagă cât mai bine pe ei înșiși, în etapa de vârstă în care își construiesc propria identitate.
Vârsta ideală de la care elevii se pot familiariza cu această materie este de 8-9 ani pentru debutul studiului filosofiei, spun specialiștii), întrucât nu le va oferi copiilor doar cunoștințe specifice, ci le va dezvolta și un mod de gândire care îi va ajuta să acumuleze cunoștințe din alte domenii de activitate și le va oferi abilitatea de a opera cu diferite concepte care le vor fi de folos pe parcursul întregii vieți.
Un studiu efectuat în Marea Britanie, prin implicarea a peste 3000 de copii din clasele 4-5, a arătat că aceia care au studiat și filosofie au înregistrat un progres mai rapid în ceea ce privește cunoștințele matematice sau abilitatea de a citi.
Un alt studiu , realizat în Spania, timp de 12 ani, a efectuat o comparație între un grup de copii care au studiat filosofie în clasele primare și unul în care copiii nu au avut deloc de-a face și cu filosofia. Concluzia studiului a fost că aceia care au acumulat cunoștințe de filosofie au câștigat 7 puncte la testele de măsurare a IQ-ului și dețineau mai multe abilități sociale.
Experții americani au observat că tinerii care au studiat filosofie pe tot parcursul anilor de școală obțineau rezultate mai bune inclusiv la testele de admitere în instituțiile de învățământ superior.
Specialiștii au putut sesiza că studiul îndelungat al filosofiei nu va asigura doar creșterea nivelului de progres în ceea ce privește abilitatea de a scrie, de a citi, de a opera cu concepte matematice, ci și asigurarea unei coerențe mai bune în exprimarea ideilor, în furnizarea de argumente clare, bine puse la punct.
Alte beneficii ale studiului filosofiei de către copiii din clasele primare se referă la o înțelegere mai bună a modului în care acțiunile individuale afectează universul apropiat, dar și la deprinderea abilităților de a negocia sau de a delibera, consideră oamenii de știință.
În plus, se recomandă studiul filosofiei pentru ca cei mici să reușească să realizeze conexiuni mai bune între concepte.
Surse:
www.independentschoolparent.com, www.theconversation.com, www.telegraph.co.uk
Surse poze:
www.pixabay.com