Comunicarea părinți-copii în ceea ce privește sexualitatea- concluziile specialiștilor
Analizând tendințele de comunicare dintre părinți și copii în legătură cu educația sexuală, oamenii de știință au putut sesiza următoarele:
• O parte dintre părinți consideră că școala este cea care le dă oportunitate copiilor să afle primele detalii ce țin de educația sexuală, așa că sunt tentați să lase în seama acesteia această reponsabilitate
• Mamele discută mai degrabă cu fetele decât cu băieții probleme care țin de sexualitate
• Odată ce se implică în discuții legate de educația sexuală, mamele tind să ducă discuțiile în direcții bazate pe mai multe detalii
• De regulă, tații sunt mai puțin tentați decât mamele să îi introducă pe copiii lor în tainele educației sexuale
• Mamele aleg adesea să discute cu copiii și despre latura psihologică, afectivă, care ține de sex
• Părinții nu obișnuiesc să discute cu fiii lor detalii legate ce țin de sexualitatea feminină (cum ar fi menstruația de exemplu)
• Părinții sunt de cele mai multe ori stânjeniți când este vorba să se antreneze în discuții despre sexualitate cu copiii lor
• Părinții preferă să discute cu copiii lucruri mai simple și să lase deoparte subiecte mai delicate, precum ar fi despre homosexualitate, despre masturbare etc.
• Nu sunt puține cazurile în care părinții preferă să amâne discuțiile pe teme de educație sexuală până când au bănuiala că fiii/fiicele lor au o relație (de exemplu, până când află de întâlniri ale acestora)
Ce să urmărească părinții în discuțiile pe teme de educație sexuală- ghid pe vârste
Pentru ca micuțul tău să dețină informații clare și corecte cu privire la ceea ce ține de sexualitate, este important ca discuțiile pe care le veți avea să fie adecvate vârstei sale. Spre exemplu, copiii mai mici sunt mai degrabă interesați despre cum apar bebelușii, iar adolescenții despre sex. Iată câteva sugestii legate de discuțiile pe care ar trebui să le aveți:
• Cu un copil ce are în jurul vârstei de 2 ani- Copiii vor învăța denumirile corecte ale părților intime ale corpului lor, astfel încât să știe să spună când ceva nu este în regulă cu acestea. Va fi o modalitate de a le construi respectul pentru propriul corp, înțelegând că și zonele intime sunt la fel de importante ca și celelalte zone ale corpului
• Cu un copil ce are între 2 și 4 ani- În funcție de nivelul de înțelegere al copilului, poți începe să-i povestești despre cum a putut să vină pe lume, despre cum a crescut în uter etc.. De asemenea, un preșcolar ar trebui să învețe că nu trebuie să permită nimănui să-i atingă corpul fără permisiunea sa și că există limite care arată când e posibil și când nu să existe atingeri între persoane. În plus, un copil poate să fie învățat când este potrivit și când nu să stea dezbrăcat
• Cu un copil între 5 și 8 ani- Este momentul în care îți poți învăța copilul despre intimitate, nuditate și respectul pentru celălalt în cadrul unei relații. În același timp, copilul trebuie să știe când trebuie și când nu trebuie să se implice în anumite activități ce țin de zona intimă. Pentru siguranța copilului tău, vorbește-i din ce în ce mai mult despre securitatea din mediul online, despre intimitate și despre respectul celorlalți în acest mediu. Foarte important este să-ți înveți copilul cum să comunice cu persoanele străine în lumea virtuală și că trebuie să-i spună imediat unui adult de încredere când este pus, de o persoană cu care comunică online, să facă un lucru care nu îl lasă să se simtă confortabil. Pe măsură ce se apropie de vârsta pubertății, atât băieții, cât și fetele trebuie să cunoască din ce în ce mai multe detalii despre părțile intime ale corpului, precum și reguli de igienă ce le privesc pe acestea.
Practic, un copil trebuie să fie pregătit pentru ce urmează să i se întâmple pe măsură ce crește și să înțeleagă faptul că schimbările ce intervin sunt normale și că nu trebuie să-i fie rușine cu ele
• Cu un copil între 9 și 12 ani- Copiii care au ajuns la această vârstă trebuie să învețe, încet-încet, ce înseamnă un act sexual, ce presupune siguranța într-un act sexual, care sunt mijloacele de contracepție și de ce este necesar să se apeleze la ele. Foarte important este ca adolescenții să fie introduși în noțiuni de bază despre securitatea în mediul online, să știe să se ferească de bullying și de sexting. Ei trebuie să înțeleagă și riscurile pe care le presupune lansarea în mediul online a unor fotografii nud sau a celor cu tentă sexuală explicită. Pentru preadolescenți și adolescenții de vârstă mică este necesară și conștientizarea faptului că se vor întâlni de mai multe ori, prin intermediul mass-media, cu exprimări exagerate ale sexualității, dar că de ei depinde cum le vor interpreta și cum vor ști să-și impună anumite limite
• Cu copiii ce au între 13 și 18 ani- Pentru această grupă de vârstă sunt binevenite discuțiile despre menstruație, despre bolile cu transmitere sexuală, despre utilizarea corectă a mijloacelor de contracepție. Adolescenții vor fi informați cu privire la ceea ce presupune o relație normală, sănătoasă, la necesitatea respectului față de partener/ă, la impactul consumului de alcool/al drogurilor asupra unei relații intime. O altă discuție semnificativă care trebuie purtată se leagă și de înțelegerea posibilității că o relație poate fi refuzată și că există oricând dreptul să se respingă ceea ce provoacă disconfort
Confesiune de mamă
Mama a trei copii (cu vârsta de 5, 7 și respectiv 9 ani) a dezvăluit de ce a decis să le facă educație sexuală acestora încă de la o vârstă fragedă.
Pentru început, ea aduce în discuție o tendință încă actuală în rândul părinților: aceea de a evita să discute cu copiii lor despre sex, cuvântul fiind încă văzut ca jenant în numeroase familii. În aceste condiții, atrage atenția mama, inclusiv cuvintele care denumesc părțile intime ale corpului sunt considerate adesea rușinoase pentru cei mici și de aceea părinții le dau alte denumiri în locul celor reale.
În schimb, mama care s-a confesat a precizat că ea și-a învățat copiii denumirile corecte ale părților intime: „Penis. Uretră. Scrot. Testicule. Labii. Vulvă. Vagin. Clitoris. Anus”, astfel încât aceștia să nu ajungă la vârsta adultă și să nu știe exact numele acestora.
De asemenea, mama nu s-a ferit să precizeze că le-a vorbit copiiilor ei și despre: „cum se fac bebelușii și cum se nasc. Au auzit despre contracepție. Au auzit despre menstruație și pubertate și chiar despre menopauză. Au auzit despre masturbare. Știu că sexul nu este pentru copii dar că poate oferi plăcere adulților”. În discuțiile din familie le permite copiilor să pună întrebări, să fie curioși și se străduiește întotdeaua să le răspundă la întrebări „Complet, deschis și onest”. Printre subiectele atinse s-au aflat și cele care țin de cuplurile de același sex, de posibilitatea ca și acestea să aibă copii, încercând să-i facă pe copii să înțeleagă faptul că a avea sau nu copii nu se leagă neapărat de statutul de femeie sau de bărbat.
Considerând că atingând anumite puncte în discuțiile din familie copiii ei vor fi mai în siguranță, mama le-a povestit acestora și despre „consimțământ, limite, pedofili”. Practic, mama a încercat să le insufle ideea că fiecare are grijă de propriul corp și că trebuie să respecte și corpul celorlalți. Obiectivul mamei care a realizat confesiunea a fost să se asigure că micuții ei vor auzi de la ea informații corecte, ce-i vor proteja, în loc să vină în contact cu informații transmise în mod eronat de către alții: „Atât de mulți copii află despre toate acestea de la locul de joacă și de fapt ajung să fie atât de dezinformați...”. Nu în ultimul rând, prin discuțiile sale, mama dorește să-i ocrotească de amenințările din mediul online, precum pornografia.
Mesajul său este că fiecare părinte deține puterea de a le transmite copiilor informații legate de educația sexuală într-un mod onest și adecvat vârstei lor, protejându-i de impactul negativ pe care l-ar avea asupra lor informații eronate și ajutându-i să se transforme în adulți care-și cunosc propriul corp: „Astfel, Tu ai puterea să-i înveți despre toate acestea într-un mod pozitiv și sănătos. În acest mod, pot ajunge să mai controleze din informația nocivă de care se vor lovi la un moment dat, transformându-se în adulți care știu denumirile părților lor intime”.
Surse: aboutkidshealth.ca, betterhealth.vic.gov.au, lovewhatmatters.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com