Insa varsta cea mai potrivit pentru invatarea bunelor maniere este considerata a fi cea de 2-3 ani cand copilul intelege si face conexiuni intre ceea ce se desfasoara in jurul lui.
Educarea copilului tau ar trebui sa reprezinte un obiectiv pe care nu trebuie sa-l eviti si mai ales sa-l uiti pentru ca de acest lucru depinde felul de a se comporta al viitorului om al societatii care va fi copilul tau.
Primii pasi in invatarea bunelor maniere:
Pentru inceput se recomanda sa explici copilului de ce trebuie sa fie manierat, iar acest lucru poti sa-l faci jucand anumite roluri astfel incat sa inteleaga cat mai bine ceea ce incerci sa-i transmiti. De exemplu, va puteti imagina ca sunteti pe terenul de joaca si ca cineva vine si-i ia jucaria sau una din jucarii, fara sa-i ceara voie sau sa-l intrebe, lucru care l-ar deranja. Si din aceasta cauza, ca sa nu deranjezeze si el pe altcineva si sa-l faca sa simta ce a simtit si el in momentul cand a jucat rolul, ii spui ca este bine sa-i intrebe frumos, daca poate sa se alature lor la joaca si sa-l roage sa-i imprumute jucariile.
1. Invata-l cum sa se exprime in anumite circumstante, cum sa foloseasca cuvintele "te rog frumos"," multumesc", "buna" si altele, fara insa a insista pe prea multe. Pentru ca aceasta invatare sa se transforme intr-un succes este bine sa-l inveti cate putin in timp mai indelungat si nu sa incerci sa-l inveti prea multe lucruri pe care le-ar retine greu intr-un timp scurt. |
2. Invata-l sa spuna " imi pare rau" atunci cand greseste. Din nu stiu ce motive e posibil ca micutul tau, desi vrea sa spuna ca-i pare rau, nu poate. Unul din aceste motive ar fi acela ca s-a rusinat de ceea ce facut. Astfel poti sa-l inveti sa nu-i fie rusine si sa-i spui ca este bine sa-si ceara scuze. Insa trebuie sa tii cont de faptul ca trebuie sa-l faci sa inteleaga pentru ce isi cere scuze si nu sa-si formeze o oarecare rutina si sa-si ceara scuze doar pentru a scapa basma curata.
3. Invata-l, de asemenea, ca nu-i frumos sa intrerupa pe cineva atunci cand acea persoana vorbeste cu altcineva. Spune-i ca cel mai bine si corect este sa astepte ca cele doua persoane sa termine conversatia si apoi sa intervina si el, iar daca este ceva urgent transmite-i ca dupa ce a intrerupt discutia trebuie sa-si ceara scuze si apoi sa spuna ce are de spus.
4. Un alt pas pe care nu trebuie, nicicum, sa-l uiti cand inveti micutul tau bunele maniere este acela de a imparti jucariile lui cu ceilalti parteneri de joaca. Acest lucru ar trebui sa se realizeze de la o varsta cat mai mica pentru ca in acest fel iti obisnuiesti copilul cu ideea ca este in regula sa-si imparta jucariile, chiar daca sunt momente cand nu primeste nimic in schimb. |
NU UITA!
Atunci cand il inveti pe micutul tau bunele maniere trebuie sa fii foarte serioasa ca sa-i demonstrezi cat de important este sa se comporte in acest fel. Chiar daca educarea copilului tau se poate transforma intr-o joaca sau tu vrei sa fie o joaca pentru a face instruirea cat mai atractiva, tonul tau trebuie sa se pastreze consistent, persistent si insistent.
Nu ezita sa transformi intr-o metoda de invatare a bunelor maniere fiecare interactiune dintre tine si copilul tau sau dintre el si celelalte persoane din jurul lui si al tau. In acest sens cu fiecare ocazie nou aparuta spune-i sau adu-i aminte ce trebuie sa faca sau sa zica, in functie de caz. De exemplu daca aveti vizitatori si primeste vreun cadou de la ei adu-i aminte repetat ca trebuie sa spuna " buna ziua" si apoi "multumesc".
Repetita este mama invataturii!