Copilul meu merge prima oara la dentist

Copilul meu merge prima oara la dentist

Eva Pirosca

Ai observat ca are o carie pe un dintisor, probabil o carie de lapte si ai hotarat sa mergeti impreuna la stomatolog. Insa cum faci sa il pregatesti pe cel mic pentru prima lui vizita la dentist? Cum sa te asiguri ca nu va plange si ca nu ii va fi frica?

Copilul meu: de ce ii este frica de dentist?

Depinde si de varsta. Pana in 4 anisori, copiii oricum au tot felul de frici irationale. In principal, copilului ii este frica de necunoscut si de durere.

Dentisul poate fi asociat de catre el, in mod spontan, cu ceva care il sperie... Si atunci ai nevoie de rabdare cu cel mic. Mai e nevoie sa ii induci si sa ii intaresti o asociere pozitiva. Pentru asta, ia-l cu tine atunci cand mergi tu la dentist. Daca ii este prea frica sa intre in cabinet, lasa-l pe scaun, in hol si intra doar tu. Lasa usa deschisa, ca sa vada cum domnul doctor vorbeste cu tine, cum zambiti amandoi si ca tie nu iti este frica si ca nu fugi nicaieri.

Daca constati ca este foarte speriat si crezi ca risti sa perceapa gresit ce se intampla, nu incepe nici o interventie. Nu incepe sa iti lucreze dentistul vreo plomba, daca cel mic se foieste in canapeaua din hol si deja scanceste. Daca teama lui este foarte mare, atunci nu va astepta sa vada pana la capat si sa se convinga de inofesivitatea interventiei. Ci va incepe sa urle, speriat ca doctorul ii face lui mami ceva rau cu instrumentele acelea mici!

 

Prin urmare, daca il stii foarte speriat, nu incepe o interventie, ci doar viziteaza dentistul, impreuna cu el. Ca sa aiba loc o prima familiarizare. Cand copilul vrea sa plecati, plecati. Repeta vizita de cateva ori, constant, macar o data pe luna, pana cand cel mic se obisnuieste.

Daca nu este foarte speriat, ci doar precaut si incapatanat, atunci incearca o interventie usoara: un detartraj. Pe tine, nu pe el! Pe cel mic doar ia-l cu tine. Vorbeste cu doctorul si invitati-l sa ia loc pe un scaun chiar langa tine, sa se uite la dintii lui mami in timp ce dentistul ii curata cu periuta. Curatatul profesional este o interventie neintruziva si usoara, care seamana cu ceea ce l-a invatat mami pe el sa faca acasa, la dintisorii lui. Se va uita atent si curios si ceea ce va vedea il va linisti.

Frica de dentist a copilului este frica de durere

Trebuie cu rabdare sa ii repeti ca nu se va intampla nici o durere, ca nu il va durea. In functie de varsta, explica-i pe limba lui ce este anestezia si care este rolul ei. Daca este micut tare, pana in 3-4 ani, poti sa ii spui ca este o putere magica a doctorului. Ca doctorul este ca un personaj bun din poveste, un prieten de-al Zanei Maseluta. Sau ca este un ajutor pe care doctorul il are de la zana:

  

Anestezia este o albinuta prietenoasa si invizibila, care intra in gurita si pisca dintele cel bolnavior, acela care doare si chinuie copilul. Dupa ce il pisca, dintelui i se face foarte somn si adoarme. Copilul nu o sa simta nimic cat timp dintele doarme. Si el nu se poate trezi pana cand nu spune doctorul. In timpul asta, doctorul lucreaza la dintisor ca sa il vindece... Iar la sfarsit, dintisorul se va trezi vindecat si pe copil nu il va mai durea nimic!  

Ca sa previi frica de durere, specialistii te sfatuiesc sa il duci pe cel mic la dentist in mod constant, ca sa aiba experiente positive sau cel putin neutre.

Adica nu experiente dureroase. Mergeti la control de doua ori pe an si la detartraj o data la 6 luni. Unii doctori invita mamele sa ii aduca pe cei mici mai des, la 3 luni chiar, ma ales la inceputul "vietii lor stomatologie". In acest fel, copilul aduna experinte frumoase la dentist si isi cladeste increderea.

Daca mergeti la dentist tocmai pentru ca il doare maseaua, atunci copilul va atribui dentisului si cabinetului stomatologic durerea pe care deja o experimenteaza. Daca asa stau lucrurile, explica-i cu blandete si repeta-i de cate ori este nevoie ca dentistul ii va lua durerea, il va scapa de durere, ca in nici un caz nu il va durea si mai tare.

Daca lui mami ii e frica de dentist, si copilului ii este

Asta inseamna ca atunci cand tu, altcineva din familie sau vreun adult din preajma copilului aduce vorba despre dentist, copilul va inregistra emotiile si atitudinea pe care le aveti. Nelinistea, nemultumirea, poasta dispozitie sunt usor receptate de cel mic. Si asociate apoi cu dentistul. Asa se formeaza legatura fricii...

Daca cel mic aude oameni suparati, care se intorc de la dentist plangandu-se de durere si de cat de incomoda a fost procedura, ei invata sa se teama. Daca in schimb o vede pe mami bucuroasa ca dentistul o face bine, ii ia durerea si ii rezolva o problema din gurita, atunci este impresionat pozitiv si dezvolta o atitudine de deshidere catre ideea de a merge la stomatolog.

Cum sa preintampin frica de dentist a copilului

Jucati-va de-a doctorul dentist. Poti sa ii cumperi si jucarii care sa infatiseze un dentist si pacientii. Incurajeaza-l sa isi faca scenarii in care isi duce papusile la dentist si ele pleaca de acolo bucuroase si eliberate.

Cumpara-i carti cu poze, benzi desenate, povestioare, desene, softuri educationale pe tema dintisorilor si a medicului stomatolog. Ele ii vor transmite o atitudine si mesaje positive.

Ia-l cu tine inca de cand e mic, sa vada cum iti curata stomatologul dintii (periaj profesional). Am povestit despre asta putin mai devreme. 

Astfel de masuri de a preintampina frica sunt eficiente, daca le iei in perioadele in care nu e nevoie efectiv sa treceti pe la dentist, in perioadele fara presiune. Nu astepta sa constati mai intai ca e nevoie sa il duci la doctor, ca sa incepi sa te joci cu el de-a dentistul.

 

Folosite in joaca si in viata de zi cu zi, masurile acestea ii cladesc copilului receptivitatea si o curiozitate sanatoasa.

Prima vizita a copilului la dentist

Daca ai tinut cont de sfaturile de mai sus, o sa fie simplu. Sa ne amintim: inainte de prima interventie propriu-zisa, e bine sa il duci cat mai de timpuriu la dentist, pentru a se familiariza cu mediul. Mai intai cu mami si cu tati, ca sa vada ca mami si tati vin aici in mod normal, nu ii doare, sunt bine dispusi si deci ca lucrurile sunt bune, sunt in regula cu mersul asta la dentist! Sa vada ca mami si tati au incredere in el.

 

Chiar daca tu sau tati nu aveti nevoie de doctor, mergeti cu cel mic intr-o prima vizita, ca sa faca cunostinta cu stomatologul. Atat. La vizita urmatoare, poate sa faca un control. Si abia la o alta vizita, o interventie... Copilul trebuie luat pas cu pas. Iar prima interventie efectiva e indicat sa fie periajul profesional. Daca hotaraste in timpul interventiei ca gata, e destul, vrea acasa, e cel mai bine sa faceti ca el. Astfel, o sa vada ca lucrurile nu sunt constrangatoare, fortate si neplacute atunci cand merge la dentist. De aceea, detartrajul este cel mai indicat: pentru ca va puteti opri in mijlocul interventiei, fara probleme.

Inainte sa mergeti la dentist, nu face mare caz despre asta... spune-i unde veti merge abia in ziua cu pricina. Va avea mai putin timp la dispozitie ca sa fabuleze sau ca sa gaseasca un motiv de a-i fi frica. Si adopta o atitudine relaxata si fireasca.

 

Incurajeaza-l sa isi ia cu el jucaria preferata. Sau daca este mai maricel, da-i voie sa se imbrace in hainele in care pofteste. Copilul va gasi o astfel de modalitate de a se simti confortabil inainte sa porneasca inspre dentist: iar confortul lui psihic este foarte important acum.

Stabileste mai degraba o vizita in cursul diminetii, cand copilul este odihnit si cu forte proaspete, atat fizice, cat si psihice.

Asigura-te ca il duci la un pedodont sau la un dentist care are experienta si rabdare cu copiii. Un astfel de specialist stie sa ii explice puiului tau ce face fiecare instrument, sa i le arate indeaproape, sa ii vorbeasca celui mic pe limba lui (ca in povestea de mai sus, cu Zana Maseluta si Albinuta). Inainte de a incepe vreo procedura, ii va descrie copilului ce urmeaza. Pas cu pas. Si la fel va proceda pe tot parcursul interventiei, pemtru ca cel mic sa stie ce se intampla in gurita lui si sa nu dea ocazia fricii de necunoscut sa apara.

Articolul urmator
„Mami, mă doare burtica, nu vreau să merg în prima zi de școală". Cum ajuți copilul să accepte mai ușor emoțiile din prima zi
„Mami, mă doare burtica, nu vreau să merg în prima zi de școală". Cum ajuți copilul să accepte mai ușor emoțiile din prima zi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu are 15 luni și nu merge. Ce să fac?
    Copilul meu are 15 luni și nu merge. Ce să fac?

    De cele mai multe ori, părinții tind să se îngrijoreze atunci când prichindeii lor nu ating anumite etape ale dezvoltării. O mămică de peste granițe, de exemplu, a...

    Copilul meu a fost disgnosticat cu epilepsie, ADHD și autism. Cum am găsit puterea de a merge mai departe
    Copilul meu a fost disgnosticat cu epilepsie, ADHD și autism. Cum am găsit puterea de a merge mai departe

    Durerea pe care un părinte o simte în momentul în care copilul său este diagnosticat cu o boală cruntă este de nesuportat. O mămică povestește, pentru Love What Matters,...

    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși
    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși

    Un medic stomatolog a dezvăluit care sunt cele trei lucruri pe care nu îl lasă niciodată pe fiul său să le facă pentru a avea dinți sănătoși. Medicul a explicat inclusiv de...

    Copilul meu a fost dat afară de la grădiniță chiar în prima zi
    Copilul meu a fost dat afară de la grădiniță chiar în prima zi

    O mămică de peste Ocean este furioasă pentru că băiețelul ei a fost dat afară de la o grădiniță cu predare Montessori, chiar în prima lui zi. Băiețelul are 3 ani și se...

    Cel mai faimos polițist din România va deveni tătic pentru prima oară. Cum a dat marea veste
    Cel mai faimos polițist din România va deveni tătic pentru prima oară. Cum a dat marea veste

    A devenit celebru acum mai bine de 5 ani, când a încercat să dezvăluie detalii despre ceea ce se întâmplă în Poliția Română. Între timp, a...

    A pus internetul pe jar după ce a spus că nu merge în vacanță cu toți copiii, ci merge cu ei pe rând. Care sunt motivele acestei mame
    A pus internetul pe jar după ce a spus că nu merge în vacanță cu toți copiii, ci merge cu ei pe rând. Care sunt motivele acestei mame

    O mămică din Anglia a stârnit reacții puternice din partea oamenilor atunci când a destăinuit pe internet că nu merge în vacanță cu toți copii deodată, ci pe...

    Vizitele la dentist cu un copil cu autism. Ce trebuie să știi?
    Vizitele la dentist cu un copil cu autism. Ce trebuie să știi?

    Vizitele la medicul stomatolog cu un copil diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist pot fi o reală provocare. Specialiștii dau sfaturi utile părinților care doresc ca vizitele la...

    Am devenit tată pentru prima oară la 50 de ani și viața mea de dinainte parcă nu ar fi existat
    Am devenit tată pentru prima oară la 50 de ani și viața mea de dinainte parcă nu ar fi existat

    „Am crezut că, la 50 de ani, nu mă mai poate surprinde nimic! Recent, însă, am devenit tată, iar viața mea de dinainte parcă nu ar fi existat. Sunt un alt om, mai bun,...

    © 2024 Qbebe